Spillerprofil: Kobe Bryant

Kobe Bryant
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Kobe Bean Bryant er bredt betragtet som en af de bedste basketballspillere nogensinde. Han var kendt for sin vindermentalitet og sin fantastiske evne til at score point, hvilket blandt andet har gjort ham til den fjerde mest scorende spiller i ligaens historie. Han var også en fremragende forsvarsspiller, hvilket gjorde ham til en unik kombination af offensive og defensive evner. Han har været en rollemodel for spillere over hele verdenen, og er blevet synonym med NBA.

Kobe Bryant blev født d. 23. august 1978 i Philadelphia som den yngste af tre børn. Hans far, Joe Bryant, var tidligere NBA spiller. Da Kobe var seks år, flyttede familien til Italien, for at faren kunne fortsætte sin professionelle basketballkarriere. Kobe brugte derfor otte år af sit liv i Italien, inden han flyttede tilbage til USA. Han var gift med Vanessa Laine, og de havde sammen fire døtre. Kobe Bryant døde d. 26. januar 2020 efter at hans private helikopter på tragisk vis styrtede ned. Han var sammen med sin næstældste datter og syv andre personer. Kobe var 1,98meter høj, vejede 96kilo og spillede hele sin karriere for Los Angeles Lakers, hvor han primært spillede shooting guard.

Kobe Bryant i high school

Kobe Bryant havde en af de mest spektakulære high school karriere nogensinde. Han gik på Lower Merion High School i Philadelphia. I hans første år blev han den første freshman til at starte for skolen i flere årtier, men det blev dog ikke nogen stor succes, da holdet sluttede 4-20. Hans tredje år var, hvor han rigtig begyndte at skabe opmærksomhed omkring sig selv. Han havde i gennemsnit 31,1 point, 10,4 rebounds og 5,2 assists pr kamp. Masser af collegehold var efter ham, men da Kobe så Kevin Garnett tage turen direkte til NBA fra high school, så øjnede han muligheden for det samme.

I sit sidste år i high school ledte han sit hold til deres første statsmesterskab i 53 år, med sine i gennemsnit 30,8 point, 12 rebounds, 6,5 assists, 4 steals og 3,8 blocks pr kamp. Det betød blandt andet, at han blev kåret til Naismith Player of the Year, Gatorade Player of the Year og McDonalds All-American. Kobe valgte efter dette at melde sig til NBA draften, hvor han var den kun 6. spiller nogensinde til at komme direkte fra high school. Her blev han valgt af Hornets med valg nummer 13 i draften, hvorefter han blev tradet til Lakers for Vlade Divac. En trade der var aftalt inden draften.

Kobe’s Første del af karrieren (1996-2006)

I starten af sin karriere havde Kobe lidt problemer med at vænne sig til NBA. Han brugte de første to år som bænkspiller, inden han slog igennem som starter i sæsonen 98/99. Da Phil Jackson tog over som træner i 99, var det starten på den første dominerende periode Lakers havde under Kobe. Det blev til tre mesterskaber i træk fra 00 til 02, men i denne periode spillede Kobe primært andenviolin til Shaquille O’Neal, der var den største stjerne på det her tidspunkt. De slog Pacers i 00, 76’ers i 01 og Nets i 02. Han havde dog stadig flotte stats, hvor han blandt andet i 00/01 sæsonen scorede over 28 point pr kamp i gennemsnit. Han blev den yngste spiller til at vinde tre mesterskaber, og blev hyldet for sine afgørende præstationer i slutningen af kampe.

De efterfølgende år var præget af ballade og uro omkring Kobe både på og udenfor banen. Han blev anklaget for voldtægt, og var i åbne skænderier med både Phil Jackson og Shaquille O’Neal. Der blev rettet op på det, da Shaq blev tradet til Heat i 2004, og Phil Jackson vendte tilbage som træner for Lakers i 2005 efter et par år væk fra holdet. Kobe havde her sin statistiske bedste sæson, hvor han i gennemsnit havde 35,4 point, 5,3 rebounds og 4,3 assists. I denne sæson scorede han også 81 point mod Toronto Raptors, hvilket er det anden højeste i en NBA-kamp nogensinde. Den individuelle succes var dog ikke nok til at bære Lakers længere end til første runde af slutspillet.

Anden del af karrieren (2006-2016)

Før sæsonen 06/07 valgte Kobe at skifte trøjenummer fra 8 til 24, hvilket markerede starten på anden del af hans karriere. Fra sæsonen 07/08 var Lakers og Kobe tilbage på toppen af NBA. I 2008 fik han sin første og eneste MVP efter en sæson, hvor han havde 28,3 point, 6,3 rebounds og 5,4 assists pr kamp i gennemsnit. Han førte også Lakers til NBA-finalerne, som de dog tabte til Boston Celtics i 6 kampe.

Det lykkedes at vinde mesterskabet i både 09 og 10, hvor Kobe begge gange blev kåret til Finals MVP. I 09 blev han den første spiller til at vinde en finaleserie med gennemsnit på mindst 30-5-5 siden Michael Jordan, da Lakers slog Magic i fem kampe. I 10 stod Lakers over for en revanche serie mod Celtics. Serien gik i syv kampe, hvor Lakers var bagud med 13 point i tredje quarter. Blandt andet takket være en god præstation af Kobe, så fik de vendt kampen og vandt mesterskabet.

Efter de to mesterskaber nåede Kobe og Lakers aldrig længere end anden runde i slutspillet. I slutningen af karrieren blev Kobe hårdt ramt af skader, hvilket var en af årsagerne til, at Lakers aldrig fik samme playoff succes igen. I sin sidste kamp sluttede Kobe dog af med manér og scorede 60 point foran et fyldt Staples Center.

Kobe Bryant Udvalgte rekorder og stats

 • 5x NBA-mesterskaber
 • 2x Finals MVP
 • 1x MVP
 • 18x All-Star
 • 11x All-NBA First Team
 • 9x All-Defensive First Team (delt flest nogensinde)
 • 2x NBA topscorer
 • 2x OL guld
 • Har både nummer 8 og nummer 24 pensioneret af Lakers
 • Anden flest point i en kamp nogensinde (81)
 • Fjerde flest karriere point nogensinde (33.643)
 • Flest sæsoner for ét hold (20 og delt med Dirk Nowitzki)
 • 1x Oscar for bedste animerede kortfilm

Se andre spændende artikler