NBA: Top 5 free agents

Vi har i anledning af den kommende off-season taget et kig på toppen af dette års free agent klasse.
Raptors at Wizards 3/2/18
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

NBA sæsonen 2019/20 blev langt fra som ventet, efter turnering først blev afbrudt grundet Covid-19, og senere genoptaget i en lukket bobel, hvor det kun var de 22 bedst placerede hold, som blev inviteret.

Boblen viste sig som en succes, hvor sæsonen blev færdigafviklet uden tilfælde af coronasmitte undervejs, og er nu nedfældet i historiebøgerne som en af de mest bemærkelsesværdige sæsoner nogensinde.

Alle klubberne har nu rettet deres fulde fokus frem mod NBA draften og free agency, for at opruste og stå stærkest muligt til 2020/21 sæsonen. Problemet er blot, at klubberne endnu ikke ved, hvornår free agency perioden starter, og hvornår de reelt kan skrive kontrakter med nye spillere.

Derudover er der fortsat uvisheder om, hvor højt lønloftet bliver for holdene. De seneste meldinger går på, at lønloftet vil være mere eller mindre uændret frem mod den kommende sæson og derved ligge i omegnen af 109 millioner dollars.

Normalt stiger lønloftet hver off-season, og den manglende stigning i år kan ende med, at flere klubber undlader at forlænge kontrakterne med nuværende spillere, som står til at blive free agents. For andre vil det betyde, de ikke har samme muligheder for at hente nye spillere ind, da de allerede har overskredet lønloftet og skal betale luxury taxes.

Ikke desto mindre er der en lang række unrestricted free agents, som under alle omstændigheder skal ud at forhandle sig til en ny kontrakt. Derfor har vi samlet en top fem over de mest interessante spillere, som vi forventer vil blive eftertragtede i off-season.

Top 5 unrestricted free agents

1. Fred VanVleet, PG – Toronto Raptors

Fred VanVleet er en af de mere undervurderede forsvars-guards i ligaen, hvor han med sin spilintelligens og hurtige fødder, ofte formår at komme på tværs af afleveringer og forsage både deflections og steals.

Offensivt er han en af ligaens bedre 3-pointsskytter, der den seneste sæson scorede på 39% af sine skud fra distancen, men også har evnen til at drive mod kurven og enten score via lay-ups eller tiltrække sig så mange forsvarsspillere, at han kan aflevere bolden videre til en fri medspillere, der i stedet kan sende et åbent skud afsted.

Derudover besidder han vigtig slutspilserfaring, med flotte præstationer til følge. Senest i denne sæson mod Brooklyn Nets og Boston Celtics, hvor den vævre guard snittede 19,6 point samt 6,9 assists, og flere gange viste sig dygtig nok til at være Toronto Raptors’ spilstyre.

Det er dog ikke kun på banen, at VanVleet fra tid til anden får ros. Både trænere og medspillere, har før kommenteret på den tidligere G-League-spillers positive indflydelse i omklædningsrummet og på træningsbanen. Alt i alt, er Fred VanVleet en i forvejen dygtig point guard, der konstant har bygget ovenpå sit spil, og stadig har alderen på sin side.

Toronto Raptors vil uden tvivl strække sig langt for at forlænge med en af deres bærende profiler, og er det mest realistisk bud på, hvor VanVleet spiller den kommende sæson.

New York Knicks og Detroit Pistons kan alligevel nævnes som potentielle destinationer udenfor Canadas grænser. Begge klubber har plads i lønloftet, og kunne have gavn af en lovende point guard med egenskaber til selv at score, men også kreere chancer for sine medspillere.

2. Goran Dragic, PG – Miami Heat

Goran Dragic var en af nøglefigurerne i Miami Heats flotte slutspilspræstation, i den forgangne sæson. Med sin evne til både at score på tætholdt og langt udefra, snittede Dragic 19,6 point på Miamis vej til NBA-finalerne.

Dragic kan dog så meget mere end at score. Den slovenske point guard har også et særdeles godt blik for spillet, hvor han i den forgangne sæson snittede 5,1 assists på 28,2 minutter per kamp i sin rolle som holdets sjette mand.
Derudover har han med sine 12 sæsoner i NBA bag sig, dyrebar NBA-erfaring at trække på. Noget som cheftræner, Eric Spoelstra, har rost ham for flittigt at dele ud af blandt Miamis unge spillere, og på den måde bidrage til en positiv udvikling på holdet.

Dragic’ store erfaring og flotte præstationer på banen, vil på trods af hans fremskredne alder gør ham til eftertragtet herre hos flere af ligaens tophold, der akkurat mangler det sidste for at blive titelfavoritter samt hold, der skal jagte en plads indenfor i slutspillet.

Alle meldinger går dog på, at der skulle være en gensidig interesse mellem Goran Dragic og Miami Heat i forhold til en kontraktforlængelse.

3. Montrezl Harrell, C-PF – Los Angeles Clippers

Siden sin ankomst til Los Angeles Clippers tilbage i juni 2017, har Montrezl Harrell konstant forbedret sig i alle spillets facetter, kulminerende med prisen som årets sjette mand i den netop overståede sæson.

Harrell var i begyndelsen af sin karriere mest kendt for at være et energibundt, der gennem hårdt arbejde fik hævet en håndfuld rebounds til sig, men ikke scorede andet end et-cifrede pointantal. Sidenhen er han blevet mere poleret og skarp rent offensivt, uden at blive mindre energisk og vild på banen. Det har gjort ham til en af de meste effektive spillere i ligaen, hvor han sidste sæson snittede 18,6 point og 7,1 rebounds på kun 27,8 minutter per kamp.

Clippers vil uden tvivl tilbyde Montrezl Harrell en kontraktforlængelse. Spørgsmålet er blot om pengene er til det, og om organisationen i stedet vil prioritere at forlænge med en spiller som Marcus Morris, der må forventes at være billigere, men også kan tilbyde noget som Harrell ikke kan – 3-pointsscoringer.

Motrezl Harrell kommer fra staten North Carolina og kunne være en interessant spiller for Charlotte Hornets, der sidste off-season viste os, at de ikke er bange for at bruge penge, da de gav Terry Rozier en tre-årig kontrakt til en værdig af 58 millioner dollars.

Men med sin alder og egenskaber på banen, vil han være en attraktiv profil for de fleste klubber, som har tiltro til, at han vil være ligeså effektiv i en eventuel starterrolle, hvor minutterne på banen vil blive flere og tiden på bænken mindre.

4. Danilo Gallinari, PF-SF – Oklahoma City Thunder

Med sin evne til at score bag 3-pointslinjen, i high- og low-post samt spille både small forward og power forward, er Danilo Gallinari, en af ligaens mere alsidige scorer rent offensivt, hvor han i den seneste sæson overgik forwards som Jayson Tatum og Anthony Davis i Effective Field Goal Percentage.

Rent defensivt har den store italiener naturligt mistet noget fart og eksplosivitet gennem årene, men med sine 208 cm og rutine falder han sjældent igennem i forsvarsenden.

Danilo Gallinari er på mange måder, det man gerne vil have i en moderne forward. De seneste to sæsoner har han vist sig som en værdifuld holdspiller for LA Clippers og Oklahoma City Thunder, hvor han har været med til at føre begge klubber indenfor i slutspillet. Men med rygterne om et muligt farvel til Chris Paul i Oklahoma City, ser det for alvor ud til, at klubben begynder et større rebuild af truppen, hvorved det virker tvivlsomt, at Gallinari, der har rundet de 32 år, skulle få en kontraktforlængelse.

Miami Heat var ganske tæt på at sikre sig Gallinari op til trade deadline sidste sæson, og ville på mange måder være en oplagt destination, hvis de nuværende vicemestre vil tilbage til NBA-finalerne. Generelt må det forventes at det bliver et hold, der vil spille med om mesterskabet de kommende sæsoner, som ønsker at skrive kontrakt med den alsidige forward.

I den forbindelse kan et hold som Philadelphia 76ers også nævnes. Forud for 2019/20 sæsonen bulkede holdet fra The City of Brotherly Love op, og kunne præstere en af NBA’s største startopstillinger. 76ers mandskabet var dog ikke specielt godt skydende, men med Gallinari på holdkortet vil de få tilført en dygtig skytte uden at gå ned i størrelse.

Dog nævnes et hold som New York Knicks også som potentiel destination, mens Gallinari selv ikke vil afvise at vende tilbage til Oklahoma.

5. Serge Ibaka, PF-C – Toronto Raptors

Serge Ibaka var i mange år kendt under kælenavnet Iblocka, da han brød igennem hos Oklahoma City Thunder, som en af ligaens bedste forsvarsspillere. Samme sted er Ibaka tidligere blevet udvalgt til 3 All-Defensive teams.

På trods af at være mest kendt for sine evner i forsvaret, snitter den congolesiske veteran 12,6 point per kamp over 11 sæsoner i NBA. Senest i dette års slutspil viste han sig som en fornuftig scorer, hvor han havde flere kampe med over 15 point, og over hele sæsonen ramte på 38,5% af sine 3-pointsforsøg.

De seneste to sæsoner er Ibaka ofte blevet brugt som center i Torontos small-ball lineup, hvilket er en position han begår sig ganske fint på i det moderne NBA.

Ibaka giver noget fleksibilitet i forhold til startopstillingen og kan bidrage med nogle af de mest basale, men mest ønskede egenskaber i form at point på tavlen og solidt forsvarsspil. Derudover har han i 10 ud af 11 sæsoner deltaget i slutspillet. Heraf to gange i finalerne, og vil være i stand til at trække på en enorm slutspilserfaring.

Skulle Toronto Raptors ikke være interesserede i at forlænge kontrakten med Serge Ibaka, vil han formentlig kunne begå sig på langt de fleste hold, enten som starter eller værdigfuld bænkspiller. Her kunne et hold som Houston Rockets være en mulighed, hvis holdet vil fortsætte med at spille småt. I så fald ville Ibaka være en ideel back-up til P.J Tucker.

Golden State legenden Rick Barry har også udtalt, at hans gamle klub burde hente Ibaka. Klubben selv har dog ikke meldt om nogen interesse for den dygtige forward, der via Twitter har hentydet, at han formentlig forlænger med Toronto.

Boblerne

Udover de fem ovenstående spillere, er der naturligvis også prominente gamle veteraner som Paul Millsap og Marc Gasol, samt skarpskytterne Joe Harris og Davis Bertans, der alle har noget at byde ind med, hvad enten det er lederskab og erfaring eller vigtige 3-pointsscoringer.

Restricted free agents

Udover de spillere, der ganske simpelt har kontraktudløb med en klub og oftest går under betegnelsen unrestricted free agents, er der også de såkaldte restricted free agents. Her er der oftest tale om enten en spillere, der har færdiggjort sit fjerde år på sin rookie kontrakt eller en veteran, som har spillet 3 sæsoner eller færre i ligaen.

En restricted free agent kan principielt skrive kontrakt med hvilken som helst organisation, men spillerens nuværende klub kan beholde spilleren, ved at matche et eventuelt tilbud kontrakttilbud.

Her er nogle af de største navne i år Brandon Ingram fra New Orleans Pelicans og Bogdan Bogdanovic fra Sacramento Kings. Det forventes, at Pelicans vil forsøge at matche et hvert bud på Ingram, for at beholde deres lovende forward. Hvorimod det er mere uvist, hvor langt Kings vil strække sig for at beholde Bogdanovic.

Lakers trio med player option

Tre af de bærende kræfter bag Los Angeles Lakers mesterskab denne sæson, har alle en player option i deres kontrakt, som gør det muligt for dem, enten at blive i klubben et år mere eller annullere resten af deres kontrakt og i stedet teste free agency markedet af i håb om en mere lukrativ kontrakt. De tre spillere er Anthony Davis, Rajon Rondo og Kentavious Caldwell-Pope.

Anthony Davis vil naturligvis blive det største navn på markedet, hvis han benytter sig af sin player option, men alle forlydninger melder om, at Anthony Davis blot opter ud af sin nuværende kontrakt for at skrive under på en max kontrakt med Lakers og fortsat danne duo med LeBron James.

Både Rajon Rondo og Kentavious Caldwell-Pope forventes ligeledes at benytte deres player option, men vil derimod teste markedet af efter at have haft en vigtig finger med i spillet i det seneste mesterskab. Det er dog ikke umuligt, at begge spillere vender tilbage til Los Angeles.

Derudover har velkendte NBA navne som Gordon Hayward, Andre Drummond og Jerami Grant også en player option i deres kontrakt forud for den kommende free agency periode, der gør de kan forlade deres nuværende klub, hvis de føler de får et bedre tilbud på hånden et andet sted.

 

Som nævnt er det endnu uvist, hvornår free agency præcist starter, men du kan altid holde dig opdateret på alle de seneste nyheder fra verdens bedste basketball liga på Fullcourt.dk.

Se andre spændende artikler