Fra hjemløs til stjerne i slutspillet – Historien om Jimmy Butler

Jimmy Butler blev hjemløs som 13-årig, men nu er han en af dette års slutspils største stjerner. Læs om Butlers vilde rejse her.
Arkivfoto: Fiba.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

I disse dage dominerer Jimmy Butler NBA-slutspillet, men han burde slet ikke være her. Oddsene har været imod Butler, siden han som bare 13-årig blev smidt ud hjemmefra.

“Jeg kan ikke lide synet af dig. Du bliver nødt til at gå.”

Ordene kommer fra Jimmy Butlers mor. Det er, ifølge Butler, de sidste ord, hans mor sagde til ham, inden hun smed ham ud hjemmefra i en alder af 13 år. Hans far havde forladt familien, da han var nyfødt, så Butler havde ingen andre at tage hen til. Ingen familie. Intet hjem. Ingen penge.

Vil ikke have medlidenhed 

Da Jimmy Butler for første gang fortalte sin historie til offentligheden i 2011, der havde han ét krav til ESPN-skribenten:

“Vær venlig, jeg ved, at du vil skrive noget. Jeg beder dig bare, skriv det ikke på en måde, der får folk til at have ondt af mig. Jeg hader det. Der er intet at have ondt af. Jeg elsker det, der skete med mig. Det gjorde mig til den, jeg er. Jeg er taknemmelig for de udfordringer, jeg har været udsat for. Vær venlig ikke at få dem til at have ondt af mig.”

Medlidenhed har aldrig været noget for Butler. Han har levet et liv, de fleste ville kalde hårdt, men for ham har det været med til at gøre ham, til den han er.

Efter han blev smidt ud hjemmefra rykkede han rundt mellem forskellige venners hjem. Han blev der aldrig mere end nogle uger af gangen, før han ledte efter et nyt sted, hvor han kunne overnatte.

Det var lige indtil han som senior i high school mødte Jordan Leslie. Leslie var nogle år yngre end Butler, men han udfordrede ham en dag til en 3-points konkurrence i den lokale hal. Fra det øjeblik var drengene venner.

Butler brugte meget tid hjemme ved familien Leslie, der i forvejen talte syv sammenbragte børn. Butler fik lov til at overnatte nogle dage af gangen, men hver dag var der en ny af børnene, der mente, at det var deres tur til at have Butler til at overnatte hos dem. Moren i familien, Michelle Lambert, tilbød til sidst Butler, at han måtte bo fast ved familien – hvis han kunne overholde deres regler. Noget der ændrede Butlers liv.

”Jeg fortalte ham, at mine børn så op til ham,” sagde Lambert.

“Han måtte holde sig ude af problemer. Arbejde hårdt i skolen. Han var nødt til at sætte et eksempel. Og ved du hvad? Jimmy gjorde det. Alt hvad jeg bad ham om at gøre, gjorde han uden at stille spørgsmål.”

Sent draft valg

Under de nye faste rammer hos Michelle Lamberts familie, kunne Butler satse fuldt ud på basketball. Han spillede ikke på højt niveau i high school, hvilket betød, at han ikke blev tilbudt et legat ved nogle af de store colleges.

Han startede derfor sin college-karriere for de lokale Tyler Junior College. Endnu engang med oddsene i mod sig imponerede Butler i høj grad. Han leverede den ene store præstation efter den anden, hvilket hurtigt tiltrak opmærksomhed fra flere af de største colleges i USA. Valget endte på Marquette, da de kunne tilbyde de bedste akademiske muligheder – noget der var vigtigt for Michelle Lambert.

Her spillede han i tre år for skolens basketballhold, hvor han langsomt fik spillede sig i stilling som en af holdets vigtigste spillere. Han viste også allerede dengang prøver på sit clutch gen, hvor han i sit junior år havde to gamewinners, der sikrede holdet en plads i NCAA-slutspillet.

På trods af præstationerne var Butler ikke en kæmpe stjerne i college, så han blev først valgt med nummer 30 i 2011 draften af Chicago Bulls.

Gennembrud i NBA og turbulent tid

Ligesom i resten af sit liv, så startede Butler sin NBA-karriere med oddsene imod sig. Hans første sæson blev det blot til 8 minutter pr kamp og 2,6 point i snit. Men Butler giver ikke bare sådan op.

I sin tredje sæson var han blevet fast starter. I sin fjerde sæson blev Butler All-Star og vandt Most Improved Player prisen. I sin sjette sæson blev han udnævnt til All-NBA Third Team. Butler var nu en superstjerne.

Selvom succesen personligt voksede for Butler år for år i NBA, så slog Bulls aldrig for alvor igennem i slutspillet, hvor de aldrig kom længere end anden runde. Det resulterede i 2017 i, at Butler blev tradet til Minnesota Timberwolves.

For Timberwolves skulle Butler være lederen på et hold med unge stjerner som Karl-Anthony Towns og Andrew Wiggins. Butler var dog angiveligt ikke helt tilfreds med de unge spillere, som han ikke mente arbejdede hårdt nok. Det resulterede i en nu famøs træning, hvor Butler skulle have taget alle reservespillerne og smadret de andre startere i en intern træningskamp. Herefter skulle Butler have råbt:

“You can’t f****** win without me!”

På trods af det anstrengte forhold på holdet, så lykkedes det for Butler at tage Timberwolves i deres eneste slutspil siden 2004, hvor de dog tabte i første runde til Houston Rockets. Efter sæsonen bad Butler om en trade, hvilket blev en realitet, da han blev byttet til Philadelphia 76’ers.

Endnu engang kom Butler ind og skulle være lederen på et ungt hold. Denne gang sammen med Ben Simmons og Joel Embiid. Der gik ikke længe før, der gik rygter om, at Butler var på kant med de unge spillere på hans hold igen. Det var blandt andet med til at give Butler et rygte som en spiller, der var svær og krævende at spille sammen med.

På trods af rygterne om problemer udenfor banen, så leverede 76’ers længe inde på banen. De gik indtil slutspillet som 3. seed og i andenrunde skulle de møde de senere mestre fra Toronto Raptors. Her pressede de Raptors helt ud i syv kampe, hvor der skulle en helt vanvittig Kawhi Leonard gamewinner til at slå dem ud.

Jimmy Butler havde ellers spillet en rigtig flot serie, hvor han sent i kamp syv ramte flere store skud. Det var bare ikke nok. Efter sæsonen blev Butler tradet til Miami Heat, da man mente, at han var et problem for kemien på holdet – noget som Joel Embiid senere har udtrykt stor utilfredshed med.

Succes i slutspillet

For Miami Heat ligner det nu, at Jimmy Butler har fundet sit rette sted. Han har fundet en klub, der dyrker samme intensitet og træningsmoral, som Butler altid har haft. Samtidig er holdet i højere grad bygget op om ham, hvor han har fået lov til at være “manden”.

Heat har i dette års slutspil været en af de helt store positive overraskelser. Som femte seed slog de først fjerdeseed Indiana Pacers ud 4-0 i kampe. Et Pacers hold, der ganske vist manglede Sabonis og havde en halvskadet Oladipo med. Men i andenrunde mod førsteseed Milwaukee Bucks så vi for alvor, hvor gode Butler og Heat er.

Milwaukee Bucks var på forhånd spåede som favoritterne til at repræsentere øst i årets finaler, men Heat ville det anderledes. Butler imponerede især i serien, hvor han mere eller mindre vandt både kamp et og tre på egen hånd. Det lykkedes Heat at slå Bucks i bare fem kampe, og Heat er nu pludselig en af favoritterne til ikke bare at gå i finalerne, men måske endda vinde mesterskabet. De har i hvert fald været det mest overbevisende hold i slutspillet indtil videre

Butler har hele sit liv måtte kæmpe med oddsene imod sig. Dette års slutspil er endnu et bevis på, at man aldrig må afskrive Jimmy Buckets.

Hvis du vil læse mere om årets slutspil, så kan du gøre det her:

Se andre spændende artikler