OL-finalen mellem Serbien og USA bliver en kamp om mere end blot medaljer

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Kampen mellem Serbien og USA i finalen ved de Olympiske Lege bliver langt mere end ”bare” en kamp om medaljer.

De to nationer kæmper hver især for hver deres ting. USA kæmper om at holde æren i behold efter en knap så ”stærk” turnering, hvor de i flere perioder har vist svaghedstegn. Heriblandt mod netop Serbien i gruppespillet, hvor de var tæt på at gå i overtid.

Amerikanerne har nemlig meget at leve op til. Potentialet på deres landshold er stort, spillermaterialet er skræmmende i forhold til samtlige nationer ved OL, men de har altså endnu ikke vist tænder, og den styrke vi havde forventet.

Derfor er æren på spil i denne turnering, i og med de har meget at skulle leve op til, fra de tidligere generationer på landsholdet. Et nederlag for dem, vil være pinlig, og en kæmpe fiasko, samt et kæmpe slag i ansigtet for de såkaldte verdens bedste basketball spillere. Et nederlag ville også bevise, at Europæisk basketball er kommet tættere på det amerikanske!

Læs også: Serbien knuste Australien og sikrer sig historisk finaleplads

I den anden lejr derimod, er sejren allerede i hus og presset er væk. Medaljen er hjemme, og uanset hvad der sker i finalen, vender de serbiske landsholdspillere hjem som helte til en kæmpe fest. Men alligevel kæmper serberne også for noget af det samme som USA – Nemlig om at skrive historie, og at opnå respekt.

For det lille land fra sydeuropa var engang en mægtig stat, med en rig basketball historie, som er større end både Spanien, Frankrig og Litauens til sammen.

Jugoslavien var nemlig engang en dominerende faktor når det kom til basketball, men krigen ændrede alt. Landet kollapsede, og det samme gjorde sporten. Alt blev sat på pause i en meget lang periode. Generationer blev tabt i disse mørke tider. Men med de seneste års præstationer, og store nye idoler, sætter gang i en ny tid.

Langsomt er den dog blomstret op igen, og igen kan spillerne på banen levere en glæde, der overskygger alle de negative ting der har omkranset landet de seneste 20 år. En glæde, som mange lever for i hjemlandet, da sport, og ikke mindst Basketball er en måde at leve på, og ikke bare en sport. Det er en ting der giver en glæde, som mange ikke kan forstå, og det er noget der får stoltheden af det lille land til at vende tilbage til folket.

Serbien er det eneste land fra det tidligere Jugoslavien, der har haft stor succes ved turneringer, og som bare fortsætter med at blomstre. Vi så dem nå finalen ved VM i 2014, og nu er de i finalen ved OL. Balkan og Serbien er for alvor tilbage på det internationale basketball kort, og denne tradition vil vi formentlig se fortsætte de kommende år.

For efter en spansk dominans i næsten 10 år i Europa, virker det til at det er blevet Serbiens ”time to shine”.

DeMarcus Cousins - USA - Nikola Jokic - Serbien - OL 2016 - FIBA.com
Nikola Jokic blocker DeMarcus Cousins i deres første møde ved OL i gruppespillet – Foto: FIBA.com

Serbien er ikke uden chancer mod USA

Når Serbien og USA går på banen i aften, kommer hele verden til at kigge på. Kampen er nemlig det sidste store event ved de Olympiske Lege før afslutningsceremonien mandag nat, og ikke mindst Mike Krzyzewski’s sidste kamp som landstræner for USA, før den legendariske Gregg Popovich tager over.

Netop dette faktum kan give USA et ekstra boost i aften på banen, med tanke på at de ikke ønsker at tage hjem med en fiasko og et nederlag. Omvendt har serberne selvtilliden i orden, og vil helt sikkert forsøge at vise verden, at de store basketball stjerner fra USA også er af kød og blod, og kan tabe.

Men USA er USA, og de er kæmpe favoritter til at tage guldet. Forhåbentligt bliver det ikke en afklapsning, men en rigtig tæt kamp, for det serbiske landshold ført an af landstræner, Sasa Djordjevic, ønsker ikke bare at lægge sig fladt ned for amerikanerne.

‘’Der er to måder at spille mod USA, kun at gå ud og spille kampen, eller gå ud og vinde,’’ udtalte han til pressemødet.

USA er ubesejret i 24 kampe i træk ved OL, og ligeledes uden et nederlag siden VM i 2006 (70 kampe). Men er der et hold der har bevist at de kan spille op med USA, så er det netop Serbien, der var helt tæt på os at gå i overtid med amerikanerne i gruppespillet. USA og landstræner Mike Krzyzewski har da også fuld respekt for det serbiske landshold inden deres møde i finalen, og udtaler følgende ved pressekonferencen:

‘’Serbien var en hårsbredde fra at slå os i vores gruppe så vi har absolut respekt for dem. Vi ved hvor gode de er. Vi ved hvor godt coachet de er, Sasa (Red. Sasa Djordjevic) gør et fantastisk stykke arbejde med dem. De har et godt kammaratskab, og de er et fantastisk passing-team, et fantastisk defensivt hold, som de viste mod Australien, og så bliver de ledt af en af de bedste internationale spillere i verden i Teodosic. Så det bliver meget svært for os,’’ indrømmer den amerikanske landstræner

Amerikanerne har dog været suveræne indtil videre, ihvertfald i forhold til deres resultater. Syv sejre på stribe, men ikke syv sikre sejre. For udover Serbien, så havde de også store problemer mod Australien og Frankrig. Den eneste sikre sejr de fik over en ”større” nation har været mod Argentina i semifinalen, hvor de vandt 105-78. Herefter slog de Spanien ud i semifinalen (76-82), men ikke med samme lethed som mod sydamerikanerne.

USA spiller kun lige nok til at vinde, men på ingen måder op til den styrke som et hold proppet med NBA-stjerner burde spille. Derfor skal der store ting af Anthony, Durant og Kyrie Irving der skal forsøge at lede dette hold, imens både Jordan og Cousins må løfte deres spil under kurven.

Serberne kan derimod ikke prale med de samme resultatet som USA, men kan omvendt være glade for at spillet på banen er blevet bedre og bedre. I gruppespillet vandt de blot 2 kampe over hhv. Venezuela og Kina, men spillede samtidigt nogle rigtig tætte kampe mod Frankrig (100-97), Australien (88-98) og amerikanerne (91-94).

I knock-out fasen slog de naboerne fra Kroatien (86-83) ud af kvartfinalen, inden de knuste Australien i semifinalen (87-61), og de er dermed i gang med at lave en fantastisk slutspurt i turneringen i jagten efter det første guld i over 20 år ved OL. Ganske enkelt imponerende at gå fra to sejre i gruppespillet til en finale.

Akkurat som for to år siden ved VM gik Serbien videre som nummer fire i gruppen, og akkurat som dengang står de lige nu i endnu en finale mod netop USA. Serbien er desuden med for første gang siden 2004 i Athen ved de Olympiske Lege, og ingen af de nuværende spillere var med på holdet dengang.

Læs også: Milos Teodosic: Vi har spillet mod dem, og vi ved hvad vi skal forvente

Men USA er som overskriften fortæller ikke uskadelige. De har ikke spillet prangende, og til tider decideret grimt. Men at vinde, er trods alt, at vinde, og det er i sidste ende det vigtigste uanset hvordan arbejdet udføres. Det der dog kan skade dem, er at deres 1 mod 1 spil, eller rettere sagt 1 mod 5. De har IKKE været gode til at spille sammen, og det virker til at de mange profiler på holdet ikke har kunnet finde en rød tråd i deres spil, men derimod alle på egen hånd har forsøgt at bidrage på hver deres måde.

I løbet af hele turneringen har amerikanerne haft fordel i deres højde, hurtighed, og eksplosivitet, og dette vil også gælde i dagens finale mod Serbien. Men kan serberne trække tempoet ud af dem ligesom sidst, og ligesom mod Australien, samt stramme grebet i forsvaret, kan det muligvis lade sig gøre at vi får en ligeså tæt kamp som sidste gang.

Serbien skal dog samtidigt udnytte deres fordele i kampen, nemlig deres sammenhold, uselviskhed, og det høje basketball IQ bla. af Milos Teodosic.

Det er samtidigt vigtigt at de giver amerikanerne så lidt mulige chancer for den defensive rebound, og endnu værre, turnovers, der kan give USA de helt nemme point, ligesom vi så i første periode i deres første møde.

Deres Pick-and-Roll spil skal fungere, som de har udført til perfektioner i denne turnering, og skulle de blive lukket ned, så kan bolden altid sendes ud til en af de mange skytter på holdet, der kan sætte en trepointsscoring. Alt i alt skal alle mand være klar. Teodosic, Raduljica, Markovic, Jokic, Bogdanovic, ja selv bænkspillerne, Nikola Kalinic, Milan Macvan hvis de vil vinde!

Bogdan Bogdanovic - Serbien - OL 2016 - FIBA.com
Bogdan Bogdanovic i et skudforsøg mod USA i deres første møde i grupespillet – Foto: FIBA.com

En historisk finale i vente

For 20 år siden ved de Olympiske Lege i Atlanta vandt Sasa Djordjevic sammen med det daværende Jugoslavien (Serbien & Montenegro) en sølvmedalje og bliver samtidig den første person der vinder en OL-medalje både som spiller og som træner. Jugoslavien tabte den gang med 95-69 til ‘’The Dream Team’’ i finalen

I år skriver de nu historie, for det er første gang siden 1996 ved de Olympiske Lege i Atlanta, da Jugoslavien vandt sølv, at Serbien, under dette navn skal kæmpe om medaljer ved OL.

Læs også: Spanien manglede gnisten, USA er i OL-finalen

USA er i deres tredje OL-finale i træk, hvilket er første gang siden årene 1992/1996/2000. De er det mest vindene landshold i Basketball turneringen med 17 medaljer heraf 14 guld, 1 sølv og 2 bronze. Carmelo Anthony kan desuden, som den eneste spiller for USA vinde sin tredje OL-guldmedalje med en sejr i finalen.

Serbien og USA mødtes også i VM-finalen for to år siden i 2014 ved VM i Spanien. Her vandt USA med 129-92, men var dengang langt stærkere, og så mere frygtindgydende ud, end ved denne slutrunde.

Den seneste gang hvor Serbien, det daværende Jugoslavien vandt over USA, var tilbage ved VM i 2002, da de slog USA ud i kvartfinalen med 81-78, på amerikanernes egen hjemmebane i Indianapolis.

Finalen ved de Olympiske Lege i Rio spilles i aften, søndag, med kampstart kl. 20.45. En kamp som vises live på TV2 Sport.

Foto: FIBA.com

Se andre spændende artikler