fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Landshold: Ny EM præ-kvalifikationsrunde står for døren

Torsdag er der landsholdsbrag i Arena Næstved, da det danske herrelandshold byder Nordmakedonien op til dans. Bliv klædt på til opgøret med denne optakt.

Foto: fiba.basketball

Torsdag står i landsholdets tegn.

Arena Næstved danner torsdag aften ramme om et opgør mellem det danske herrelandshold og gæsterne fra Nordmakedonien.

Kampen er den første i den nye runde i præ-kvalifikationen til EuroBasket 2025, og Danmark har en masse momentum med fra sidste runde, der blev afsluttet på noget dramatisk vis med en sejr mod Norge i Oslo. De danske drenge gik gennem den første runde med tre sejre og et enkelt nederlag til Kosovo.

Runden startede skidt med et bittert nederlag i Prishtina, Kosovo, men den unge danske trup, der har landstræner Arnel Dedic i spidsen, så bedre og bedre ud som gruppespillet skred frem. Det skyldes især, at landsholdet på sin vis har bevæget sig ind i en ny æra. Dedic, der overtog landstrænerposten fra Erez Bitmann i juni 2021, har haft øje for de danske talenter, hvilket har resulteret i adskillige debutanter over de sidste par landsholdsvinduer.

Hør landsholdsprofilen Jonas Zohore sætte ord på de kommende landskampe her

Nu står et nyt landsholdsvindue for døren, og denne gang er der ´comeback´ til to garvede danskere i form af Basketligaen- og Bakken Bears-stjernen Darko Jukic og Danmarks første NBA-spiller nogensinde, Iffe Lundberg, hvilket unægteligt er et kæmpe boost til de kommende kampe mod Nordmakedonien og Norge. Danmark møder vores norske naboer søndag den 28. august kl. 18.00

Samtidig er Asbjørn Midtgaard tilbage på landsholdet, efter han var fraværende i det seneste landsholdvindue.

Danmark er uden Jonathan Klussmann, der er blevet sparet grundet knæproblemer, mens Sebastian Åris og Adama Darboe begge har meldt afbud i denne omgang.

Mange spillere fra den hjemlige liga

Nordmakedonien er taget til Danmark med 12 spillere, og over halvdelen af truppen tørner til dagligt ud i den hjemlige liga, PRVA Liga. Fire af de 12 spillere er på kontrakt hos det nordmakedonske mesterhold MZT Skopje, der også deltager i den prestigefyldte ABA League, der består af de stærkeste hold fra Nordmakedonien, Serbien, Montenegro, Kroatien, Bosnien og Slovenien.

Man kan derfor forestille sig, at det er en trup, der er sammenspillet og har et indgående kendskab til hinanden. Derudover har Nordmakedonien som forberedelse til braget mod Danmark spillet en venskabskamp mod Montenegro. Venskabskampen resulterede i en gedigen afklapsning til danskernes kommende modstander på 53-89.

Fokus på Nordmakedoniens trup

En af de største profiler på det nordmakedonske landsholds må regnes som Nenad Dimitrijevic, der i den kommende sæson skal spille for russiske UNICS Kazan. Dimitrijevic tørnede i den forgangne sæson ud for spanske Valencia, hvor det blev til 22 kampe. Hos Valencia, der spiller i den bedste spanske række, Liga ACB, snittede han 9,5 point, 1,8 rebounds og fire assists per kamp. Før Valencia spillede han i en længere årrække for Juventut Badalona, også i Liga ACB.

Mens Danmark spillede første runde i præ-kvalifikationen til EuroBasket 2025, deltog Nordmakedonien i kvalifikationen til VM 2023. Dimitrijevic tog imidlertid blot del i en enkelt kamp, hvor han til gengæld satte flotte 25 point på tavlen i en kamp mod Georgien. Han bidrog yderligere med syv rebounds. Set med de negative briller bidrog han med hele otte turnovers.

En anden spiller der er værd at nævne er den erfarne Skopje-spiller Bojan Krstevski, der qua sine 33 år, og mange år i den hjemlige liga og på landsholdet, har en masse erfaring. Denne erfaring kan især være gavnligt for den næste nordmakedoner på listen. Krstevski var en af bare fire spillere, der var med i alle af kvalifikationens seks kampe.

Sidst men ikke mindst er der det 21-årige stortalent Andrej Jakimovski, der spillede flere flotte kampe i VM-kvallen. Kvalifikationen var ikke ligefrem mindeværdig for Nordmakedonien, som tabte af to omgange til Spanien, Georgien og Ukraine. Nordmakedonerne kunne dog trøste sig ved, at Jakimovski var et lystpunkt i mørket.

Danmark møder Nordmakedonien torsdag aften kl. 19.00.

Skrevet af

Jeg er sidens redaktør for Basketligaen og har været det siden februar 2021. Jeg er 21 år og bosat i Aarhus, hvorfor jeg ofte kan findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Fredag kvalificerede Sydsudan sig til VM for første gang nogensinde, og Horsens ICs Koch Bar havde en stor andel i landets sejr mod Senegal,...

Eurobasket

Torsdag aften var der landskamp i Arena Næstved, hvor Danmark tog imod Norge. Det blev til en dansk sejr i Arenaen. Danmark vandt kampen...

Eurobasket

Landstræner Allan Foss har foretaget en ændring i landsholdstruppen frem mod de kommende landskampe mod Norge og Slovakiet, der spilles torsdag og søndag.

Eurobasket

Søndag sluttede det danske landsholds EM-kvalifikation med en sejr mod Montenegro, og sejren vækker optimisme hos holdet største stjerne, Maria Jespersen, der spår det...

Eurobasket

Tirsdag blev der trukket lod til sommerens EM-slutrunder for ungdomslandshold. Se, hvem de danske talenter skal op imod til sommer, her.

Eurobasket

Jesper Krone, der førte Danmark til EM for små nationer-titlen i 2018, stopper som landstræner efter fem år.

Eurobasket

Søndag aften spillede det danske kvindelandshold deres sidste kamp i FIBA Women’s EUROBASKET 2023 Qualifiers, da de på udebane mødte Montenegro. De danske kvinder...

Eurobasket

Klokken 20 går det løs. Det danske kvindelandshold skal forsøge at tage revanche over Montenegro. Find link til kampen i artiklen.