Danmark jagter ny overraskelse: “Vi skal ned på jorden igen og fokusere”

Om få timer indtager det danske herrelandshold halvgulvet i Vilnius, hvor Tjekkiet venter, og landsholdsprofilerne Iffe Lundberg og Jonas Zohore siger til Fullcourt.dk, at de tror på, de kan gentage succesen fra i fredags mod Litauen.
Fiba.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Fredag aften tog det danske herrelandshold måske den største sejr i dansk basket-historie. Den basket-elskende nation Litauen måtte se sig slået med cifrene 76-80 i EM-kvalifikationen, og danskernes sensationssejr glemmer man næppe foreløbig.

Litauen var store favoritter forud for braget i EM kvalifikations-boblen, men det danske herrelandshold havde ikke meget tilovers for litauernes favoritværdighed og spillede med stor selvtillid og overraskede som underdogs mod et mandskab, der ligger i verdenstoppen i basketball på landsholdsplan.

Fredagens modstander er placeret som nummer otte på verdensplan og har vundet medaljer til OL, VM og ikke mindst EM, hvor det er blevet til hele syv medaljer. Til sammenligning ligger danskerne nummer 59, og derfor var det ikke mange, der havde forudset kampen forløbe, som den gjorde.

Det var en stor – og vigtig – sejr, som Erez Bittmans tropper tog med sig videre i kvalifikationen, og gruppe C er nu atter åben. Sejren bragte Danmark op på 4 point, og de er nu a point med Litauen og Tjekkiet. Tjekkiet er dog sikret kvalifikation til EM, da de er værtsnation.

Stor bedrift

Sensationssejren fredag aften betød derfor meget for Danmarks chancer for deltagelse ved EM-slutrunden i 2022, men det var ikke mindst også en historisk bedrift for dansk basketball, hvis du spørger Iffe Lundberg, som var en af opgørets helt store oplevelser.

“Det var en rigtig stor sejr og en utrolig fed kamp at spille. Det var overvældende at spille lige op mod så stor en nation og så endda slå dem. Det er uden tvivl den største bedrift i dansk basketballs historie i min optik. Jeg er virkelig stolt af mine holdkammerater, og det var en kæmpe sejr,” siger den danske landsholdsstjerne, Iffe Lundberg, til Fullcourt.dk.

Han får opbakning fra sin landsholdskammerat Jonas Zohore, der ligeledes gjorde en god figur i kampen mod Litauen.

“Sejren betyder meget for helheden af, hvad vi har kæmpet for alle de år, samt for Danmarks tro og ånd på fremtiden. Det er en stor bedrift, og den bliver ikke glemt det næste lange stykke tid,” siger en stolt Jonas Zohore og fortsætter:

“At slå en stormagt indenfor basketball som Litauen, var ikke for sarte stjæle. Fakta siger det hele. Jeg tror godt, at alle har set, hvad Litauen har opnået i historien. De har vundet flere medaljer ved OL og EM, og det taler for sig selv – og vi slog dem! Jeg var overvældet, og det var en personlig forløsning, så det var en rigtig dejlig følelse,” siger en tilfreds Zohore.

Kollektiv sejr

Grundet Covid-19-situationen verden over afvikles EM kvalifikationskampene i såkaldte bobler. Danmarks boble er placeret i Vilnius, Litauen, og Iffe Lundberg tror, at opgaven ville være en anelse sværere for landsholdet, hvis kampen blev afholdt under normale omstændigheder.

“Da vi fandt ud af, at situationen ville være, at vi skulle spiller i bobler, tænkte vi med det samme, at der var en reel mulighed for, at kunne lave noget ballade. I og med at vi er den mindste basket-nation i vores pulje, har vi også den mindste fan-base, og når man spiller mod tre store hold som dem i vores pulje, der er præget meget af deres fans og deres energi, så havde det under normale omstændigheder gjort det lidt sværere for os,” siger den danske profil, der til dagligt udmærker sig i VTB United League.

“Under normale omstændigheder havde der nok været 11.000 tilskuere til kampen, og det tror jeg havde gjort det lidt sværere for os, da vi har nogle af gutter, som ikke før har spillet foran så mange mennesker i så stor en hal og under så stort et pres. Det havde selvfølgelig været fedt at slå Litauen foran 11.000 fans, men jeg tror også, det ville have gjort det lidt sværere, men jeg er meget stolt af holdet. Det var en kollektiv indsats og en fed sejr,” siger den 25-årige dansker, der diskede op med 28 point.

De 28 point gjorde Lundberg til kampens topscorer, men da Fullcourt.dk spørger ham ind til hans egen præstation, understreger han, at det var en hold-præstation, og at han ikke vil fremhæve sig selv.

“Jeg spillede fint. Jeg vil ikke snakke så meget om mig selv. I ved allesammen godt, hvad jeg er i stand til med en basketball, og hvad der kan forventes af mig. Jeg har altid utrolig meget tro på mig selv og meget selvtillid, og mine holdkammerater og trænerstaben tror på mig,” siger han og fortsætter:

“Når man har så mange mennesker bag sig, så gør det tingene lidt lettere. Men det handler ikke om mig. Det handler om holdets indsats. Jeg kunne ikke have gjort det uden mine holdkammerater, og jeg synes, at alle gutter kom ind på banen og leverede. Det var uden tvivl en fantastisk kollektiv sejr,” siger han.

Gameplan gik rent hjem

I opgøret mod Litauen var det ellers hjemmeholdet der kom bedste fra land. Litauerne kæmpede sig i front i anden periode og kunne gå til pause foran med otte point, men en stærk anden halvleg gav danskerne sejren, og strategien lagt af landstræner Erez Bittman gav pote.

“Vores gameplan var egentlig ret simpelt og lige til. Vi havde få tilgange til de forskellige spillere hver især, som var at holde deres big guys en-mod-en, få boxet ud og rebounds, og så holde Mantas Kalnietis fra at aflevere bolden og tvinge ham til at afslutte i stedet for,” siger Jonas Zohore, mens Lundberg uddyber:

“Vi havde forberedt os på, at Litauen var et af de største hold i europæisk basket. De spiller utroligt fysisk, og så er de meget, meget høje, og en af deres styrker er de offensive rebounds, så det var et af vores fokuspunkter,”

“Jeg synes selv, at vi i anden halvleg fik steppet up defensiv, og når man spiller tæt op mod så stor en nation i slutningen af tredje periode og på vej ind til fjerde, så kan alt jo ske. Presset lå på dem, og vi skulle bare spille ud og spille vores spil, og det endte i vores favør,” siger Iffe Lundberg.

Tjekkiet venter

Senere i dag venter Tjekkiet, og endnu en sejr kan give herrelandsholdets chancer for en EM-billet et kæmpe boost i den rigtige retning. Kampen kan derudover også få betydning for, hvordan sensationssejren mod Litauen huskes, siger Lundberg. Altså vil en sejr mod Tjekkiet sætte sejren mod verdens nr. 8 i relief.

“På samme tid var det bare én kamp, og vi ved godt, at det jo selvfølgelig er et fedt resultat, men hvis ikke vi vinder kampen mod Tjekkiet, betyder sejren (mod Litauen, red.) ikke nær så meget. Vi skal ned på jorden igen og fokusere på kampen mod Tjekkiet. Forhåbentligt bliver det til endnu en sejr,” siger Lundberg.

Danmark møder Tjekkiet kl. 15:30, og spørger man Jonas Zohore, tror danskerne på et godt resultat.

“Vi skal komme ud klar og med en masse intensitet og energi. Vi skal spille godt forsvar hele kampen igennem og holde hoved koldt og eksekvere vores angreb godt. Vi ved, at denne kamp kan gøre en stor og afgørende forskel og betyde, om vi kommer med til EM eller ej. Vi tror på det. Det er en svær opgave, men ikke umuligt,” afslutter Jonas Zohore med at fortælle til Fullcourt.dk.

Se andre spændende artikler