fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Internationalt

FIBA VM 2023 Power Ranking: Kan nogen udfordre nordamerikanerne?

Fullcourt har rangeret de 10 bedste hold ved dette års VM, hvor der i den kamp bliver kamp om guldet.

Foto: fiba.basketball

Verdensmesterskaberne i basketball er tilbage igen, og i år bliver vi budt på en af de mest spændene internationale turneringer nogensinde. Resten af verden har indhentet USA, og der er flere mesterskabsbejlere.

Den indledende gruppespil er spillet færdigt, så det er tid til at kigge på hvordan styrkeforholdene mellem de bedste nationer ser ud. Her er fullcourts bud på en power ranking, der viser hvem, der er favoritterne til at gå hele vejen, og samtidig hvem der kan overraske.

1. USA

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Jalen Brunson (New York Knicks), Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies)

Det er ikke det mest stjernespækkede hold, USA kunne stille op med, men uden tvivl stadig det mest talentfulde til dette års VM i basketball. Selvom det ikke er de største stjerner USA har udtaget, kan det også være en fordel for dem.

Der er nemlig ikke en spiller som f.eks. Kevin Durant, der skal have x antal skud pr. kamp. Det betyder Cheftræner Steve Kerr altid spille med de spillere, og løbe de plays, der giver bedst mening på banen. Det gør det utroligt svært for modstanderne at planlægge mod USA.

En faktor, som kan gøre det udfordrende for USA er dog, at de ikke er lige så sammenspillede som andre lande. Hold som Tyskland og Australien stiller nemlig ofte op med de samme mandskaber til internationale turneringer.

På trods af denne faktor, og de mange andre stærke hold, som er med i år, er USA på baggrund af deres talent stadig de favoritterne til at tage guldet.

Med en trup bygget op med uselviske spillere, kombineret med Steve Kerrs filosofier, ser de uhyggeligt stærke ud. De har fuldstændig domineret deres gruppe, og det bliver svært for resten af verden at hamle op med grundlæggerne af sporten.

2. Canada

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder), RJ Barret (New York Knicks), Kelly Olynk (Utah Jazz).

Canada har i år stillet op med deres nok stærkeste hold til dato. Udover USA er de det hold med flest NBA spillere, og ser ud til at være det land, der kan give dem flest problemer.

De er ledt an af den blomstrende Shai Gilgeous-Alexander, der ligner en spiller, som kommer til at være en af de helt store stjerner i fremtidens NBA. De har længde og skytter på forwardpositionerne med Dillon Brooks, RJ Barret og Nickeil Alexander Walker. I feltet har de også NBA-spillerne Kelly Olynk og Dwight Powell.

Det canadadiske mandskab er solidt hele vejen rundt. Ligesom USA er de heller ikke særlig sammenspillede, men man må formode, at de kun bliver bedre, jo længere i turneringen de kommer.

Canadierne har indtil videre udraderet alt modstand i deres gruppe, med den ene storsejr efter den anden. De slog endda de tidligere bronzevindere fra Frankrig med hele 30 point. Det kan meget vel ende med at blive et Nordamerikansk opgør hvis der er nogen, der skal vælte USA af pinden.

3. Tyskland

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Dennis Schröder (Toronto Raptors), Franz Wagner (Orlando Magic), Daniel Theis (Indiana Pacers)

Som altid stiller Tyskland op med et solidt hold. Med Dennis Schröder i spidsen ved siden af den talentfulde unge guard Franz Wagner ser det ud til, at de for alvor kan kæmpe med om guldet i år.

I opvarmningskampene var de uhyre tæt på at slå både Canada og USA, og burde nok egentlig have vundet begge kampe. Derudover vandt de i gruppespillet en nervepirrende kamp over et virkelig stærkt Australsk hold endda uden Franz Wagner.

Udover Schröder og Wagner har de også en del solide rollespillere. Guarden Maodo Lo var afgørende i kampen mod Australien, hvor han havde 20 point, og Orlando Magic spilleren Moritz Wagner har også set virkelig god ud.

Tyskerne er uden tvivl et af de hold, der har spillet mest sammen og kender hinanden bedst. Det kan blive nøglen til, at de går hele vejen. Du skal altså ikke blive overrasket, hvis Tyskland skulle gå hen og blive verdensmestre for første gang.

4. Australien

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Josh Giddey (Oklahoma City Thunder), Patty Mills (Atlanta Hawks), Josh Green (Dallas Mavericks)

De Australske ”Boomers” er I år også et hold man virkelig skal holde øje med. Deres backcourt duo med den blomstrende Josh Giddey og erfarne Patty Mills er svær for modstandere at hamle op med.

De er farlige på hver deres måde. Josh Giddey med hans exceptionelle spilfordeling, mens Patty Mills som altid har været utroligt skarpt skydende ved VM. Udover de to guards har australierne et hav af NBA-talent på forwardpositionerne.

Josh Green, Joe Ingles, Dante Exum, Dyson Daniels og Matisse Thybulle har alle erfaring fra den bedste liga i verden. Med så mange gode spillere har de virkelig meget diversitet i begge ender af banen. Udover dem har de også Washinton Wizards spilleren Xavier Cooks, som har set virkelig god ud.

Australien havde ikke de store problemer med at spille sig videre, men sikre sejre over Japan og Finland, som ikke er helt dårlige. De spillede tæt op med et virkelig godt tysk hold, og kunne sagtens have vundet den kamp. Australierne ligner altså også hold, der kan kæmpe med om guldet.

5. Spanien

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Juancho Hernangomez (Panathinaikos), Willy Hernangomez (FC Barcelona), Juan Nunez (Ratiopharm Ulm)

De regerende mestre fra Spanien ser ud til igen at være bejlere til at tage guldet med hjem fra dette år verdensmesterskab. Med Hernangomez brødrene til at føre an, og et hav af spillere fra de bedste ligaer i Europa, kan Spanien sagtens konkurrere med de bedste hold.

Det 19-årige stortalent Juan Nunez’ spil har været virkelig imponerende indtil videre. Han har i den grad ikke været bleg for at overtage rollen som startende point guard foran de to legender Rudy Fernandez og Sergio Llull.

Den spanske basketball filosofi har altid været kendt for at prioritere boldbevægelse og sammenspil. Når man har et hold med spillere, som alle er vokset med at spille på den måde, er det ikke svært at forstå, hvorfor Spanien altid er med om titelkampen.

For selvom de måske ikke har det mængde talent som nogle de hold, der er rangeret højere, kompenserer de med hvor godt de spiller sammen. Det bliver spændende at se om det bliver nok for spaniolerne til at gentage succesen fra sidste verdensmesterskab.

6. Slovenien

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Luka Doncic (Dallas Mavericks), Klemen Prepelic (Valencia Basket Club), Mike Tobey (Crvena Zvezda MTS)

Når Slovenien har en spiller som Luka Doncic, vil de altid kunne kæmpe med om titlen ved internationale turneringer. I gruppespillet gjorde han Gruppe F til sin helt egen legestue, og fører nu hele turneringen med point pr. kamp.

Spørgsmålet er dog hvor hjælpen til Doncic skal komme fra, hvis de for alvor skal slås med de store nationer. Indtil videre har svaret været Klemen Prepelic, som har været virkelig godt skydende, og snitter 17,8 point.

Mike Tobey har også været vigtig for Slovenien. Hans evner fra distancen giver Slovenien mulighed for at sprede gulvet med alle fem spillere. Samtidig giver det dem en stor spiller i den anden ende til at beskytte feltet.

Selvom de har Luka Doncic, er det svært at se Slovenien spille op mod de helt store nationer. Men det med at tage et hold på sin skuldre og bære dem langt, må man sige Doncic er vant til. Hvis resten af holdet samtidig rammer dagen ude bag treeren, kan de måske overraske.

7. Serbien

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Bogdan Bodanovic (Atlanta Hawks), Nikola Jovic (Miami Heat), Nikola Milutinov (Olympiacos BC)

Desværre for Serbien valgte NBA-superstjernen Nikola Jokic ikke at deltage ved dette års verdensmesterskaber. Ikke desto mindre skal Serbien stadig regnes som et af de stærkeste hold ved VM.

Bogdan Bogdonavic udgør sammen med den sprudlende Nikola Jovic en utrolig farlig offensiv duo. De kan begge kreere deres egne skud, og besidder begge evnen til nemt at finde den frie mand hvis de bliver presset.

Derudover har Serberne har i den grad indstillet sigtkornet i de indledende kampe. Hele 44,8% fra distancen har de skudt i gruppespillet. Det har også ledt til, at de fører tuneringen med antal point.

De havde ikke de store problemer med at spille sig op på førstepladsen i gruppe. De storsejrede over Kina, Syd Sudan og Puerto Rico som man ikke skal undervurdere. Man skal ikke undervurdere Serbien. De bliver værd at holde øje med selv mod de store nationer.

8. Den Dominikanske Rebuplik

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Karl Anthony-Towns (Minnesota Timberwolves), Andres Feliz (Club Joventut Badaona), Lester Quinones (Golden State Warriors)

Det holdkort dominkanerne har taget med til VM er nok det mest konkurrencedygtige hidtil. Som altid bliver de ledt af Karl-Anthony Towns, mens støtten til ham de sidste par år er blevet en del bedre.

Den lille snigskytte Andres Feliz har været overraskende god, og snittet 17,7 point, 5,3 rebounds og 5 assists. Mod Italien ramte han hele 7 treere på 10 forsøg. Karl-Anthony Towns har heller ikke været helt dårlig med 19,3 point og 7,7 rebounds pr. kamp.

Dominkanerne har klaret sig flot i en af de hårdeste grupper, med tætte sejre over både Italien og værterne fra Fillipinerne. Bare de to sejre beviser, at de er kommet til VM med en mission.

Men hvis de vil lege med om mesterskabet vil kræve en del. I hvert fald, at en spiller af Lester Quinones’ kaliber snart vågner op. Han har været fuldstændig usynlig indtil videre, efter han havde et gennembrud i NBA-Summer League. Hvis han kan finde sin rytme kan Den Dominikanske Republik måske snyde et af de store hold.

9. Italien

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Simone Fontecchio (Utah Jazz), Giampaolo Ricci (AJX Olimpia Milano), Marco Spissu (Umana Reyer Venezia)

Italien har altid været et land, der har været blandt de bedste i verden. Til EM 2022 inspirerede de Gianmarco Pozzecco italienere med deres holdånd, og ved at overraske de Serbiske favoritter i ottenedels-finalen.

Ved VM har det dog været et italiensk hold, der ikke helt har kunne finde sig selv. Mod Fillipinerne var de lige ved at lukke dem tilbage ind i kampen til sidst. Mod Dominikanerne havde de svært ved at håndtere presset da de kom bagud.

Gianmarco Pozzecco blev smidt ud af kampen, og generelt lignede de en skygge af sig selv. Deres stjernespiller Simone Fonttechio har også virkelig haft det svært, og har skudt blot 37% fra gulvet.

Hvis de skal bevise, at de hører til blandt eliten kræver det, at Pozzecco igen hiver noget op af hatten. Det bliver spændene at se om Italien virkelig kan byde op til dans i den næste runde af gruppespillet.

10. Litauen

Foto: fiba.basketball

Vigtigste spillere: Jonas Valincunas (Charlotte Hornets), Rokas Jokubaitis (FC Barcelona), Mindaugas Kuzminskas (AEK)

Som nationalsporten har basketball altid været en stor del af Litauens sportshistorie. Derfor giver det også god mening, at de altid har deltaget med stærke hold i internationale sammenhæng.

Med NBA-veteranen Jonas Valincunas ved roret og en masse rutinerede spillere er Litauen bestemt ikke et hold, man skal spøge med. Den unge guard Rokas Jokubaitis har bevist sit talent på den store scene, og har været med til at løfte hele holdets niveau.

Samtidig har en spiller som Mindaugas Kuzminskas haft gode indhop fra bænken ved at være exceptionelt skydende. Hvis skuddene i mellemtiden ikke går i for Litauerne, har de været uhyggeligt dominerende i rebound spillet. Denne statistik fører de turneringen i.

En faktor I næste runde af gruppespillet får de lov til at bevise om de også kan følge men når konkurrencen bliver hårdere. Det kan dog sagtens vise sig, at Litauerne godt kan drille de store nationer.

 

Anden runde af gruppespillet begynder d. 1. september kl 10:00, med et brag af en kamp mellem Serbien og Italien.

Skrevet af

Jeg er 20 år gammel og er både NBA- og basketliga skribent her på siden. I NBA verdenen er jeg die-hard Golden State Warriors fan, og har holdt med dem lige siden We Believe tiderne. I basketligaen følger jeg samtidig Bakken Bears tæt.

Andre artikler med dette emne

Internationalt

Den forsvarende MVP i NBA, Joel Embiid, har valgt at spille for det amerikanske landshold frem for Cameroun og Frankrig, og han skal derfor...

Landshold

The Athletic rapporterer, at Lebron James vil tage sine talenter tilbage til OL-basket efter 12 års fravær samt rekruttere et par prominente venner med.

FIBA World Cup

Der var drama for alle pengene, da Canada søndag løb med bronzemedaljerne efter en vanvittig kamp mod USA, der først blev afgjort i overtid....

FIBA World Cup

USA måtte se sig slået af Tyskland i semifinalen, og ifølge den amerikanske cheftræner, Steve Kerr, er det et udtryk for en basketballverden, der...

FIBA

Tyskland skal søndag spille om VM-guld mod Serbien, efter de fredag leverede en historisk sensation mod USA. Tyskland vandt kampen med 111-113 og er...

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA World Cup

Det var en amerikansk magtpræstation, vi var vidne til i tirsdagens anden kvartfinale, da USA overlegent slog Italien, 100-63, og spillede sig i VM-semifinalerne.

FIBA World Cup

USA blev presset af Montenegro og Nikola Vucevic, men endte alligevel med at vinde kampen komfortabelt 85-73.