fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Pau Gasol knuser Frankrigs drøm, Spanien er i EM-finalen!

Spanien mod Frankrig, det nye El-Classico i europæisk basketball fik ALT hvad man kunne forvente og gik sågar i overtid, da Spanien vandt, og sikrede sig en plads i EM-finalen, og ikke mindst en billet til de Olympiske Lege i 2016.

Det bedste forsvar (65.4 tilladte ppk.), og fjerde bedste angreb (81.0 ppk.) ved slutrunden, Frankrig mødte det tredje bedste angreb (85.9 ppk.), og det 19. dårligste forsvar ved EM (78.3 tilladte ppk.), Spanien.

Pau Gasol var i dag fuldstændig ligeglad med statistikker og fysiske love, samt den nye rekord på 26.992 tilskuere, hvor størstedelen vel nok var franskmænd, og ikke mindst Frankrigs drøm om at spille finale på hjemmebane. 

Han stod sammenlagt for halvdelen af Spaniens point i  80-75 sejren over Frankrig i semifinalen, og lavede samtidigt carreer-high med sin præstation.

26.992 tilskuere så Frankrig tabe til Spanien på Lille stadion - Foto: Ciamillo Castoria - Ciamillo

26.992 tilskuere så Frankrig tabe til Spanien på Lille stadion – Foto: Ciamillo Castoria – Ciamillo

Spanien var videre til semifinalen ved EM for 9. gang i træk efter at de slog Grækenland med 73-71 i de allersidste sekunder af kampen. Et spansk landshold der i mange kampe blev vurderet som underdogs, for første gang i mange, mange år. Værterne ved EM, Frankrig derimod, kvalificerede sig videre til semifinalen for 3. gang i træk, efter at de slog Letland med 84-70.

Læs også: Spektakel – Ny europæisk tilskuerrekord ved en basketballkamp!

De to lande har efterhånden en rig historie med store indbyrdes kampe. Spanien slog nemlig Frankrig ved EM i 2009 i kvartfinalen, ved Eurobasket finalen i 2011, og i kvartfinalen ved OL i 2012. Frankrig brød dog de mørke dage da de vandt efter overtiden over Spanien ved EM i 2013 i semifinalen, og året efter i kvartfinalen hvor Spanien var værter ved VM.

De to lande har mødt hinanden 27 gange hvoraf Spanien har vundet 20 gange imens Frankrig kun 7. Spanien og Frankrig spillede for første gang mod hinanden tilbage i 1960.

Artiklen fortsætter under billedet

Tony Parker blev lukket fuldstændigt ned af Spanien - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Metlas

Tony Parker blev lukket fuldstændigt ned af Spanien – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Metlas

Årets kamp! – Vanvittig kamp, med vanvittig afslutning

Sergio Llull lagde fantastisk ud med at lukke Tony Parker helt ned, som iøvrigt først scorede midt i anden periode for første gang i kampen. Men spanierne glemte bare Nando De Colo, der udnyttede den øgede fokus på Parker, til selv at klare skansen i angrebet med sine 7 point efter ti minutters spil.

Derudover var Spanien ikke selv ligeså effektive som Frankrig i angrebet, og søgte blandt andet svar bag tre-pointslinien, som dog ikke helt virkede i og med de kun skød 1/7 i første periode, som Frankrig vinder 17-20.

Den lille spanske troldmand Sergio Rodriguez bragte dog noget liv i spaniernes offensive spil i anden periode og skabte flere muligheder. Men Pau Gasol var selvfølgeligt stadigvæk Spaniens største aktiv i angrebet med sine 13 point efter 20 minutters spil.

Frankrigs forsvar holdte dog i en vis grad til bølgen af angreb til forskel for spaniernes zone-forsvar, som blev udskiftet med mand-mand, der dog hjalp i og med at Spanien nedbringer Frankrigs føring. Frankrig er dog ved halvleg stadigvæk foran med 33-32.

Spaniens forsvar og Pau Gasol's offensiv udgjorde forskellen i kampen - Foto: FIBA - Ciamillo - Castoria - Castoria

Spaniens forsvar og Pau Gasol’s offensiv udgjorde forskellen i kampen – Foto: FIBA – Ciamillo – Castoria – Castoria

Pau Gasol fortsatte i tredje periode med at være bedste mand for spanierne, og skræmte nærmest livet ud af Rudy Gobert i forsvaret. Gobert har efter 30 minutters spil kun 6 point, men har i forsvaret ydet en monster præstation med 11 rebounds, 1 block og 1 steal, ligesom resten af holdet, hvilket også var grunden til at Frankrig var i føresædet.

Joffrey Lauvergne kunne dog godt finde kurven, og med sine 5 point i træk bragte han Frankrig foran 40-51 med to minutter igen af tredje periode. Franskmændene er før fjerde periode foran med 48-56.

I fjerde og sidste periode fandt spanierne formlen til at bryde franskmændenes jerndefensiv og fantastiske Gasol kan med tre minutter tilbage af kampen dunke Spanien helt tæt på med 60-61, før han få sekunder efter sender Spanien i front med 62-61, og øger det psykiske pres på værterne. Det forsvar som franskmændene havde i tredjeperiode, kopierede spanierne i fjerde

Nicolas Batum er dog koldere end Antarktis og sender arenaen i ekstase med sin trepointsscoring som udligner kampen til 66-66 med 14 sekunder igen.

Gasol tager efterfølgende sagen i egen hånd med et layup-forsøg, men bliver blocket af spektakulære Gobert med 4 sekunder igen, hvorefter bolden ryger ud. Med 1.3 sekunder igen brænder Batum fra egen banehalvdel, og der er dømt overtid!

I overtiden satsede Spanien på Gasol, og der fortsatte sin monsterpræstation for at sikre Spanien en sejr. Spanien vinder overtiden 14-9 og kampen 80-85, og er dermed klar til finalen. Med sejren fik spanierne samtidigt revanche for de seneste års nederlag til franskmændene.

Artiklen fortsætter under billedet

Pau Gasol var ekstraordinær for Spanien - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Metlas

Pau Gasol var ekstraordinær for Spanien – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Metlas

Pau Gasol som vin, jo ældre jo bedre

Pau Gasol har været et monster i slutfasen ved EM, og han fortsatte sit Beas-mode i semifinalen mod Frankrig. Den 35-årige spanske center fik vanvittige 40 point, 11, rebounds, 3 blocks, 1 assist og 1 steal hvilket også er hans carreer-high i landsholdstrøjen. Pau Gasol stod dermed for halvdelen af Spaniens point mod Frankrig- VANVITTIGT! Spaniens anden topscorer blev Sergio Rodriguez med 15 point, 4 rebounds og 3 assists.

De to spillere var desuden de eneste to spanske landsholdsspillere som fik OVER 10 point i kampen, hvilket i sig selv er imponerende måde at kvalificere sig videre på. Spanien vinder desuden kampen med en skudprocent på blot (4/21) 19% fra tre-pointslinien,

Dermed fortsætter Gasol med at bære sit hold videre til EM imens, franskmændenes holdpræstation altså ikke var nok til at sikre Frankrig en drømme finale på hjemmebane. De skuffede fælt da der var mest brug for den kølige hånd, på trods af at fem spillere slutter af med over 10 point.

Nicolas Batum og Nando De Colo blev Frankrig topscorer med 14 point, efterfulgt af Lauvergne med 11, og Parker, og Gelabale med 10 point. Rudy Gobert var dog frankrigs bedste spiller med 8 point, 13 rebounds, 1 block, og 1 steal.

Spanien spiller i finalen mod vinderen af kampen mellem Serbien og Litauen som spilles fredag aften med kampstart kl. 21:00.

Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Marchi

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Golden State Warriors

Draymond Green er blevet suspenderet i fem kampe af NBA, efter han tog kvælertag på Rudy Gobert i opgøret mod Minnesota Timberwolves tirsdag.

NBA

Der skulle ikke gå lang tid, før kampen mellem Golden State Warriors og Minnesota Timberwolves brød ud i kaos, hvor Draymond Green blev smidt...

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

Analyser

Anthony Edwards er en kommende superstjerne, og jeg tager gerne kampen op med, hvem end der er uenig. Den kække højdespringer kan snildt blive...

Internationalt

Den forsvarende MVP i NBA, Joel Embiid, har valgt at spille for det amerikanske landshold frem for Cameroun og Frankrig, og han skal derfor...

NBA

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at du kan tjene rigtig gode penge, hvis du er en af de bedste basketballspillere i verden. Her...

FIBA World Cup

Letland kom tilbage i en tæt kamp med de forsvarende verdensmestre fra Spanien og vandt 74-69.

FIBA

Anden runde i FIBA World Cup 2023 står for døren. Se hvilke hold, der fortsat er med i kampen om VM-titlen, lige her.