fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EuroLeague

CSKA vinder Euroleague finalen på trods af vanvittig comeback af Fenerbahce

I en ekstatisk og medrivende stemning skabt af de mange tyrkiske fans, der havde fundet vej til Mercedes Benz Arena i Berlin, blev de nye konger af Europa kåret i Euroleague finalen. Og sikke en finale det blev! CSKA vandt efter overtidsdrama mod Fenerbahce med det endelige resultat 96-101. En historisk finale, og en af de bedste i Euroleague’s historie.

En dyst med et rutineret og erfarent hold, mod et hold, med en masse spillere der for første gang stod i en så vigtig kamp i deres karriere. En kamp der blev alt og aldeles fantastisk. Mange kan sikkert huske tilbage til da Olympiacos leverede det sensationelle comeback mod Real Madrid et par år tilbage, og netop sådan et opgør, var det vi så søndag aften.

CSKA Moscow har nemlig stået i finalen i bunkevis af gange. De har før løftet trofæet i 1961, 1963, 1969, 1971, 2006 og i 2008. Ligeledes har mange af spillerne stået i store kampe før. Og det kan man ikke just sige om mange spillere fra Fenerbahce. Her er det nemlig kun Pero Antic og Ricky Hickman og Kostas Sloukas med disse erfaringer, og med en titel.

Fenerbahce er derudover det første tyrkiske hold nogensinde til at kvalificere sig til Final Four, og samtidigt spille i Euroleague finalen. En stor historisk bedrift i Euroleague, og ikke mindst for klubben

CSKA med hurtigt kontrol, Fenerbahce med vanvittigt comeback!

CSKA startede første periode bedst, og meget hurtigt fik de vist hvor alsidigt et hold de er. Hvordan alle spillere hele tiden bliver involveret i alle angreb, og hvordan alle kan score som de lyster, hvilket de har vist i hele sæsonen, ved at være det mest scorende hold i turneringen med 90.7 point pr. kamp.

Tyrkerne lod sig dog ikke bare sådan ryste, og udnyttede russernes dårlige skudforsøg i midten af første periode, hvor især Luigi Datome skildte sig ud med sine 8 point og Ricky Hickman med sine 5 point. Intensiteten var høj på banen, og desværre kostede den ivrige kamp om bolden også 2 hurtige fejl til både Bobby Dixon og Nikola Kalinic. Efter første perioder var der kun to point mellem de to hold 20-22 til CSKA.

I anden periode vågnede de tyrkiske fans for alvor op, og det gjorde deres hold os. For imens CSKA Moscow i flere omgange forsøgte at finde vej fra kurven bag tre-pointslinien, dominerede ”Fener” under kurven, hvor de fremprovokerede flere fejl, og samtidigt ramte fra distancen. Den gode stime af tyrkerne blev dog hurtigt brudt igen af CSKA, og efter 4 minutter og resultatet 27-30, blev Zeljko Obradovic nød til at bruge en time-out.

Timeouten hjalp dog ikke meget på tyrkernes spil, for CSKA og Nikita Kurbanov fik hurtigt fat i bolden og kunne dunke russerne foran med fem point.

Og selvom de tyrkiske tilskuere gjorde alt for at russerne skulle fejle, så blev CSKA og ført an af en fantastisk velspillende Milos Teodosic og Nando de Colo, ved med at splitte det noget fantastiske forsvar i Fenerbahce lejren ad. Stillingen efter 7 minutter inde i anden periode var 29-37 til CSKA.

Frustrationen er enorm i den tyrkiske lejr, der samtidigt får den ellers rutinerede tidligere NBA-spiller Jan Vesely, en airball bag straffekastslinien. Få minutter efter går det igen galt for Jan Vesely der to gange i træk ikke kan ramme kurven fra straffekastslinien. Efter 20 minutter ligner kampen allerede at den er afgjort med CSKA i front med 20 point 30-50!

Efter halvlegspausen og et tilbagespil af CSKA begyndte det at vende for tyrkerne. Efter fire minutter var Fener foran med 7-3 i tredje periode, med en Jan Vesely der stadig ikke kunne ramme kurven fra straffekastslinien (0/8). Deres tre-pointskud ville  samtidigt bare ikke i kurven.

Generelt blev anden periode meget lavtscorende, med masser af personlige fejl, og turnovers. Tyrkerne havde derfor rimelige mange muligheder for at vende tilbage i kampen. En mulighed som de altså ikke just udnyttede fuldt ud.

Pero Antic kom ind i kampen, og var med sine 6 point, de sidste 2.5 minutter med til at sørge for at Fener vinder tredje periode med 23-19 til resultatet 53-69 efter 30 minutters spil, hvilket dog er langt fra til at gøre kampen spændende igen.

I fjerde periode fik Fenerbahce heller ikke meget mere håb at spille for. Ihvertfald ikke i den første halvdel. CSKA gav dem på ingen måder luft til at trække vejret i kampen. Men med 6 minutter igen af kampen opstår der dog eufori i Arenaen, og den tyrkiske dominans eksploderer. CSKA sænker paraderne, og pludseligt er deres 20-points føring nede på blot 8 point 66-74. Få minutter senere, efter to sikre straffekast fra Pero Antic står det 71-77, og gulvet begynder at skælve under CSKA.

En treer af Dixon sender hallen i ekstase og Fenerbahce der for få minutter siden var bagud med 20 point, er nu kun baggud med 3 point 76-79. Vanviddet fortsatte for med et minut igen står det 78-79 til CSKA Moscow. Kombinationer mellem Milos Teodosic og Nando de Colo sikrede dog russerne fra det totale kollaps med 49 sekunder igen til 78-81.

Fenerbahce var dog ustoppelige, for Bobby Dixon ville ihvertfald ikke tabe i aften. Med 43 sekunder igen er det en lige kamp 81-81, en kamp der for en kort stund siden virkede tabt for tyrkerne. CSKA Moscow forsøger at trække tiden men efter 20 sekunder mister de bolden, og den erfarne Kostas Sloukas sender tyrkerne i front med 83-81 med 20 sekunder igen af fjerde periode! Men intet er endnu slut.

Milos Teodosic fumler i det næste angreb med bolden, men formår alligevel at sende den videre til Victor Khryapa, der sætter to point i kurven til endnu en udligning og 83-83. Fenerbahce har sidste angreb med 1.9 sekunder igen, men Ekpe Udoh formår ikke at ramme, og det betød overtid!

Dramaet fortsatte i overtiden

I overtiden fortsatte spændingen i Euroleague-finalen, hvor den græske veteran Kostas Sloukas lagde ud med at sætte en treer, der bragte Fenerbahce foran med 66-63.  Nando de Colo lægger dog en køler på tyrkerne med 2.10 igen af overtiden med et layup der bringer russerne foran 88-91.

Med et 38 sekunder igen øger CSKA deres føring i overtiden til 90-97 af franske Nando de Colo med to sikre straffekast. Og nu ser det for alvor sort ud for tyrkerne, og at det fantastiske comeback ikke var nok alligevel. Med 17 sekunder igen ser det går alt imod tyrkerne, da det virker til at de bliver snydt for en skridt kendelse af Milos Teodosic, der istedet får fejl, og sætter begge sine straffekast til 93-99.

Nando de Colo sætter kampens sidste to point i kurven fra straffekastslinien for CSKA til det endelige resultat 96-101! Efter en fantastisk sæson i Euroleague, får de dermed en længeventet, og fuld fortjent titel.

Netop Nando de Colo blev også Final Four MVP, efter to rigtig gode kampe mod Lokomotiv Kuban og Fenerbahce. I finalen havde han 22 point, 7 assists, 3 steals og 2 assists. Han blev efterfulgt af Milos Teodosic med sine 19 point, 7 assists, 5 rebounds, og 2 steals.

I den anden lejr spillede Ekpe Udoh en flot kamp med 16 point, 11 rebounds, 4 blocks og 3 assists. Bobby Dixon scorede 17 point, imens Gigi Datome og begge satte 16 point i kurven.

Første titel til mange spillere og træner

Med CSKA’s sejr i finalen fik den russiske storklub sin 8 titel. Dermed kom CSKA også tættere på spanske Real Madrid, som er det mest vindende hold i Europa med 9 titler.

Cheftræner Dimitris Itoudis fik sin første titel som cheftræner, og sjette i alt, og ligeledes fik Milos Teodosic også endelig den længeventede titel, efter hele syv Final Four’s, og tre finaler i sin karriere. Holdkammaraten, turneringens MVP, topscorer Nando de Colo fik ligeledes sin første Euroleague titel.

En lang sæson er dermed slut. En spændende sæson, der har budt på flere overraskelser, og en historisk sæson, der til næste år får en strukturændring. Intet bliver som før, men sæsonen vil altid blive husket for de mange gode minder, og det fantastiske basketball.

Se nogle af de lækre highlights fra kampen herunder:

Foto: Boba Keseric, Fullcourt.dk

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

EuroLeague

Danske Iffe Lundberg og Under Armour har indgået et samarbejde, der gør den danske landsholdsstjerne til firmaets nordiske atlet.

EuroLeague

Iffe Lundberg er blevet sin skade kvit og er torsdag aften med, når Virtus Segafredo Bologna møder F.C. Barcelona.

NBA

For de fleste danske NBA fans var kalenderåret 2022 en ‘’dream come true’’, da Gabriel ´Iffe´ Lundberg fik debut og senere hen fik scoret...

EuroLeague

Den danske ungdomslandsholdsspiller Frederik Drejer Erichsen spillede endnu en god kamp, da Adidas Next Generation Tournament lørdag fortsatte. Danskerens mandskab sluttede gruppespillet med en...

EuroLeague

Den danske ungdomslandsholdsspiller Frederik Drejer Erichsen fik vist sig godt frem, da Adidas Next Generation Tournament fredag blev skudt igang. Danskerens mandskab indledte turneringen...

EuroLeague

I weekenden skal Europas største talenter i aktion til Adidas Next Generation Tournament i München, Tyskland, og Danmark er repræsenteret i form af SISU...

EuroLeague

Iffe Lundberg tog teten, da Virtus Segafredo Bologna torsdag var på besøg hos FC Barcelona. Det spanske mandskab fik ørene i maskinen og tabte...

Nyhedsoversigt

Virtus Segafredo Bologna besejrede torsdag aften Real Madrid på udebane med 92-95 - en sejr, som danske Iffe Lundberg havde en stor aktie i.