fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog

NBA Blog: Hvorfor Rajon Rondo ikke er en top 5 point guard

Som tidligere rapporteret, så er Rajon Rondo ude resten af sæsonen med et overrevet korsbånd. Det helt store spørgsmål er selvfølgelig hvilken effekt det vil have for Boston at miste deres tredjebedste spiller for sæsonen.

At dømme ud fra de kampe, de har spillet uden Rondo må det siges at have en positiv effekt. Man skal dog huske at se på hvilke hold de har mødt – reelt set er det kun sejren over Miami Heat, man må tage hatten af for. L.A. Clippers har haft det hårdt på det seneste, noget der uden tvivl hænger sammen med den skade, der holder Chris Paul på sidelinjen. Sacramento og Orlando ligger i bunden af deres respektive konferencer, og Toronto startede inde med Aaron Gray, hvis mest nævneværdige “bedrift” i den kamp var, at han lod Garnett gøre lige hvad han ville offensivt.

Boston er stadig et af de bedste defensive hold i ligaen, hvilket i høj grad skyldes Kevin Garnett, der i en alder af 36 stadig er iblandt de bedste forsvarsspillere i ligaen. Rondo er en dygtig defensiv point guard, men man kan være sikker på, at hvis Boston manglede Garnett i stedet for Rondo, ville det have en markant større indflydelse på deres forsvar. Det er langt vigtigere for et hold at have en dygtig forsvarsspiller under kurven i forhold til at have en på distancen – hvor man i øvrigt fortsat har folk som Courtney Lee og Avery Bradley. Bradley især er en af de dygtigste forsvarsspillere i ligaen, og man mister derfor ikke synderlig meget ved at spille med de to i stedet for Rondo.

Offensivt har Celtics været dårlige det meste af sæsonen. Inden skaden til Rondo var Boston rangeret som det 27. bedste angreb i ligaen (points per boldbesiddelse). Rondo er selvfølgelig ikke ene om at bære skylden for at angrebet har kørt så dårligt, men i sidste ende starter angrebsspillet med holdets point guard. Dog er der også andre faktorer der spiller ind. Boston er i år endnu engang blandt de dårligste hold i ligaen til at rebounde offensivt, da Doc Rivers foretrækker at få folk med tilbage i transition forsvar. Dette gør selvfølgelig, at man forhindrer nemme scoringer i den ene ende (en af grundene til at Bostons forsvar klarer sig så godt), men samtidig er der ikke mange second chance points at hente i angrebet (en af grundene til at Bostons angreb klarer sig så dårligt).

Rondos tilhængere plejer at pege på hans assists som en af årsagerne til, at han er blandt de bedste point guards i ligaen. Boston har dog ikke snittet færre assists som hold i de sidste fem kampe uden Rondo, og selvom der er tale om et begrænset udsnit af kampe, så giver det i hvert fald grund til spekulation om Rondos assist tal er overvurderede. Bostons angreb tager stadig mange lange to-pointsskud – det dårligste skud i basketball. Brandon Bass og Kevin Garnett tager begge størstedelen af deres skud fra 16 fod og ud, og man har flere andre spillere, der også hyppigt benytter dette skud – Boston skyder som hold 22,2 skud pr. kamp fra 16 fod og ud, hvilket er femte flest af alle. Positivt er det dog, at man er det hold i ligaen, der procentvis sætter flest skud fra denne distance.

Hverken med eller uden Rondo har Boston noget særlig effektivt angreb – skud ved kurven og 3-points skud, der er de mest effektive skud, er en mangelvare i Bostons angrebsspil. Rondo er så afgjort en dygtig individuel spiller, der bare ikke har den sande betydning for et hold, som hans stats ellers burde afspejle. Rondos største mangel – et pålideligt jump shot – er blevet debatteret så ofte, at det næsten ikke burde være værd at bringe det op igen. Alligevel er det noget man er nødt til at se på, når man kigger på hele basketballspilleren Rajon Rondo. I og med, at alle forsvarsspillere er klar over, at et jump shot fra Rondo ikke er specielt farligt, kan man i stedet beskytte kurven mod driven. Det gør også, at Rondo er en helt og aldeles non-faktor, når han ikke har bolden i hænderne. Som spot-op skytte er han ikke meget værd i modsætning til de andre Boston guards. Jason Terry har været en gigantisk skuffelse i år, men med Rondos skade, åbnes der op for at han kan få mere ansvar i angrebet. Kevin Garnett er ingen Dirk Nowitzki, men han har stadig et udmærket skud udefra, og pick-’n-roll spillet mellem Terry og Garnett bør kunne blive en trussel.

Rajon Rondo er ikke en top fem point guard i ligaen, selvom han fører den i assists. Boston har et dårligt angreb, med og uden Rondo, og de har ikke haft et angreb i den øverste halvdel af ligaen siden sæsonen 2008-09 (hvor Paul Pierce, Ray Allen og Kevin Garnett alle var fire år yngre end de er nu). Hvis en point guard fire sæsoner i træk ikke formår at føre sit hold til – som minimum – et gennemsnitligt niveau i angrebsspillet, og sågar ligger blandt de fem dårligste hold offensivt to sæsoner i træk, så kan det simpelthen ikke forsvares at kalde spilleren en top point guard, pæne assist-tal eller ej.

Rondo er måske den spiller i ligaen, der lægger de bedste afleveringer, men det er bare ikke nok til at være en af de absolut bedste point guards, når man har så store mangler som Rondo i øvrigt har.

Som jeg også nævnte i den seneste Fullcourt podcast, så kommer Boston til at klare sig helt fint uden Rondo. Det bliver ikke noget problem at nå slutspillet, og når først man er så langt kan alt ske. Boston fans skal derimod prise sig lykkelig for, at det ikke er Kevin Garnett, der er blevet skadet, og krydse fingre for at de traderygter der omhandler Garnett forbliver på rygtebasis. Hvis man mister ham er det næsten utænkeligt at se holdet gøre meget væsen af sig resten af sæsonen.

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Andre artikler med dette emne

Chicago Bulls

30-årige Otto Porter Jr. har meddelt, at han har valgt at indstille sin karriere efter 11 sæsoner i NBA.

NBA

Morten Stig Jensen er klar med sin første klumme på Fullcourt.dk, og den danske basketekspert mener, vi skal blive bedre til at snakke om...

Brooklyn Nets

Ben Simmons kommer ikke i kamp igen for Brooklyn Nets i denne sæson på grund af rygproblemer, skriver den amerikanske journalist Ian Begley.

Analyser

En af Danmarks mest kompetente NBA-eksperter, Morten Stig Jensen, bliver ny klummeskribent på Fullcourt.dk.

NBA

Efter at sæsonens favorit blev skadet, er MVP-ræset nu igen åbent. Med en tredjedel af sæsonen tilbage er der også rigeligt tid til at...

Golden State Warriors

Trods kontraktudløb med Golden State Warriors til sommer, regner Steve Kerr med at blive enig med klubben om en ny aftale og fortsætte i...

Internationalt

Det tidligere Miami Heat-forsvarses Hassan Whiteside har besluttet at indstille karrieren i en alder af 34 år.

NBA

Det franske fænomen Victor Wembanyama havde mandag aften en historisk kamp i sejren over Toronto Raptors. Han sluttede kampen af med en triple-double, der...