fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bakken Bears

Spillerprofil: DeVaughn Akoon-Purcell

DeVaughn Akoon-Purcell blev født d. 5. juni 1993 i Orlando, Florida i USA. DeVaughn Akoon-Purcell er en amerikansk basketballspiller med rødder i Trinidad og Tobago. Han anses som en af de bedste spillere nogensinde til at spille i Basketligaen, og han er også den eneste spiller, der har taget springet fra Basketligaen til NBA.

Den 198 centimeter og 91 kilo tunge small forward/shooting guard skrev i slutningen af august under på en ultrakort kontrakt, der udløber i slutningen af september, hvor han skal hjælpe sit gamle hold Bakken Bears med at kvalificere sig til Champions League.

Familiemenneske

Som helt ung dreng gik DeVaughn Akoon-Purcell til fodbold (soccer) og karate, og basketball var først en sport, han begyndte at spille, da han blev lidt ældre.

For unge Akoon-Purcell var basketball dog den sport, som han følte, han var bedst til, selvom det først var i slutningen af high school, at det gik op for ham, at basket kunne blive en levevej for ham. Inden high school havde den unge Akoon-Purcell nemlig ikke udvist nogen speciel form for talent for spillet.

I midt af 00’erne flyttede han ind hos sine bedsteforældre i Orlando, Florida sammen med sin familie. At flytte ind til sine bedsteforældre kan måske for nogle virke som en anderledes opvækst, men for DeVaughn Akoon-Purcell var det lige, hvad der skulle til for ham.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Selvom han godt nok også boede med sin forældre, betragter han den dag i dag sin farmor og farfar som dem, der opdragede ham. Særligt forholdet til sin farmor har været fundamentalt for den person og de værdier, DeVaughn Akoon-Purcell har i dag. Det fortalte han i 2016 til Århus Stiftstidende.

”Min farmor var min bedste ven. Min mor, basalt set. Jeg kunne altid ringe til hende, og hun fortalte mig ting, som jeg ikke tror, hun sagde til min far. Jeg fik altid at vide af andre, at jeg var hendes favorit, selvom hun havde 18 børnebørn,” sagde han.

Da DeVaughn Akoon-Purcell var startet på college i Oklahoma, døde hans farmor, og året efter tog kræften også livet af hans farfar. De to dødfald to hårdt på DeVaughn Akoon-Purcell. En stor sorg til trods fik farmorens dødsfald ham til at satse på basketball.

”De situationer er grund til, at jeg er, hvor jeg er i dag. Før spillede jeg bare basketball for at spille. Jeg var ikke meget for skolen og den slags, men da min farmor døde motiverede det mig til at gøre noget nyttigt med mit liv.”

Der er ingen tvivl om, at bedsteforældrene har spillet en fundamental rolle for den nu 27-årige amerikaner. Som en fysisk manifestation af hans kærlighed til bedsteforældrene har han tatoveret sine bedsteforældres navne på sin ene arm.

Få år efter dødsfaldene besluttede DeVaughn Akoon-Purcell sig da også for, at han ville til at benytte sig af sit fulde navn, som han på daværende tidspunkt ikke havde brugt. Fremadrettet ville DeVaughn Purcell til at benytte sig af Akoon før Purcell som en gestus til sine bedsteforældre, hvorfra navnet Akoon stammer.

På college valgte han også at spille i nummer 44, grundet at han var det fjerde barnebarn, og at farmoren døde i april, altså den fjerde måned.

Annonce. Scroll for at læse videre.

College – og endnu en dødsulykke

DeVaughn Akoon-Purcell begyndte på college i 2012 på Eastern Oklahoma State College, hvor han basketball-mæssigt gjorde en god figur. Året efter hans debut for Eastern Oklahoma State College blev amerikaneren også kåret til en ”Honorabale Mention” til ligaens All-Star-hold.

De gode præstationer fik interessen for Akoon-Purcell til at tiltage, hvor særligt Illinois State University’s associerede head coach, Torrey Ward, viste interesse i at få tilknyttet Akoon-Purcell til sin skole. Det lykkedes for Ward, hvorfor DeVaughn Akoon-Purcell drog nordpå til Illinois.

Fra første færd satte Akoon-Purcell sit aftryk, og han blev også i sin første sæson for sit nye hold, Illinois State Redbirds, kåret til årets førsteårsspiller i sin konference samt kom på årets hold for førsteårsspillere.

Hans sidste år på college var atter et succesfuldt år for forwarden. Foruden at være holdets topscorer, var han også den ottende mest scorende spiller i sin konference med et gennemsnit på 14,1 point pr. kamp. Det fine scoringsgennemsnit var blandt andet også med til at sikre, at han blev kåret til konferencens All-Star andethold.

I sine to år hos Illinois State Redbirds snittede DeVaughn Akoon-Purcell 27,1 minutter, 13,47 point, 1,62 assists og 5,27 rebounds pr. kamp.

Den gode tid hos Illinois State Redbirds vil dog for evigt have en skyggeside, da manden der rekrutterede DeVaughn Akoon-Purcell til skolen, Torrey Ward, på tragisk vis gik bort i en alder af 36.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Omkring midnat d. 7. april 2015 styrtede Ward ned med seks andre medpassagerer på en bønnemark få kilometer fra lufthavnen i Illinois, efter at de havde fløjet igennem en tæt tåge. Årsagerne til ulykken er endnu uklare den dag i dag.

Dødsfaldet tog hårdt på Akoon-Purcell, der på mange måder havde et stærkt bånd til sin træner.

”Han var den vigtigste brik på vores hold. Han var den sejeste fyr og en faderfigur for mig. Jeg har altid haft min far, men på college var Torrey Ward min far. Han hjalp mig med alt, hvad jeg havde brug for. Og han motiverede mig, når jeg havde det svært. Han var typen, der havde et godt forhold til alle, og jeg var meget tæt med ham.”

Bakken Bears

Efter college meldte DeVaughn Akoon-Purcell sig til NBA-draften, men blev ikke valgt. Derfor søgte han over Atlanten mod Europa, hvor han skrev under på sin første professionelle kontrakt.

Kontrakten blev underskrevet med de danske sølvvindere fra Aarhus, Bakken Bears. Målet var klart, Bakken Bears skulle atter være mester.

Kontraktunderskrivelsen med den unge amerikanske forward skulle dog også vise sig at være et helt afgørende træk for Bakken Bears i deres bestræbelser på at blive danske mestre. Og det lykkedes også for Bakken at hente det danske mesterskab i den efterfølgende sæson anført af netop DeVaughn Akoon-Purcell.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Han viste fra første fløjt prøver på sit enorme talent i Basketligaen, og han tog hele ligaen med storm.

Derfor blev han også helt naturligt kåret til Årets Spiller i Basketligaen samt den bedste spiller i finaleserien mod Horsens IC. I løbet af sæsonen snittede han hele 21,4 point, 3,0 assists og 5,9 rebounds pr. kamp.

Sæsonen efter guldtriumfen lykkedes det endnu en gang Bakken at sikre det danske mesterskab med Akoon-Purcell i en central rolle.

Individuel hæder blev det dog ikke til i Basketliga-regi, da årets spiller tilfaldt finalemodstanderen Kevin Larsen fra Horsens IC, og finalernes bedste spiller gik dette år til holdkammeraten Jeffrey Crokett.

Til gengæld kan Akoon-Purcell bryste sig af individuel hæder i europæiske basket. Bakken Bears nåede i 2018 “blot” til semifinalerne i FIBA Europe Cup, men stjernen Akoon-Purcell havde alligevel spillet bedre end nogen anden spille i turneringen, hvorfor han blev kåret til turneringens spiller.

Kåringen cementerede, hvilket niveau Akoon-Purcell lagde for dagen i de to år, han tørnede ud for de aarhusianske bjørne.

NBA

Annonce. Scroll for at læse videre.

Efter to yderst succesfulde år i Danmark var Bakken-stjernen kommet på Denver Nuggets radar, hvorfor de tilbød ham at deltage i NBA Summer League samme sommer.

DeVaughn Akoon-Purcell tog selvtilliden med sig til Las Vegas, hvor eventet blev afholdt, og her imponerede amerikaneren så meget, at Denver Nuggets efterfølgende valgte at skrive en two-way kontrakt med ham.

Den 23. oktober 2018 står højst sandsynligt som en dag, DeVaughn Akoon-Purcell aldrig glemmer. Her fik han sin NBA-debut for Denver Nuggets, og dermed skrev han også dansk baskethistorie, da han var den første spiller til at tage skridtet fra dansk basket til verdens bedste basketliga, NBA.

Baskethistorie til trods blev det blot til beskedne 25 minutter fordelt på 7 kampe for DeVaughn Akoon-Purcell i Nuggets-trøjen. Dermed snittede han også kun 3,1 minutter, 1,0 point, 0,9 assists og 0,6 rebounds pr. kamp for Denver Nuggets.

Pladsen som bænkevarmer var dog ikke helt, hvad DeVaughn Akoon-Purcell var vant til fra Danmark, hvilket havde en negativ indvirkning på ham.

”Jeg elsker at spille, men da jeg var i Denver, sad jeg på bænken. Og det kylede mig ud af den mentalt. Jeg begyndte at kigge rundt, og jeg tænkte, at jeg er da bedre end ham dér. Han spiller, jeg gør ikke. Og det fjernede mit fokus og skubbede mig ud af kurs,” fortalte han til Århus Stiftstidende i starten af september.

Et blandet år

Annonce. Scroll for at læse videre.

Efter et år med få minutter i NBA søgte DeVaughn Akoon-Purcell videre for at få noget kontinuerlig spilletid.

Turen gik til Israel, hvor han valget faldt på Hapoel Tel Aviv, men den israelske klub og amerikaneren viste sig aldrig at være et godt match. Derfor forlod Akoon-Purcell også klubben tre måneder efter, at han havde tilsluttet sig holdet. Otte kampe blev det til.

Næste skridt i karrieren blev taget godt en måneds tid efter bruddet med Tel Aviv-klubben, og denne gang kunne kufferten sendes mod Frankrig.

I Frankrig ventede klubben ESSM Le Portel, men dette skifte var heller ikke, hvad Akoon-Purcell havde håbet på. I Frankrig var der blandt andet problemer med lønnen, hvorfor samarbejdet hurtigt fik en ende.

Hos Le Portel snittede forwarden 9,08 point, 1,08 assists og 2,50 rebounds i de 12 kampe, han spillede for franskmændene.

Efter flere dårlige oplevelser udenfor USA, kom DeVaughn Akoon-Purcell dog på rette kurs. Turen gik tilbage til NBA, hvor han tilsluttede sig Oklahoma City Thunder, og accepterede at skulle spille for holdets G-League-hold, Oklahoma City Blue.

Selvom han primært kom fra bænken, havde han i foråret flere brandkampe. Han havde således to 30 points kampe efter hinanden, hvilket har været med til at styrke troen på, at skiftet tilbage til NBAs udviklingsliga var det rigtige for ham.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Flere minutter i kamp har også haft en positiv indflydelse på DeVaughn Akoon-Purcells statistikker, der i 2019/2020-sæsonen for Oklahoma City Blue lød på gennemsnitligt 17,71 point, 2,02 assists, 1,15 steals og 6,59 rebounds pr. kamp.

Kort kontrakt i Aarhus

Grundet coronakrisens raseren, har al sport i hele verden været lukket ned for en periode. Megen sport er blevet eller bliver genoptaget inden længe, men for G-League er fremtidsudsigterne stadig uklare.

Dette betyder, at DeVaughn Akoon-Purcell ikke har kunne se frem til kampe i den nærmeste fremtid, hvorfor det har været muligt for Bakken Bears at hente klubbens tidligere superstjerne tilbage til klubben for en kort stund.

Således har Akoon-Purcell underskrevet en kontrakt der udløber i slutningen af september 2020, hvor han kan se frem til at hjælpe Bakken Bears med at kvalificere sig til Champions League. Første modstander bliver sågar mod Akoon-Purcells tidligere israelske arbejdsgiver Hapoel Tel Aviv.

Til Fullcourt fortæller Akoon-Purcell da også, at han ser frem til at vende ”hjem” til Aarhus.

“Det er dejligt (at være tilbage i Aarhus, red.) Jeg synes, at muligheden for at komme tilbage, var det rette for mig. Jeg var bare hjemme i USA, og så gav Bakken mig muligheden for at komme igen. Danmark har altid været mit andet hjem, så jeg er glad.”

Annonce. Scroll for at læse videre.

“Derhjemme i USA trænede jeg bare (efter NBA G-League blev aflyst på grund af Covid-19, red.) Jeg forsøgte at fortsætte min udvikling, men det var ikke det samme,” siger han.

Det var særligt sikkerheden i, at han kender Bakken Bears i forvejen, der fik Akoon-Purcell til at vælge den aarhusianske klub frem for andre klubber rundt omkring i Europa.

Om Bakken-fansene skal håbe på at se DeVaughn Akoon-Purcell blive i klubben længere end september, er endnu for tidlig at sige noget om.

”Lige nu er der intet bestemt med hensyn til den kommende sæson. Jeg ville elske, siden jeg allerede er her, at blive i Europa, men lige nu kan jeg ikke sige, hvor jeg ender henne.”

Udvalgte statistiker og rekorder:

  • 2x Basketliga-guld
  • 1x Basketliga MVP
  • 1x Basketliga Finals MVP
  • 1x Basketliga-topscorer
  • 1x FIBA Europe Cup MVP
  • 2x Dansk pokalvinder
  • 1x Årets førsteårsspiller i MVC-konferencen
  • Eneste spiller, der har taget springet fra Basketligaen til NBA

Jeg er skribent på Basketligaen. Når jeg ikke skriver artikler på Fullcourt, skriver jeg helt sikkert på en anden historie, da jeg til daglig studerer journalistik. Jeg har en stor interesse for basketball og et blødt punkt for DeMar DeRozan og Donovan Mitchell.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

NBA

NBA fejrer 75-års jubilæum. I de 75 år har der været mange spillere igennem ligaen, men aldrig har en dansker spillet en kamp i...

NBA

MVP-barometeret vender tilbage, og den er stadig anført af Golden State Warrirors’ Steph Curry

Bakken Bears

Hayden Dalton, der spillede for Bakken Bears i 2018/19-sæsonen, skifter ifølge Eurohoops.net til Hereda San Pablo Burgos i Liga ACB, den bedste spanske række.

Denver Nuggets

Lørdag aften kl 19 slår Madison Square Garden dørene op for opgøret mellem øst og vest, når New York Knicks brager sammen med Denver...

NBA

Der er et udbrud af smitte hos Charlotte Hornets, hvilket har sendt flere af holdets spillere ud heriblandt LaMelo Ball

NBA

De seneste uger har budt på mange skader. Nogle af ligaens store navne er udgået med skader. I denne artikel får du et overblik...

NBA

Golden State Warriors fik revanche mod Phoenix Suns, da de natten til lørdag tog sejren i opgøret, hvilket betød, at Suns stime på 18...

Bakken Bears

Bakken Bears skal i det kommende gruppespil i FIBA Europe Cup møde Bahcesehir College, og det tyrkiske mandskab har ifølge basketballmediet Sportando oprustet truppen...