fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Jesper Brixen: Dommerne skræmmes væk

Der har i den netop afsluttede sæson været et kæmpe fokus på dommerne i Canal Digital Ligaen. Både spillere, trænere og tilskuere har i flere omgange ytret sig over tilstanden i den bedste danske basketball række med en negativ omgangstone, om et ikke tilfredsstillende niveau. FIBA kommissær og formanden for dommerudvalget i DBBF Jesper Brixen, er dog derimod ikke helt enig i alle disse påstande da han bliver kontaktet af Fullcourt.

De danske herreligadommere dømmer generelt ganske godt. Toppen er blevet bredere, og bundniveauet er generelt steget. Men med 5 nye dommere i gruppen i de sidste 2 sæsoner, er det klart, at der vil være nogle situationer, som kunne være håndteret bedre. Men sådan vil det altid være, når uerfarne dommere bliver presset. Det problem kan kun løse ved at give de mere erfaring. Det kan ikke løses med kurser o.lign

Klubberne kan ikke betale for tre dommere

Et stort problem ifølge mange er at den danske liga kun har to dommere, og dette er med til at forringe kvaliteten af dommerkendelser i løbet af en kamp, og øge chancen for forvirring og fejlkald. Jesper Brixen er dog også fuldt ud enig i denne påstand, og mener også helt klart at den danske liga har brug for 3 dommere.

Danmark er et af de få europæiske lande, der ikke har 3 dommere til kampene i den bedste liga. Det er et stort problem, for der er helt klart områder på banen, som 2 dommere ikke kan dække. Så jo, vi har brug for 3 dommere til kampene i CDL.

Problemet med hensyn til en manglende tredje dommer på banen opstår dog af to grunde. Første og primære årsag til dette er at klubberne ikke har god økonomi til at kunne betale for 3 dommere pr. kamp, og dernæst kommer problemet i forhold til manglen af dommere i den danske liga der er uddannet til at dømme en tre dommerkamp.

Vi har allerede set 3 dommere på banen i CDL, men desværre kun i begrænset omfang. Det er et godt spørgsmål, hvornår vi ser 3 dommere i alle CDL-kampe. Den primære årsag til dette er, at klubberne ikke mener at have god nok økonomi til at betale for 3 dommere per kamp. Sekundært at vi ikke pt. har nok dommere, der er uddannede til at dømme 3 dommerkampe. Det kan dog løses relativt hurtigt, for vi kan hurtigt give dommerne efteruddannelse, men det kræver jo, at klubberne ønsker det.

Udenlandske dommere er ikke en mulighed

Et alternativ der er blevet talt om er at hente dommere over grænsen. Dette er dog ikke en mulighed på baggrund af to grunde. Et, at FIBA ikke tillader dette, og to, der er ikke økonomi til denne løsning.

Som situationen er lige nu, har vi dommere nok til at dække de bedste rækker. Dommermanglen er på de lavere niveauer. Men skulle flere af de bedste dommere stoppe samtidigt, kan vi løbe ind i problemer. De problemer kan vi imidlertid ikke løse ved at benytte udenlandske dommere. Når klubberne ikke engang har penge til at kunne betale for en ekstra dommer per kamp, hvordan skulle de så have råd til at hente udenlandske dommere ind? Dommerhonorarerne i vores nabolande er væsentligt højere end i Danmark og længere transport er formentlig også dyrere. Endelig er det pt. umuligt, idet FIBA ikke tillader brug af udenlandske (~ikke-boende i Danmark) dommere i nationale turneringer, og vi får næppe udenlandske dommere til at bosætte sig i Danmark, hvis de ikke kan leve af dommerjobbet.

Dommerne stopper efter kritik

Dommerjobbet skal i følge Jesper Brinxen gøres mere attraktivt. Både i forhold til lønninger, men også i forhold til behandling af dommerne i løbet af kampene af både trænere, spillere, og tilskuere.

Man kan kun tiltrække flere dommere ved at gøre det mere attraktivt at være dommer. Det kan man gøre på flere måder. Den ene er at aflønne dommerne meget bedre, men der er næppe nok penge til, at det virkelig flytter noget. En anden måde er at behandle dommerne ordentligt, så de føler sig værdsat. Når en potentiel dommer på TV, på diverse websider eller i aviserne kan se spillere, trænere og ledere svine dommerne til uge efter uge, og når de ude i hallerne oplever, hvordan dommerne bliver behandlet, ja så gider de end ikke overveje, om de skal være dommere. Derfor skal vi prøve at få vendt holdningen til dommergerningen til noget positivt, så mange flere får lyst til at dømme og ikke mindst til at forsætte med at dømme. (Mange nye dommere stopper efter ganske få kampe, fordi de er blevet dårligt behandlet).

Dette er et yderst delikat område idet netop dette har præget denne sæson i en høj grad. Dommerne skal naturligvis være klar til at modtage kritik dels fra medierne og tilskuere for dårlige kampe, men når bølgen af negativitet går ind og påvirker lysten og viljen til at dømme i ligaen, præsenterer det et større fremtidigt problem.

Mange muligheder – Men ikke nok penge

Afsluttendevis fortæller Jesper Brinxen at der er mange ting forbundet kan gøre for at hæve niveauet, men problemet er samtidig den meget dårlige økonomi forbundet råder over.

I mit hverv som FIBA kommissær ser jeg mange internationale kampe, hvor de bedste europæiske dommere dømmer. Sammenligner jeg dem med den bedste halvdel af de danske ligadommere er forskellen ikke stor, så kvaliteten af de enkelte dommere i ligaen er ikke problemet. Problemet er, at spillet de seneste 5-10 år har udviklet sig så meget, at det er nødvendigt at have 3 dommere til kampene. Når vi får det indført, vil vi se væsentlig færre problemer.

Men dermed ikke sagt, at vi som forbund ikke kan gøre mere. Det kan vi på flere fronter. Vi kan sørge for flere og bedre dommerkurser og sørge for flere kampe med dommerudviklere til at give feedback til dommerne. Og endelig kan vi forsøge at få stoppet noget af spilleres og træneres brokkeri, som fjerner dommernes fokus fra selve spillet. På dette punkt er vi bagefter vores nabolande.

Men alle tiltag kræver ressourcer, som vi som lille og fattigt forbund har svært ved at finde.

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Jesper Krone, der førte Danmark til EM for små nationer-titlen i 2018, stopper som landstræner efter fem år.

FIBA Europe Cup

København skal i 2025 danne ramme for FIBA 3x3 Europe cup. Mesterskabet bliver det første store europæisk basketball stævne på dansk grund nogensinde.

Eurobasket

Svendborg Rabbits-stjernen Sebastian Åris må udgå af landsholdstruppen til fordel for Jonathan Klussmann.

Eurobasket

Landstræner Arnel Dedic udtog onsdag sin bruttotrup forud for mødet med Norge senere på måneden, og Dedic lagde i høj grad vægt på erfaring...

Landshold

Danmarks Basketball Forbund har forlænget kontrakten med landstræner Jesper Krone. Kontrakten binder ham til Kvindelandsholdet frem til februar 2023.

NBA

NBA fejrer 75-års jubilæum. I de 75 år har der været mange spillere igennem ligaen, men aldrig har en dansker spillet en kamp i...

Eurobasket

Arnel Dedic har udtaget de 12 spillere, som skal forsøge at vinde søndagens landskamp i Kosovo.

Eurobasket

Den danske herrelandsholdstrup er ramt af Covid-19. Landstræner Arnel Dedic har derfor lavet to udskiftninger i truppen forud for opgøret mod Kosovo søndag.