fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analyser

Og vinderen af 2021-22 sæsonen er…

Fullcourt har forsøgt at forudsige denne sæsons vinder, med hjælp fra de seneste 17 sejrsherrer. Meget tyder på, at vi får et nyt franchise indgraveret på Larry O’Brien trofæet.

Foto: Flickr - All-Pro Reels

I nat blev de første kampe spillet i play-in turneringen. Brooklyn Nets og Minnesota Timbervolwes fik, med sejre over henholdvis Cleveland Cavaliers og Los Angeles Clippers, en plads i det forjættede slutspil. På lørdag ved vi med sikkerhed hvilke 16 hold, der stadig har en reel mulighed for at stå med Larry O’Brien trofæet om et par måneder.

Som det ofte er med sport, har vi alle en mening om hvem vinderen formentlig bliver. Bettingfirmaerne har taget stilling. Fullcourt tager stilling snart (se redaktionens bud en af de kommende dage). Du har formentlig taget stilling. Så nu mangler vi bare det endelig udfald. Historiebøgerne er fyldt med 75 konkrete udfald med 75 vindere. Men hvad er kendetegnet ved vindernes grundspil i nutidens NBA, og hvilket hold i denne sæson minder mest om den gennemsnitlige sejrsherre de foregående 17 sæsoner?

Fullcourt har lavet en banal analyse af de statstikker, som de sidste 17 vindere har præsteret i grundspillet. Det er et lille udpluk af virkeligheden, stikprøve om man vil, hvor bestemte statistikker er blevet håndplukket. Det er altså langt fra et udtømmende datasæt, men det kan bidrage med et par konkrete argumenter i diskussionen med venerne, forældrene eller hunden.

Alt data er hentet fra NBA.com og Basketballreference.com

Det siger de tidligere vindere

En vinder, vinder kampe

Sjovt nok, skal der sejre til at gå hele vejen. Men antallet af sejre har betydning for placeringen i ligaen, og ikke mindst muligheden for hjemmebanefordel i slutspillet mod de nærmeste konkurrenter. I gennemsnit har de 17 hold vundet cirka 73 procent af deres kampe i grundspillet, og kun to hold er kravlet under de 65 procent – Milwaukee Bucks (2021) og Miami Heat (2006).

Ingen af de 17 hold er sluttet udenfor top-3 i deres egen conference, men kun fem gange har holdet med flest sejre i grundspillet stået øverst på skamlen i sidste ende. Det har altså stor betydning om holdet sikre hjemmebanefordel i første runde af slutspillet, men det er langt fra afgørende, at holdet har hjemmebanefordel hele vejen igennem slutspillet.

En vinder præsterer i begge ender

Defence wins championship. Et udtryk der går igen hvert år, og som indeholder en vis sandhed. 6 af de 17 vindere havde et top-3 forsvar i grundspillet, og tre af disse hold havde det bedste forsvar gående ind til slutspillet. Modsat, havde seks af de tidligere NBA vindere et top-3 angreb i grundspillet, hvoraf to af holdene havde det bedste angreb.

Rangeringen er foretaget på baggrund af NBA’s defensive rating og offensiv rating, som vurderer holdende ud fra 100 boldbesiddelser. Differencen mellem den defensive og offensive rating kaldes net rating. Denne statistik har væsentlig større betydning for mesterskabschancerne. 11 af de 17 vindere havde en net rating, der var blandt de bedste tre i grundspillet, og 6 af 11 hold havde den højeste net rating i ligaen. Kun tre vindere indenfor de seneste 17 sæsoner har haft en net rating, som ikke var blandt de bedste fem i grundspillet: Dallas Mavericks (2010-11), Los Angeles Lakers (2009-10) og Miami Heat (2005-06).

Det kræver altså lidt mere end bare held at gå hele vejen til trofæet. Kvalitet i begge ender af banen afføder sejre. Det er dog ikke umuligt at gå hele vejen med et middelmådigt forsvarshold eller angrebshold. Golden State Warriors vandt i 2017-18 sæsonen mesterskabet med det ellevte bedste forsvarshold i grundspillet, og hele tre af de foregående 17 vindere havde det ellevte bedste angrebshold i grundspillet.

Det skal dog understreges, at selvom grundspillet kan være en indikator for udfaldet af slutspillet, er det langt fra, at grundspillets rangering gentages i slutspillet. Eksempelvis gik de førnævnte Warriors, fra 2017-18 sæsonen, fra en defensiv rating på 106,8 i grundspillet til 103,6 i slutspillet, og var det klart bedste forsvarshold gennem hele slutspillet. En del af fortællingen er indstillingen hos spillerne, og de taktiske justeringer som bliver minutiøst studeret i slutspillet.

En vinder holder hovedet koldt i de tætte kampe

Slutspillet er intenst og til tider nervepirrende. Af og til afgøres kampene efter slutfløjtet har lydt – de berygtede og elskede buzzerbeaters. De bedste spillere er ofte dem, som kan stå for presset i de afgørende sekvenser af kampen, og de bedste spillere er ofte at finde på de bedste hold.

Spørgsmålet er, hvor afgørende det er at være clutch i grundspillet. I dette datasæt, er clutch-evnen defineret som de sidste fem minutter af kampen, hvor holdet enten er foran eller bagud med maksimalt fem point. Langt størstedelen af de 17 vindere vandt flere af de tætte kampe, end de tabte gennem grundspillet. Kun tre hold har en Win% på 50 eller derunder. Den gennemsnitlige Win% i clutch-time for de 17 hold er 63 procent, og generelt har de formået at vinde størstedelen af de kampe der er gået i overtid.        

En vinder kræver betaling

Det er ikke billigt at vinde mesterskabet i NBA, men kvalitet koster, og det har de vindende ejere formentlig accepteret. 10 af de 17 vindere har haft lønudgifter, som oversteg det daværende luxury tax, hvilket betyder, at ejeren må betale en sum penge til de andre hold i ligaen.

En vindertrup er alsidig og rutineret.

12 af de 17 hold har haft tre spillere på holdet, som snittede over 15 point per kamp, og gennemsnitsalderen for de startende fem, på tværs af alle hold, er 28,5 år. Warriors i 2014-15 sæsonen var de yngste startende fem til at vinde et mesterskab med en gennemsnitsalder på 25,2 år. Det er dog langt fra tilfældet, at de vindende hold besidder grundspillets mest værdifulde spiller. Kun tre gange i de seneste 17 sæsoner har det vindende hold haft den bedste spiller i ligaen, ifølge eksperter. Warriors i 2014-15 med Steph Curry og Miami Heat i deres to mesterskaber fra 2011 til 2013, hvor Lebron James blev back-to-back MVP.

Foto: Parkes Ousley – Flickr

Så hvem er vinderen af 2021-22 sæsonen?

Phoenix Suns har været dominerende i denne sæson, hvor de har slået deres franchise rekord for flest sejr i grundspillet. Statistikkerne taler ligeledes for et bund solidt mandskab i begge ender. De har det femte bedste angreb, og det tredje bedste forsvar. Samlet set har de den højeste net rating, skarpt forfulgt af Boston Celtics.

De fem bedste hold målt på net rating:

  1. Phoenix Suns: 7,5
  2. Boston Celtics: 7,4
  3. Utah Jazz: 6,2
  4. Golden State Warriors: 5,5
  5. Memphis Grizzlies: 5,3

Skal historien gentage sig, vil vi med stor sandsynlighed finde en vinder blandt de ovenstående fem. Noget tyder dog på, at denne sæson kan være en undtagelse. Brooklyn Nets, som kvalificerede sig til slutspillet i nat, er en svær størrelse at kvantificere. De har haft en meget turbulent sæson, men virker til at være ved fuld styrke gående ind til slutspillet. Kyrie Irving og Kevin Durant er en stor mundfuld for selv det bedste forsvar (held og lykke Celtics). Vi får altså et brag af en serie allerede i første runde.

De forsvarende mestre i Milwaukee Bucks har sat autopiloten til hele vejen gennem grundspillet. Spørgsmålet er, om de kan slå den fra når de møder Chicago Bulls natten til mandag. Bettingfirmaerne har dem til at være favoritterne i øst, men kan de finde den samme sult for at vinde som de andre 15 hold formentlig besidder?.

Selvom Grizzlies på mange parametre har overgået alle forventninger, og ligger i toppen af centrale vurderingskriterier, mangler de i den grad rutinen. De startende fem har en gennemsnitsalder på 24,2 år, og ingen af de spillere, som har været på banen for Grizzlies i denne sæson, har en fødselsattest der er mere end 28 år gammel. Fremtiden er deres, men de står ikke med trofæet når vi går på sommerferie.

Udover at være det bedste hold i ligaen målt på sejre, er Suns utrolig skarpe til at afgøre de tætte kampe. De har en Win% i clutch kampe på 78,6, og det er på baggrund af 42 kampe. Miami Heat og Memphis Grizzlies gør sig ligeledes godt til i denne statistik med en Win% på henholdsvis 60,5 og 65,6. Kun Grizzlies og Suns er over gennemsnittet for de 17 foregående vindere. Celtics er modsat et af de ringeste clutch-mandskaber i ligaen. Kun Pacers har formået at vinde færre tætte kampe. Kan det være et forvarsel på et tidligt exit i første runde?

Der er ingen tvivl. Phoenix Suns vinder mesterskabet for første gang i franchiset historie. Chris Paul bliver Finals-MVP, og misser ikke en eneste kamp i hele slutspillet. De har rutinen, sulten, hjemmebanefordelen, bredden og ikke mindst kvaliteten til at vinde fire slutspilsserier. Tillykke med trofæet Phoenix Suns.

Skrevet af

NBA skribent og til dagligt at finde i Århus. Har et årligt Space Jam ritual, og tilhænger af pass-first spillestillen med Spurs og Warriors som forbilleder.

Andre artikler med dette emne

NBA

Gruppespillet i NBA's In-Season turnering er nu færdigspillet, og otte hold er gået videre til kvartfinalerne. Få overblikket her.

NBA

Det er stadigvæk en ung NBA-sæson, men der begynder allerede at danne sig et billede af, hvem der kommer til at konkurrere for det...

NBA

Kevin Durant passerede i nat Elvin Hayes som den 11. mest scorende spiller i NBA´s historie.

Golden State Warriors

Draymond Green fik tidligere på ugen sin karrieres største bødestraf, efter han blev udvist for at tage kvælertag på Rudy Gobert i en kamp....

Golden State Warriors

Draymond Green er blevet suspenderet i fem kampe af NBA, efter han tog kvælertag på Rudy Gobert i opgøret mod Minnesota Timberwolves tirsdag.

NBA

Der skulle ikke gå lang tid, før kampen mellem Golden State Warriors og Minnesota Timberwolves brød ud i kaos, hvor Draymond Green blev smidt...

LA Clippers

James Harden har nu tabt sine første fire kampe i LA Clippers-uniform. I nat blev det til et nederlag på 101-105 til bundproppen i...

NBA

Victor Wembanyama imponerede i nattens opgør mod Phoenix Suns, hvor franskmandens scorede på dominerende vis og sikrede sit hold sejren.