fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Eurobasket 2015 – Gruppe D, den ubekendte gruppe

I dag klokken 15.00 skydes de første kampe i gang ved Eurobasket (EM), og vi bringer jer herunder en optakt til den sidste af de fire grupper, nemlig gruppe D.

En gruppe fyldt med ”små” landshold, og en gigant, nemlig Litauen, som uden de store problemer burde kunne kvalificere sig videre på en førsteplads i gruppe D.

Men hvad har de andre hold at tilbyde på, og bliver det i virkeligheden så nemt for Litauen som man går ud fra? Læs videre her.


#Belgien

FIBA Europe - Nataliya Dobriyan

Belgien med det rutinerede hold, er formentlig sidste store mulighed for at en topplaceringer i denne omgang. Foto: FIBA Europe – Nataliya Dobriyan

Belgien er et af de hold som har været inde i en rivende udvikling de senere år. Man har desværre nok bare glemt at følge op på den gode fremgang, for denne slutrunde bliver formentlig den sidste for en række af de store profiler. Og umiddelbart har man ikke nogen god generation af unge talenter der kan tage over de kommende år.

Den Belgiske liga er blevet stærkere, ikke mindst fordi man har fået tilgang af mange stærke amerikanere. Det højner niveauet, og ikke mindst interessen for at spille i den Belgiske liga. Senest har vi også set en række danske profiler i Belgien. Først var det Esben Reinholt, senere var det Rasmus Glarbjerg, som så desværre mistede livet på tragisk vis, og i denne sæson er to af landsholdets kommende profiler også skiftet til Belgien. Jonas Zohore og Tobias Reinholt. Det kunne tyde på at Belgien ellers er et godt sted at udvikle sit talent, men ikke for Belgierne selv åbenbart.

Ikke desto mindre så er de fleste af Belgierne på landsholdet fra den hjemlige liga. Med undtagelse af de to profiler Axel Hervelle og Maxime De Zeeuw. Hervelle er holdets hidtil eneste NBA draftede spiller, han blev den første Belgier nogensinde i NBA, da han er 2005 blev valgt som 52 af Denver Nuggets. Nu spiller han i den spanske liga for Bilbao. I kvalifikationen snittede han 13 point, 6 rebounds, 4 assist og 2,3 steals.

For De Zeeuw vedkommende, så spiller han for den Italienske klub Roma. Han var næstmest scorende for Belgien i kvalifikationen med 10 point, 5 rebounds. De Zeeuw er trods sin højde på 204 en solid 3 pointsskytte.

I kvalifikationen gik de smertefrit igennem med 5 sejre og blot et enkelt nederlag. Belgien har i forberedelserne slået Holland sikkert, Tabt snævert til Spanien, henholdsvis både vundet og tabt en kamp til Finland, tabt en snæver kamp til favoritterne fra Frankrig, og så har man vundet sikre sejre mod Island og Libanon.

Det er forventeligt at det rutinerede Belgiske hold, i år tager næste skridt op ad stigen. Ved sidste Eurobasket, hentede de en 9. plads. Men om de kan nå højere op er tvivlsomt, eftersom de andre landshold virkelig har stærke profiler med. Men et er i hvert fald sikkert, de SKAL videre fra gruppen, men det bliver formentlig på en 4. plads.


#Tjekkiet

FIBA Europe - Khatia Jijeishvili

Tjekkiet har en lang tradition indenfor international basket, og er formentlig videre fra gruppespillet. Foto: FIBA Europe – Khatia Jijeishvili

Efter en række turbulente år for Tjekkisk basket, er du nu klar til deres andet Eurobasket i træk. Og holdet er stort set det samme som for 2 år siden i Slovenien. Det er et hold med masser af erfaring indenfor Euroleague og Euro Cup.

Den hjemlige liga domineres af CEZ Nymburk, som også Bakken Bears får æren af i den kommende sæson i Europe Cup. At Nymburk dominere den hjemlige liga, gøres også til udtryk i truppen hvor hele 5 spillere er fra.

Derudover har man to store profiler som skal trække læsset for Tjekkerne. Det er guarden Tomas Satoransky fra FC Barcelona. Han snittede i kvalifikationen 14 point, 6 rebounds, knap 6 assist og 2 steals. Den anden er den tidligere NBA profil Jan Vesely, som har en fortid for både Wizzards og Nuggets i NBA. I denne sæson skal han spille i Euroleague for Fenerbahce. Vesely spillede ikke med i kvalifikationen.

I kvalifikationen blev det til nederlag til Ungarn og Georgien, men ellers blev det til 4 sejre i de resterende kampe. Tjekkiet har i optakten til slutrunden tabt til Polen 2 gange, Tyskland 2 gange, vundet over Japan, tabt til Grækenland og Rusland, vundet over Bosnien og tabt til Spanien.

Sidste EM sluttede Tjekkerne på en 13. plads, en placering de efter alt at dømme ønsker at forbedre. Og en kvartfinaleplads er bestemt inden for rækkevidde.


#Estland

FIBA Europe - EBF

Får massiv støtte i nabolandet, men det er tvivlsomt om de når videre. Foto: FIBA Europe – EBF

Estland er med for første gang siden 2001, og det basketglade land hungre efter succes i international basket. Gruppen har hjemme i Riga, Letland, og det er blot 300 km fra den Estiske hovedstad, Taliin. Derfor er det forventeligt, at det tørstige Letiske basketpublikum, vil møde talstærkt op for at støtte deres helte.

Letland er et land uden nogle store stjerne, men hvad de mangler af stjernestøv findes tilgengæld på erfaringen. Størstedelen af holdet er at finde i den hjemlige liga, inkl de to profiler Rain Vaideman, som imponerede under kvalifikationsturneringen, ved at ramme 12 ud af 24 3ere! Hvilket gav ham 12 point pr. kamp. Hans holdkammerat på klubholdet BC Kalev Gregor Arbet var næstmest scorende, med 11 point. Også han er en 3er skytte. Han formåede at sende bolden afsted intet mindre end 38 gange på 8 kampe, og formåede at ramme 14 af dem.

Det er som nævnt mange år siden Estland sidst deltog ved en international turnering, men ikke desto mindre så kvalificerede de sig allerede i første runde af kvalifikationen. Det gjorde de ved at vinde kvalturneringen i 2013 hvor Bulgarien blev besejret i en meget lowscoring finale.

Op til EM har Estland tabt til Rusland, Georgien og Italien, og vundet over Letland, Island og Filipinerne. Senest tabte man til Bosnien.

Estland er formentlig den svageste i gruppe D, og vil formentlig være glade for et par sejre uden videre deltagelse.


#Letland

Foto: FIBA Europe - Romans-Koksarovs

Letland er på hjemmebane, og skal videre fra gruppen. Foto: FIBA Europe – Romans-Koksarovs

Hjemmeholdet Letland har i den grad noget at bevise ved dette års Eurobasket. De har en lang tradition for de Europæiske turneringer, men ikke desto mindre er det aldrig lykkedes at nå længere end til kvartfinalerne. Netop derfor er håbet i Letland at forbandelsen kan blive brudt på hjemmebanen. Letterne er da også favoritter, om ikke til at vinde gruppen D, men i hvert fald til at slutte i top 3.

Letland er endnu et landshold uden NBA-spillere, så for dem gælder det også om sammenholdet. Holdet tæller dog flere fra den Europæiske topliga – Euroleague. Bl.a. holdets profil Kaspars Berzins, som dog spiller for det russiske hold Samara, som ikke er med i Euroleague. Han entrerede basket-europa under sidste års kvalifikation, hvor han overaskende blev holdets topscorer og toprebounder med 13 point, og 8 rebounds.

En anden gut der skal holdes øje med er Janis Blums der til dagligt spiller for Panathinaikos, han er shooting guarden på holdet, og han formåede at ramme intet mindre end 19 ud af 37 3-pointskud i kvalifikationen – dvs. 51,4 %!!

Letland har slået Polen, Slovenien, og tabt til Georgien, Spanien, Tyskland, Italien. Senest slog de Makedonien med 85-69.

Letland gik ubesejrede igennem kvalifikationen, så det er bestemt et hold der er klar til at vise sit hjemmepublikum hvad de kan. Som nævnt har de haft problemer med at komme videre kvartfinalerne, men mon ikke de vil gøre alt hvad der står i deres magt for at bryde forbandelsen ved dette års Eurobasket.


#Ukraine

Foto: FIBA.com

Ukraine skal være heldige hvis de når videre fra gruppe D. Foto: FIBA.com

Ukraine er hold uden de store profiler, og er et hold der formentlig vil gøre alt for at rette op på sidste års skuffelse ved VM, hvor man allerede fra den indledende gruppe røg ud. Intet tyder dog på at det skal blive meget anderledes ved denne slutrunde.

Ukraine er lidt specielle, i det de udnytter retten landsholdende har til at bruge en nationaliseret spiller. Det betyder at man i tid og utide henter amerikanere ind til landsholdet. Under sidste års VM var det Eugene Jeter der bandt holdet sammen. Han blev klar topscorer med 15 point, og dominerede desuden assist med 5 i snit.

I år er det den blot 175 cm høje pointguard Jerome Randle fra Tyrkiske Eskusehir der skal styre de Ukrainske tropper.

Ukraine har op til EM både vundet og tabt til Finland, slået Italien, og tabt til Slovenien og Frankrig.

Det er tvivlsomt om Ukraine får en plads videre i turneringen, spørgsmålet er om de kan vende bøtten efter det skuffende VM sidste år.


 #Litauen

FIBA.com

Litauen flyver let videre til næste runde fra gruppe D – Foto: FIBA.com

Skadesplagede Litauere skal søge nye kræfter. Selvom de er favoritter til at nappe første pladsen i gruppe D, så er det alligevel med lidt ubekendte at man går ind til dette EM. For man må spille uden de 3 profiler, Donatas Motiejunas, Ksistof Lavrinovic og Kleiza. Heldigvis er Litauen et utroligt solidt mandskab, så man burde være dækket ind.

Litauen er altid et hold man skal regne med i toppen af de internationale turneringer. Ved sidste års VM sluttede de således på en flot 4. plads. Og forrige EM på en imponerende 2. plads. Det er dog tvivlsomt at de gøre det samme ved denne slutrunde.

Holdet tæller mange stjerner fra den hjemlige liga, men også Jonas Valanciunas fra Toronto Raptors plus et par stykker fra Euroleague. Valanciunas var også profilen under kvalifikationen hvor han havde 14 point, 8 rebounds og et enkelt block pr. kamp.

Litauen har i forberedelserne til EM tabt til sine konkurrenter i toppen, både Tyrkiet, Kroatien og Grækeland. Mens det er blevet til sejre over mindre nationer som Holland, Makedonien og Østrig.

Litauerne kvalificerede sig allerede i første kvalrunde, hvor de vandt 8 kampe og tabte blot 3. Bl.a. til stærkere modstandere som Frankrig og Serbien.

Skrevet af

Casper er 34 år og partner i Fullcourt.dk Aps. Han står primært for den daglige drift af virksomheden bag hjemmesiden, og sørger for at al det tekniske omkring siden fungere. Derudover bidrager han med korte artikler og posts fra primært dansk basket.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

Onsdag blev de to sidste kvartfinaler til VM 2023 spillet, og her spillede Tyskland og Canada sig videre til semifinalerne.

FIBA World Cup

Kampen mellem Tyskland og Letland kom ned til det sidste afgørende skud, hvor tyskerne overlevede og sikrede sig en plads videre til semifinalen ved...

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA

Storfavoritterne fra USA tabte til Litauen i sidste kamp af anden runde ved VM. Litauen vandt kampen 110-104.

FIBA World Cup

Letland kom tilbage i en tæt kamp med de forsvarende verdensmestre fra Spanien og vandt 74-69.

FIBA

Anden runde i FIBA World Cup 2023 står for døren. Se hvilke hold, der fortsat er med i kampen om VM-titlen, lige her.