Tidligere hjemløs canadier er Raptors nye stjerne

Chris Boucher har allerede oplevet meget i sin korte NBA karriere. Han har været med på to mesterskabs-vindende hold, og i denne sæson har han vist sig som en af favoritterne til Most Improved Player-titlen. Fremtiden ser lys ud for den unge Raptors spiller, men sådan har det ikke altid set ud.
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Restaurationskæden St. Hubert er kendt i Quebec-området for sin gode kylling. I en af kædens restauranter, i Montreal, stod en høj, tynd 16-årig knægt. Her tilberedte han maden og vaskede op. Han var droppet ud af High School og havde ikke et fast hjem. Han levede altså ikke under de bedste forhold. Omkring 10 år senere kunne han løfte Larry O’Brien Trofæet som den eneste canadier på det eneste canadiske hold. Det her er Chris Bouchers historie til at blive en af NBAs kommende stjerner.

 

Hård Barndom

Chris Boucher havde ikke den nemmeste start på livet. Han blev født på Saint Lucia, en østat i det caribiske hav. Få år efter fødslen tog han med sin mor til Montreal, hvor de flyttede ind med Bouchers far. Forældrene blev dog skilt, og Boucher har aldrig haft et godt forhold til sin far. De boede i et af Montreals hårde nabolag. Der var massere af bander og stoffer, hvilket betød en masse kriminalitet. Efter forældrene blev skilt fandt Bouchers mor sammen med en ny mand. Boucher blev aldrig fan af sin mors nye mand, hvilket betød, at han forlod dem. Han kunne tage hen til sin far, men valgte at bo ved venner og bekendte i stedet. Han droppede ud af High School og fik et job ved en St. Hubert restaurant i Montreal, hvor han tjente under $10 i timen. Uden et fast hjem ledte Boucher efter en vej til succes og væk fra det kriminelle nabolag. Han fandt vejen gennem basketball.

 

Væk fra gaderne

Basketball var grunden til Boucher stod op om morgenen. Han spillede ikke på noget hold, han spillede bare med vennerne i parken. Han elskede det. Han udfyldte en e-mail formular for at komme på et hold, men fik aldrig svar tilbage fra holdejeren Igor Rwigema. Han troede ikke på mailen, da Bocuher havde oplyst sin højde til at være 203 centimeter. Spillere ville tit fabrikere deres højde for at få en chance på holdet. Han troede simpelthen, at det var løgn. I 2012 var Boucher tilmeldt en turnering med nogle af sine venner. Til den turnering var Igor Rwigemas bror Loic mødt op for at rekruttere spillere. Han var på vej hjem inden Bouchers kamp, da de var for gamle til at blive rekrutteret. Han blev dog hængende, da Boucher imponerede ham. Bouchers hold fik tæsk i kampen, men det betød ikke den tynde knægt gav op. Han spillede med hjertet. Loic ringede til sin bror og fortalte, at han havde fundet noget helt specielt. Han snakkede med Boucher efter kampen og fik hans kontaktinformationer. Inden længe var Boucher på holdet, som han forsøgte at komme på tidligere. Alma Academy hed det. Et basketballhold, som var etableret for at hjælpe unge med at få en uddannelse i stedet for at vælge kriminalitet. Under Igor og hans anden træner Ibrahim Appiah udviklede Boucher sig meget. Han var landet et stabilt sted, hvor han kunne lave det han elskede. Han blev en meget bedre basketballspiller ved at spille på det organiserede hold i stedet for at spille i parken. Han tilbragte et år ved Alma Academy, hvor han blev ved med at imponere.

 

Tre college-ophold på fire år

Chris Boucher havde fået interesse fra flere Division 1 universiteter, men han havde ikke helt karaktererne, så han skulle på Junior College, før han kunne komme på et rigtigt universitet. Her blev han rekrutteret til New Mexico Junior College, hvor han tilbragte et år. Her spillede han fornuftigt med over 11 points i gennemsnit per kamp. Året efter tog han dog til Wyoming, hvor han tog på endnu et Junior College. Det hed Northwest College, og her etablerede han sit navn. Der var en masse Division 1 tilbud efter hans flotte år ved Northwest. Her spillede han til perfektion. Han blev kåret til den bedste Junior College spiller i landet efter en sæson med 22,5 points, 11,8 rebounds og hele 4,7 blocks i gennemsnit per kamp. Han fik tilbud fra flere velkendte universiteter, men valgte at skifte til Oregon.

 

Tiden i Oregon var en succes. Her viste han, at han havde niveau til mere end bare Junior College. Selvom der var tvivl omkring hans vægt, da man mente han var for tynd, viste han sig frem fra sin bedste side. Hans bedste sæson var sit andet år hos Oregon. Her blev han valgt til PAC-12 Defensive Team of The Year, og han fik en solo-forside hos sportsmagasinet Sports Illustrated. Han havde gennem sin Senior-sæson 11,8 points på et hold fyldt med scorere. Samtidig havde han 2,5 blocks per kamp. Oregon holdet så stærke ud med Boucher i forsvaret, hvilket betød man troede, at de kunne gå langt i March Madness turneringen. Det gjorde de også, det var desværre bare uden Boucher. I PAC-12 semifinalen landede en California spiller uheldigt ned på Bouchers ben. Selvom han kunne mærke smerten spillede han videre. Dagen efter fik han så nyheden, at han havde revet sit korsbånd over. Han var ude resten af sæsonen. Oregon gik hele vejen til Final Four turneringen, hvor North Carolina sendte dem ud i semifinalen. På grund af skaden blev Boucher ikke draftet, hvilket var hårdt for ham, da mange af holdkammeraterne blev draftet. Det var spillere som Dillon Brooks, Jordan Bell og Tyler Dorsey.

 

To mesterskabshold og én MVP

Golden State Warriors tilbød Boucher en Two-Way contract, hvilket betød, at han kunne spille både for Golden State og for deres G-League hold Santa Cruz Warriors. Golden State havde også hentet en af holdkammeraterne fra college, Jordan Bell. Boucher fik ikke mange chancer på førsteholdet, og det frustrerede ham, da han var meget god i college. Han ser tilbage på en periode af sin karriere, hvor han ikke fokuserede på basketball, men i stedet på alle distraktionerne omkring ham. Det endte også med, at Golden State opsagde hans kontrakt efter én sæson. På grund af hans Two-Way contract kunne han ikke spille i slutspillet, men han var en del af Golden States mesterskabshold, som slog Cleveland Cavaliers i 2018.

 

Få uger efter skrev han under på en ny Two-Way contract med Toronto Raptors. Han vendte derfor tilbage til landet, hvor han voksede op. Han kom til holdet med en anden attitude, da han primært ville få spilletid for G-League holdet Toronto 905. Toronto Raptors har produceret mange af deres spillere gennem G-Leauge. Det er spillere som Fred VanVleet, Pascal Siakam, Norman Powell og Delon Wright. Det motiverede Boucher til at tage samme vej. Han har fortalt, at han spillede hver kamp med indstillingen, at han ikke hørte hjemme i ligaen. Han spillede fantastisk basketball, og han blev ved med at blive kaldt op for at spille for Toronto Raptors. På kun 28 kampe blev han kåret til G-League MVP og Defensive Player of The Year. Han er den første til at vinde begge titler samme år, og den første internationale spiller til at vinde MVP titlen. Han leverede 27,2 points, 11,4 rebounds og 4,1 blocks i gennemsnit per kamp. Det betød, at Raptors skrev en standard NBA kontrakt med ham. Holdet gik hele vejen til Finals i 2019, hvor Bucher var med til at slå sit gamle hold Golden State Warriors. Han blev samtidig den eneste canadier på det eneste canadiske hold til at vinde mesterskabet.

 

I spil til to awards

Inden denne sæson skrev Toronto Raptors under på en ny kontrakt med Chris Boucher. Den nu 28-årige canadier skrev under på en to-årig kontrakt. Han er blevet en af de vigtigste spillere på et Raptors hold, som dog ikke har fået den bedste start på sæsonen. Han kommer fra bænken, hvor han på 24 minutter har 14,8 points, 6,5 rebounds og 2,3 blocks i gennemsnit per kamp. Det har fået flere til at sætte ham som en af favoritterne til både Most Improved Player og Sixth Man of The Year titlerne. Han har haft over 20 points i syv af Torontos 15 kampe. Hans bedste kamp var i mod Charlotte Hornets, hvor han scorede 25 points og havde 10 rebounds. En af de ting Boucher har imponeret mest med er hans trepointsskud. Han skyder 49,1 % bag trepointslinjen i denne sæson, hvor han sidste år skød 32,2 %. Han skyder dobbelt så mange trepointsskud i forhold til sidste år, hvilket gør procenterne endnu mere imponerende. Defensivt har han også vist sig som en fantastisk forsvarsspiller. Kun to spillere har flere blocks end ham denne sæson, og det er Myles Turner og Rudy Gobert. Chris Boucher er, ifølge John Hollingers Player Efficiency Rating, nummer syv på listen over mest effektive spillere. Hans statistikker er rangeret over spillere som Luka Doncic, Giannis Antetokounmpo og LeBron James. Boucher er blevet en af de bedste spillere på Raptors holdet, og det bliver spændende at se, hvordan han præsterer resten af sæsonen.

Se andre spændende artikler