fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Lonzo Balls forvandling: Fra sløj til stabil

Fra starten af NBA-karrieren var der en masse hype, som har været svær at indfri. Nu er Lonzo Ball så ved at finde fodfæste i verdens bedste basketliga, hvor fysikken er skarp og skuddet har fundet sin form.

Som medlem af den spektakulære Ball-familie med brødrene LiAngelo og LaMelo, og ikke mindst far LaVar, var der en stor hype omkring Lonzo Ball, da han i 2017 blev draftet ind i NBA som nummer to af Los Angeles Lakers. I samme draft var spillere som Jayson Tatum, De’Aaron Fox, Donovan Mitchell og Bam Adebayo, der alle blev taget længere nede. Forventningerne var store.

Daværende Lakers-præsident, Magic Johnson, var dengang hurtigt ude og sige, at Ball var franchisets nye ansigt. Ball startede ud som torden og lynild, da han ved 2017 NBA Summer League i Las Vegas blev kåret som MVP efter at have snittet 16,3 points, 9,3 assists, 7,7 rebounds, 2,5 steals og 1 block pr. kamp.

Hård start på NBA-karrieren

I sin første NBA-sæson fulgte Ball op på den gode start fra sommerens kampe. I sin blot anden NBA-kamp leverede han 29 points, 11 rebounds og 9 assists, hvilket betød, at han kun var en enkelt assist fra at blive den daværende yngste spiller nogensinde til at have en triple-double. Den rekord tog han senere på efteråret, da han i en alder af 20 år og 15 dage slog LeBron James’ rekord med fem dage. Statistikkerne var fine, men skudprocenter dårlige.

Skader begyndte at plage i løbet af den første sæson, og han spillede blot 52 kampe ud af 82 mulige, da han havde problemer med både skulder og knæ igennem en længere periode. Han sluttede sin første sæson med et snit på 10,2 points, 7,2 assists og 6,9 rebounds og sølle 36 procent fra gulvet. Han kom ind på NBA All-Rookie Second Team, mens holdkammeraten Kyle Kuzma kom ind på det bedste rookie-hold for sæsonen. Snakken gik efter sæsonen på, om han havde været et højt draftpick værd.

I sommeren 2018 ankom LeBron, hvilket naturligt fjernede fokus fra Ball. Samme sommer blev Ball opereret i knæet, og han startede den efterfølgende sæson på begrænsede minutter.

Sæsonen 2018-19 viste sig at være en sæson, som nok engang blev plaget af skader, da han mere eller mindre var ude i hele den sidste halvdel af liga-kalenderen. Skudprocenterne havde i løbet af sæsonen været en smule opadgående, men måden han skød på, så stadig besynderlig ud. Igennem tiden i Lakers var daværende cheftræner Luke Walton ude og sige, at Balls skudafvikling ikke behøvede ændringer.

Men det kom.

Forvandlingen

I juni 2019 blev Ball tradet til New Orleans Pelicans, og herfra startede en udvikling på det skud, som igennem flere år havde voldt ham store problemer. Han begyndte et tæt samarbejde med assistenttræner Fred Vinson, som Ball senere har fortalt, har været der gennem hele hans udvikling i Pelicans.

Tidligere har Vinson forvandlet en spiller som Tyreke Evans fra at skyde 22,1 procent fra treeren i sin første sæson for Pelicans til to sæsoner senere at skyde 38,8 procent.

Gennem hårdt arbejde og en god træner ved sin side, begyndte Ball i sidste sæson at vise ændringer på skudkvaliteten. Trepointsprocenterne gik i vejret, og det var tydeligt, at han ikke trak sit skud så meget mod venstre, som han tidligere havde gjort.

Igennem college og starten af sin NBA-karriere var Balls skud ekstremt rettet mod venstre, hvilket førte til en mærkelig rotation i bolden. Dette forårsagede, at det var svært for ham at præcisere sit skud og dermed justere, hvis han ville rette det til. Skuddet blev mere varieret, og når han skulle trække op i sit skud, var det nemmere for forsvaret at presse ham, fordi Balls release point, der hvor han slipper bolden, var længere nede og rettet mod venstre.

Sammen med Vinson, har Ball, særligt det seneste halvandet år, arbejdet benhårdt på at ændre sit set point – måden hvorpå bolden føres op og holdes, inden den sendes afsted. Her har Ball fået bolden højere op og i en mere vertikal retning med bedre afstand i forhold til hovedet, som man også ser det ved spillere som Joe Harris, Klay Thompson og Stephen Curry. Efter at skudprocenter faldt igen i boblen, hvor han efterfølgende også var skadet, arbejdede han inden sæsonen videre med skuddet. Og det har betalt sig.

I februar måned i år spillede Ball 15 kampe og skød med fremragende procenter. Fra gulvet snittede han 45,5 procent og fra treeren snittede han 45,9 procent.

Ball har lige nu gang i sin klart bedste skudmæssige sæson i NBA, hvor han har forbedret alle sine procenter og antal points, hvilket også ses i tabellen nedenfor.

[table id=101 /]

I hånd med den gode kvalitet sender Ball også mange skud afsted fra treeren, hvilket gør ham til en stor trussel. I øjeblikket sender han 17. flest treere afsted i ligaen med bedre procenter end spillere som Donovan Mitchell, Damian Lillard og James Harden.

Den betydning må ikke undervurderes. For at få det maksimale ud af spillere som Zion Williamson og Brandon Ingram, skal Pelicans have skytter omkring dem. Samtidig er det vigtigt med en god defensiv til at kunne stå imod, særligt når holdet lukker så mange points ind. Ball har været fremragende som både skytte og elite forsvarsspiller i denne sæson, og det kan alle hold bruge. Han har gennem de seneste år vist, at han er villig til at arbejde for at forbedre sig.

Rygterne om et trade har været tiltagende, men der er ingen tvivl om, at Lonzo Ball er en spiller i positiv udvikling. Han er blevet mere moderne, og de fleste hold kan bruge en spiller som ham.

Se eller gense highlights fra en af Balls mange gode kampe i sæsonen, da Pelicans tidligere i år tabte til Phoenix Suns.

Skrevet af

23 år, journaliststuderende i Odense og passioneret NBA-fan gennem mange år.

Andre artikler med dette emne

Los Angeles Lakers

Victor Wembanyama leverede i nattens opgør mod Los Angeles Lakers endnu en historisk præstation. På trods af nederlaget i Crypto.com Arena, viste den franske...

NBA

Efter en stille Trade Deadline er trupperne ved at være på plads og holdene har spillet tilpas mange kampe til, at vi kan lave...

LA Lakers

Spencer Dinwiddie planlægger at skrive under på en kontrakt med Los Angeles Lakers, efter at han blev købt ud af sin kontrakt af Toronto...

NBA

Lebron James skal være All-Star for en rekordhøj 20. gang i karrieren, da han er anfører for All-Star holdet i West, som tørner sammen...

NBA

Indiana Pacers er nået frem til et trade for Toronto Raptors' All-Star Pascal Siakam og sender adskillige draft picks den anden vej.

Golden State Warriors

Golden State Warriors-stjernen Stephen Curry forstår godt, at nogle af klubbens egne tilhængere buhede spillerne efter onsdagens store nederlag til New Orleans Pelicans.

NBA

Ja Morant brillerede i sin sæsondebut, hvor han scorede 34 point og leverede en episk gamewinner efter at have været suspenderet i de første...

Indiana Pacers

NBA har offentliggjort de fem spillere, der danner ramme om All-Tournament holdet for den netop afsluttede NBA In-Season turnering.