fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Kvindelige cheftræner-kandidater i NBA

Flere kvinder end nogensinde er med i samtalen om cheftræner stillinger i NBA.

Foto: Platon Shilikov

Der er indtil videre seks ledige cheftræner stillinger i NBA, og spekulationerne omkring mulige kandidater er allerede i gang. Becky Hammon har længe været den eneste at finde på lister over mulige kvindelige cheftrænere, men i år dukker der også andre kvinder op som seriøse kandidater.

 

Teresa Weatherspoon

Teresa Weatherspoon er nuværende assistenttræner for New Orleans Pelicans og er blevet nævnt som en af kandidaterne til at erstatte Stan Van Gundy.

Weatherspoon spillede i WNBA i otte sæsoner, hvor hun var 2x WNBA Defensive Player of the Year, 5x All-Star og 4x All-WNBA Second Team. Hun blev optaget i Naismith Memorial Basketball Hall of Fame i 2019.

Liberty-stjernen blev efter hendes professionelle karriere cheftræner for hendes alma mater, Louisiana Tech, fra 2009 til 2014. Hun førte dem til NCAA-turneringen to gange.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Den 54-årige WNBA-legende sluttede sig til New Orleans Pelicans organisationen i 2019 som en spillerudvikler, hvor hun delte sin tid mellem New Orleans og organisationens G-League hold i Erie, Pennsylvania.

Siden 2020 har hun været assistenttræner for Pelicans. Weatherspoon skal også være cheftræner for Pelicans i Summer League i august.

Annonce. Scroll for at læse videre.

En af grundene til at Weatherspoons ses som en mulig kandidat til New Orleans-jobbet er hendes tætte forhold til holdets stjerne Zion Williamson. Hun har fungeret som en mentor for ham i den seneste sæson, hvor han har beskrevet hende som en af de største grunde til hans personlige udvikling.

 

Kara Lawson

Kara Lawson er blevet nævnt som en mulighed kandidat til Boston Celtics’ cheftræner-stilling.

Lawson spillede 13 sæsoner i WNBA, hvor hun vandt et mesterskab med Sacramento Monarchs og blev valgt som All-Star i i 2007. Hun indledte en tv-karriere, imens hun spillede professionelt, og var i flere år kommentator og analytiker på NBA og WNBA-kampe for ESPN.

I 2019 blev hun assistenttræner for Boston Celtics under Brad Stevens, som nu er organisationens General Manager. I sit år hos organisationen arbejdede hun især tæt med Marcus Smart og fungerede som hans shooting coach.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Hun forlod i 2020 Boston efter en enkelt sæson, da hun fik tilbudt jobbet som cheftræner for Dukes kvindebasketballhold. Lawson har dog ikke haft mange muligheder for at fremvise sine evner som cheftræner, da Duke aflyste deres 2020-2021 sæson efter fire kampe på grund af COVID-19 pandemien.

Det er uklart, om Lawson er villig til at forlade sit nuværende job som cheftræner for Dukes kvindehold for at træne i NBA, men hendes erfaring i ligaen og tætte forhold til organisation samt Stevens taler for hende som kandidat.

 

Dawn Staley

Dawn Staley er en af de mest kvalificerede navne, der er blevet nævnt i samtalen om cheftræner-kandidater i denne offseason. Ifølge The Atheltics Shams Charania er hun blandt topkandidaterne til jobbet hos Portland Trailblazers.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Staley er endnu en tidligere WNBA-spiller. Hun var i ligaen i otte sæsoner mellem 1999-2006, hvor hun var 6x All-Star samt vandt tre OL-guldmedaljer. Hun blev optaget i Naismith Memorial Basketball Hall of Fame i 2012.

Hun startede sin trænerkarriere, imens hun stadig spillede professionelt, da hun blev cheftræner for Temple Universitys kvindebasketballhold i 2000. Hun førte dem til seks NCAA turneringer.

I 2008 blev hun cheftræner for South Carolinas kvindebasketballhold, hvor hun har haft utrolig succes. Hun har ført dem til fem SEC-mesterskaber i den regulære sæson, er nået til NCAA-turneringen 10 gange og vandt NCAA-turneringen i 2017. På blot 13 år er Staley blevet skolens mest vindende træner nogensinde.

Den 51-årige WNBA-legende har også været cheftræner for USAs kvindelandshold i basketball siden 2017.

En repræsentant for South Carolinas kvindebasketballhold har bekræftet, at Portland har anmodet om et interview med Staley, men det er stadig usikkert, hvorvidt Staley overvejer at skifte til NBA. Hun udtrykte efter NCAA-turneringen i marts, at “ingen del af mig vil virkelig træne udenfor college.”

 

Becky Hammon

Trods de andre kvinder der nu er med i cheftræner-samtalen, så er frontløberen stadig Becky Hammon. Hun er længe blevet betragtet som den bedste – og eneste – kandidat til at være NBAs første kvindelige cheftræner.

Hammon er endnu engang topkandidat til flere jobs i ligaen. Ifølge The Atheltics Shams Charania skal hun til interview ved både Portland Trailblazers og Orlando Magic.

Becky Hammon spillede i WNBA i 16 sæsoner. Hun var 6x All-Star, 2x All-WNBA First Team og fører ligaen All-Time i assists.

Den tidligere WNBA-stjerne har længe været den, der har banet vejen for andre kvinder med træner-ambitioner i NBA. Hun var den første kvinde, der blev NBA-assistenttræner på fuld tid, da hun blev ansat i San Antonio Spurs i 2014.

I 2015 var hun den første kvinde der blev udnævnt til cheftræner for et NBA Summer League-hold – og den første kvinde, der vandt en NBA Summer League-titel som cheftræner. Hammon var også den første kvinde i et NBA All-Star coaching personale og blev i 2020 den første kvindelige fungerende cheftræner.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Hammon har siden 2017, hvor hun var til interview hos Milwaukee Bucks, været nævnt som cheftræner-kandidat med jævne mellemrum.

Hammon forventes at interviewe hos både Blazers og Magic, men Spurs-assistenttræneren ses også af mange som den uofficielle efterfølger til Gregg Popovich. Det kan virke som det logiske valg, men spørgsmålet er om hun vil vente på, at ‘Pop’ går på pension, hvis hun får tilbudt et job andetsteds.

 

Det næste skridt

Der er ingen tvivl om, at Becky Hammon er en kvalificeret kandidat til at overtage en NBA-franchise, men alt for længe er hun blevet betragtet som den eneste kvinde, der er værdig.

Samtalen denne offseason ser allerede anderledes ud. Inklusionen af andre dygtige, erfarne kvinder i cheftræner-jagten er et frisk pust og på høje tide. Kvinder kan træne mænd lige så godt, som mænd kan træne kvinder, men kvinder får sjældent de samme muligheder. Kun fem af de 12 cheftrænere WNBA er kvinder. Der er kun otte kvindelige assistenttrænere i NBA, hvilket stadig er det højeste antal nogensinde.

Tingene bevæger sig den rigtige vej. Med ledige stillinger i Indiana, Orlando, Portland, New Orleans, Boston og Washington er der rigelige med muligheder for de kvindelige kandidater, men spørgsmålet er om holdene er klar til at tage det næste skridt.

I et interview til NBC indikerede Hammon, at hun blot venter på, at nogen tager springet: ”På nogle måder føler jeg, at det kan være om et år. På andre måder kan der gå ti år. Jeg er ikke rigtig sikker. Det, jeg er sikker på, er, at jeg er klar.”

Annonce. Scroll for at læse videre.

Forhåbentlig kommer den dag snart.

Skriver om WNBA for Fullcourt. Jeg er inkarneret Seattle Storm fan.

Annonce

Andre artikler med dette emne

NBA

Følg med i denne artikel-serie, hvor Fullcourts NBA-redaktion vil give deres forudsigelser for sæsonen.

Brooklyn Nets

Her er der highlights fra opgøret mellem de forsvarende mestre Milwaukee Bucks og Brooklyn Nets. Milwaukee-mandskabet sejrede med cifrene 127-104.

Golden State Warriors

Her er der highlights fra nattens kamp mellem Los Angeles Lakers og Golden State Warriors. Et opgør, som Warriors trak sig bedst ud af.

NBA

Følg med i denne artikel-serie, hvor Fullcourts NBA-redaktion vil give deres forudsigelser for sæsonen.

NBA

Ben Simmons-sagaen har taget en ny drejning, og australierens holdkammerat Joel Embiid lægger ikke skjul på, hvor han står i forhold til den 25-årige...

Atlanta Hawks

Mandag aften var der deadline for forlængelse af spillere draftet i 2018. Det resulterede i et par store kontrakter, samt én spiller der ikke...

NBA

Det vil fremover være muligt at se et splinternyt, dansk NBA magasinprogram ved navn ´Crunch Time´ på TV 2 Play. Programmet vil have Thomas...

NBA

Klay Thompson står til at få comeback i den kommende sæson, og det rejser en masse spørgsmål for Golden State Warriors.