fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

Gary Payton II – En lang rejse til succes

Gary Payton II har fundet succes hos Golden State Warriors, men vejen til en fast kontrakt har været hård for den nu 29-årige guard.

Foto: Flickr - All-Pro Reels

Det er ikke mange spillere, der kan blære sig med at være søn af en Hall of Fame legende i NBA. Det betyder dog ikke, at vejen til NBA har været nem for Gary Payton II, der er søn af legenden af samme navn. Senior blev også kaldt ”The Glove”, og selvom hans søn på mange punkter minder om sin far, så er han ikke tilfreds med kaldenavnet ”The Mitten”.

Gary Payton II har endelig fundet sin plads i NBA. Den 29-årige guard har været rundt omkring på diverse hold, men har fundet et hjem i Golden State, hvor han har været en stor del af deres succes i denne sæson. Vejen har dog ikke været let, og den atletiske guard har været meget tæt på at give op på sin drøm.

Ud af sin fars skygge

Det er ikke nemt, at skulle leve op til sine egne forventninger. Mange har også haft oplevelsen, at det er svært at leve op til sine forældres forventninger, men det sværeste er at leve op til andres forventninger på baggrund af dine forældres bedrifter.

Gary Payton II har siden High School forsikret folk om, at han er sin egen. Når man løber rundt med sin fars navn på ryggen, så er det bare svært at løbe fra sammenligninger, også fordi de specielt i det defensive minder meget om hinanden. Payton II har blandt andet arvet hadet til at blive scoret på af sin far. Hver gang han går ind i et nyt omklædningsrum, vil han dog ikke give nogen chancen for at tro, her kommer Gary Paytons søn, der tror han ejer det hele.

Det var dog svært at vokse op og vise, hvem man er, når ens far en mesterskabsvindende NBA-spiller. Payton II måtte i løbet af High School sige til sin far, at han ikke skulle dukke op til kampene. Ifølge hans gamle AAU træner Darrell Jordan, så var han bange for at skuffe sin far ved ikke at score 40 points. Dog fortalte selv samme træner, hvordan Payton II fandt succes:

”Jeg tror Gary (Payton II) begyndte at elske basketball, da han fandt ud af, at han bare kunne være Gary, og han ikke behøvede at være The Glove”.

Underrekrutteret og undrafted

Gary Payton II begyndte først at spille basketball sent i sin High School karriere. Før det var han, ifølge ham selv, lidt for god til at sidde og spille Playstation. Dog blev han hurtigt en vigtig brik for sine High School hold, hvor den atletiske guard ville spille nærmest samtlige positioner på grund af den energi, som han bragte på gulvet hver kamp.

Da det kom til næste skridt i karrieren, blev det hurtigt klart, at det ikke ville blive en nem opgave at finde et college-hold til ham. Hans assistentræner ved Westwind Preparatory Academy, Adam DeSautels, havde ansvaret for at finde næste skridt for Payton II og de andre spillere. Når det kom til Payton II forstod han ikke, hvordan en atletisk spiller og en søn af en Hall of Famer kunne være underrekrutteret. Han genkalder, at det var svært bare at få college-trænere ud for at se ham. Det var som at trække tænder ud på dem, når de skulle ud for at se ham, fortalte han. Der var en tøven ved trænerne, og der var ingen hold i den bedste College-række, der kunne bruge ham. DeSautels fortalte, hvordan han så situationen:

”Hans navn er Gary Payton, og han er atletisk. Det betyder to ting: 1: Jeg er en dårlig sælger, men også 2: Der var ikke nogen, der tog ham seriøst”.

Payton II startede på Salt Lake Comunnity College, hvor han tilbragte to år af sin college-karriere. Her ville holdet have ham til at være holdets førende point guard, men Payton II ville hellere spille off-ball. Efter to gode år i Utah fandt han sit næste stop i karrieren. Han skulle spille for Oregon State universitetet, hvor også Gary Payton Sr. spillede college-basketball. Her vandt han begge år, hvor han spillede for universitetet, PAC-12 Defensive Player of The Year, og han blev også valgt til First Team All-PAC-12, hvilket er nogle meget store awards at få.

Han var derfor en stor profil for Oregon State, og selvom han ikke førte holdet til nogle mesterskaber, var han et spændende talent, der så ud til at have en fremtid i NBA. Det skulle vise sig, at der stadig var masser af arbejde foran Payton II.

Ved NBA Draften i 2016 var der nemlig som sædvanligt 60 spillere, der blev valgt ind i NBA, men Payton II var ikke en af dem. Succesrige år i college resulterer ikke altid i en NBA-kontrakt, men Payton II havde ikke tænkt sig at give op.

Cirkuslivet i NBA

Foto: Flickr – All-Pro Reels

Gary Payton II var 23 år, da ingen hold valgte ham i 2016 draften. De næste mange år ville blive fyldt med op -og nedture, og det var ikke nemt for den unge guard. Dog startede han med at skrive under på en treårig kontrakt med Houston Rockets. Det blev dog ikke til tre år i Houston, det blev ikke engang til en kamp i NBA, da holdet cuttede ham allerede i pre-season. Payton II har senere fortalt, at det var det hårdeste cut, som han har oplevet i sin karriere.

Han fik dog en kontrakt ved Houstons D-League hold, Rio Grande Valley Vipers. Han var opsat på at bevise sig selv, og den 3. december 2016 fik han vist sig frem, da han scorede 51 points i en D-League kamp. Kampen betød dog ikke, at Rockets hentede den unge guard op igen, og han tog i 2017 videre til Milwaukee Bucks.

Ved Bucks fik han sin NBA-debut, men opholdet var ikke meget anderledes, end det var ved Rockets. Han fik igen i december 2017 ophævet sin kontrakt med holdet, da de hellere ville have Sean Kilpatrick, der i dag spiller for Hapoel Jerusalem.

Næste stop på Payton II’s rejse rundt i NBA var hos det ikoniske Los Angeles Lakers. Her fandt Payton II få gange gulvet for NBA-holdet, men han var en del af en skræmmende god defensiv backcourt i den nye G-League. Her spillede han for South Bay Lakers sammen med nuværende Chicago Bulls spiller Alex Caruso. Den defensivt stærke backcourt gjorde det svært for nogle af modstanderne at få noget til at virke offensivt. Det gjorde de på en hjemmebane, der kunne huse omkring 750 tilskuere. Caruso og Payton II har siden deres ophold i South Bay været gode venner, og det motiverede Payton II at se sin ven få en masse spilletid ved Los Angeles Lakers, hvor han sagde:

”De troede på ham. De gav ham chancen for at være sig selv. Det tog jeg til mig, og det motiverede mig, og det startede en ild inden i mig til at kæmpe videre”.

Efter han havde haft nogenlunde succes hos Lakers, skrev han under med Portland Trail Blazers inden 2018-19 sæsonen, men han blev ikke fast inventar ved holdet, og han vendte tilbage til Rio Grande efter to måneder uden kontrakt.

Endelig fandt han tilbage til NBA, da Washington Wizards gav ham en ti-dages-kontrakt i 2019. De valgte dog ikke at give ham en ny kontrakt. Efter et nyt ophold ved Rio Grande og et nyt ophold ved South Bay Lakers vendte han dog tilbage til Washington, hvor han fik kontinuerlig spilletid i NBA. Han stod til at rejse med hodlet til boblen i Walt Disney World i 2020, men testede positiv for Covid-19, og han kom derfor ikke med. Han var endelig kommet ind på et hold, men måtte nu igen stå uden kontrakt.

I 2021 fik han dog chancen for at tage til Walt Disney World. Han skulle ikke på ferie, selvom han nok godt kunne trænge til det. Han skulle spille G-League, der i den sæson blev afviklet i en forkortet udgave i Orlando. Her formåede han at finde succes ved Raptors 905, der er Toronto Raptors G-Leaague hold. Selvom han kun er 191 centimeter, så dækkede han alt fra guards til store spillere. Han viste sig som en leder, da han fra bænken råbte defensive markeringer til sine holdkammerater. Assistenttræneren ved holdet, John Bennett sagde, at han var den bedste træner de havde. Den forkortede sæson sluttede med titlen som Defensive Player of The Year til Payton II.

Tæt på at give op

Foto: Flickr – All-Pro Reels

Gary Payton II fandt sit hjem hos Golden State. Han skrev under på en ti-dages-kontrakt med holdet i april 2021. Senere fik han en kontrakt for resten af sæsonen. Han fik i sommeren ophævet sin kontrakt med holdet, men få dage senere fik han en ny kontrakt med holdet.

Han var dog tæt på at give op ifølge sin holdkammerat fra college Langston Morris-Walker. Efter Payton II’s første ti-dages-kontrakt udløb ved Warriors kontaktede han Morris-Walker for at høre ham om, hvordan man får et job indenfor sports-marketing. Morris-Walker har nemlig et job ved Adidas, men han var chokeret over Payton II’s forespørgsel. Han måtte minde Payton II om, at havde spillet en kamp på nationalt TV få dage før, og fortalte ham:

“Folk som dig skal ikke arbejde normale jobs som folk som mig”.

San Fransisco og fast kontrakt

Hvorfor har den atletiske guard først fundet succes nu? Den helt store grund til, at han ikke har kunne finde et hjem i NBA har været skuddet. Han har ikke været en dygtig skytte, og det har derfor været svært at overbevise hold om de andre evner, han besidder, vil være nok. Det er lidt ironisk, at Warriros henter en 25 procents trepointsskytte ind og giver ham chancen, som ingen før har givet ham, og så skyder han næsten 40 procent fra distancen. Payton II er lidt ligesom en af McDonalds Homestyle burgere lavet af nogenlunde anerkendte kokke; Han bringer noget andet, og han har helt sikkert nogle kvaliteter, som resten af menuen ikke har, men alligevel er han der kun i kort tid. Det er mærkeligt, at han først finder succes nu, når man ser de kvaliteter, som han besidder.

Nu ligner det dog, at han er kommet for at blive. Han har fået garanteret sin kontrakt for første gang i karrieren i en alder af 29 år. Det kunne Steve Kerr annoncere på et pressemøde tidligere i januar. Han passer perfekt ind i Warriors’ system, hvor han kan spille den combo-guard position, der passer ham så godt. Golden State vil gerne have hold ud af deres comfort-zone, og det er nemt, når man kan sætte en så dygtig forsvarsspiller på deres stjerner, som Payton II er.

Den højtflyvende, hurtige og karismatiske guard har endelig fundet sit hjem i NBA.

Citater fundet ved CBSSports.

 

Skrevet af

Jeg overtog posten som NBA-Redaktør på siden i september 2021 med min dygtige medredaktør Mikkel Tofte Langerhuus. Jeg har været ved Fullcourt siden august 2019. Jeg har i mange år haft stor interesse for NBA, men jeg dækker også college-basketball.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

NBA

Jimmy Butler var her, der og alle vegne i nattens kamp 6, hvor Miami Heat sikrede sig sejren i Boston, hvilket betyder, at serien...

Nyhedsoversigt

Los Angeles Lakers har hentet deres nye cheftræner hos Milwaukee Bucks

Dallas Mavericks

Efter to sæsoner uden slutspil er Golden State Warriors tilbage på toppen i Western Conference. Det står klart efter en overbevisende sejr i nat...

Dallas Mavericks

Det regnede både ind i hallen og ned i kurven for Dallas mavericks, da de i nat tog deres første sejr i serien mod...

Dallas Mavericks

Hjemmeholdets fans kunne i nat gå fra Chase Center fyldt med glæde og optimisme. I 48 minutter havde de set Golden State Warriors brillere...

NBA

Så er der ny podcast fra Fulltalk, hvor vi drøfter Conference Finals i både øst og vest i NBA.

NBA

Deandre Ayton og Phoenix Suns røg i søndags ud af slutspillet. Dermed er spekulationerne om, at parterne går hver til sit begyndt.

NBA

Orlando Magic vandt i nat draft-lotteriet, hvilket betyder, at de vælger først i draften til sommer.