fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

NBA

De bedste 30 trade-brikker i NBA (10-1)

Trade-markedet i NBA anno 2022 er en forunderlig størrelse.

Foto: Erik Drost - Flickr

Denne artikel er en fortsættelse af nedtællingen af de bedste trade-brikker i NBA i skrivende stund. Har du misset de første tyve spillere på listen, er disse artikler at finde herunder. 

De bedste 30 trade-brikker i NBA (30-21)

De bedste 30 trade-brikker i NBA (20-11)

Inden de næste ti spillere listes, vil jeg blot for en god ordens skyld liste de præmisser og kriterier listen er forfattet ud fra:

Først og fremmest er det spillerens niveau – det giver sig selv. Dernæst er det deres potentiale og loft – her vægter ungdommen højt. Derudover spiller kontrakten en stor rolle, hvor mange penge er spilleren garanteret og i hvor lang tid. Sidst men ikke mindst; situationen. Har spilleren udtrykt utilfredshed, og hvordan er den sportslige situation?

10. Donovan Mitchell (Cleveland Cavaliers)

Som med sin tidligere legekammerat Rudy Gobert er der den problemstilling ved at placere Mitchell på denne liste, der går på, at Cavs lige har traded for ham. Det kan være behjælpeligt i rangeringen, da vi så må være nogenlunde sikre på, hvad han er værd. Eller hvad?

Cavs tradede for Jazz’ franchise-spiller, og det var ikke så dyrt som først antaget. Cavs smed Collin Sexton, Lauri Markkanen, Ochai Agbaji, tre første runde valg (25’,27’,29’) og to pick swaps (26’,28’) efter den unge combo-guard. Cavaliers har selvfølgelig smidt alt på et bræt i denne trade, og har ingen første runde draft valg herfra og til 2029.Ret skal være ret, de har Pacers’ 2023 valg, men det er top 14 sikret for Pacers, og de ser sløje ud, så mon ikke de beholder det. Cavs unge hold bestående af stjerner og kommende (super)stjerner i starten af 20’erne gør, at man kan gamble med fremtiden, for den er sikret. 

Jazz har ingen intentioner om at vinde eller bare være middelmådige den kommende sæson, hvor to af NBA’s største draft prospects nogensinde i Victor Wenbanyama og Scoot Henderson med al sandsynlighed tilmelder sig draftet. Deraf den billige trade pris for en spiller af Mitchells kaliber. 

Donovan Mitchell er i mine øjne mere værd end Cavs gav for ham. Mitchell har i sin spæde karriere snittet små 26 point, 5 assist, 45% fra gulvet og 35% bag 3’eren. Han er atletisk som få, kan lede et kapabelt angreb og være et holds første boldholder. Han er en evig trussel i angrebet og en habil forsvarsspiller, der qua sine atletiske evner og sit enorme vingefang på 208cm(!) kan påtage sig rollen at dække modstanderens boldholder. 

26 år, tre gange All star og en årlig bejler til scoringstitlen, det fortjener en tiende plads på denne liste.

9. Devin Booker (Phoenix Suns)

Fra en elite scorer til en anden. Værd at huske er det, at Devin Booker kun fylder 26, når han har fødselsdag i slutningen af oktober. På de syv sæsoner han indtil videre har tryllebundet Suns fans med sit elegante formskud, snitter han små 27 point, 46.6% fra gulvet og 38.3% bag 3’eren. Han er en trussel fra han krydser midterlinjen, og samler du ham op og lukker hans dybe skud, så tager han dig til kurven med lethed og elegance. 

Kobe sammenligningerne kom tidligt i karrieren, både qua hans tydelige egenskaber som scorer fra to-guard positionen, men også på grund af hans kyniske vindermentalitet. At han skulle være en et-holdsspiller ligesom idolet Kobe, var dog pre-Chris Paul mere usikkert. Han lignede i en periode den næste utilfredse superstjerne der ville forlange et trade til en mere lukrativ lokation rent sportsligt og kommercielt. 

Lige for tiden virker Booker tilfreds med situationen i ørkenstaten, og det er med god grund, for Phoenix er nu engang blandt favoritterne til mesterskabet. 

Booker en vigtig del hvis ikke den vigtigste del af Suns nyfundne sucess de sidste par år, og ville være fatal for Suns at miste. Prisen på en spiller af hans kaliber er høj i forvejen, og super-max forlængelsen har ingen indflydelse på dette, for han er uundværlig for Suns. Det vil kræve en arm, et ben, en hulens masse første runde valg og en superstjerne at få ham købt fri.

8. Stephen Curry (Golden State Warriors)

Det er svært at putte flere superlativer på ligaens bedste skytte nogensinde, end flere andre før mig allerede har gjort. Så i stedet for at liste den personlige- og holdmæssige hæder Steph Curry og resten af Warriors har tilegnet sig over de sidste snart ti årige periode, vil jeg i stedet dykke direkte ned i, hvorfor en 34 årig point guard med en årsløn på 46 millioner dollars hører til i top ti på denne liste. 

Curry er til stadighed en af de absolut bedste skytter i ligaen, hvilket en 3-points procent på 38% sidste sæson er et klart vidne om. Han var endnu engang den bærende figur på et mesterskabshold, og hev både trofæet og prisen som finalernes mest værdifulde spiller med hjem til Ayesha og ungerne. 

Warriors hverken er eller ville være noget som helst i denne dur uden Steph. Den betydning han har haft for organisationen og basketball i The Bay Area, er ikke at tage fejl af, og hans værdi for Warriors er ikke at prissætte, for han er slet og ret uvurderlig.

Mange hold kunne bruge en spiller som Steph, uselvisk, dygtig playmaker og en skytte i en liga vi aldrig har set før. Warriors kommer aldrig til at trade ham, prisen er umulig at fastsætte, men jeg rangerer ham alligevel som nummer otte på denne liste.

7. Ja Morant (Memphis Grizzlies)

Morant blev af mange kaldt en god trøstepræmie for ikke at vinde valg nummer et og Zion Williamson i 2019 udgaven af NBA Draftet. Det er en trøstepræmie Grizzlies virker meget tilfredse med, og den unge højtflyvende point guard har taget ligaen med storm.

Ja’s egenskaber på en basketballbane er nemme at få øje på; dygtig boldbehandler med et hurtigt første skridt som derudover kan dunke henover alle centerspillere i ligaen. Sidste år udbyggede han endvidere sit kæmpe potentiale hvor både hans procenter fra gulvet og bag 3-pointslinjen steg. Morant havde karrierens bedste år, hvilket både gav ham sin første All star plads og All NBA udvælgelse, og i en periode var han i spil til MVP-titlen. 

En organisation som Grizzlies skal -qua det lille marked i Tennessee- bygge holdet gennem draftet. Foruden Ja har de over de sidste par år landet spillere som Jaren Jackson Jr, Desmond Bane (via. Boston Celtics), Dillon Brooks (via. Houston Rockets). De har deres hold for fremtiden, med en god position dygtig veteraner til at aflaste Ja og de unge folk. 

Ja Morant er bindeleddet, omdrejningspunktet og franchise spilleren for de næste mange år i Memphis, hvilket max-forlængelsen blot er en understregning af. Memphis vil formentlig i (næsten) enhver sammenhæng erklære ham urørlig og det vil kræve en superstjerne og en ordentlig portion draft picks den anden vej for at fravriste den 23 årige point guard hos Grizzlies.

6. Joel Embiid (Philadelphia 76ers)

Ikke siden Shaq har vi set så dominerende en center som Embiid. 213 centimeter, 127kg, med touch som en guard og et ustoppeligt post spil under kurven. Joel Embiid er alt hvad du vil have af en center i 2022; et forsvarsmæssigt es, dominerende under kurven og om nødvendigt kan han træde bag 3-pointslinjen og enten sende bolden afsted eller slå den i gulvet og skabe noget på egen hånd. 

Embiid underskrev en super-max forlængelse på 210 millioner dollars strækkende over fire år fra sæsonen 2023/2024, givet han udløser sin player option på 58 millioner dollars i sæsonen 2026/2027. Den slags penge er rimelige for en spiller af Embiids kaliber, og vil formentlig ikke skræmme nogen som helst GM. Det der dog kunne give visse betænkeligheder ved at erhverve sig den camerounske center er hans skadeshistorik.

Embiid spiller ikke 60 kampe på en sæson og spiller sjældent back-to-back kampe, da han tit og ofte skal rehabilitere en eller anden småskade. Det har dog ikke kun været småskader der har holdt den dygtige center væk fra basketballbanen. Han missede de første to sæsoner i ligaen grundet et brud i foden. Udover bøvl med foden har han også måtte se flere sæsoner forkortet grundet slemme skader som blandt andet en overrevet menisk, der kostede ham en større operation. Embiid er evigt og altid i MVP og årets forsvarsspiller snakken, men bliver ofte udelukket grundet for få kampe på en sæson. 

76ers er nu engang et bud på en vinder i øst, hvilket først og fremmest skyldes Embiids kvaliteter. Han er deres ubestridte bedste spiller og vil være enormt dyr at anskaffe sig i et trade. Vinduet for et mesterskab i 76ers begynder så småt at lukke i, det er ved at være nu eller aldrig, og spørgsmålet er; om ikke Embiid indenfor de næste tre til fem år kunne ryge på trade-markedet? Billigt bliver det i hvert fald ikke.

5. Trae Young (Atlanta Hawks)

Trae Young er allerede nu en af ligaens absolut bedste skytter. Trae skal samles op så snart han krydser midterlinjen, og sender du to mand efter ham, er han også enormt dygtig til at finde den frie holdkammerat.

Trae vil for altid være tæt forbundet med Luka Dončić, og selvom Hawks efter alt at dømme begik en fejl ved at trade Luka til Dallas i bytte for Trae på draft aftenen i 2018, så er Trae fremtiden i Atlanta. 

Trae Young har i sin spæde karriere opnået to All star udnævnelser og en enkelt All NBA. Han er uhyggeligt præcis fra 3-pointslinjen og er en af de bedste med bolden i hænderne i hele ligaen. Derudover har han allerede vist, at han kan være den bærende kraft for et potent playoff hold. 

Jeg grublede længe over hvem af Embiid og Trae, der skulle have listens femteplads. Mit ræsonnement for at vælge Trae bygger på to ting: alder og skadeshistorik. Trae er 24 år gammel, og er ikke i nærheden af at have indfriet sit kæmpe potentiale endnu. Trae har i sine fire år i NBA spillet mere eller mindre alle kampe, og selv hvis han skulle blive skadet, vil en skade ikke tage noget fra ham, da hans evner til at skyde og drible bolden ikke kan tages fra ham. 

Trae underskrev sidste sommer en max-forlængelse i omegnen af 200 millioner dollars over fem år, at have en ung spiller som Trae Young under kontrakten hen mod hans prime er guld værd for enhver organisation, og Hawks vil nok forlange både prinsessen og det halve kongerige for ham.

4. Jayson Tatum (Boston Celtics)

Boston trader i 2017 ned i draftet til tredjevalget for at tage den 203 centimeter høje small forward fra Duke, endnu en god beslutning af den kompetente Celtics ledelse.

Fra første øjekast i en Celtics uniform har Tatum vist tegn på et enormt offensivt potentiale. Et potentiale han indfriede til fulde i den forgangne sæson, hvor han var den ledende figur på et Celtics hold der gik helt til finalerne. 

Jayson Tatum kan score på alle tre niveauer, og qua sin størrelse, hans hurtige fødder og hans 211 centimeter lange vingefang kan han også være en faktor i forsvaret. 

Jayson Tatum er Bostons mand de næste mange år, hvilket en femårig max-forlængelse i 2020 blot understregede. Jayson Tatum er en af ligaens bedste spillere, og at have en sådan spiller skrevet op de næste fire år på en garanteret årlig indkomst på cirka 35 millioner dollars er et røverkøb, og gør ham utroligt værdifuld som tradebrik. 

Jayson Tatum har i en alder af 24 år opnået tre All Star pladser, to All NBA pladser og blevet kåret som Eastern Conference Finals MVP i 2022. Celtics fremtid er i hans hænder.

3. Nikola Jokic (Denver Nuggets)

Jokic er grundet sine 211 centimeter og 129kg klassificeret som centerspiller, men kan vel i virkeligheden bedst beskrives som en kæmpestor point guard. Serberen er blandt de bedste spilfordelere i ligaen, og tryller konstant vilde afleveringer ud af ærmet, han ser simpelthen ting på en basketballbane ingen andre kan, og til tider ved end ikke hans holdkammerater hvad der sker, før de står med bolden i hænderne frie under kurven. Dette krydret med et flot rebound spil og en offensiv værktøjskasse i verdensklasse.  

Jokic er helt fortjent blevet kåret som ligaens MVP de sidste to sæsoner, to sæsoner hvor han har snittet henholdsvis 26.4pts 10.8reb 8.3ast(2020/21) og 27.1pts 13.8reb 7.9ast(2021/22). Disse vanvittige tal er et vidne om en spiller der kan dominere alle aspekter af offensiven, og selvom defensiven halter lidt, så er han blandt de tre bedste basketball spillere i verden pt. Bliv ikke overrasket hvis han en dag snitter 30,15 og 15 over en sæson, så god er han.

Jokic underskrev denne sommer en vanvittig super-max forlængelse på hele 264 millioner dollars over fem år, hvilket er den største kontrakt i ligaens historie. Dette er selvfølgelig et vidne om hans evner som basketballspiller, men vidner også om hvor højt Nuggets værdsætter ham. Denver Nuggets ligger i et lille marked, og har nu bygget et kompetent playoff hold op omkring tre spiller de selv har draftet i form af Jokic, Jamal Murray og Michael Porter Jr. 

Kontrakten er enorm, men det er evnerne også. Jokic er en enormt værdifuld spiller, ja faktisk den mest værdifulde de sidste to år, hvilket lander ham på en tredjeplads på denne liste, for der er to der lige er de få marginaler mere værd.

2. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

Giannis blev i 2013 taget som nummer 15 i årets NBA draft. Den græske forward var et råt uprøvet talent, der i den grad må siges at være et af NBA historiens største steals i draftet. 

Giannis er rent ud sagt et monster. Han dominerer i begge ender af banen, og er om nogen et unikum. Få spillere er hurtige nok til at dække ham ude på gulvet, og er de hurtige nok, er de ikke store nok. Han kan tage bolden til kurven som ingen anden, og selvom hans skud er mangelfuldt, formår han alligevel at snitte hele 29.8 point sidste sæson. 

Grækeren har i sine ni år i verdens bedste basketball liga opnået; to MVP-titler, seks All Star kampe, seks All NBA udvælgelser, en gang most improved, en gang årets forsvarsspiller, et mesterskab, en gang finalernes MVP, en gang All Star MVP og en plads på NBAs 75 års jubilæums hold. Giannis vil en dag blive talt om som en af ligaens bedste nogensinde.

En organisation som Bucks i et NBAs mindste markeder får en spiller som Giannis en gang hver halve århundrede. For halvtreds år siden hed han Kareem Abdul-Jabbar, nu hedder han Giannis Antetokounmpo. Giannis er lig Bucks organisationen disse år, og de har brugt mange penge på at skabe et godt hold omkring ham. Giannis er dog også selv blevet belønnet rundhåndet for sine bedrifter på banen. I 2021fik han en super-max forlængelse på 228 millioner dollars over fem år.

Giannis er en enorm værdifuld trade brik, og er om nogen mere værdifuld for sit eget hold end for noget andet hold i ligaen. Giannis er top to spillere i ligaen, og han er ikke toer. På denne liste må han dog se sig til takke med en andenplads, for jeg har en anden europæer lige over ham.

1. Luka Dončić (Dallas Mavericks)

At sige Luka tog ligaen med storm, da han kom fra den spanske kongeklub Real Madrid i sommeren 2018 er en underdrivelse af dimensioner, for han vendte nærmest magtbalancen i ligaen. Fra den ene dag til den anden var Dallas igen en faktor i vest.

Luka kan score på alle tre niveauer, han er en elite spilfordeler og en dygtig boldbehandler, og med den mere defensivt orienterede cheftræner Jason Kidd viste han, at han også kan dække op, når det kræves af ham. 

Luka Dončić har været i NBA i blot fire år og har på den tid opnået; tre All star optrædener, tre All NBA udvælgelser og var i 2019 et sikkert valg som årets rookie. Det mest uhyggelige ved dette er, at han først lige er begyndt. 

Vi har kun fået en smagsprøve på hvad den unge guard kan bedrive i NBA, og det er kun ham selv der kan sætte begrænsninger på det enorme talent. Som han bevæger sig tættere mod sin prime, er det svært at forestille sig hvem der skulle kunne stoppe ham i at hive både MVP-trofæer og NBA titler hjem til den texanske storby. 

Luka er kun 23 år gammel i skrivende stund, og har som sagt kun spillet fire år i ligaen, hvilket også er hovedårsagen til, at jeg har placeret ham over Giannis på listen. Giannis er i skrivende stund en bedre basketballspiller end Luka, og er et sikrere valg til både MVP-titel og ledende spiller på et finalehold. Det der dog taler for at placere Luka over Giannis foruden alderen -selvom der kun er små fem år imellem dem- er kontrakten. Luka skrev sidste sommer under på en max forlængelse på 215 millioner dollars over fem år.

Vi er ude i marginalerne her, det medgiver jeg. Luka snupper dog førstepladsen på at være fem år yngre, 13 millioner billigere og have et enormt potentiale. 

 

Andre artikler med dette emne

NBA

Ben Simmons’ karriere har været noget turbulent, hvor skader har fyldt en del. Ben Simmons, der i dag er fyldt 27 år, blev oprindelig...

NBA

NBA's Board of Governors har godkendt nye regler, som skal modvirke load management. Reglerne er målrettet ligaens stjernespillere, og træder i kraft med starten...

NBA

Cleveland Cavaliers har skrevet kontrakt med veteranen, der i 2016 hjalp Cavaliers til klubbens første mesterskab.

Landshold

The Athletic rapporterer, at Lebron James vil tage sine talenter tilbage til OL-basket efter 12 års fravær samt rekruttere et par prominente venner med.

Nyhedsoversigt

MVP-opgøret mellem Shai Gilgeous-Alexander og Luka Doncic skabte spænding i en kamp, hvor Canada endte med at trække det længste strå mod Slovenien.

FIBA World Cup

Australien fik ikke det ønskede resultat, da de fredag blev slået af Slovenien med 91-80. Med nederlaget er Australien ude af kampen om VM-medaljer.

Dallas Mavericks

Mark Cuban fortæller i en podcast med Patrick Beverley, at Kyrie Irving er helt med på, at Dallas Mavericks er Luka Dončić´ hold.

FIBA World Cup

Luka Doncic var igen ustoppelig med 34 point, ti rebounds og seks assists, da Slovenien vandt deres andet opgør ved VM 2023 mod Georgien.