fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Nordmakedonien sænkede Danmark i sidste sekund

Danmark tabte torsdag aften med 70-73 til Nordmakedonien efter en buzzer-beater gamewinner.

Foto: fiba.com - Tom Andreasen

Der var lagt op til basketfest, da Danmark torsdag aften bød Nordmakedonien velkommen indenfor i Arena Næstved.

Torsdagens opgør var startskuddet på den nye runde i præ-kvalifikationen til EuroBasket, hvor de danske drenge er landet i gruppe med dagens gæster fra Nordmakedonien, Slovakiet og Norge. Sidstnævnte nation møder Danmark søndag den 28. august i Bergen.

Til torsdagens landsholdsbrag var der comeback til den første dansker i NBA, Iffe Lundberg, der grundet deltagelse i først Euroleague og senest NBA ikke har været landsholdsaktuel. Sidst Lundberg trak den rød-hvide-trøje over hoveder var den 29. november 2020, hvor den historiske dansker noterede sig for 38 point, hvilket indtil videre er hans career-high for landsholdet.

En anden dansk profil, der torsdag aften gjorde comeback for det danske landshold var Darko Jukic, der senest trak i landsholdtrøjen d. 24 februar 2020 i en kamp mod Belgien.

Derudover var der afbud fra en skadesramt Asbjørn Midtgaard og Jonathan Klussmann. Mens Adama Darboe og Sebastian Åris havde meldt afbud til denne landsholdssamling.

Trods comeback fra Jukic og Lundberg var det Nordmakedonien, der trak sig sejrrigt ud af opgøret med cifrene 70-73.

Jævnbyrdig start endte med dansk føring

Inden kampen blev de fire debutaner fra den forrige hjemmekamp, Bakary Dibba, Leonardo Carlino, Magnus Møllgaard og Liam Churchill, hyldet og budt velkommen i landsholdsfamilien.

Danmarks starting five til kampen var:
Iffe Lundberg
Jonas Zohore
Mads Bonde Stürup
Kevin Larsen
Darko Jukic

Kampen startede med en dansk scoring, da Kevin Larsen stod for kampens første to point, hvilket var til stor glæde for de mange fremmødte fans i Arena Næstvæd. Glæden blev endnu større, da Kevin Larsen efterfølgende scorede sin – og kampens – første treer til stillingen 5-0. Denne treer blev dog hurigt begengældt af gæsternes Andrej Jakimovski, og hurtigt var stillingen 5-5.

Kampens første fem minutter bølgede frem og tilbage, og der lykkedes hverken Danmark eller Nordmakedonien at stikke af. Stillingen halvvejs i første periode var derfor helt lige med cifrene 9-9.

Det lykkedes imidlertid Danmark at skabe et fem-points forspring på 16-11, hvilket gjorde, at den Nordmakadoniske landstræner følte sig tvunget til at tage sin første timeout. Danskernes første timeout kom efter fem mintters spilletid ved stillingen 9-9.

Med to minutter tilbage af første periode var stillingen 16-13 i dansk favør. Det lykkedes dog gæsterne at skære et enkelt point af den danske føring, og perioden endte med et fire-points forspring til de danske drenge. Stillingen var 18-14.

Første periodes danske topscorere blev Kevin Larsen og Darko Jukic, der begge noterede sig for syv point. Hos gæsterne stod Nenad Nimitrijevic også for syv point.

Uskarp anden periode gav gæsterne pauseføring

Danmark havde fået en fin start på opgøret, men fra anden periodes start kom de hvidklædte spillere i problemer. Det skyldtes, at de danske skud simpelthen ikke ville falde. Skuddene blev flittigt sendt af sted, men det var ikke mange af dem, der fik nettet til at blafre.

Gæsterne startede med et hurtigt layup efter ti sekunder efterfulgt af en flot treer af Stojan Gjuroski kort efter. For værterne skulle der imidlertid gå knap tre minutter, før de 18 point på tavlen fra første periode blev rundet op til 19. Den tidligere Bakken Bears-spiller Sylvester Berg stod for danskernes første point i anden periode, da han blev fejlet og sendt på linjen.

Desværre fortsatte den danske uskarphed, men det var ikke fordi, Nordmakedonien havde væsentlig mere offensiv succes. Gæsterne formåede dog at vinde anden periode med 11-20, hvorfor Danmark var bagud med 29-34 i pausen.

Danmark skød 30,3 % fra gulvet i første halvleg. Til sammenligning lå udeholdets skudprocent på 40,62 %. Hjemmeholdets topscorer efter de første 20 minutter var Bakken Bears´ Darko Jukic.

Stillingen i pausen var 29-34

Vildt Iffe Lundberg spil gav Danmark energi

Eftersom de danske drenge have en føring at skulle indhente, var der en stemning i hallen om, at der var noget stort på vej – og det kom.

Kampens tredje periode startede dog med en scoring fra gæsterne, inden Darko Jukic hurtigt satte to point, hvilket var hans 14. point. Den dårlige anden periode havde sat sit spor i de danske spillere, og kampens forløb ændrede sig ikke. Efter tre minutters spilletid af tredje periode var stillingen 36-41 til gæsterne.

Jonas Zohore ramte dog en flot treer, der gjorde at taget løftede sig fra Arena Næstved, og stillingen var 39-41. Herefter fulgtes de to hold ad det kommende minut, hvor de begge noterede sig for to point. Iffe Lundberg stod for de to danske, da han omsatte to straffekast til point.

Gabriel Iffe Lundberg satte gang i hallen, da han lavede et steal og derefter eksploderede mod kurven og smadrede bolden i nettet – så hårdt at målstanderen var ved at vælte. Der kom herefter et spilstop, hvor kurven skulle ses i sømmene. Iffe Lundberg fik en teknisk fejl for spillet.

Stillingen halvvejs i tredje periode var 43-49 til gæsterne.

De efterfølgende tre minutter bød på hurtigt spil, hvor begge hold kom til mange afslutninger, men ligesom resten af kampen, havde begge hold svært ved at få sine skud i kurven. Med to minutter tilbage var stillingen 47-52 til gæsterne fra Nordmakedonien.

Daniel Mortensen satte ild i Arena Næstved, da han scorede to point og efterfølgende satte sit straffekast på sit and-one spil. 50-52 til gæsterne med 1 minut og 27 sekunder tilbage af tredje periode.

Liam Churchill satte en afgørende treer i slutning af trejde periode, der gjorde at kampen var helt lige. Stillingen efter 30 minutters basketball var 55-55, så alt var på spil i fjerde og sidste periode.

Nederlag i sidste sekund

Der var lagt op til ti spændende minutter, da Danmark og Nordmakedonien indtrådte gulvet til fjerde og sidste periode. Stillingen var på det tidspunkt 55-55.

Alt var helt lige, og sådan fortsatte det langt hen ad vejen. De to hold fulgtes ad, i hvad der var en lavtscorende fjerde periode. Til de fremmødte danske fans glæde havde hjemmeholdet flere gode momenter i fjerde periode, hvilket var medvirkende til, at de fik slået et lille hul til gæsterne på fire point halvvejs inde i perioden.

Med lige knap to minutter tilbage af det danske herrelandsholds sidste hjemmekamp i kalenderåret 2022 var stillingen 68-66 i danskernes favør.

Desværre for Danmark holdt føringen ikke hjem. Danmark havde ellers chancen for at bringe sig foran helt til sidst, men Iffe Lundberg fik overplaceret sin afslutning med fire sekunder tilbage.

Nordmakedoniens Nenad Dimitrijevic sprintede fremad banen og sendte et skud afsted fra midtlinjen. Fansene på lægterne holdt vejret, alt imens de kunne se bolden ryge igennem kurven til slutstillingen 70-73.

Danmark indleder derfor anden runde i præ-kvalifikationen til EuroBasket 2025 med et smalt nederlag.

Kampens topscorer var gæsternes Nenad Dimitrijevic med 29 point. Topscorer for Danmark var Darko Jukic med 20 point. Iffe Lundberg leverede ti point, ni rebounds, fire assists og et enkelt steal.

Næste kamp for Danmark er på søndag, hvor Norge venter. Det opgør har tipoff kl. 18.00

Nordmakedonien skal ligeledes i kamp på søndag, hvor de på hjemmebane tager imod Slovakiet.

Mit navn er Alexander Christiansen, og jeg er NBA-redaktør her på siden. Ved siden af er jeg journaliststudrende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Jeg har fulgt med i NBA siden 2014/15 sæsonen, og jeg følger den danske basketliga tæt, hvor jeg tit er at finde til Bakken Bears' kampe i Vejlby-Risskov Hallen.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Fredag kvalificerede Sydsudan sig til VM for første gang nogensinde, og Horsens ICs Koch Bar havde en stor andel i landets sejr mod Senegal,...

Eurobasket

Torsdag aften var der landskamp i Arena Næstved, hvor Danmark tog imod Norge. Det blev til en dansk sejr i Arenaen. Danmark vandt kampen...

Eurobasket

Landstræner Allan Foss har foretaget en ændring i landsholdstruppen frem mod de kommende landskampe mod Norge og Slovakiet, der spilles torsdag og søndag.

Eurobasket

Søndag sluttede det danske landsholds EM-kvalifikation med en sejr mod Montenegro, og sejren vækker optimisme hos holdet største stjerne, Maria Jespersen, der spår det...

Eurobasket

Tirsdag blev der trukket lod til sommerens EM-slutrunder for ungdomslandshold. Se, hvem de danske talenter skal op imod til sommer, her.

Eurobasket

Jesper Krone, der førte Danmark til EM for små nationer-titlen i 2018, stopper som landstræner efter fem år.

Eurobasket

Søndag aften spillede det danske kvindelandshold deres sidste kamp i FIBA Women’s EUROBASKET 2023 Qualifiers, da de på udebane mødte Montenegro. De danske kvinder...

Eurobasket

Klokken 20 går det løs. Det danske kvindelandshold skal forsøge at tage revanche over Montenegro. Find link til kampen i artiklen.