fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

FIBA

Optakt til gruppe A – FIBA Basketball World Cup

570x70

24 landshold, men kun to pladser i finalen – Der er kun få dage til FIBA Basketball World Cup, hvor nogle af verdens bedste basketball spillere skal forsøge at spille deres landshold i finalen i Madrid.

Det er den 17. gang der afholdes VM i Basketball, men det er første gang under navnet FIBA Basketball World Cup, tidliger hed det FIBA World Championship. Formaten og antal deltagere er der dog ikke pillet ved, der er 24 landshold fordelt i 4 grupper á 6 landshold, hvor af de bedste fire går videre til Top 16 runden. Fra og med top 16 runden, og mod finalen spilles der kun knockout kampe – Altså en kamp af stor betydning.

Turneringen starter den 30. august og varer til og med den 14. september, hvor finalen afholdes. De 6 værtsbyer er desuden Madrid, Barcelona, Granada, Barakaldo, Sevilla og Las Palmas.

Læs også: Sådan kan du se VM-kampene live hjemme i stuen til billige penge

Med en serie af fire artikler/optakter vil vi prøve at give jer et lille indblik og gennemgå alle landshold og deres chancer i de fire grupper til FIBA World Cup – Vi lægger selvfølgeligt ud med Gruppe A.

Gruppe A

Vores bud på stillingen i gruppe A:

1. Spanien
2. Serbien
3. Frankrig
4. Brasilien
5. Iran
6. Egypten

Brasilien – Masser af potentiale

FIBA bwin Rang: Nr. 10
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 2010 (3 sejre, 3 nederlag – nr. 9)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup: To guldmedaljer
(1959 og 1963)

Brasilien er et af de landshold er er kommet med på Wildcard, hvilket i sig selv må anses som et kæmpe plus idet det Brasilianske landshold indeholder en håndfuld store profiler.

Thiago Splitter, Leandro Barbosa, Nene Hilario, Anderson Varejao er alle med når det går løs i Spanien om få dage, idet alle har fået grønt lys til at deltage fra deres NBA klubber hvilket betyder at Brasilien må være et af de hold der går videre fra denne gruppe, idet holdet allerede her består af nogle erfarne spillere med masser af kvalitet. Disse fire sammen med Marcelinho Huertas fra Barcelona, den tidligere ”Los Blancos” Rafael Hettsheimeir, og de to ”gamle” herrere Marcelo Maschado , og Marcus Viera fra Flamengo, der er tilbage på landsholdet kan definitivt drille nogle af de store lande i denne gruppe, hvis ikke dem alle.

Brasilianerne er ihvertfald positive og satser skyhøjt i denne turnering hvilket deres form også nogenlunde kan bekræfter efter at de har spillet nogle gode kampe op til VM med sejre over blandt andet Slovenien og nogle tætte kampe mod Litauen samt Argentina. Målet er kun et for Brasilien, og det er tilsyneladende at nå podiet.

Egypten – Skal prøve at undgå ydmygelsen

FIBA bwin Rang: Nr. 46
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 1994 (1 sejr, 7 nederlag – nr. 14)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup:
5. plads i 1950

Hvem er de og hvad kan de – Det er simpelthen svært at svare på da de er et meget ukendt landshold og dog ikke alligevel. Egypten er kommet med efter deres andenplads ved Afrobasket (Afrikanske mesterskaber for landshold), men det er nok ikke lige dette land man umiddelbart forbinder med basketball.

Ikke overraskende spiller samtlige spillere, undtagen en i netop Egypten. Den ene spiller er 22-årige Assem Marei, der i de seneste to sæsoner har spillet i NCAA for MSU Mavericks. Profilen på holdet må dog anses at være veteranen Wael Khedr, der med sit lederskab havde en vigtig rolle ved Afrobasket med at bringe sit land til finalen i 2013. Før finalen blev han skadet, og dette resulterede dermed ikke overraskende i et nederlag mod Angola hvor man tydeligt kunne se hans vigtighed for holdet. Landsholdet er desuden en blanding af unge og ældre erfarene spillere.

Men hvad kan vi så forvente af Egypten? Det vi kan forvente er en kamp om ikke at ende som sekser i gruppen, ergo bliver det en kamp med Iran om at forsøge at skabe det bedste resultat i denne kamp, da chancerne for at skabe et resultat i de øvrige er minimale. Ligeledes bliver det et VM hvor de egyptiske spillere vil forsøge at vise sig fra den bedste side efter at de egyptiske ungdomshold i den seneste tid har leveret nogle flotte resultater.

Frankrig – Kan de uden Tony?

FIBA bwin Rang: Nr. 10
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 2010 (3 sejre, 3 nederlag – 9. plads)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup:
4. plads (1954)

”Les Blues” burde efter sidste Eurobasket være en af favoritterne til at nå rigtig langt i år. Dette er dog bare ikke tilfældet, da holdet er plaget af vitale afbud. Tony Parker, Kevin Seraphin, Alexis Ajinca samt Nando de Colo har alle meldt afbud enten pga. skader eller andre årsager. Et kæmpe slag for de forsvarende europamestre, der på banen ikke ser alt for sprudlende ud op til VM – ihvertfald ikke endnu.

Netop de tre store navne Parker, Ajinca og De Colo var med da Frankrig vandt guld for to år siden, og disses fravær kan altså mærkes på banen. Netop De Colo skulle have overtaget ansvaret fra Tony men blev uheldigtvis skadet.

Op til VM har landsholdet spillet 7 kampe hvoraf det er blevet til 4 sejre og 3 nederlag. Her kunne man tydeligt se hvordan franksmændende hurtigt kunne komme i problemer under kampene, og hvor man sågar blev presset af det Filipinske landshold. Mange ting fungerer ikke på det niveau vi kender for franksmændende, der altså efter Tony Parkers afbud mangler en erfaren styrmand på banen, en position som Antoine Diot og Thomas Heurtel skal forsøge at overtage og bringe balance på holdet.

Frankrig har dog på trods af afbudende stadigvæk et rigtig godt landshold med blandt andet Boris Diaw der netop har meddelt at han alligevel er med for landsholdet hvilket er en kæmpe gevinst for franksmændende. Derudover finder vi Nicolas Batum, Joffrey Lauvergne, Ian Mahinmni ,og man skal derfor ikke helt afskrive dem endnu fra at nå langt idet de besidder stor kvalitet og er et hold med masser af styrke.

Iran – Bunddyst i vente

FIBA bwin Rang: Nr. 20
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 2010 (1 sejr, 4 nederlag – 19. plads)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup:
19. plads (2010)

Det iranske landshold kommer til VM som asiatiske mestre, hvor man i finalen besejrede Filipinerne. Det er desuden anden gang at Iran er med til VM. Alle de iranske spillere, spiller i hjemlandet, men den store profil på holdet må anses at være den 2.18 cm. høje center Hamed Haddadi, der tidligere har været at finde i NBA og Phoenix Suns samt Memphis Grizzlies. Dertil kan Samad Nikkhah Bahrami, den 1.98m høje small forward også tilsluttes som en vigtig rutineret herrer der ikke er bange for at tage bolden til kurven.

Iran er det hold der har spillet allerflest træningskampe op til VM. Hele 15 kampe er det blevet til, heraf 8 sejre og 7 nederlag. Dette kommer dog nok ikke til at gavne dem særligt meget, da de sammen med Egypten udgør konkurrencen om hvem der ender sidst i gruppe A.

Chancerne og håbet om videre avancement for dette mandskab er altså minimale, og de skal derfor prøve at forlade turneringen med æren i behold ved at forsøge at skaffe sig en sejr mod netop Egypten, for ikke at ende sidst. Netop ved sidste VM i 2010 formåede Iran at snuppe netop en enkel sejr mod Tunesien som iøvrigt Egypten slog ud i Afrobasket turneringen i 2013.

På trods af at Iran ikke er en af de store basketball nationer i verden, har samtlige hold i gruppen vist at landsholdet skal mødes med respekt og omtanke, de ikke er så dårlige som mange tror.

Serbien – Et fornyet landshold

FIBA bwin Rang: Nr. 11
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 2010 (6 sejre, 3 nederlag – 4. plads)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup: 
4. plads (2010)

Med en ny træner bag roret i form af Aleksandar ”Sasa” Djordjevic der vel nok er mest kendt for sin trepointsscoring for Serbien tilbage i 1997 mod Kroatien, og måske den bedste individuelle præstation af en spiller nogensinde i Eurobasket finalen i 95′ med sine 41 point, har han bragt noget fornyet energi til et landshold, der har taget en række nye spillere til sig, med en blanding af gamle og erfarene spillere.

Det serbiske landshold virker da også brandvarme inden VM i Spanien. De havde kun tabt en enkelt kamp ud af deres 9 træningskampe. Det er blandt andet blevet til sejre over Bosnien, Italien, Kroatien, Frankrig, Argentina, og Tyrkiet. Herefter endte det dog med to nederlag til New Zealand og en udsmidning af en enkelt spiller fra landsholdet.

Spilleren der er tale om er Vasilje Micic, som landstræneren sendte væk fra landsholdet efter at de to kom i clinch med hinanden. Med dette tiltag har Djordjevic sendt en stor profil hjem, og ganske vidst også skabt en smule dårlig stemning i hjemlandet ved at reagere så voldsomt.

Serbien har dog stadigvæk et stærkt landshold der burde kunne nå langt uanset hvad. Og sultne er de da også efter at have haft en rigtig dårlig slutrunde ved det seneste Eurobasket, hvor stjernen Milos Teodosics fravær var tydeligt at se på holdet. Han er dog med igen sammen med en række andre profiler i Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica, Nenad Krstic samt Miroslav Raduljica, der virkeligt har vist at han er et kæmpe boost for landsholdet i år. Træneren er positiv, spillerne er positive, og det skal derfor blive spændende at se hvad de kan byde på.

Spanien – Formentligt endnu en finale i sigte?

FIBA bwin Rang: Nr. 2
Sidste deltagelse ved FIBA Basketball World Cup: 2010 (5 sejre, 4 nederlag – 6. plads)
Bedste resultat nogensinde ved FIBA Basketball World Cup:
1 guldmedalje (2006)

Med kampe på hjemmebane og en masse tilskuere i ryggen som deres 6-mand kan man hurtigt konstatere at Spanien igen er store favoritter til at nå finalen ved dette års VM. Men man skal passe på hvad man siger for Spanien er tidligere blevet smidt ud i den afsluttende fase af turneringen.

I 2013 til Eurobasket slog Frankrig spanierne ud af semifinalen og vandt senere EM, og få år tidligere ved det seneste VM i Tyrkiet slog Serbien spanierne ud allerede i kvartfinalen. Dette vidner om at Spanierne ikke bare skal tro at trofæet er deres og dette kunne sagtens gå hen og blive et for stort pres for dem i sidste ende, et pres man skal have styr på hvis man vil gå hele vejen.

Som altid består Spanien af nogle af europas allerstørste profiler og en håndfuld NBA-spillere. Brd. Gasol, Ibaka, Ricky Rubio, Calderon og Victor Claver har allerede meldt sig klar til den store turnering. Som om disse ikke var nok finder vi også stjerne efter stjerne i Fernandez, Llull, Reyes, Navarro, den helt unge og debuterende Abrines, og Rodriguez som nok har spillet sin bedste sæson i karrieren.

Til sammen udgør de et eksplosivt hold, der både kan begå sig under kurven, og udefra med de mange, MANGE skytter på holdet.

(Foto: FIBA – Elio Castoria)

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Fredag kvalificerede Sydsudan sig til VM for første gang nogensinde, og Horsens ICs Koch Bar havde en stor andel i landets sejr mod Senegal,...

FIBA World Cup

Victor Wembanyama trækker igen den franske landsholdstrøje over hovedet, når Les Bleus i næste måned møder Tjekkiet og Litauen i VM-kvalifikationen.

FIBA

Den franske komet Victor Wembanyama fik fredag aften senior landsholdsdebut, og Wembanyama var i vanlig stil i centrum.

Internationalt

David Efianayi, der tidligere har spillet for Bakken Bears og Horsens IC, deltog i går, onsdag, i den franske dunkekonkurrence, der blev afviklet i...

FIBA World Cup

Danmark taber 68-79 til favoriterne fra Montenegro. Nu skal Danmarks videre deltagelse afgøres mod Island på tirsdag.

FIBA World Cup

Af: Mads Olesen, DBBF.  De danske basketherrer er mandag morgen rejst til Montenegro, hvor fire landskampe på seks dage venter. Målet er at ende...

NBA

USA tog endnu engang guld ved mændenes olympiske basketball-turnering. Anført af Kevin Durant kunne de for fjerde gang bide i guldmedaljerne.

Eurobasket

Onsdag kl. 16:30 er der i Berlin en kugle i en bowle med de danske basketherrers landenavn på. Danmark er, sammen med 11 andre...