fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Rusland mod Serbien, revanche eller gentagelse?

Det sidste semifinaleopgør skal afgøres her til aften, og dermed også hvem der går i finalen sammen med Slovenien, når Serbien og Rusland mødes for anden gang ved EuroBasket 2017.

Prognoser: 50% – 50%
TV: TV3 SPORT 2
Dag: Fredag 15. september
Tid: 20:30

Som Jugoslavien (red. Serbien) og Sovjetunionen (red. Rusland), krydsede de to nationers veje tit så dybt inde ved slutrunderne som i dag, hvor de hele syv gange, har stået overfor hinanden i finalen ved EM, med det første møde hele tilbage i 1961.

Sovijetunionen er til dags dato, stadigvæk det landshold, der har vundet flest medaljer (21) med i alt 14 guldmedaljer, 3 sølv og 4 bronze. Lige i hælene er Jugoslavien med deres 17 medaljer, hvoraf det er blevet til 8 guld, 5 sølv og 4 bronze.

Der er derfor masser af historie indblandet i dette opgør, eftersom deres rivalisering som startede i 60’ere fortsatte selv efter opløsningen af de to lande.

Siden 1998 har Rusland og Serbien stået overfor hinanden hele 9 gange fordelt på VM, EM og OL kampe, hvor Rusland har det lille overtag med 5 sejre imens Serbien har vundet 4 af gangene.

Et af de mest spændende kampe i nyere tid faldt netop i 1998, ved VM-finalen i Athen, hvor Serbien slog Rusland 62-64, ved hjælp af en storspillende Dejan Bodiroga og Zeljko Rebraca, der stod for det kampafgørende block på Mikhail Mikhailov. En kamp som den serbiske landstræner Djordjević husker uden problemer, eftersom han var med i den finale!

I dag mødes de igen, hvor de denne gang kæmper om en plads i EM-finalen, hvor Slovenien venter efter at de slog de forsvarende mestre fra Spanien igår aftes overbevisende og fortjent. Klik her for at læse mere om det opgør.

Artiklen fortsætter under billedet

Selvom Rusland har det stærkeste hold i rigtig mange år, kan de få store problemer mod Serbien i semifinalen – Foto: FIBA.com

Rusland har genfundet formlen til succes

Efter en årrække med store problemer i russisk basket, og ikke mindst på landsholdet, virker det til at den tidligere NBA-profil AK47 (red. Andrei Kirilenko) har fået skabt en balance, og ro til at arbejde.

I træningskampene så det ellers ud som om at Rusland manglede kemi, men det har de modbevist ved slutrunden. Her har alt klikket, og i dag til forskel for de tidligere år, ser det ud som om at Rusland har alt hvad de skal bruge til at opnå succes.

En leder i Alexey Shved, som holdet har accepteret, og en rolle som han selv i øvrigt har accepteret. I truppen er der ligeledes en erfaring og vindermentalitet, som mange kun kan drømme om.

Vorontsevich, Kurbanov, Antonov, Fridzon og Kulagin-brødrene er alle store europæiske profiler, som kender hinanden fra CSKA Moscow, og besidder alle de ovenstående egenskaber. Det er ganske enkelt det bedste landshold Rusland har haft i rigtig rigtig mange år. Til deres store ærgerlse møder de dog en ligeså frygtløs modstander i semifinalen.

Serbien har nemlig genrejst sig fra Jugoslaviens kollaps, og er på vej til at blive en ligeså dominant faktor som de engang var. De er nemlig i EM-semifinalen, for fjerde gang i træk ved de store slutrunder EM, VM, OL, EM. Noget mangler dog fra de forrige gange. Hele deres starting lineup i form af Teodosić, Jokić, Raduljica, Bjelica og Nedović er nemlig ikke med. Savnet har været stort, men ikke indelysende stort på banen, eftersom de jo står i semifinalen ved EM.

Det i sig selv viser, hvor stor en basketball magt disse serbere er, når de selv med B og C-kæden kan cruise hele vejen til semifinalen ved EuroBasket! Serberne har dog ikke siden sølvet i 2009 vundet medaljer ved EuroBasket, og deres sult er derfor utrolig stor.

Rusland derimod, er i deres første semifinalen siden 2011. Her tabte de til Frankrig 79-71, men vandt sidenhen kampen om bronzemedaljerne mod Makedonien 68-72. Siden da er det ikke blevet til medaljer for russerne, og derfor er håbet og forventningerne ligesom hos modstanderen stort ved denne slutrunde.

Deres seneste møde ved en EM-slutrunde skal vi kun tilbage få dage tilbage for at finde. De to nationer mødtes nemlig i gruppespillet, hvor Rusland vandt en smal sejr 75-72, imens Serbien slog Rusland i en træningskamp få dage før EM med 85-75. Russerne har derfor med deres sejr i gruppespillet formentligt den psykologiske fordel i dette opgør.

Der er masser på spil, i det der forventes at blive et utrolig tæt opgør. Rusland vil gerne bevise at de kan skabe det samme resultat igen, imens Serbien gerne vil have revanche.

Artiklen fortsætter under billedet

Det blev til en smal sejr for Rusland da de mødte Serbien i gruppespillet ved EM-slutrunden – Foto: FIBA.com

Serbien og Ruslands vej til semifinalen

De to nationer har kun lidt et enkelt nederlag på deres vej til semifinalen. Rusland tabte i gruppespillet til Letland, imens Serbien tabte til Rusland.

Herefter har det gået glat for serberne, som cruisede forbi Ungarn, som havde forvildet sig i ottendedelsfinalen. Italien var næste modstander i kvartfinalen, og her lignede det en tæt kamp i de første 10 minutter. Herefter dominerede Serberne kurven mod de magtesløse italienere, som ikke formåede at give igen.

Russerne derimod, fik sig en noget sværere tur igennem playoffs. Første modstander var en af favoritterne til medaljer Kroatien. De havde haft en flot EM-optakt, og en ligeså flot præstation i gruppespillet, hvor de var tæt på at slå Spanien. Men så mødte de Rusland, og alt gik galt. Russerne knækkede kroaterne på alle måder, og dominerede fra godt og vel start til slut.

I kvartfinalen var det Grækenlands tur, som startede slutrunden skidt, men begyndte at vise positivie tegn, da de i ottendedelsfinalen slog Litauen ud. Opgøret mod grækerne blev da også en tæt affære, hvor Rusland i sidste ende var mest kølige, og kunne trække sejren i land, og sikre sig pladsen i semifinalen.

Rusland og Serbien matcher hinanden

De to landshold matcher hinanden utrolig meget, og deres kampe mod henholdsvis Italien og Grækenland i kvartfinalen, kan de glemme alt om. Begge hold skal spille meget mere aggressivt og hårdt i forsvaret, for ellers bliver der straffet hårdt, fra begge sider. Det er nemlig en kamp, hvor hverken den ene eller den anden, har råd til at undervurdere hinanden.

Et matchup der er spændene at følge i opgøret mellem de to nationer bliver mellem veteranen Alexey Shved mod den unge stjerne Bogdan Bogdanović.

Russerne har været meget mere afhængige af af Shved end Serbien af Bogdanovic. Shved har nemlig på egen hånd kunne udrette store skader. Nogle gange kunne man fristes at sige at han vil for meget, og kan være egoistisk. Faktum er dog bare at det lykkedes for ham gang på gang at bære hele holdet, og levere de store præstationer. Bliver han dog først lukket ned, så har Rusland store problemer.

Bogdanović derimod afhænger mere af sine medspillere end Shved gør. Den unge serber kan selvfølgeligt mange ting på egen hånd, men han vil også til forskel for Shved, rigtig gerne have sine medspillere i spil.

På trods af det, har han vist at han sagtens kan træde til i svære tider, og gå ind og afgøre kampene med sine præstationer. I kvartfinalen mod Italien var han godt og vel anonym i store perioder, men trådte til i slutningen og var med til at hjælpe holdet til at trække fra. Her var kampen dog godt og vel afgjort.

Begge de to profiler har været eminente ved slutrunden, og båret deres landshold igennem kampene, men faktum er at en potentiel sejr rent faktisk skal findes et helt andet sted.

Den store nøglefaktor i opgøret bliver nemlig kampen under kurven i begge ender af banen, og for begge hold. Her bliver det en kamp mellem kæmperne Marjanović og Mozgov, som vi også så i det første opgør i gruppespillet.

Russerne har nemlig vist svaghedstegn når Mozgov er ude, og hvor Rusland er nødsaget til at spille med lavere spillere. Her kan serbiens Kuzmić med sin højde gå ind og skade russerne, hvilket han ikke formåede at gøre i det første opgør, som Rusland i sidste ende vandt. Udover kampen under kurven, skal Serbien samtidigt stoppe russernes pick-and-roll spil mellem Shved og Mozgov.

Rusland skal imellem tiden også fokusere at stoppe ethvert momentum Serbien får opbygget. Spillere som Lučić, Milosavljević, og Mačvan er nemlig kommet ind fra bænken og givet masser af energi til holdet. Alle er spillere, som kan ramme et trepointsskud, og bryde igennem et forsvar. Det har russerne omvendt i så sandelig grad også, så det gælder rent faktisk begge veje.

Som der blev skrevet i starten, så matcher disse to hold utrolig meget hinanden, og derfor forventes det at blive et utrolig tæt opgør.

Du kan se det fulde opgør mellem Serbien og Rusland fra deres første møde i gruppespillet herunder.

1/8 Finale Kvartfinale Semifinale Finale Semifinale Kvartfinale 1/8 Finale
Tyskland     Litauen
  
TysklandGrækenland
  
FrankrigGrækenland
 SpanienRusland 
Spanien  Kroatien
  
SpanienSlovenienRusland
   
TyrkietRusland
  
SlovenienFinland
  
Slovenien Italien
   
UkraineItalien
 SlovenienSerbien 
Letland  Serbien
  
LetlandSerbien
  
MontenegroUngarn

Foto: FIBA.com

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmarks landstræner Allan Foss er tilfreds med, at de står med en sejr efter de to første kampe i EM-kvalifikationen, men sidder alligevel tilbage...

Eurobasket

Georgien er stadig uden sejr i EM-kvalifikationen, efter de mandag blev slået af Serbien med 63-76.

Eurobasket

Se highlights fra Danmarks nederlag til Finland lige her.

Eurobasket

Det er en ærgerlig fornemmelse, basketekspert Morten Stig Jensen sidder tilbage med, efter Danmark mandag aften tabte til Finland med 89-85.

Eurobasket

Danmark var lige ved at kunne fortsætte drømmestarten på kvalifikationen til EM 2025, men måtte se sig besejret af Finland med 89-85 efter en...

Eurobasket

Den finske landstræner Lassi Tuovi arbejder til dagligt sammen med den danske stjerne Iffe Lundberg i Virtus Segafredo Bologna, og det skulle i høj...

Eurobasket

Det er en profilspækket finsk trup, Danmark kl. 17:30 møder på udebane. Se hvilke 12 Finland har udtaget til opgøret her.

Basketligaen

Værløse Blue Hawks-profilen Adam Heede-Andersen er rejst med det danske landshold til Finland som erstatning for Darko Jukic og kan dermed potentielt få sin...