fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Jon Steffanson: At komme til EM to gange i træk er spektakulært

Island har for anden gang i træk kvalificeret sig til Eurobasket, og lever i øjeblikket et eventyr, som Danmark stadigvæk kun kan drømme om.

Det har været en lang og sej vej til toppen. Men store hjerter, hårdt arbejde og en vilje af stål, er hvad der har bragt Island frem til succes, fortæller Jon Steffanson til Fullcourt.

Den erfarne islandske guard har været vidt omkring i Europa. Den seneste destination har været de to spanske storhold Unicaja Malaga og Valencia Basket, inden han i denne sæson vendte næsen hjemad, for at spille for barndomsklubben K.R. Basket Reyjkavic på Island. Det var også her han startede karrieren tilbage i år 2000.

Han er en af spillerne der har været med fra starten af projektet, og har de seneste par år været en af frontfigurerne og en lederne på det islandske landshold. Ved det seneste EM i 2015, snittede Steffanson 13.6 point, 5.8 assists, 2.2 rebounds i fem kampe, og var dermed Islands bedste spiller. Til næste år kan den 34-årige islænding se frem til at fortsætte med at lede sin nation mod nye højde og nye mål.

Det islandske eventyr

Den lille nation fra Atlanterhavet, der har et indbyggertal på blot 331.310, har de seneste år taget europæisk holdsport med storm. Udover fodboldeventyret ved EM denne sommer, spillede Island sig sidste år ved Eurobasket for første gang i landets historie.

Noget som de igen kan se frem til næste år, eftersom de denne sommer sikrede sig en billet til endnu en slutrunde. En slutrunde, som de islandske spillere glæder sig mere til end den første i 2015 i Berlin.

”Vi glæder os mere til det end sidste år. Nu har vi nemlig oplevet det, og ved hvor sjovt det er at være med,” indleder Jon Arnor Steffanson med at fortælle til Fullcourt.

Island kæmpede denne sommer mod Belgien, Cypern og Schweiz om en billet til EM i 2017. En gruppe, hvor islændingene sluttede af med 10 point efter 4 sejre og 2 nederlag hvilket kun var nok til en andenplads efter Belgien på førstepladsen med 11 point.

Den lille nation var dog en af de fire bedst-rangerede hold på andenpladsen i kvalifikationen, og dette betød dermed endnu en slutrunde, som de glæder sig utrolig meget til.

”Det er kæmpe stort for os alle sammen, og personligt en drøm der går i opfyldelse for mig. Vi har gjort så mange fremskridt på landsholdet, og det er utroligt heldigt, at vi i de sidste år af mine år på landsholdet har succes. At nå Eurobasket for en lille nation som vores er specielt. Men at gøre det to gange i træk er spektakulært, og noget som ingen havde forventet,” fortæller en begejstret Steffanson.

På trods af den store succes som landsholdet har haft de seneste to år, er fodbold dog stadigvæk den sportsgren, der dominere mest på Island. Alligevel er det dog tydeligt at mærke en forskel og fremgang i interessen for basketball afslører Steffanson.

”Fodbold er langt fra den største sportsgren på Island, som alle andre steder i verden. Men Basketball vokser hvert år, og er blevet den anden mest populære sport på Island. Landsholdets succes, har hjulpet rigtig meget til at sætte sporten på landkortet, og folk er ved at åbne øjnene op for den. Vi føler desuden at støtten stiger fra år til år,” understreger landsholdsguarden.

Island - FIBA Europe - Mansoor Ahmed

Island fejrer deres historiske placering ved EM i 2015 – Foto: FIBA Europe – Mansoor Ahmed

Peter Öqvist lagde fundamentet, Craig Pedersen fuldførte missionen

Det har dog ikke altid været så ”nemt” for det islandske landshold. Det har nemlig været en hård kamp at bringe landsholdet der hvor det er nu, men kemien mellem spillerne og ikke mindst trænere samt hele vejen op til forbundet, har været det essentielle i at nå de fælles mål, fortæller Steffanson.

”Venskabet og respekten for hinanden på vores hold, alt fra vores trænere, spillere, og forbundet er unikt. Vi har alle et fælles mål, og er villige til at ofre meget for at nå det. Sidst men ikke mindst vores vilje til at vinde, og det faktum at vi er skøre nok til at tro på at vi kan slå hvem som helst.”

Udfordringerne på banen har ligeledes være store fortæller Steffanson. Island er nemlig et landshold, der højdemæssigt og ikke mindst fysisk, er langt mindre end de modstandere, de har mødt ved både kvalifikationsturneringerne og ikke mindst selve slutrunden. Det var først da holdet lærte at udnytte denne svaghed som en styrke, at det begyndte at blive til en succeshistorie.

”Der har været rigtig mange udfordringer. Men den største af dem alle tror jeg har været at komme over det faktum at vi er mindre (red. højdemæssigt) end alle andre. Det har været en stor udfordring at forsvare os mod de store nationer, på grund af vores højde. Da vi fandt ud af at bruge vores hurtighed som vores fordel, og vende vores svaghed til en at være en af vores styrker, blev vi et godt hold,” understreger han.

Hele rejsen, der stadig varer ved for Islands vedkommende startede dog, da Peter Öqvist overtog landsholdet, og begyndte at bygge det, der i sidste ende blev fundamentet til det eventyr Island i øjeblikket gennemlever.

”Jeg var personligt meget ung, da jeg startede med at spille for landsholdet. I de seneste par år, har vi skabt en vane at kunne vinde, og sat målene højere og højere hvert år. Det har taget rigtig lang tid, men det hele startede da Peter Öqvist i sin tid tog over som cheftræner,” fortæller Steffanson og fortsætter.

”Han plantede ideen i vores hoved at vi ikke skulle frygte nogen som helst. Det havde en kæmpe indvirkning på os, og Peter introducerede os for et system der passede perfekt til os, og vores højde i både offense og defense. Det gjorde at vi kunne konkurrere på et højere niveau.”

Det hele kulminerede dog først, da Craig Pedersen overtog roret tilbage i 2014. En træner, der er utrolig respekteret af de islandske spillere, og en træner, der har givet Island det sidste skub i den rigtige retning.

”Da Craig Pedersen efterfølgende blev vores cheftræner, var det en perfekt overgang fra hvad Peter havde lagt fundament for. Jeg siger altid til folk at havde ønsket at Craig altid havde været min træner i min profesionelle karriere. Han er en taktisk mester, og er rigtig god til at forberede os til kampene, og ikke mindst opsætte strategierne for vores modstandere. En af hans bedste kvaliteter er den ro han besidder, og ikke mindst sin ægte tro for sine spillere. Det er tydeligt at se at spillerne respekterer ham,” understreger han.

Frem til i dag har Island skrevet historie år efter år, og nu kan vi kun afvente og se hvad de kære islændinge, har at bringe ved den næste EM-slutrunde. En ting er dog sikkert, deres sult er endnu ikke stillet.

Målet til næste EM-slutrunde er at vinde kampe

Island har hvert år sat nye mål for landsholdet, og ikke overraskende vil det også blive tilfældet ved den næste slutrunde. I Berlin, formåede Craig Pedersens islandske tropper ikke at snuppe en sejr i deres gruppe, men til næste år, bliver dette det nye mål.

Ved den seneste EM-slutrunde blev Island nemlig placeret i en noget så svær gruppe. Dødens-gruppe blev den døbt, eftersom den udover Island indeholdte landene Serbien, Spanien, Italien, Tyskland, Tyrkiet. Island formåede ikke at vinde nogle kampe, men gav de store lande masser af problemer.

Den islandske profil er dog sikker på at havde det været en hver anden gruppe, så ville de have fået en sejr med hjem.

”Den gruppe som vi var placeret i sidste år, var ekstrem svær. Jeg er sikker på at vi havde formået at vinde en kamp, hvis ikke vi var røget ind i den gruppe.”

Til næste år ved EM 2017 har Island endnu ikke fået en modstander. Den islandske profil fortæller dog at landsholdet denne gang forventer at kunne vende hjem, med minimum 1-2 sejre ved slutrunden.

”Det er en oplevelse som ingen nogensinde vil glemme, og vores mål næste sommer er at vinde en kamp eller to i turneringen. Jeg er sikker på at vores tid i Berlin vil hjælpe os at nå det nye mål,” fortæller Steffanson og fortsætter.

”Næste år, er vores mål at gøre det bedre. Vi er vokset som hold, og vi fortsætter med at vokse. Vores unge spillere er begyndt at træde frem i skoene, og blive hovedfigure på holdet. Vores fremtid ser dermed lys ud, og vi fortsætter med at se frem mod næste sommer,” afslutter Jon Steffanson med at fortælle til Fullcourt.

Lodtrækningen til Eurobasket 2017, som afholdes i Finland, Rumænien, Island og Tyrkiet finder sted den 22. november.

Se også: Læs alt om det danske basketball landshold og deres EM-kval denne sommer ved at klikke her

Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Morgano

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Landstræner Allan Foss har fredag udtaget sin bruttotrup frem mod de kommende landskampe i februar, og truppen byder på flere nye navne.

Eurobasket

Danmarks landstræner Jesper Krone har mandag sat navn på de 16 spillere, der udgør bruttotruppen frem mod næste måned EM-kvalifikationskamp mod Montenegro.

Eurobasket

Danmark måtte ganske overraskende se sig besejret, da de søndag besøgte det østrigske landshold i Wien.

Eurobasket

Danmark måtte torsdag tage til takke med et smalt nederlag, da Montenegro gæstede Gentoftehallen.

Eurobasket

Det blev heller ikke i dag, at Allan Foss vandt sin første kamp som dansk basketballlandstræner. Danmark taber 74-71 til Nordmakedonien efter overtid.

Eurobasket

Danmark mangler fortsat at smage sejrens sødme i anden runde af præ-kvalifikationen til Eurobasket, efter de torsdag aften måtte gå tomhændet fra opgøret mod...

Eurobasket

Landstræner Jesper Krone har sat sin trup, der skal møde Montenegro og Østrig i EM-kvalifikationen i næste måned.

Basketligaen

Oscar Jørgensen har skrevet under på en kontrakt med Körfuknattleiksdeild Sindra, der spiller i den islandske 1. division.