fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

EM-Finalen byder på et historisk Balkan-derby

I aften er aftenen vi alle har ventet på de seneste to uger. Det er blevet tid til EM-finalen. En kamp mellem Slovenien og Serbien, og en kamp der er præget af masser af historik.

Kamp: Slovenien vs. Serbien
Prognoser:
 55% – 45%
TV: Livebasketball.tv eller Viaplay
Dag: Søndag 17. september
Tid: 20:30

Søndag aften får Europa en ny mester, når Slovenien og Serbien mødes i finalen ved EuroBasket 2017. En finale, som af mange årsager er af stor historisk karakter, blandt andet fordi der aldrig nogensinde før, har stået to lande fra det daværende Jugoslavien overfor hinanden i finalen.

Den lille nation fra Balkan, Slovenien, er samtidigt videre til finalen for første gang i landets historie. Ikke nok med det, er de sikre på at trække de første medaljer om halsen, for første gang nogensinde ved en slutrunde. Slovenien bliver samtidigt det mindste land befolkningsmæssigt, der vinder medaljer ved EM. En rekord som indtil i år, har tilhørt Litauen.

Med deres placering i finalen, har de samtidigt bevist at DNA’et fra Jugoslaviens storhedstid, også lever videre hos dem, akkurat som hos blandt andet Serbien og Kroatien. Euforien er da også enorm i det lille land, eftersom hele 5.500 slovenere forventes at tage turen til Istanbul og Sinan Erdem Arena til aftenens opgør.

Slovenien har en enkelt gang før, været utrolig tæt på finalen, men tabte dengang til netop Serbien i semifinalen med 96-92 tilbage i 2009. Senere tabte de også kampen om bronzemedaljerne til Grækenland 57-56, og har siden da ikke været tæt på samme bedrift.

Det samme kan man ikke just sige om deres modstander, eftersom serberne har masser af medaljer i bagagen, og ikke mindst store resultater. Dette er således deres tredje finale i træk ved en stor slutrunde, efter sølvmedaljerne ved både VM i 2014, og OL i 2016 i Rio. Deres seneste medaljer ved EuroBasket, skal vi dog også helt tilbage til 2009 og finde, da de fik sølv efter at have tabt finalen til Spanien.

Mere historie finder vi også ved at graver dybere ind på landsholdene. Ikke overraskende står alle de slovenske spillere i deres første finale i karrieren ved en slutrunde. Ligeledes gælder det landstræner Igor Kokoškov, som har været hjernen bag Sloveniens succes denne sommer. Han står dog i finalen overfor et endnu større geni, med godt og vel legende status.

Šaša Djordjević skriver nemlig søndag aften sit navn i historiebøgerne, eftersom han på fire år har bragt Serbien frem til tre finaler. Dette er dog langt fra den store bedrift. Nej, den store bedrift er at den serbiske træner bliver den første person nogensinde, til at have deltaget i en VM, OL, og EM-finale, både som spiller og træner!

Som spiller vandt han blandt andet EM i Rom (1991), Athen (1995) og Barcelona (1997). Han har spillet i finalen ved OL i Atlanta (1996), hvor det blev til sølv, og vundet en guldmedalje ved VM i Athen (1998).

Som træner førte han Serbien til VM-finalen i sit første år som landstræner i 2014, og to år senere til OL-finalen i Rio 2016. I dag, står så igen i finalen med landsholdet, og måske tredje gang bliver lykkens gang for Djordjević og Serbien.

Slovenien og Serbiens vej til EM-Finalen

Vi har skrevet det før, men vi bliver simpelthen nødt til at gentage det igen og igen! Serbien er ved dette EM uden syv markante profiler (Teodosić, Jokić, Bjelica, Raduljica, Nedović, Kalinić, Nedović, Simonović), og alligevel står de altså i EM finalen, og viser hvilken magtfaktor de er i sporten basketball. Men det alt meget normalt, eftersom det er hvad man opnår, når man har basketball i blodet.

Serbien står i finalen efter en noget så svær vej, hvor de i mange kampe, har kæmpet mere end nødvendigt. Igen og igen har de dog bevist at de tilhører toppen, og fortjerne derfor også pladsen i finalen. I gruppespillet tabte de blot en enkelt kamp mod Rusland, imens de slog Letland, Storbritannien, Belgien og EM-værterne fra Tyrkiet.

I ottendedelsfinalen ventede et svagt Ungarsk hold, som ikke stod en chance mod serberne, og herefter var det tid til kvartfinalen. Her mødte de Italien, som de dominerede på alle måder, som ingen havde forventet. I kvartfinalen stod de så igen overfor deres nemesis fra gruppespillet, Rusland.

Revanchen var dog sød, eftersom Serbien slog dem i semifinalen 79-87, for at stå hvor de står i dag. Serbien er ganske enkelt blevet bedre og bedre, jo dybere vi er kommet ind ved slutrunden, og måske har de endnu ikke toppet. Det får vi ihvertfald at se i aften.

Til forskel for Serbien, har Slovenien omvendt taget EM-slutrunden med storm allerede fra start. De står dermed i finalen, som ubesejret efter otte kampe! Derfor er de heller ikke overraskende små favoritter i dette opgør, på trods af Serbiens lange årrække med succes.

I gruppespillet lagde Slovenien ud med at slå Polen, Finland, Grækenland og Island, før de toppede lagkagen med flødeskum, med en sejr over Frankrig i det sidste opgør. Sejr er måske mildt sagt, for de knuste franskmændene i en kamp, de kunne have vundet med endnu større cifre. I ottendedelsfinalen strøg de uden de største vanskeligheder mod Ukraine, før de i kvartfinalen endeligt måtte slås for deres liv.

Porzingis og Co. gav dem nemlig utrolig mange problemer, men igen brillierede slovenerne, som gik videre til semifinalen, efter et fantastisk opgør mod letterne, og måske den bedste ved slutrunden.

Her stod de så overfor Spanien, og mange havde forestillet sig at deres stime her ville ende. Sådan gik det dog langt fra til. Slovenien leverede nemlig endnu en pragtpræstation, og knuste de forsvarende mestre fra Spanien, for at placere sig videre til finalen for første gang nogensinde!

De står dermed klar til finalen, som ubesejret, og det er altså noget ganske specielt. At vinde guldmedaljer uden et eneste nederlag ved slutrunde, er nemlig noget enestående, og hører til sjældenhederne. Kun 24 hold har formået at gøre det før. Skulle Slovenien gå hen og vinde EM, ville de være det første hold, der levere den fantastiske stime siden Litauen i 2003, da de gik hele vejen med 6 sejre og 0 nederlag.

Flere nøglefaktorer vil gøre sig gældende i EM-Finalen

Slovenien har spillet med en stor energi på banen, og virker mere end pumpet med selvtillid denne sommer. Det samme er der dog i den anden lejr hos Serbien.

Slovenerne har spillet det måske flotteste basketball ved EM-slutrunden, men møder i dag et kompakt landshold når det gælder forsvar, hvor der spilles aggressivt og hårdt.

Serbien har desuden været dominante under kurven i de to seneste opgør, og det vil formentligt også være deres formel til sejr i dag. Slovenerne har til forskel for deres modstander været gode all-round, men står altså overfor deres hidtil største test i dag. De har dog som sagt store grunde til at tro på en sejr i deres første EM-finale.

Den unge kommende stjerne fra Slovenien Luka Dončić, vil formentligt blive parret med den nuværende stjerne fra Serbien Bogdan Bogdanović, i kampen. De to stod også overfor hinanden ved Final Four, og her var det Bogdanović der fik succes med at bringe sit hold til EuroLeague-trofæet, imens Dončić var mere eller mindre anonym.

De to spillere har dog ved slutrunden, hver især haft en enorm betydning for de to landshold ved slutrunden. Bogdanović har været utrolig clutch, og dukket op hver gang der var brug for ham, især de kritiske momenter, hvor han har afgjort kampene med sine vigtige point.

Presset kan i sidste ende yderligere blive sat på hans skuldre, eftersom han måske er nødsaget til at spille flere minutter på banen, da det endnu er uvist om Stefan Jovic, som blev skadet i kampen mod Rusland, bliver klar til finalen. En spiller som har stået for flest assists i den serbiske lejr med sine 5,9 pr. kamp, imens Bogdanović har leveret 5 pr. kamp.

Dončić derimod, har være slutrundens bedste fænomen med sine all-round præstationer. Alt fra assists, point, rebounds, har den 18-årige leveret, og er en spiller der er utrolig svær at stoppe, på grund af sin alsidighed. Man kunne sagtens sige at dette bliver den unge spillers ultimative test. Han har dog levet op til en række store udfordringer hidtil, og her har han bestået med glans.

Sidst men ikke mindst skal Dragić selvfølgeligt også nævnes. En spiller som er i en klasse for sig selv. Ingen har indtil videre formået at stoppe ham, og i dag kommer serberne på en stor prøve når han træder ind på banen for at vinde guldet i sin allersidste kamp for det slovenske landshold.

Fire andre spillere mange ting også vil afhænge af bliver Randolph og Vidmar hos Slovenien og Marjanović og Kuzmić hos Serbien.

Randolph vil formentligt blive parret med Kuzmić, imens Marjanović, som har været serbiens anden bedste spiller ved EM, skal stoppe Vidmar.

Især Kuzmić kan få problemer mod den atletiske center Randolph, der både kan befærde sig under kurven, men også skyde fra distancen. Imens burde Marjanović kunne spille uden de store vanskeligheder mod Vidmar, som til tider har vist niveaufald i kampene.

Meget vil altså afhænge af profilerne i denne kamp, akkurat so i de forrige. Men nøglefaktoren bliver måske i dag bredden, og hvem der får de største præstationer fra bænken. Begge landshold har nemlig spillere, der pludseligt kan gå i udbrud. Vi har set Prepelić skyde store skud fra distancen for Slovenien, og Jaka Blažič samt Edo Murić dukke op på flere vigtige tidspunkter i kampene.

Serberne har ligeledes en række spillere, som kan hive store præstationer op af hatten i form af Gudurić, Lučić, Mačvan og Milosavljević, og er i forskellige kampe er dukket op og sat nogle store skud.

Serbien har i den grad fordelen af erfaring i dette opgør, og lur os om ikke de på en eller anden måde ALLIGEVEL, får hevet en sejr i land.

Favoritten er på trods af denne erfaring Slovenien i EM-finalen. De skal ikke undervurderes, for de spiller i øjeblikket fantastisk basket ved EM-slutrunden, og det har de vist igen og igen. Spændene bliver det at se om de kan fortsætte denne fantastiske stime i aften i EM-finalen, eller om de mægtige serbere får sat en stopper for dem.

1/8 Finale Kvartfinale Semifinale Finale Semifinale Kvartfinale 1/8 Finale
Tyskland     Litauen
  
TysklandGrækenland
  
FrankrigGrækenland
 SpanienRusland 
Spanien  Kroatien
  
SpanienSlovenienRusland
   
TyrkietRusland
  
SlovenienFinland
  
Slovenien Italien
   
UkraineItalien
 SlovenienSerbien 
Letland  Serbien
  
LetlandSerbien
  
MontenegroUngarn

Foto: FIBA.com

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

Tyskland er verdensmestre for første gang efter en intens finale mod Serbien. Tyskland slog Serbien med 83-77.

FIBA

Serbien var en for stor mundfuld for Canada, der fredag blev besejret med 95-86. Dermed skal Serbien spille VM-finale på søndag.

FIBA

Onsdag blev de to sidste kvartfinaler til VM 2023 spillet, og her spillede Tyskland og Canada sig videre til semifinalerne.

Nyhedsoversigt

MVP-opgøret mellem Shai Gilgeous-Alexander og Luka Doncic skabte spænding i en kamp, hvor Canada endte med at trække det længste strå mod Slovenien.

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA World Cup

Australien fik ikke det ønskede resultat, da de fredag blev slået af Slovenien med 91-80. Med nederlaget er Australien ude af kampen om VM-medaljer.