fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

FIBA

Danmark taber til Island

Foto: Fiba.basketball

Af Mads Olesen, DBBF. 

Det danske herrelandshold i basketball har sat sig selv i en meget svær situation i forhold til at gå videre til EM-kvalifikationen frem mod VM 2023, allerede efter første kamp. Et nederlag til Island på 91-70 betyder, at der enten skal ske overraskelser mod gruppens formodede stærkeste hold, Montenegro, eller Island skal besejres med 21 point eller mere i returkampen først i næste uge.

Danskerne spillede ellers en koncentreret kamp langt hen ad vejen, men 17 islandske tre-pointere udgjorde forskellen.

Island dominerede reboundspillet tidligt, med en fordel på 6-3 på returboldene. Heldigvis for Danmark blev det ikke omsat til islandske scoringer, da nordatlanterne var kolde fra langdistancen og kun ramte et af de første fem forsøg. Fire minutter inde i kampen var stillingen derfor stadig kun 5-4 til Island. Mere bekymrende var det, at en af Danmarks store spillere, Morten Büllow, allerede havde tre fejl og måtte tage plads på bænken.

Kampen bølgede nu frem og tibage, med aggressivt forsvar fra begge sider, mens holdene skød sig varme i den anden ende. I løbet af første halvleg skød Island sig flere gange foran med 6-7 point, men danskerne svarede igen. Midt i anden periode havde Island ramt imponerende syv af de seneste 11 forsøg på langdistancen og var foran 31-25. Især Elvar Fridriksson var varm, med tre træffere på fire tre-pointere og 13 point.

Danskerne bragte sig imidlertid endnu en gang tilbage i kampen, karakteriseret ved godt holdspil og bidrag fra mange forskellige spillere. Fem minutter før pausen havde syv forskellige danskere således scoret mellem to og otte point, med Daniel Mortensen som topscorer med otte, ved stillingen 34-32.

Det unge danske hold kæmpede brav for sagen. Mange gange fik de en hånd på en islandsk aflevering og slog enten bolden ud, eller stjal den. Også i spillet om rebounds viste danskerne muskler, på trods af en stor islandsk størrelsesfordel. Ved pausen havde Danmark således to rebounds mere end Island og det var stærkt medvirkende til at kampen var så tæt som 43-39, på trods af at Island var særdeles godt skydende, med 11 rate tre’ere.

Island tog initiativet fra starten af anden halvleg, hvor der skulle gå nogle minutter, inden Danmark kom på tavlen. Det islandske forspring voksede sig så stort som 57-42 inden det danske forsvar igen viste tænder. Aggressivt spil tvang islændingene til at lave fejltagelser og med tre minutter igen af tredje periode satte Daniel Mortensen en tre’er til 57-51.

Det varede imidlertid ikke ved. Danskernes forsvar fortsatte godt nok med at skabe resultater, men i den anden ende blev et par friløbere misset og Islands føring voksede igen til 14 inden sidste periode.

Bagud 65-51 inden de sidste ti minutter skulle der ske små mirakler for Danmark, men de indtraf ikke. Danskerne fortsatte med at kæmpe, alt de havde lært, men koncentrationen svigtede igen i perioder. Bolde blev smidt væk, hvilket gav islandske friløbere, og dem missede de ikke. Der blev taget flere timeouts, men i sidste ende tog Island sejren med cifrene 91-70.

To af gruppens tre hold går videre og for ikke at blive Sorteper, skal Danmark enten overraske og slå Montenegro lørdag eller onsdag, og håbe Island ikke gør det samme, eller slå Island med 21 eller mere, når de to hold spiller returkamp tirsdag.

Dansk topscorer blev Daniel Mortensen med 27 point, mens Islands Elvar Fridriksson havde 30.

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

Landshold

Sportskanalen SPORT LIVE har indgået en aftale med Danmarks Basketball Forbund, der giver dem eksklusiv adgang til til alle kvinde- og herrelandsholdets kampe frem...

Bakken Bears

I dagens podcast kommer vi vidt omkring. Fulltalk´s faste værter Alexander Christiansen og Sebastian Pfaff snakker om landsholdets sejr mod Norge for et par...

Eurobasket

Med to kampe tilbage af første runde i præ-kvalifikationen kan Danmark stadig komme videre til anden runde i kvalifikationen, men det kommer til at...

Eurobasket

Vi fangede også den danske profil Adama Darboe til et interview, og landsholdsveteranen satte nogle ord på, hvilken udvikling dansk basket har været under...

Nyhedsoversigt

Jonas Zohore var en af de helt store oplevelser, da Danmark i går mødte Norge i Arena Næstved. Vi tog os en snak med...

Eurobasket

Vi fangede Asbjørn Midtgaard, der spillede sin første landskamp på hjemmebane, til et interview efter sejren mod Norge.

Eurobasket

Jonathan Klussmann fik i går debut for det danske A-landshold, og den unge guard leverede en rigtig flot kamp. Hør interview med debutanten lige...

Eurobasket

Danmark er i live i pre-kvalifikationen til EM, efter de torsdag aften besejrede Norge med 84-68.