fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

FIBA World Cup

Basketherrerne er rejst til Montenegro til afgørende VM-kampe

Foto: FIBA.com

Af: Mads Olesen, DBBF. 

De danske basketherrer er mandag morgen rejst til Montenegro, hvor fire landskampe på seks dage venter. Målet er at ende i top to i gruppen, der foruden værtslandet indeholder Island, og derved kvalificere sig til VM-kvalifikationen frem mod 2023. Skulle det glippe, er næste mulige slutrunde først i 2025. Bruttotruppen er i løbet af weekenden barberet ned til 12 spillere.

Efter to træningskampe mod Finland er Danmark klar til de tællende kampe, der spilles i en coronasikker boble. De danske spillere kom fra Finland med en sejr og et nederlag, mod et finsk hold, der er fast deltager i EM og VM.

De tre landshold deltager i den såkaldte pre-kvalifikation til den egentlige VM-kvalifikation, der går i gang til november. Det er et system, som det internationale forbund FIBA har udtænkt, for at de deltagende nationer, kan spille flest mulige kampe mod hold på samme niveau. Bagsiden er, at der er meget langt op, for det hold, der ender sidst i gruppen.

På papiret er det lidt af en dynamitpulje. Montenegro deltog i VM 2019 og i den nylige EM-kvalifikation havde deres præstationer og tredjeplads i puljen kvalificeret dem, hvis det ikke var fordi gruppen indeholdt Tyskland, der var forhåndskvalificeret og dermed tog EM-pladsen.

Island deltog i EM i både 2015 og 2017, men kiksede derefter en kvalifikation og blev sendt ned i det laveste kvalifikationslag, hvor de har brugt 2019, 2020 og 2021 på at kæmpe sig op igen.

Det danske landshold var igennem samme proces i 2017-19, men rykkede i sommeren 2019 op i bedste landsholdsdivision i Europa, hvor 32 lande dystede om 24 pladser ved EM 2021 (som på grund af coronasituationen er udsat til 2022). Her endte Danmark som med lige netop ikke at kvalificere sig, selv om det kom ned til sidste sekund i sidste kamp på udebane i Litauen.

Danmark stiller uden en række af de profiler, der brillierede i EM-kvalifikationen, på grund af skader, udmattelse efter en forsinket coronasæson, samt situationen i klubberne ude i Europa. Seneste har Jonas Zohore måttet trække sig, så danskerne bliver udfordret på de store positioner, uden spillere over 205 centimeter. Spillere som debutanterne Louis Stormark og Gustav Suhr Jessen, samt Frederik Rungby, og måske Mads Bonde Sturup kan komme til at dække de store positioner, på trods af manglende størrelse.

De velkendte navne i truppen, som Frederik Rungby, Frederik H. Nielsen, Mathias Bak og Sebastian Åris giver kontinuitet at bygge videre på for debuterende landstæner Arnel Dedic. Han har også genopfundet

Zarko Jukic, som sidst var inde i landsholdsvarmen i 2018. Han har senest været at finde i islandsk basketball, hvorfor han kender modstanderen i to af kampene indgående.

Heller ikke de to modstandere i gruppen er i stærkeste opstilling. Island har meldt ud, at i det mindste opvarmningskampene bliver uden Martin Hermansen (Euroleague, Valencia), men det ser ud til at Tryggvi Hlinason (Saragossa ACB, NBA Summerleague, 216 cm) og Haukur Palsson (MoraBanc Andorra, ACB) har meldt sig under fanerne. Montenegro er uden NBA stjernen Nikola Vučević (Chicago Bulls).

Kampene i august skulle have været spillet som ude- og hjemmekampe, men den fortsatte coronasituation betyder at det internationale forbund FIBA har valgt at lægge kampene i en boble i Montenegro

Citater
Arnel Dedic, landstræner 

– Vi skal fokusere på hvad vi lykkedes med i sejren over Finland. Her spillede vi med ro og sikkerhed, i begge ender af banen, og det er det, vi skal tage med til Montenegro. Vi skal spille med energi og forstå de prioriteter, vi har, overfor den enkelte modstander. Vi kender vore styrker og svagheder som hold og vore chancer for at få et godt resultat med hjem er gode, så længe vi tror på at alt er muligt. Vi skal gå ind til kampene med mod og tro på tingene og så skal vi nok få et resultat.
De 12 udvalgte er:

Daniel Mortensen (Thor Thorl (Island))

David Nørby Knudsen

Frederik H. Nielsen (Team Fog Næstved)

Frederik Rungby (BSW Sixers, Tyskland)

Gustav Suhr Jessen (St Anselm College, USA)

Louis Stormark (Idaho State University, USA)

Mads Bonde Stürup (Bàsquet Girona, Spanien)

Mathias Bak Christensen (Team Fog Næstved)

Morten Bülow

Sebastian Åris (Team Ehingen Urspring, Tyskland)

Sylvester Berg (Caceres Patrimonio De La Human, Spanien)

Zarko Jukic

Stab 

Head coach: Arnel Dedic

Assistenttræner: Petar Males

Sundhedsstab: Simon Brockhusen & Christian Weinold

Holdledere: Peter Theis & Mikkel Hamann

Videoscout: Michael Mogensen

Kampprogram
Fredag 13. august: Island-Danmark

Lørdag 14. august: Danmark-Montenegro

Tirsdag 17. august: Danmark-Island

Onsdag 18. august: Montenegro-Danmark

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

Landshold

Sportskanalen SPORT LIVE har indgået en aftale med Danmarks Basketball Forbund, der giver dem eksklusiv adgang til til alle kvinde- og herrelandsholdets kampe frem...

Bakken Bears

I dagens podcast kommer vi vidt omkring. Fulltalk´s faste værter Alexander Christiansen og Sebastian Pfaff snakker om landsholdets sejr mod Norge for et par...

Eurobasket

Med to kampe tilbage af første runde i præ-kvalifikationen kan Danmark stadig komme videre til anden runde i kvalifikationen, men det kommer til at...

Eurobasket

Vi fangede også den danske profil Adama Darboe til et interview, og landsholdsveteranen satte nogle ord på, hvilken udvikling dansk basket har været under...

Nyhedsoversigt

Jonas Zohore var en af de helt store oplevelser, da Danmark i går mødte Norge i Arena Næstved. Vi tog os en snak med...

Eurobasket

Vi fangede Asbjørn Midtgaard, der spillede sin første landskamp på hjemmebane, til et interview efter sejren mod Norge.

Eurobasket

Jonathan Klussmann fik i går debut for det danske A-landshold, og den unge guard leverede en rigtig flot kamp. Hør interview med debutanten lige...

Eurobasket

Danmark er i live i pre-kvalifikationen til EM, efter de torsdag aften besejrede Norge med 84-68.