fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Allan Foss om dansk bruttotrup: “Hvis Shavon Shields er klar, er han med”

I et interview med Fullcourt.dk fortæller den danske landstræner, Allan Foss, om sine overvejelser i udtagelsen af den seneste bruttotrup, der er en god blanding af erfarne spillere og stortalenter. Landstræneren kunne også fortælle, at Olimpia Milano-stjernen Shavon Shields er med, såfremt han er skadesfri.

Foto: fiba.basketball

Det danske herrelandshold står foran en række svære opgaver.

I næste måned tager landstræner Allan Foss og co. hul på kvalifikationen til Eurobasket 2025, og de danske drenge er landet i gruppe G sammen med store nationer som Serbien, Finland og Georgien.

Der er stadig en god måned til, at Georgien, der i sommer blev nummer 16 ud af 32 til VM, gæster Arena Næstved, men forberedelserne mod det kommende landsholdsvindue er for alvor igang.

I mandags udtog landstræner Allan Foss sin bruttotrup frem mod de kommende kampe, og i løbet af de næste uger skal ti spillere sorteres fra.

Bruttotruppen består af 24 spillere, der er et godt mix af erfarne spillere, unge talenter og ikke mindst to spillere fra den absolut øverste hylde i europæisk basket i form af Iffe Lundberg og Shavon Shields.

Usikkerhed om Shavon Shields

Tidligere har det ikke været muligt for spillere som Iffe Lundberg og Shavon Shields at trække den rød-hvide landsholdstrøje over hovedet til landsholdsvinduet i februar, men det er det i denne sæson, da EuroLeague og FIBA i sommer kom frem til enighed om en aftale, så landsholdsvinduet ikke overlapper med kampprogrammet i EuroLeague.

I skrivende stund døjer Olimpia Milano-stjernen Shavon Shields med en lyskeskade, der har holdt ham ude de sidste par uger.

Shields har derudover ikke været i aktion for det danske landshold i en længere periode, mens Iffe Lundberg deltog i det seneste vindue, hvor han var med til at sikre kvalifikationen til det kommende gruppespil.

Men er Shields sin skade kvit, er han med til landskampene i februar, fastslår Allan Foss, der samtidig kan fortælle, at dialogen med dansk-amerikanske Shields altid har været god.

“Dialogen med Shavon er rigtig god. Det har den været lige siden, jeg startede som landstræner. Vi har naturligvis gerne ville have haft ham med de sidste par vinduer, men der har det ikke været muligt grundet skadesproblemer. I sommer var han nødt til at restituere efter nogle skader i sidste sæson,”

“Jeg følger Shavon tæt og er løbende i dialog med ham om hans kampe, og også om hvordan det går nede i Milano. Seneste melding er, at hvis Shavon er klar, er han med i den endelige trup,” siger Foss.

Fokus på både erfaring og ungdom

Allan Foss har altså udvalgt 24 spillere, han i de næste par uger har et særligt kig på, og den danske landstræner har gjort sig flere overvejelser bag udtagelsen af de 24 spillere, hvor både nutid og fremtid har været et fokuspunkt.

“Mit fokus har været på at samle et så konkurrencedygtigt hold som overhovedet muligt. Det er den ene ting. Den anden ting er, at vi også skal bruge de kommende kampe til at investere i fremtiden,”

“Succeskriterierne for os må ikke kun være, at vi kommer til EM. De skal også være, at vi står så godt rustet til fremtiden som overhovedet muligt, så vi ikke skal starte forfra hvert fjerde år,” fortæller Allan Foss til Fullcourt.dk.

Efter et hurtigt kig på de 24 udtagede spillere, bemærker man, at truppen har flere fremtrædende og erfarne profiler i Jonas Zohore, Daniel Mortensen, Kevin Larsen og Darko Jukic for blot at nævne nogle.

Men truppen er også ung med flere spillere, der først inden for de sidste par år har været oppe at få debut på A-landsholdet, mens andre endnu har debuten til gode.

“Vi skal profitere på det gode ungdomslandsholdsarbejde”

Og netop det faktum, at der er tale om en erfaren trup krydret med adskillige stortalenter, og dertil også flankeret af EuroLeague-stjerner som Iffe Lundberg og Shavon Shields, er opskriften på succes for det danske landshold. Det fortæller den danske landstræner, der også understreger, at for at et dansk landshold kan blive succesfuldt er der adskillige faktorer, der skal tages højde for.

“Kontinuitet er noget af det vigtigste for et landshold. Der skal opbygges en kultur, skabes nogle relationer og et netværk, mens vi også skal blive erfaringer rigere. Det gælder for både spillere, trænere og ledere på organisationens side,”

“Det er vigtigt at have en stamme af spillere, der går igen. Det har vi, og det skal vi blive ved med at have. Det, vi også skal have, er noget fornyelse og foryngelse, og derfor er der også et præg af ungdom i truppen,”

“Vi skal profitere på det sindsygt gode ungdomslandsholdsarbejde, vi har, og blive gode til at få integreret den næste generation så tidligt som muligt,” uddyber han.

I står foran nogle svære landskampe mod stærke nationer, men du har alligevel fundet plads til flere unge spillere uden den store A-landsholdserfaring. Er det et signal fra dig om, at der er en reel mulighed for at komme landsholdet, selvom man er ung og uprøvet på det niveau? 

“Ja, det kan man godt sige. Det er et signal til alle i dansk basket om, at vi har øjne og ører åbne,” svarer Allan Foss.

Danmark tager hul på EM-kvalifikationen den 23. februar hjemme mod Georgien.

Skrevet af

Jeg er redaktør for Basketligaen og har været det siden februar 2021. Jeg er 22 år og bosat i Aarhus, hvorfor jeg ofte kan findes ude i Vejlby-Risskov Hallen til Bakken Bears´ hjemmekampe. (sebastian@fullcourt.dk)

Andre artikler med dette emne

Landshold

Farum Arena bliver ny hjemmebane for det danske herrelandshold, der foreløbig siger farvel til Arena Næstved.

Boston Celtics

Iffe Lundberg havde et kontrakttilbud på bordet fra Boston Celtics, men valgte Partizan Belgrade på bekostning af de 18-dobbelte NBA-mestre.

EuroLeague

Iffe Lundberg har skrevet under på en toårig aftale med det serbiske EuroLeague-hold KK Partizan Mozzart Bet Belgrade.

Internationalt

Dansk-Amerikanske Shavon Shields sikrer sit tredje mesterskab i træk for Milano.

Internationalt

Her er en status på de aktuelle finalestillinger og højdepunkter fra de førende ligaer i Tyrkiet, Italien, Grækenland, Frankrig og Spanien.

Armani Milano

Milano sikrede sig sejren i en intens og nervepirrende kamp 3 mod Virtus Bologna i går.

Armani Milano

Lørdag aften bragede Virtus Bologna og Olimpia Milano sammen i kamp 2 af finaleserien, som Bologna denne gang vandt med 72-64. Serien står nu...

Armani Milano

Shavon Shields og Olimpia Milano sikrede sig en vigtig sejr i finalen mod Virtus Bologna på udebane.