fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Horsens IC

Esben Reinholt: Det sker at vi unge får en ”bag-flad”

Det er hårdt at flytte til et land med en helt anden kultur indenfor Basketball, og især når man er en ung dansk spiller, der har hele karrieren foran sig. Dette var netop det, den nu 20-årige Esben Reinholt gjorde, da han i 2009 skiftede til KK Split i Kroatien.

Efter U16 European Championship i Division B i Portugal besluttede den unge spiller sig for at det var på tide at tage karrieren op på et højere niveau. Arnel Dedic, den nuværende liga træner i Horsens IC hjalp derfor den unge spiller med at komme med til nogle prøvetræneninger i Kroatien, og KK Split valgte altså at bide på og tilmelde den unge guard til deres ungdomsprogram.

På Europæisk jord kan kun to hold fremvise en flot præstation i historiebøgerne i af at stå med det prominente Euroleague trofæe 3 gange i træk. Det ene hold er ASK Riga, og det andet er Esben Reinholts klub KK Split. KK Split har nemlig en rig basketball historie med 3 vundne Euroleague mesterskaber tilbage i 1989, 1990 og 1991. Derudover har holdet adskillige gange har vundet det Jugoslaviske mesterskab i 1971, 1977, 1988, 1989, 1990, 1991. I nyere tid er det dog kun blevet til en titel i det nationale mesterskab i Kroatien nemlig i 2003.

Esben Reinholt blev aldrig rigtig præsenteret for den bedste danske liga, og mange kender nok heller ikke hans spillestil. Men den unge guard er rigtig god til at udnytte sit angrebsspil og hurtigt skifte tempo i forhold til hvad modstanderholdet giver ham lov til. Samtidigt har han også et rigtig god distance- og mellemdistance skud. Esben er på den anden side også en rigtig god forsvarsspiller, som han især beviste i denne sæson i de to kampe hvor han fik mange minutter i ABA League som man kan læse mere om i interviewet.

Esben Reinholt snitter desuden i denne sæson i 12 kampe og 10.5 minutter pr. kamp 1.7 point, 1.4 rebounds, 0,4 steals og 0.2 assist pr. kamp i ABA League for KK Split.

Interview med Esben Reinholt:

Esben Reinholt lægger ud med at fortælle hvordan det er at spille i ABA League der er en af Europas bedste ligaer. Han fortæller at niveauet er utrolig højt, men er det ikke er noget den unge guard tænker over.

Jeg kan godt mærke at niveauet er højere i år end sidste år hvor vi spillede i A1 (den bedste Kroatiske liga). Spillerne er ældre og mere erfarne, og jeg synes også de er mere fysiske. En del af spillerne har erfaring fra NBA og Euroleague, så niveauet er højt.

Men det er ikke noget jeg tænker over når jeg spiller.

Basketball på balkan og ikke mindst europa er et udsædvaneligt valg for en dansk spiller, idet de fleste drømmer om collegebasketball i USA. Esben Reinholt har dog valgt en anden vej, hvor Horsens IC nuværende træner og Esbens tidligere træner Arnel Dedic har haft en finger med i spillet da det gjaldt om skrive under på en professionel kontrakt i Europa.

Min træner i HIC Arnel Dedic kommer selv fra KK Split og det var ham der synes jeg havde talentet og derfor skulle prøve at komme på kontrakt der. Han gjorde al forarbejdet for mig og har hjulpet med kontakten.

Et nyt land, et nyt kultur og ikke mindst et nyt sprog var meget svært at forholde sig til i starten. Efterhånden er det dog blevet meget nemmere for det danske talent at finde sig til rette i Kroatien.

Det var rigtig hårdt i starten fordi jeg ikke talte kroatisk og Kroaterne er ikke glade for at tale engelsk. Der er også en hård disciplin hvor der ikke er plads til at vi kun yder 98%. Det er altid 100% ellers er der straffeaktioner.

Nu kan jeg sproget og det er blevet meget lettere for mig.

Esben Reinholt fik aldrig muligheden for at spille i den bedste danske række, men han kan dog fortælle at niveauet er væsentligt større idet holdende både spiller i Euroleauge, Eurocup og Eurochallenge.

Jeg var ikke gammel nok til at få spilletilladelse til den danske liga før jeg tog af sted, så jeg kan ikke helt sammenlign ABA ligaen med Danmark. Men jeg ved der er stor forskel fordi holdene i ABA er euroleague, eurocup og eurochallenge hold.

Rammerne på Balkan er noget anderledes end i Danmark, og især når de kroatiske mandskaber spiller mod serbiske hold. Her kan ting virkeligt udvikle sig idet hadet er stort mellem netop disse to lande. Dog er sikkerheden altid i orden, og spillerne skal kun bekymre sig om hvad der skal ske på banen.

Det er helt sindssyg nogen gange. Især når vi spiller mod de Serbiske hold, Partizan eller Røde Stjerne Beograd. Der bliver fyret nødblus og raketter af inde i hallen. Modstandernes fans står under kurvene eller indgangen. og råber at de dræber os efter kampen.

Vi har også oplevet at der bliver kastet lightere, isterninger og mønter efter os i time out. Men som regel er der masser af politi tilstede, så vi er beskyttet.

Dansk basketball filosofi er langt fra den man finder på Balkan, der har en større historie og kultur indenfor basketball. Filosofien har dog ikke været helt ny for den unge Reinholt, idet han havde Arnel Dedic som træner, der brugte samme stil. En ting er dog nyt for det unge talent, nemlig den hårde tone, og ikke mindst disciplinen.

Jeg havde Arnel Dedic som træner i Danmark så filosofien var ikke helt ny for mig. Men det er meget anderledes end i Danmark. Hvis vi laver én fejl her så er du ikke på banen mere. Der er ingen der taler til træneren og man spørger ikke om noget.

Vi unge bliver opdraget af de ældre spillere og det sker at vi får en ”bag-flad” (slag i baghovedet) hvis ikke vi er koncentrerede eller ikke yder 100%. Vi møder 15-20 minutter før træning for at skyde og vi skyder også nogle hundrede skud efter træning.

I de sidste par kampe i 2012 fik Esben Reinholt flere minutter end tidligere, og dette var en super mulighed for det unge talent at bevise sit værd.

Det gav mig muligheden for at vise min træner at jeg godt kan være med på det niveau vi spiller på.

Mod Union Olimpija der i denne sæson spillede Euroleague fik Esben endda lov til at spille hele 39 minutter hvor han præsterede med 8 point 5 rebounds, 2 assist og 1 steal. I denne kamp beviste Esben at træneren især kunne regne med ham i forsvaret.

Jeg fik vist min træner at han godt kan regne med mig, specielt i forsvaret.

Kigger man på tabellen i ABA League finder man klubber som Partizan mt:s Belgrade, Crvena Zvezda Telekom og Union Olimpija. Alle store hold indenfor Europæisk basketball, men et hold skiller sig dog mest ud i denne sæson og det er KK Igokea der har sat sig på førstepladsen i ligaen siden dag et.

KK Igokea er det bedste hold. De spiller godt sammen og alle scorer. De har ikke nogle store stjerner som vi skal koncentrere os om, men fordi de alle kan scorer er de svære at spille i mod.

Esben har haft mulighed for at spille mod de fleste hold i ABA League, og derfor var det interessant at høre hvilke spillere der skiller sig mest ud.

Det er svært at sige. Der er jo en del tidligere NBA spillere der er rigtig gode. LeBron James’ ven Romeo Travis er en af dem jeg husker. Union Olimpijas center Aaron Baynes har lige fået en kontrakt med San Antonio Spurs, så ham husker jeg også.

KK Split har ikke haft den bedste sæson i år og ligger på 11. pladsen i ABA Liga, og det er ikke der at klubben ønsker at ligge fortælle den unge guard. Dog satser klubben derimod på en finaleplads i den kroatiske pokalturneringen samt en finaleplads om det kroatiske mesterskab.

Klubbens målsætning er en finaleplads i den Kroatiske pokalturnering og i kampen om det Kroatiske mesterskab. I ABA skal vi ende som midterhold.

Min egen målsætning er, at jeg beholder min starterplads og får bygget nogle flere minutter på. Jeg vil gerne ende med 20-25 min i hver kamp.

Hvis ikke Esben Reinholt bliver i Split efter sine to sidste år i hans kontrakt, så vil han helst fortsætte karrieren i en klub der spiller i Euroleague.

Jeg har kontrakt med Split ind til 2015, så jeg skal blive her i 2 sæsoner mere. Jeg vil gerne fortsætte i en Euroleague klub når min kontrakt med Split udløber

Afslutter den unge Esben Reinholt med at fortælle omkring hans ambitioner for fremtidien i interviewet til Fullcourt.

 

[EPSB]

Mere om Esben Reinholt

Esben Reinholt uenig med træner i Kroatien

Læs mere
[/EPSB]

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Geof Kotila, der har været en af de mest betydningsfulde personer i dansk basketball er gået bort.

Basketligaen

Randers Cimbria Getafe vandt mandag aften med 89-99 ude mod Horsens IC og viste stor styrke inden årets pokalfinale, der finder sted i weekenden.

Basketligaen

Top fire begynder at være sikret for Horsens IC. De gulklædte snuppede endnu en sejr i slutspillet, da de onsdag aften slog BMS Herlev...

Basketligaen

Mandag aften vandt Jakob Hjorth sin første kamp som cheftræner for Horsens IC, da de slog Rabbits med 91-93 i Svendborg.

Basketligaen

14 dage efter fyringen i Horsens IC har Lukas Varga fundet sig et nyt job. Varga har landet et job i Estland, hvor han...

Bakken Bears

Der var fredag aften debut til Jakob Hjorth, som fik sin første kamp på bænken som Horsens IC-cheftræner, da Bakken Bears besøgte Forum Horsens,...

Basketligaen

Fredag kvalificerede Sydsudan sig til VM for første gang nogensinde, og Horsens ICs Koch Bar havde en stor andel i landets sejr mod Senegal,...

Basketligaen

Horsens IC har hentet den første danske træner til klubben i 14 år. Jakob Hjorth skal prøve kræfter med posten som cheftræner for Horsens...