fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Spanien tilbage på den europæiske basketballtrone!

Spanien kravler tilbage på den europæiske basketballtrone efter at de ikke har vundet EM eller været i finalen siden 2011.

Størstedelen af de 27.373 fremmødte tilskuere i Stade Pierre-Mauroy var fra Litauen, men tilråbene ”Lietuva, Lietuva” hjalp ikke deres landshold i jagten på guldmedaljerne her til aften. På trods af nederlaget er begge mandskaber dog direkte videre til OL i Rio i 2016. Den endelige stilling ved EM kan i se på Eurobaskets hjemmeside ved at klikke her.

Intet drama, og intet spænding. Spanien vinder over Litauen i finalen uden det store besvær ligesom det var tilfældet i 2011 hvor Frankrig fejede Litauen af gulvet ved EM i Slovenien. I aftes slog Spanien Litauen med 80-63 (19-8, 22-25, 19-10, 20-20).

Pau Gasol skrev sig samtidigt i historiebøgerne, da han satte sit 14. point i kampen, eftersom han strøg forbi Nikos Galis og hans 1.030 point ved EM. Han er dog ikke den mest scorende nogensinde ved EM, nej den rekord holder Tony Parker nemlig. Tidligere i slutrunden kom Tony Parker forbi denne Nikos Galis i kampen mod Polen. Læs om hans rekord ved at klikke her.

Fra underdogs, til kongerne af Europa

Spanien og Litauen er en af de absolut største basketball-magter i Europa. De kom dog til EM i år som underdogs til at vinde EM-guldet med både Serbien og Frankrig, som større favoritter.

Frankrig blev slået ud af Spanien, imens Litauen eliminerede Serbien – Hvem skulle have troet det? Spanien har kun tabt to kampe ved EM til Italien og Serbien, imens Litauen kun har tabt en enkelt til Belgien. To hvis vi tæller aftenens nederlag i finalen med.

Læs også: Tony Parker den mest scorende nogensinde ved EM

Spanien lagde svagt ud, og kneb sig videre fra gruppespillet, og dernæst fra ottendedelsfinalen, så fra kvartfinalen og til sidst fra semifinalen. Deres holdspil blev langsomt bedre og bedre og det hele kulminerede i aftens sejr over Litauen hvor alt klikkede.

Pau Gasol skal dog have en stor portion af hele æren efter han blev til en ustoppelig maskine. Netop han er grunden til at Spanien nåede så langt, og at de står med guldmedaljerne om halsen her til aften.

Artiklen fortsætter under billedet

Pau Gasol og Co. vandt allerede kampen i første halvleg - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Ceretti

Pau Gasol og Co. vandt allerede kampen i første halvleg – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Ceretti

Spanien skriver historie med sejren i finalen

Spanien skrev med guldmedaljerne også historie her til aften, i og med at de har vundet deres tredje EM-finale i løbet af de sidste fire slutrunder (2009✓, 2011✓, 2013÷ ,2015✓). De er dermed det første landshold til at gøre det efter at SR Jugoslavien gjorde det tilbage for 20 år siden (1995✓, 1997✓, 1999÷, 2001✓).

Spanien startede med at tabe to kampe ud af de første tre ved EM, men efterfølgende vågnede Pau Gasol op, og bar landsholdet hele vejen til finalen i bogstavligste forstand. Litauen derimod lå og sloges med de mindre landsholds i Europa i gruppe D, og virkede ikke umiddelbart, som et hold man skulle regne med. Indtil de mødte Italien og Serbien i henholdsvis kvart- og semifinalen, og knuste dem med deres jerndefensiv.

Læs også: Frankrig fik trøstesejr over Serbien i kampen om EM-bronze

De to landshold har senest mødt hinanden i 2011, hvor Spanien slog Litauen med 79-91 i gruppespillet ved EM, og i 2010 ved VM, hvor Litauen slog Spanien med 73-76 også i gruppespillet. Litauen gik senere hen og vandt bronze ved VM.

Sidste gang Litauen stod i en EM-finale var i 2013 i Slovenien, hvor de tabte til Frankrig med overbevisende 80-66 og fik sølvmedaljer. Spanien derimod skal helt tilbage til 2011 for at finde deres seneste EM-finale, som de i øvrigt vandt med 98-85 over Frankrig. Sidste gang Litauen vandt EM er helt tilbage i 2003 hvor de slog netop Spanien med 93-84.

Artiklen fortsætter under billedet

Den stærke litauiske forsvarsmur havde i dag mange huller - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Ceretti

Den stærke litauiske forsvarsmur havde i dag mange huller – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Ceretti

Litauen var ingen stor sag for Spanien

Det kan godt være at Spanien (19.) i følge statistikkerne havde et langt dårligere forsvar end Litauen (5.), og tæt på det dårligste ved EM med antal tilladte point pr. kamp. Men det var ikke til at se i finalen søndag aften.

Det startede ikke særligt godt for litauerne i første periode efter tre turnovers hvoraf de to af dem var to stjålne bolde af Spanien. Dernæst brød Sergio Llull igennem forsvaret uden det store besvær, og efterfølgende kunne Rudy og Mirotic sætte deres første point til en føring på 8-2 til Spanien.

Litauen kunne SLET ikke finde en løsning i hverken angreb eller forsvar, som så smukt havde lukket ned for Serbien i semifinalen, bare ikke virkede. Imens fik Spanien første periode til at ligne en træningskamp. Spanien vinder første periode med 19-8, hvoraf Gasol har stået for 8 af dem.

I anden periode begynder Litauen så småt at få indstillet sigtekornet i angrebet, men spanierne stopper ikke med at ramme kurven. Litauen formår med to tre-pointsscoringer af Seibutis at bringe spaniernes føring ned på 37-26 med 1 minut og 20 sekunder tilbage af anden periode, efter at Spanien har været foran med 16 point.

Denne føring skrumper yderligere efter at Maciulis sætter en buzzer-beater-treer til 41-33 inden halvleg. Pau Gasol (Spanien) og Renaldas Seibutis (Litauen) har henholdsvis 14 og 12 point ved pausen.

Læs også: Pau Gasol knuser Frankrigs drøm, Spanien er i EM-Finalen!

Efter pausen skulle man tro at Litauen kom ud med noget fornyet energi. Tværtimod fortsatte Spanien med at dække klasseforsvar, imens Gasol fortsatte med at være Gasol! 19 point og 7 rebounds, 2 assists, og 2 blocks efter 30 minutters spil.

Rudy Fernandez måtte efter 4 minutter spil udgå af kampen efter han løber ind i en screening af Kuzminskas, som får spanieren til at gå ud som et lys, og falde i gulvet. Han blev senere båret ud af banen og arenaen efter at han ikke kunne fortsætte med at spille. Han slutter kampen med 11 point, 1 rebound og 1 assist. Men det stoppede altså ikke spanierne, der vinder perioden 19-10, og kom foran med 60-43 inden fjerde, og sidste periode.

Der skulle et mirakel til for at Spanien ikke skulle vinde EM-guldet, men den kom aldrig. Spanien begyndte i fjerde periode at spille mere afslappende, og det gav Litauen muligheden for nogle nemme point. Fjerde periode slutter 20-20, og Spanien vinder kampen med 80-63, samt finalen og guldmedaljerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Pau Gasol har haft et forrygende EM og er fortjent kåret til MVP - FIBA - Ciamillo Castoria - Marchi

Pau Gasol har haft et forrygende EM og er fortjent kåret til MVP – FIBA – Ciamillo Castoria – Marchi

Spanien og Pau Gasol var forrygende

Pau Gasol kunne igen alt i dag og der er simpelthen ikke et ord der kan beskrive hans præstationer ved slutrunden hvor han fortjent bliver kåret til slutrundens-MVP. Han assisterede, han stjal bolden, han blockerede, og han scorede. Præstationer som vi formentligt næppe ser igen af ham eftersom dette nok var hans sidste EM-slutrunde.

Den 35-årige spanske center og NBA-profil har været spaniernes diamant og den bedste spiller ved EM-slutrunden. Han slutter finalen af med 25 point, 12 rebounds, 4 assists, 3 blocks, og 1 steal. Sergio Llull spillede også en fantastisk kamp med sine 12 point, 6 rebounds og 5 assists.

Litauens bedste spiller blev Jonas Valanciunas med sine 10 point, 9 rebounds, 2 assists. Topscorerne blev dog Renaldas Seibutis og Mantas Kalnietis med 13 point hver.

Spanien var forrygende for anden kamp i træk. De fantastiske spaniere skød flotte 57.9% for to point, og 36.4% for tre point imens Litauen kun ramte henholdsvis 37.2% og 31.8%. En ting formåede Litauen dog at vinde i dag, nemlig reboundskampen. Litauerne slutter af med 41 rebounds mens Spanien ”kun” fik 36.

Det spændene ved det er at de fik hele 18 offensive rebounds, hvilket gav flere chancer for at score. Men det udnyttede litauerne bare ikke godt nok i dag imod et Spansk landshold der var forrygende i forsvaret.

Eurobasket 2015 har slået alle tilskuerrekorder og er den mest sete slutrunde nogensinde - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Castoria

Eurobasket 2015 har slået alle tilskuerrekorder og er den mest sete slutrunde nogensinde – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria -Castoria

Artiklen fortsætter under billedet

Der ikke meget at sige end at det har været et spektakulær EM-slutrunde. FIBA ramte plet, da de gav Frankrig og Lille, værtsskabet for slutfasen ved EM, og Riga, Zagreb og Berlin, Montepelliet værtskabet for gruppespillet.

Det har været en kæmpe succes hvor over 620,000 tilskuere har overværet kampene. Ved sidste EM var der kun 328,000 tilskuere. Det har været nogle ekstrem gode kampe, og flotte scener fra samtlige værtsbyer.

Næste EM-slutrunde bliver i 2017, hvor det skal afholdes er dog ikke endnu på plads.. Værte(rne) bliver offentliggjort i december måned i år.

Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Marchi

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA

Storfavoritterne fra USA tabte til Litauen i sidste kamp af anden runde ved VM. Litauen vandt kampen 110-104.

FIBA World Cup

Letland kom tilbage i en tæt kamp med de forsvarende verdensmestre fra Spanien og vandt 74-69.

FIBA

Anden runde i FIBA World Cup 2023 står for døren. Se hvilke hold, der fortsat er med i kampen om VM-titlen, lige her.

FIBA

Det indledende gruppespil i FIBA World Cup 2023 nærmer sig sin afslutning, og hidtil har otte hold booket en billet til det næste gruppespil....

FIBA

FIBA World Cup 2023 bliver ved med at levere. Mandag bød på to historiske sejre, endnu en pragtpræstation af Luka Doncic, en sikker amerikansk...