fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Serbien mod Litauen, et klassisk opgør om den sidste plads i finalen

Et klassisk opgør mellem Serbien og Litauen skal afgøre hvem af de to bliver den sidste finalist ved EM i 2015, og samtidigt sikrer sig en billet til de Olympiske Lege i Rio i 2016.

Imens serberne har gjort rent bord ved EM indtil videre med 7 sejre, så har Litauen lidt et enkelt nederlag til Belgien i gruppespillet. Litauerne kan dog ikke ligefrem prale af sejrerne som Serbien kan.

Litauen har nemlig vundet over Ukraine, Letland, Estland, Tjekkiet, Georgien og Italien, imens Serbien har slået noget stærkere modstandere i Spanien, Tyskland, Island, Tyrkiet, Italien, Finland og Tjekkiet.

Mod Litauen kommer serberne dog på deres første store prøve efter mødet med Spanien, og ligeledes bliver tjekkernes møde med serberne første store udfordring ved EM-slutrunden.

Artiklen fortsætter under billedet

Serbien har spillet noget af det bedste basketball ved EM - FIBA - Ciamillo Castoria - Matthaios

Serbien har spillet noget af det bedste basketball ved EM – FIBA – Ciamillo Castoria – Matthaios

Største indbyrdes møde i lang tid

Den mest mindeværdige kamp de to lande har spillet mod hinanden er finalen ved EM i Athen i 1995.

Og folk fra den tid kan med sikkerhed huske Serbiens landstræner skyde 41 point i kurven, Predrag Saša Danilović dunke i hovedet på legenden over alle legender i Litauen, Arvidasa Sabonis, og ikke mindst da Litauen ville forlade banen, hvor Vlade Divac og Sasa Djordjevic fik overtalt litauerne til at blive og spille kampen færdig.

Det er længe siden at de to lande med store basketballtraditioner, har spillet en SÅ vigtig kamp mod hinanden ved en slutrunde, men i aften står der meget på spil.

De seneste 20 år har Litauen og Serbien/Jugoslavien mødt hinanden 9 gange ved store slutrunder. Det seneste møde var ved EM i 2013, hvor Serbien vandt 63:56. I 2011 ved EM slog Litauen serberne 90:100, og et år tidligere snuppede de bronze for næsen af serbien ved VM i 2010 med en 88:99 sejr.

Før det faldt sejrerne på skift. Ved EM i 2009 slog Serbien Litauen 89:79, imens Litauen i 2003 ved EM slog dem med 82:98 samt tre år tidligere i OL kvartfinalen med 63:76. I 1997 mødtes de to lande i kvartfinalen ved EM hvor Jugoslavien vandt 75:60, og ligeledes ved OL semifinalen i 1996 med.

De to lande har altså mødt hinanden mange gange, og derfor er det efterhånden en ren klassiker mellem to lande hvor basketball er en religion, og ikke blot sport.

Artiklen fortsætter under billedet

Holdspil fremfor enkeltmandspræstationer er nøglen for begge mandskaber - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Metlas

Holdspil fremfor enkeltmandspræstationer er nøglen for begge mandskaber – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Metlas

Mange profiler, mange muligheder

Begge landshold har masser af profiler og dermed også masser af muligheder i både forsvar og angreb og forcerer holdspillet frem for individuelle præstationer. Men på trods af at holdspillet er en central del af spillet hos begge mandskaber, så er der alligevel nogle profiler der har vist lidt mere end andre.

For Serbien har Milos ”Magic” Teodosic været suveræn med sine 8.3 assist pr. kamp der gør ham til den bedste assisterende spiller ved EM-slutrunden, en spiller som vil give Mantas Kalnietis utrolig mange problemer især i angrebet i og med at Teodosic kun laver vanvittigt lave 2.1 turnovers pr. kamp.

Under kurven har Miroslav Raduljica i den grad løftet sit niveau og fundet VM-formen frem med sine 14.4 point, 4.7 rebouds pr. kamp, samt 65.2% procent fra gulvet, der gør ham til den mest træfsikre spiller ved EM for to-point. Han og Jonas Valenciunas bliver derfor et spændende matchup, eftersom den litauiske profil har været litauernes bedste mand med sine 17.2 point, 9.2 rebounds og 1.2 blocks pr. kamp.

Valenciunas er tæt efterfulgt af Jonas Maciulis med sine 15.3 point, 6.7 rebounds, og 2 assist pr. kamp. Han har i slutfasen i den grad for litauerne, og har scoret 34 point og 19 point, mod henholdsvis Georgien og Italien.

Maciulis eller Jankunas skal spille overfor sidste sæsons Euroleague-MVP og den kommende Minnesota Timberwolves spiller Nemanja Bjelica der har været serbiens bedste spiller ved EM med sine, 14.7 point, 7.1 rebounds og 2.7 assist pr. kamp. Med en gamewinner mod Tyskland, en eminent præstation mod Spanien, og 17.3 point i de sidste tre kampe mod Italien, Finland, og Tjekkiet i kvartfinalen bliver han ikke den nemmeste spiller at stå over for.

Udover de benævnte spillere har Serbien en masse spillere der har masser af X-faktor som pludseligt kan gå i udbrud. Nikola Kalinic, Zoran Erceg, Nemanja Nedovic og Bogdan Bogdanovic der endnu ikke har leveret en rigtig stor præstation for serberne. Ligeledes gælder det Jankunas, Kuzminkas og Seibutis i den anden lejr. Nedovic vred dog sin ankel i kvartfinalen mod tjekkerne, og det er endnu ikke sikkert om han kommer i spil eller ej i aftenens kamp.

Artiklen fortsætter under billedet

De to landsholds spillestil minder meget om hinanden - Foto: FIBA Ciamillo-Castoria Matthaios

De to landsholds spillestil minder meget om hinanden – Foto: FIBA Ciamillo-Castoria Matthaios

Spillestilen minder meget om hinanden

Spillestilen er ligeledes hos begge mandskaber ret så ens. Hårdt forsvar, og mange skud fra distancen.

Serbiens forsvar har dog ikke været på samme niveau som man kender det, og de har omvendt været bedst i angrebet, hvilket i den grad har sikret dem mange kampe. De er nemlig det mest scorende landshold med 88.0 point pr. kamp imens Litauen er det 9. bedste med 77.1 point pr. kamp.

Dette kan også ses i skudprocenterne hvor Serbien skyder 66.3% for to point, imens Litauen kun rammer 47.1% af deres skud. Omvendt er det dog bag tre-pointslinien hvor Litauen er bedre med deres 37.1% træfsikkerhed imens Serbien kun rammer 32.2%.

Indtil videre har Serbien været bedst ved EM, men det kan Litauen meget nemt ændre på, hvis Serbien sænker paraderne i et øjeblik, som vi også så Italien gøre i kvartfinalen mod litauerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Sasa Djordjevic kan skrive historie med Serbien - Foto: FIBA - CIamillo Castoria - Matthaios

Sasa Djordjevic kan skrive historie med Serbien – Foto: FIBA – CIamillo Castoria – Matthaios

Serbien og Djordjevic kan skrive historie

Den legendariske serbiske landstræner der har haft en fantastisk spillerkarriere kan udrette noget stort med Serbien, skulle de vinde over Litauen i semifinalen, og derefter finalen.

Den 48-årige, Sasa Djordjevic, kan nemlig blive den anden landstræner, der fører et landshold til EM-guldet ved en slutrunde, efter at have præsteret netop det samme som spiller. Panagiotis Giannakis er nemlig den eneste træner/spiller, der har vundet EM både som træner og som spiller.

Og Sasa Djordjevic er rent faktisk ikke hr. hvem som helst. Han er en folkehelt, en legende, en spiller der afgjorde kampen mod netop Litauen tilbage i 1995 i Athen. Djordjevic spillede i finalen alle 40 minutter, og scorede 41 point, hvor han blandt andet skød 9/12 fra tre-pointslinien. Serbien vandt den kamp 90-96 efter et vanvittigt drama.

Formår Serbien at lave et perfekt run mod finalen uden nederlag, samt vinde finalen, bliver det første gang siden 2003, hvor netop Litauen slog alle på vej mod til finalen i 6 kampe for efterfølgende at vinde EM guldet.

Semifinalen mellem Serbien og Litauen spilles i aften med kampstart kl. 21:00. Vinderen af kampen møder Spanien i finalen søndag aften kl. 19:00.

Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Marchi

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

Tyskland er verdensmestre for første gang efter en intens finale mod Serbien. Tyskland slog Serbien med 83-77.

FIBA

Serbien var en for stor mundfuld for Canada, der fredag blev besejret med 95-86. Dermed skal Serbien spille VM-finale på søndag.

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA

Storfavoritterne fra USA tabte til Litauen i sidste kamp af anden runde ved VM. Litauen vandt kampen 110-104.

FIBA World Cup

Serbien så ud til at stikke af fra Italien ved den første kamp i anden runde af VM 2023, men italienerne kom tilbage og...

FIBA World Cup

Få her et overblik over de otte kampe i FIBA World Cup onsdag.