fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dansk Basket

Den omvendte coronaeffekt: Dobbeltcifret procentstigning i antal basketballspillere fra 2019 til 2020 

Foto: 1st Down Photo

Skrevet af Mads Olesen fra Danmarks Basketball Forbund

Da Danmark lukkede ned for første gang i foråret 2020, blev det i løbet af få dage helt umuligt at købe et nyt udendørs basketballstativ. Det afspejler, at basketball er en sport, der egner sig til enetræning eller spil i små grupper – og klubbernes medlemstal er fulgt med. I et år, hvor idrætten generelt har haft det svært, har basketballsporten formået at stige med et tocifret procenttal i medlemmer, selv om der har været både positive og negative coronaeffekter.

De danske basketballklubber har, i et år defineret af coronaen og svære arbejdsbetingelser, mellem 2019 og 2020 formået at stige 11% i antal medlemmer, fra 15.236 i 2019 til 17.009 i 2020 – eller 1.683 flere registrerede medlemmer.

Det er børn og unge, der trækker hele stigningen mellem 2019 og 2020, idet væksten for gruppen under 18 år er på 1681 medlemmer, mens aldersgruppen over 18 har registreret i alt to medlemmer mere. Der er blevet hele 17% flere medlemmer under 18 år i de danske basketballklubber mellem 2019 og 2020.

Væksten i coronaåret 2020 skal ses i lyset af dels den generelle fremgang, som basketballsporten har været inde i gennem længere tid, dels at det er en tilgængelig sport under de forhold, danskerne har levet under det seneste år. Samtidig har aldersgruppen under 18 år gennem meget af sensommeren og efteråret haft næsten normale tilstande, med tilladelse til at spille kampe og træne.

Basketballspillere har altid været i stand til selvtræne meget, med bare en kurv og en bold, og disciplinerne 1-mod-1, 2-mod-2 og 3-mod-3 er også populære former af spillet, især udendørs. Samtidig er det let at anskaffe sig en kurv hjemme i indkørslen, så dermed har det været en ideel sportsgren for børn, unge og forældre at kaste sig over i et år med begrænsninger på idrætsudfoldelserne.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen for sporten med den orange bold, for der spores også en tydelig negativ coronaeffekt hos de unge voksne, der i modsætning til børnene har haft store begrænsninger på udfoldelserne under coronaen.

I aldersklassen mellem 19 og 25 år, hvor pengene ofte er små, har 12% af drengene meldt sig ud af basketballklubberne. Den effekt er endnu stærkere udenfor københavnsområdet, idet klubberne i regionerne Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har mistet 26% af medlemmerne i den aldersgruppe, for begge køn, på bare et enkelt år. Da det samtidig historisk er nogle af dansk basketballs mindste årgange, kan et sådant fald mærkes.

Dansk basketball har været i kraftig vækst siden 2013, hvor sportsgrenen er gået fra 10.800 spillere til 17.009. Over perioden er basketball blevet voldsomt meget yngre. I 2013 udgjorde medlemmerne under 12 år 58% (2.987 piger og drenge), mens det tal nu er 68% (6.496 medlemmer).

De 13-18-årige er i samme periode gået fra 3.210 spillere til 5.153 og indenfor ganske få år vil de store årgange også begynde at indfinde sig i alderklasserne derover.

Citater

Mads Young Christensen, Formand for DBBF 

-Man kan ikke være andet end stolt af de danske basketballklubber, der i en svær tid har formået at tage imod næsten en femtedel flere børn og unge i foreningerne. På mange måder har det været et svært og skuffende år, med aflyste turneringer og træninger, samtidig med det langt fra har været let at navigere i coronareglerne. På den baggrund er det altså vanvittigt flot, at klubledere og trænere har kunnet have overskud til at skabe plads til så mange flere spillere på holdene.

-Stort cadeau til hele basketdanmark. Klubberne har stået med åbne arme og været klar til at tage imod børn og unge, som de har gjort de seneste mange år. Der er en optimisme i basketball, som, jeg tror, er svær at matche for de fleste andre idrætter, corona eller ej. Det bunder måske i at vi oplever, at det er en kæmpe verdenssport, som gennem mange år har stået lidt i skyggen af andre sportsgrene i Danmark, men nu tror mange på, at vi står foran et gennembrud. Den optimisme skal vi ride på som en bølge, så langt vi kan, med et øje på de udfordringer, som succesen også skaber.

-Vi skal også sende anerkendende ord ud til vores tætte samarbejdspartnere i Børnebasketfonden og DGI Basketball. Børnebasketfonden startede så småt op omkring 2012, lige inden medlemstallene begyndte at stige, og nogle år efter indgik vi et formelt samarbejde, der betyder, at Børnebasketfondens arbejde er tæt integreret med DBBF. Det må man sige var rigtigt og visionært set af den daværende ledelse for begge parter, for fondens arbejde er uvurderligt, både i Københavnsområdet, men også i stigende grad i provinsen. Det samme gælder DGI Basketball, der blandt andet arrangerer kurser for trænere og klubber. Med den vækst, sporten er inde i, bliver den del i stadig stigende grad vigtigere.

-En tredje faktor, der ikke må overses, er den nye olympiske sportsgren 3×3 Basketball, som er tre-mod-tre, oftest spillet udendørs. Det har været helt oplagt under coronaen, men allerede inden da, har vi set, at det også er et stærkt rekrutteringeværktøj. De unge render rundt og spiller uorganiseret og får så lysten til at spille i klub ved siden af, både 5-mod-5 og 3-mod-3. DBBF’s nystiftede 3×3-udvalg kan let gå hen at komme til at stå for et helt nyt vækstområde indenfor basketballsporten, både i form at rekruttering til etablerede klubber og egentlige 3×3-klubber. Her har aktører som Streetball København og Game vist vejen, både med gode faciliteter og gode arrangementer.

-Vi begynder at løbe ind i problemer med haltid, til træning, men især også til kamp. Især i København er det blevet så stor en udfordring, at nogle klubber ikke kan spille alle deres kampe på hjemmebane, men må flytte kampene til modstandernes baner. Det er naturligvis vigtigt for børn og unge, at de har deres hjemmebaner, så vi vil intensivere arbejdet med at få flere og bedre basketballbaner rundt om i landet.

Skrevet af

Denne profil bruges som forfatter til artikler med indhold fra flere af vores skribenter i samme artikel. F.eks. forudsigelser og gennemgange af hold og spillere, fra diverse turneringer.

Andre artikler med dette emne

Dansk Basket

Østrigske Kufstein Towers har fået tilgang af den 29-årige dansker Lau Christensen, der har underskrevet en aftale for resten af indeværende sæson. Christensen spillede...

Eurobasket

Landstræner Allan Foss har fredag udtaget sin bruttotrup frem mod de kommende landskampe i februar, og truppen byder på flere nye navne.

Eurobasket

Der har været lidt udskiftninger i truppen, siden Allan Foss udtog de første ti spillere. Men nu er truppen fuldendt, og klar til kamp...

Eurobasket

Allan Foss har fundet sine landsholdsspillere til kampene i november. Der er udtaget 11 spillere allerede, og der skal udtages yderligere 2 spillere om...

Internationalt

Onsdag morgen har Danmarks Basketball Forbund annonceret, at Arnel Dedic er blevet fyret som landstræner for det danske basketballlandshold.

Eurobasket

Søndag aften led Danmark et kæmpe nederlag til vores skandinaviske venner fra Norge. Kampen sluttede velfortjent 99-75 til Norge, som var længder bedre end...

FIBA

De danske U18-landsholdsspillere skal spille i finalen, hvor vores naboer til øst venter. Danmark skal møde Sverige i finalen, som spilles søndag klokken 18:30.

Eurobasket

Torsdag formiddag skulle grupperne til næste runde af Præ-kvalifikationen til EuroBasket 2025 findes. Der skulle findes tre grupper med fire lande i hver gruppe....