Optakt til sæson 20/21: Copenhagen Basketball

Dette er en del af en optaktsserie, hvor vi denne gang stiller skarp på Copenhagen Basketball.
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Oversigt over ændringer i spillertruppen

Cheftræner: Jeffrey Fawme

Tilgange:
Bakary Dibba (Ungdom)
Viktor Lorenzen (BMS Herlev Wolfpack)
Casper Tingager (Stenhus Basketball College)
Tyler Creammer (Virginia Military Institute)
Nicklas Jønsson (Falcon Basketball)
Minik Bolø

Afgange:
Filip Rajovic
Marius Kasiulevicius
Eduardo Luna Velarde
Alonzo Brooks III
Nebosja Mitrovic
Stefan Jevric
Tobias Tita Christensen.

Fortsætter fra sidste sæson: Martin Øvre, Hannibal Salomon, Igor Bakic, David Christophersen, Frederic Filsoof, David Jovanovic og Patrick Burke, Mads Andersen

Copenhagen Basketball er Basketligaens yngste hold. Klubben løsrev sig i 2018 fra Stevnsgade Basketball i 2018. Selvom parterne er tætte samarbejdspartnere har Copenhagen Basketball sin egen bestyrelse og ledelse.

Holdets første sæson i Basketligaen

Copenhagen Basketball gjorde debut i Basketligaen i 2019/2020-sæsonen. Holdet nåede at spille 20 kampe inden Dansk Basketball Forbund besluttede at afblæse sæsonen. Af disse 20 kampe formåede de at hive tre sejre hjem. Det er en sejr mere end hvad Copenhagen Stevnsgade præserede sæsonen forinden. Dette rakte til en 4. plads i Pro B rækken overgået af EBAA med to point og foran Amager Boldklub også med to point.

Copenhagen Basketball startede eller varme i sæsonens første kamp. Her sejrede de hjemme 102-95 over BMS Herlev Wolfpack. Desværre skulle der gå 16 kampe, før den næste sejr kom i hus. Amager BK blev nedlagt i en gyser med cifrene 85-83. Sæsonens sidste sejr kom mod Værløse også i en gyser med cifrene 97-96. Trods det ikke blev til sejr, var Copenhagen Basketball tæt på en levere en af sæsonens helt store overraskelser hjemme mod Bakken Bears. Det forblev dog tæt på, da Bakken løb med sejren til resultatet 93-87.

COVID-19 har også for Copenhagen Basketball præget forberedelserne til den kommende sæson, men Frederic Filsoof lægger vægt på, at de på trods af omstændighederne har sikret sig en god forberedelse, hvor fokus blandt andet har været på at arbejde på holdet og dets sammenhold.

”Vi har arbejdet hårdt både på og udenfor banen. Vi er et hold med mange unge talenter, og derfor har der været stort fokus på individuel, teknisk udvikling hen over sommeren. Da der også er mange nye ansigter på holdet i år, har vi arbejdet på sammen at fastsætte nogle målsætninger og finde ud af, hvilket hold vi gerne vil være. I den forbindelse har vi arbejdet på vores team chemistry, hvor vi er blevet testet og udfordret, og er kommet ud som et sammentømret hold,” fortæller han til Fullcourt.

København gør sig klar

Træner Jeffrey Fawme konstaterer også, at omstændighederne omkring COVID-19 har gjort forberedelserne svære, men siger samtidig, at Copenhagen Basketball er landet et godt sted og er klar til at starte et nyt kapitel og vil nu tage en dag ad gangen.

”Forberedelserne har primært gået på at skulle bestemme en retning for programmet og skabe et setup som tilgodeser udviklingen af de nuværende spiller, men samtidigt tilgodeser udviklingen i københavnsk basketball generelt set. Dette er sket sideløbende med, at man har skullet justere alt ift. en økonomi og spillerbudget, som er påvirket af Coronakrisen.”

Sidste sæson var under forventning

Til spørgsmålet om, hvordan Frederic Filsoof vil vurdere Copenhagen Basketballs præstation sidste sæson,  konstaterer han, at holdet ikke formåede at levere de forventede præstationer resultatmæssigt. Dog ser han også en styrke i, at holdet viste gode takter og stillede med en talentfuld spillertrup.

”Sæsonen bar præg af skader ligesom vi også var udfordret med bl.a. trænerskifte midt i sæsonen og flere spillere, der kom eller udgik undervejs. Til gengæld synes jeg, at vores hold udviste professionalisme trods modgang, hvilket blandt andet kom til udtryk i det, at vi formåede at give flere modstandere kamp til stregen – blandt andet i slutningen af sæsonen, hvor vi kunne fejre en flot hjemmesejr mod et tophold i Pro B.”

Jeffrey Fawme nåede kun at være en del af holdet i næste fire måneder inden COVID-19 var skyld i nedlukning af ligaen. På trods af dette har Fawme gjort sig nogle overvejelser over præstationen sidste sæson.

”Jeg vil fra mit perspektiv sige, at man havde en gruppe meget talentfulde spillere samlet, som aldrig rigtig synes at få udløst deres fulde potentiale hverken før eller efter trænerskiftet til trods for et par velspillede kampe. Denne præstation var klart en afspejling af den type træningsmentalitet, der var i truppen – trænerteamet efter skiftet formåede aldrig rigtigt at genopbygge den glæde, intensitet og energi, der bør være til træning for at kunne skabe fremgang.”

Der er optimisme i truppen

Med en ny sæson følger også nye målsætninger og Jeffrey Fawme lægger blandt andet vægt på Copenhagen Basketballs holdidentitet.

”Vi har en masse nye ansigter og et utrolig ungt hold der er fyldt med god energi. Det betyder, at der er en klar målsætning om at skabe en Copenhagen Basketball kultur, som skal være med til at binde os stærkere sammen på og ude for banen i år, men også bygge på til de kommende år. Der eksisterer samtidig en fælles ambition om, at folk vil løfte sig selv og hinanden, så mit bud er, at vi kommer til at mærke og se en udvikling, der fortsætter fra dag et og hele vejen igennem sæsonen.”

Jeffrey Fawme tror på, at selvom holdets identitet vil blive testet, vil holdet kunne stå stærkt selv, når de er uden for deres comfort zone. Dette mener Fawme vil være muligt, hvis holdet får knyttet de rette bånd både på- og udenfor banen.

”Med det for øje tror jeg på, at vi kan gøre en rigtig god figur i Pro B, og hvis vi fortsætter med at bygge på til træning med den rette intensitet og fokus, vil vi overraske mange af dem som sætter Værløse og Wolfpack højt i Pro B rankings. Der er dog på ingen måde en stemning i trænerteamet, at Pro A holdene kommer til at få en nem opgave, når de står overfor os. Min klare fornemmelse er, at vi står med en god gruppe af spillere, der er af samme opfattelse, så vi ser frem til at prøve kræfterne af i praksis!”

Frederic Filsoof nævner også at styrke klubbens identitet som værende en del af den kommende sæsons ambitioner.

”Copenhagen Basketball er en forholdsvis ny organisation, og som en del af klubbens kulturbærere ønsker vi at facilitere hårdt arbejde og gode værdier som et bærende element af klubbens identitet.”

I forhold til Copenhagen Basketballs sportslige ambitioner giver Filsoof også udtryk for ambitioner, der omhandler at vinde Pro B.

”Først og fremmest vil vi gerne opnå bedre resultater end vi gjorde i sidste sæson, og vores største ambition for den kommende sæson er at vinde Pro B. Derfor er det helt afgørende, at vi konstant har holdets udvikling for øje og lever op til vores ambition om at være bedre i dag, end vi var i går. Derudover har vi også ambitioner, der rækker ud over selve holdet og de sportslige resultater.”

Et ungt og energisk hold

Copenhagen Basketballs spilmæssige forbedringer og styrker mener Jeffrey Fawme blandt andet kan findes i holdets og spillernes store tillid til hinanden, som vil give en utrættelig energi i de kommende kampe.

”Sammenlignet med sidste år vil vi gerne forbedre vores beslutninger offensivt og generelt set optimere vores defensiv – det bliver svært at konkurrere, hvis man tillader 94,25 points per kamp.”

Filsoof lægger vægt på, at styrken ligger i den kollektive indsats og en bred rotation, hvor holdet kan spille i et højt tempo både offensivt og defensivt på alle positioner.

”Alle spillere på banen skal være en potentiel trussel, så modstanderne ikke kan nøjes med at dække en eller to nøglespillere op, sådan som vi så eksempler på i sidste sæson. Vi er et ungt hold med flere ligadebutanter, og det er derfor hele tiden en balancegang mellem fælles og individuel udvikling.”

Jeffrey Fawme som ny mand bag styrbord

Til spørgsmålet om, hvad Jeffrey Fawme har bragt til holdet, lægger Filsoof vægt på, at han har medført forandring i form af en høj grad af professionalisme.

På trods af, at flere af os spillere ikke er fuldtidsprofessionelle, men har studie eller arbejde ved siden af, har han stillet høje krav til såvel holdet som til hver enkelt spiller. Det har resulteret i, at vi siden begyndelsen af preseason har haft en stejl læringskurve, hvor vi har gennemgået en stor udvikling og måske vigtigst af alt har lagt fundamentet for skabelsen af en god kultur på og omkring holdet.”

Filsoof nævner desuden også, at Fawme træner holdet i at skabe en vindende kultur, og at hans fokus dermed ikke udelukkende er på taktikbrættet.

Jeg tror på, at fokusset på at skabe og fastholde en sådan kultur er den rigtige vej frem. Det erfarede jeg under min sæson i EBAA, der netop også var et ungt hold i ligaen dengang, ligesom Copenhagen Basketball er nu, men alligevel formåede at have en utrolig flot sæson. Det tror jeg på, at vi også kan få.”

Ny trup uden tidligere profil

Copenhagen Basketball går ind i en sæson uden Filip Rajovic. Ifølge Jeffrey Fawme, er det et hul, der bliver svært at fylde ud.

”Vi er uden Filip i år og det betyder, at vi er nødt til som hold at finde 21 point til hver eneste kamp, og implicit vil det kræve at de nytilkomne spillere også skal have fokus på at bidrage scoringsmæssigt. Filip er efter min mening den absolut bedste spiller i Basketligaen til at komme forbi sin mand og skabe på egen hånd. Hans fysik kombineret med hans evne til at styre temposkiftet og skyde bolden udefra er meget svært at finde i dansk basketball.”

Fredric Filsoof ser styrker i Copenhagen Basketballs nye trup:

”Halvdelen af holdets spillere er nye ansigter, og jeg ved af erfaring, at det altid tager lidt tid før, at alle brikkerne falder på plads. Dog er jeg sikker på, at vi på sigt kommer til at være en langt stærkere trup end vi var sidste sæson, hvis vi fastholder indstillingen fra vores træninger i preseason, har fokus på vores tekniske udvikling som spillere og vores fælles udvikling som holdkammerater, ledet af trænernes professionalisme og understøttet af organisationens opbakning til holdets ambitioner.”

Selvom Copenhagen Basketball har mistet Filip Rajovic, har de signet nye spillere og Jeffrey Fawme giver her sit bud på, hvem man skal holde øje med af klubbens nye signings. Fawme giver dog udtryk for, at det en smagssag, da Copenhagen Basketball har fået forstærkninger der, som Fawme selv siger, er skytter, spillere som er playmakere og spillere som er med til at kulturbære.

”Hvis man er til dunks og highlights i transition er det Bakary Dibba, men hvis man anerkender playmakerrollen og godt forsvar, så er Nicklas Jønsson og Mads Andersen begge gode bud. Samtidig er der ingen tvivl om at Viktor Lorenzen kommer til at bidrage med ligaerfaring, mens Tyler Creammer bidrager til et godt træningsmiljø og en generel toughness på banen, og det vises ikke altid i statistikkerne. Så det må være op til fullcourt.dk’s jury at afgøre efter den første måned!”

Hvorvidt Copenhagen Basketball kan løfte niveauet fra sidste år med en bemærkelsesværdig ung trup og ny træner skal blive yderst spændende at følge. Deres sæson begynder d. 3. oktober, når de møder mægtige Bakken Bears på udebane.

 

 

 

Se andre spændende artikler