Landskampsoptakt: Herrelandsholdet går vigtig weekend i møde

Det danske herrelandshold i basketball skal i den kommende weekend spille EM-kvalifikationskampe mod Litauen og Tjekkiet, og du får her Fullcourts optakt til de to kampe med spillerinterviews, den aktuelle stilling og et indblik i landsholdets forberedelser i den lukkede litaunske basketballboble.
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

I den kommende weekend skal det danske herrelandshold op imod toppen af europæisk basketball, når de møder Litauen og Tjekkiet i to EM-kvalifikationskampe, henholdsvis fredag og søndag.

De to kampe bliver afviklet i en lukket boble i Vilnius, for at minimere risikoen for coronasmitte, ligesom tilfældet var, da kvindelandsholdet fik afviklet deres to kvalifikationskampe for to uger siden i en tilsvarende lukket boble i Riga.

Hård fredag i sigte

Både Litauen og Tjekkiet var at finde i top 10 på FIBA’s seneste verdensrangliste over de bedste landshold, og var henholdsvis det 5. og 6. bedste hold i Europa.

I den første kamp på fredag, skal de danske spillere op imod Litauen, der på forhånd var udråbt som favorit til at vinde gruppen, men noget overraskende tabte til Belgien i den seneste landskampspause, og derfor kun indtager andenpladsen i Danmarks gruppe i øjeblikket.

Litauen har historisk set altid haft et godt basketball landshold, og som FIBA’s verdens rangliste indikerer, er det stadig tilfældet, og selvom NBA-stjernerne Jonas Valenciunas og Domantas Sabonis ikke er med, er det stadig et slagkraftigt hold Danmark skal op imod.

Litauen har blandt andet skarpskytten Eimantas Bendžius med, der for nyligt var med til at slå Bakken Bears i Champions League, da de danske bjørne mødte Dinamo Sassari. Derudover scorede Bendžius 26 point i Litauens seneste kamp mod Tjekkiet, og er en aldeles erfaren herre, der både har spillet i den spanske, litaunske og nu italienske liga.

Udover Bendžius skal de danske spillere også tage sig af den 26-årige guard, Thomas Dimsa, der til dagligt spiller for Herbalife Gran Canaria i den bedste spanske liga, hvortil han er udlånt fra EuroLeague giganterne Zalgiris Kaunas.

Forhåbninger om god søndag

Når det danske herrelandshold forhåbentligt, har taget deres første sejr i kvalifikationsturneringen fredag aften og restitueret lørdag, venter der søndag eftermiddag et gensyn med Tjekkiet.

Danmark tabte knebent med 4 point til tjekkerne i den første kvalifikationskampe, hvor særligt den tjekkiske trio, Jaromír Bohačík Martin Kriz og Martin Peterka, var et problem for danskernes forsvar. De tre tjekker, der har stribevis af Champions League kampe på CV’et, noterede sig for 45 af de i alt 75 point Tjekkiet satte på tavlen sidst de mødte Danmark.

Alle tre spillere er igen udtaget til kampen på søndag, men særligt Jaromír Bohačík bliver interessant at følge. Den dygtige forward, er indtil videre tjekkernes topscorer, men snitter også 12,1 point og 4,5 rebounds for SIG Strasbourg i Basketball Champions Leage denne sæson.

Der er altså flere kvalitetsspillere at finde på de to nationalmandskaber, som Danmark skal op imod den kommende weekend, men danskerne ser optimistisk på det og påpeger, at alt kan ske.

“Alt kan ske når man spiller 1 kamp, de snører deres sko på samme måde som vi gør, de tager deres trøjer på, på samme måde som vi gør. Så når vi træder ind på banen, er vi alle lige og alle kan ligge ned. Det er den mentalitet vi skal komme ind til kampen med. De sidste to kampe mod Tjekkiet og Belgien endte med nederlag, men vi ser det som en læringsproces, hvor vi må tage erfaringen med videre”, fortæller Philip Hertz til Fullcourt.

Misvisende Power Ranking

Forud for de kommende kvalifikationskampe, offentliggjorde FIBA en Power Ranking over de 32 hold, der kæmper om de 24 pladser til EM-slutrunden i 2022.

Her var Danmark, at finde i bunden, men Adama Darboe påpegede på et pressemøde i onsdags, at power rankingen ikke afspejler virkeligheden, og at Danmark har en fordel qua deres erfaring sammen.

“Power Rankingen afspejler ikke virkeligheden – Vi var med i begge kampe mod Tjekkiet og Belgien. Vi har en fordel med vores erfaring, mange af os har spillet sammen i lang tid. Det er en kamp hvor Litauen har ryggen mod muren, og vi skal kæmpe med om sejren. Vi har en god chance for at lave en overraskelse, men skal være 100% fokuseret gennem hele kampen, og vi har en god fordel i, at de ikke har 10.000 fans med. Jeg giver sgu ikke så meget for de power rankings”, forklarer Adama Darboe.

Vi må altså konstatere, at der er tro på tingene blandt de danske spillere – på trods af de højere rangerede modstandere – og heldigvis for det, for det bliver uden tvivl to svære kampe for Danmark.

Manglende profiler

Når de danske spillere går på banen i Vilnius, bliver det uden nogle af de sædvanlige profiler i form af Kevin Larsen, Jonathan Gilling og Darko Jukic. Gilling har valgt at tage en pause fra Basketball, Larsen har meldt afbud af personlige årsager, mens Darko Jukic er skadet og dermed er blevet erstattet af landsholdsreserven Martin Poulsen.

“Kevin(Larsen) og Jonathan(Gilling) er to erfarne og dygtige basketballspillere, så selvfølgelig vil de være savnet. Det ændrer lidt i dynamikken og rollefordelingen på holdet, men på den anden side så åbner det muligheden for andre spillere, som kan komme ind og steppe op. Man skal ikke undervurdere spillere som er sultne, har intet at tabe og klar til at gøre alt for at vinde”, forklarer Philip Hertz.

En af de spillere som kan drage fordel, af de manglende profiler, er Mathias Bak, der har gang i en rigtig flot individuel sæson hos Værløse Blue Hawks, hvor den unge forward lige nu snitter 17,1 point og 8 rebounds per kamp, og har tur i den på banen, foruden de mere rutinerede landsholdsspillere som Philip Hertz og Frederik Rungby.

Derimod forventer Jonas Zohore ikke, at fraværet af Larsen, Gilling og Jukic, vil få den store betydning for ham personligt.

“Min rolle bliver, som den altid har været. Jeg tager den erfaring, jeg har, med. Ikke så meget ændrer sig, selvom de tre ikke er med. Jeg føler ikke det store pres, jeg spiller det basket, jeg gør”, udtalte Zohore til landsholdets pressemøde onsdag.

Jonas Zohore vil formentlig få en større rolle i reboundspillet, og være en af nøglerne til dansk succes, hvor det bliver vigtigt ikke at tillade for mange second-chance-points til både Litauen og Tjekkiet. En disciplin som Tjekkiet var bedst til i de to holds første opgør.

Dansk Ligalandshold

Til de to kvalifikationskampe, har 7 af de 13 spillere på landsholdet, deres daglige gang i en af den danske ligas ti klubber, hvilket er et anelse højere tal, end normalt, men ikke nødvendigvis et tegn på et svækket landshold.

“Først og fremmest mangler vi Kevin Larsen og Jonathan Gilling. Det forklarer noget af det. Den danske liga har set en fantastisk udvikling, og jeg håber den vil fortsætte” udtaler landstræner Erez Bittman.

Philip Hertz peger ligeledes på det høje niveau og gode talentudvikling.

“Der er flere unge spillere i Danmark, som er begyndt at vise, at de kan spille godt på højt niveau, og gøre det godt i den danske liga, så det er meget smart at få dem op på herrelandsholdet, så de kan udvikle sig endnu mere. Basketligaen er ikke en dårlig liga. Der er en del gode spillere både danske og udenlandske spillere, så konkurrencen er god.”

Af de danske spillere er det Adama Darboe, August Haas, Frederik Rungby, Philip Hertz, Sebastian Åris, Mathias Bak og Martin Poulsen, der til dagligt spiller i Basketligaen.

Anderledes forberedelse end vanligt

Fra mandag 23. november til mandag 30. november befinder det danske basketballlandshold sig i en helt og aldeles lukket coronaboble, hvor spillerne, trænere og alle andre omkring holdet skal opholde sig på samme etage på et hotel, udover når de skal spise på hotellet, træne eller spille kamp.

Det giver en lidt anderledes forberedelse proces, som Philip Hertz dog mener, kan komme danskerne til gode, og nævner den indbyrdes kemi på holdet som en potentiel fordel:

“Jeg synes ikke, at boblen påvirker os særlig meget. Vi kender alle sammen hinanden godt og har spillet mod og med hinanden igennem tiden. Derudover har vi en super kemi på og uden for banen, så det kan være det kommer til at være en fordel for os- det må tiden vise”.

Ligeså udtalte landstræner Erez Bittman i forbindelse med udtagelsen af truppen, at Danmark skulle forsøge at vende coronasituationen til deres fordel, selvom han kunne være bekymret for nogle af spillernes form:

“En af effekterne fra coronavirus er, at mange spillere kommer til at misse landskampe, eller kommer uden at være i vanlig kampform, eftersom deres hold ikke har spillet eller trænet normalt. Det gælder også for nogle af de danske spillere, men vi fokuserer på, at det skal være en fordel for os og for de spillere, vi har med i dette vindue. Vi er klar til to kampe, hvor vi skal repræsentere Danmark og gøre vore fans stolte”.

Kan stadig nå EM-plads

Da det kun er Belgien som har maksimum point i Danmarks gruppe, er en EM-billet stadig indenfor rækkevidde, selvom det sandsynligvis vil kræve mindst 3 sejre i de næste 4 kampe.

Danmark indtager i øjeblikket gruppens sidsteplads, mens weekendens modstandere ligger nummer 2 og 3 med en enkelt sejr hver.

Stillingen

Du kan følge herrelandsholdets to kampe på Fullcourts liveblog, eller i TV på TV3 Max eller Viaplay.

Se andre spændende artikler