fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EuroLeague

Alt du skal vide om Iffe Lundbergs nye klub

I torsdags kom det frem, at danske Iffe Lundberg kun er en underskrift fra at skifte til en af Europas mest succesfulde basketballklubber i form af CSKA Moskva. Derfor får du her et overblik over den russiske storklubs forhistorie og nuværende trup sammensætning.

Torsdag eftermiddag kom det frem, at Danmarks i øjeblikket bedste basketballspiller, Gabriel ´Iffe´ Lundberg, står på kanten af et skifte til den russiske storklub CSKA Moskva.

Forud for 2020/21 sæsonen skiftede Iffe Lundberg fra sin spanske klub Iberostar Tenerife til den polske klub Zielona Gora, da han ikke følte, at han havde en stor nok rolle hos Tenerife. Tilbage i rollen som den spilstyrende point guard, har Iffe Lundberg således eksekveret og leveret flotte præstationer fra første fløjt.

Zielona Gora spiller til dagligt i en af Europas stærkeste klubturneringer, VTB United League, hvor Iffe Lundberg allerede i sin debut mod EuroLeague-holdet Zenit Sankt Petersborg noterede sig for 27 point, 4 rebounds, 4 assists og 2 steals. Det høje niveau fortsatte efter debuten og tilbage i december måned kunne Lundberg lade sig kåre til Månedens MVP i VTB United League.

De flotte præstationer er naturligvis ikke gået ubemærket hen, og allerede i sidste måned var der konkret interesse for Lundberg fra Grækenland, da EuroLeague-klubben Panathinaikos havde følehornene ude efter danskeren.

I stedet er det CSKA Moskva, der har sikret sig Lundbergs talenter og valgt at opruste deres backcourt i en tid, hvor klubben er hårdt ramt af skader. Profiler som Will Clyburn, Tornike Shengelia og Nikola Milutinov er ude i flere uger, mens holdets normale stjerne guard Mike James er hjemme i USA efter endnu et corona-relateret dødsfald i hans nærmeste familie. Det forlyder, at CSKA-profilen vender tilbage til Moskva i den kommende uge.

Ligesom Zielona Gora deltager CSKA Moskva også i VTB United League og har i den forbindelse haft rig mulighed for at holde øje med Iffe Lundberg og nærstudere hans spil. Derudover deltager Moskva-klubben også i Turkish Airlines EuroLeague, og det er på mange måder en yderst succesfuld klub som Iffe Lundberg skal tørne ud for i nærmeste fremtid.

En klub med pokalskabet i orden

CSKA Moskva blev grundlagt 23. april i 1923 under navnet OPPV og hørte under Hærens Generelle Uddannelses Service. Det betød også at holdet i de første år kæmpede med fodbold- og ishockeyholdet, der på det tidspunkt var langt mere populært, om spillere til truppen. Fra perioden 1923 og frem til 1937 var det også byer fremfor klubber, der kæmpede om det russiske mesterskab, men ikke desto mindre høstede holdet fra Moskva allerede de første år national succes. Moskva vandt som by det russiske mesterskab fire gange fra 1923-1937 med flere OPPV-spillere på holdkortet.

I 1938 kom der en mindre omstrukturering af den sovjetiske liga, der gjorde det nu var klubber, som vi kender det i dag, der kæmpede mod hinanden fremfor enkelte byer med et fælles hold.

Holdet sikrede sig således sit første USSR mesterskab som klub i 1945, men først i 1960erne tog succesen for alvor fat. Her vandt klubben 23 af 32 mulige mesterskaber inden USSR blev til Rusland. Den navnemæssige samfundsforandring betød dog intet for Moskva-klubbens succes, og fra 1992 til 2019 hentede CSKA yderligere 26 nationale mesterskaber.

Ved siden af den nationale succes har CSKA Moskva som nævnt også deltaget i VTB United League siden turneringens oprindelse, hvor de har vundet ti ud af 11 mulige gange, og den vej igennem markeret sig som et af Østeuropas ubestridte bedste hold.

Det er dog ikke kun i Østeuropa, at klubben har domineret. Faktisk er CSKA Moskva den klub i Europa, der har vundet det vi kender som Turkish Airlines EuroLeague flest gange. En turnering som mange betragter som verdens næstbedste turnering.

Da det russiske mandskab for første gang stod øverst på sejrsskamlen, var dengang turneringen stiadg hed European Champions Cup. Her vandt de turneringen i 1961,1963, 1969 og 1971. Derfra skulle der dog gå en længere årrække, før de igen kunne kalde sig mestre af turneringen. Først i 2006 vandt de EuroLeague igen. Inden de også i 2008, 2016 og 2019 kunne kalde sig for mestre af turneringen.

Den nuværende trup og målsætning

Med en vinderkultur, der kan spores tilbage til klubbens oprindelse og i alt 75 nationale og internationale pokal- og mesterskabstriumfer til at bakke det op, er det ikke underligt, at klubben er et stort trækplaster for mange spillere, der enten håber på at tage skridtet videre til NBA, eller som lige præcis ikke kunne slå igennem i verdens fineste basketballturnering. Det betyder også, at CSKA på vanlig vis igen i år stiller op i alle turneringer for at vinde dem – og imponerende nok har en realistisk chance for at gøre det.

Blandt årets profiler hos CSKA Moskva kan nævnes point guard Mike James, de tre wing-spillere Darrun Hilliard, Will Clyburn og Daniel Hacket, samt power forward og center Tornike Shengelia og Nikola Milutinov.

Ens for dem alle er, at de enten har været inde omkring NBA, eller har været blandt profilerne hos nogle af Europas bedste klubber, inden de er kommet til CSKA Moskva.

Den samme beskrivelse kan man i et vist omfang sætte på Iffe Lundberg, der med tre sæsoner i spansk basketball og et flot 2020 i Polen og på det danske landshold for alvor har slået sit navn fast.

Forventning om spilletid

På trods af Iffe Lundbergs flotte præstationer, skal han ikke nødvendigvis forvente en plads i startopstillingen fra dag et. Kampen om pladsen som startende point guard vil stå mellem Iffe Lundberg og holdets største stjerne Mike James. James fører lige nu EuroLeague-turneringen i point per kamp og var efter midtvejspunktet i grundspillet favorit til prisen som EuroLeageu MVP blandt de 18 holds general managers.

James er dog, som tidligere nævnt, hjemme i USA, og har tidligere på sæsonen været suspenderet af klubben som følge af interne skamysler i omklædningsrummet tilbage i januar. Ikke desto mindre må det forventes, at James forbliver startende point guard resten af sæsonen, så snart han er tilbage. Det betyder, at Iffe Lundberg kan blive nødt til at stille sig tilfreds med en rolle som backup, afhængigt af, hvor villig han er til at konkurrere om spilletiden som shooting guard.

I det tilfælde vil det være tidligere NBA-spiller Darrun Hilliard og den rutinerede skarpskytte Daniel Hackett, som Lundberg skal slå af pinden. Det vil ikke være en umulig opgave, men den danske spilstyrer og scoringsmaskine står over for hård konkurrence.

Til Lundbergs fordel har CSKA Moskva som led i deres rotationsprincip alene i EuroLeague turneringen ti forskellige spillere, der snitter over 15 minutter per kamp, mens spilletiden i den velkendte VTB United League i endnu højere grad er fordelt ud på hele truppen. Her er der således ingen spiller, der snitter over 22 minutters spilletid per kamp, men hele 12 spillere får i gennemsnit over et kvarters spilletid i den stærke klubturnering, som Lundberg har leveret så fint i.

En plads i startopstillingen vil altså blive svær at tilkæmpe sig, men det er på ingen måde urealistisk. Til gengæld bør Iffe Lundberg stadig kunne se frem til en del spilletid på tværs af de i alt fire forskellige klubturneringer, som CSKA Moskva deltager i, selvom konkurrencen er steget.

Springet fra Europa til NBA

Hvert år ser vi en lille håndfuld af europæiske talenter blive draftet til NBA. Flere af dem har spillet EuroLeague basketball inden de har taget springet videre til verdens bedste liga. Her kan store navne som Arvydas Sabonis, Drazen Petrovic og Luka Doncic blandt andet nævnes.

Og selvom det tilbage i årets NBA Draft var unge spillere som Deni Avdija, Theo Maledon og Aleksej Pokusevski, der blev draftet ud af EuroLeague, har vi også set ældre spillere på Iffe Lundbergs alder blive håndplukket til NBA.

Her kan nævnes spillere som Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica og senest Facundo Campazzo, der alle var mellem 25-29 år, da de kom ind i NBA og fik deres debut. Det vidner om, at leverer du et højt niveau i Europas top turneringer, kan du stadig få din chance i NBA uanset alder.

Fortsætter Iffe Lundberg med at lægge et ekstra niveau på sit spil, som vi har set ham gøre de senere år, er det ikke utænkeligt, at der også vil komme et attraktivt tilbud fra NBA.

Flot skifte med konsekvenser for landsholdet

Iffe Lundbergs skifte til CSKA Moskva vidner om høj kvalitet og flotte præstationer. Noget som det danske landshold også har nydt godt af i lang tid.

Desværre vil et skifte til en EuroLeague-klub som CSKA Moskva med al sandsynlighed betyde færre optrædener i den rød-hvide nationaltrøje, og selv har Lundberg allerede bekræftet, at han misser de to kommende landskampe mod Litauen og Belgien.

Turneringen har højeste prioritet for de deltagende klubber, hvilket også har betydet, at vi sjældent ser dansk-amerikanske Shavon Shields på landsholdet. Af samme grund har Litauen og Tjekkiet også manglet profiler som Marius Grigonis og Jan Vessely i de seneste landskampe mod Danmark.

Potentiel debut

Selvom kontrakten nu er underskrevet, er Lundberg stadig i spil til at deltage i en pokalfinale for Zielona Gora i morgen, og det er derfor uvist, hvornår vi kan se Iffe Lundberg trække CSKA-trøjen over hovedet.

Holdet spiller deres næste kamp 19. februar mod Panathinaikos inden de skal en tur til Grækenland 25. februar til et opgør mod Olympiakos. Helt sikkert vil det formentlig være, at Lundberg er med i truppen d. 2. marts på udebane mod Maccabi Playtika Tel Aviv i EuroLeague, mens han kan få debut på sin nye hjemmebane, Megasport Arena, i VTB United League mod Tsmoki Minsk 7. marts.

Skrevet af

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

BK Amagers Andrew Sims var flyvende med 28 point, men en stor fjerde periode sikrede BC Copenhagen en smal sejr på 88-83.

Basketligaen

19-årige Jack Sørensen leverede en ny career high i Basketligaen, da han med 21 point hjalp Holbæk-Stenhus til en sejr på 78-74 mod BMS...

Basketligaen

Op mod 2,500 var til basketball, da Randers Cimbria i sidste uge slog dørene op til kampen mod Bakken Bears, og den nye tilskuerrekord...

Basketligaen

Horsens IC har længe været flyvende i denne sæson, og den flotte stime forlængede de, da de bankede Randers Cimbria på udebane. De gule...

Bakken Bears

Klasseforskellen var igen for stor, da Bakken Bears mandag udspillede Svendborg Rabbits med 100-70.

Bakken Bears

Bakken Bears´ 17-årige stjerneskud Frederik Drejer Erichsen kom godt fra land til ungdomsturneringen Adidas Next Generation Tournament i Dubai, da han med 11 point...

Bakken Bears

Værløse Blue Hawks viste lovende takter i kampens første 25 minutter, da de torsdag mødte Bakken Bears, men måtte sande, at aarhusianerne var en...

Basketligaen

Randers Cimbria var lige ved at smide sejren på gulvet mod Svendborg Rabbits, men sluttede kampen godt af og sejrede med 83-91 på udebane....