Litauen stjæler EM-billetten for snuden af de danske basketherrer i de døende sekunder

Danmark tabte med 77-76 til Litauen i en direkte duel om at tage gruppens sidste billet til næste års EM-slutrunde.
Arkivfoto: FIBA.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

Alt var på spil, da Danmark mandag aften mødte Litauen i sidste kvalifikationsrunde til EM 2022.

Begge hold havde alt at vinde og samtidigt alt at tabe, da vinderen ville kvalificere sig direkte til slutrunden, mens taberen ville være tvunget til at se slutrunden hjemmefra. Med andre ord var det vind eller forsvind for begge mandskaber.

Kampens betydning var heller ikke til at tage fejl af, og det betød, at kampen skulle afgøres i de sidste sekunder, hvor litauerne kunne trække det længste strå.

Danmark tabte opgøret til basketballmastodonterne med cifrene 77-76.

David besejrede næsten Goliat

Taget kampens betydning in mente kunne man fristes til at tro, at kampen kunne starte nervøst, men det var snarere det modsatte, der blev aktuelt. Begge hold forsøgte nemlig på at presse modstanderen i kampens første minutter, men denne opskrift lykkedes litauerne bedst med. Derfor bragte forhåndsfavoritterne sig også hurtigt foran med 14-6.

Den hårde begyndelse prellede dog af på danskerne, der kom bedre og bedre med i kampen, som første halvleg skred frem. Midtvejs i anden periode kunne Philip Hertz fuldende et flot dansk comeback med en 3-pointsscoring til stillingen 27-27.

Dette fik dog vækket litauerne, der atter bragte sig i front med knap 10 point på få minutter. Litauen formåede dog ikke at holde trykket mod danskerne, og derfor kunne Danmark stille og roligt nærme sig litauerne, som første halvleg løb ud. Dette betød at Danmark kunne gå til pause bagud med blot 41-37, efter at man havde vundet anden periode med 18-16.

De danske drenge fortsatte anden halvleg, hvor de slap. Danskerne tvang litauerne til at lave mange personlige fejl, hvilket de rødklædte fik fuld valuta for pengene for. Rådvilde og tydeligt frustreret kunne de litauiske spillere se på, da Kevin Larsen første udlignede til 50-50 og herefter gjorde det til 55-50 efter to straffekast og en succesfuld 3-pointsscoring. Dette var første gang, at Danmark var i front i opgøret.

Det danske storspil fik ikke Litauen til at gå helt op i limningen, men det var nok til, at danskerne kunne gå ind til sidste periode foran med 60-58.

Litauen kom som forvandlet ud til de sidste 10 minutter, og gik hurtigt på et 8-0 run. Selvom danskerne kom på scoringstavlen og nærmede sig Litauen, så så det svært ud for Danmark, da stillingen viste 75-66 i litauisk favør med blot tre minutter igen.

Ikke desto mindre gik Danmark på et flot 9-0 run på godt et minut, hvilket betød, at danskerne blot var bagud med to point med lidt over et minuts spil igen.

Med 40 sekunder igen blev Jonas Zohore sendt på stregen og kunne udligne, men lykkedes blot med at scorer på et enkelt straffekast. Herfra kom hverken Litauen eller Danmark på scoringstavlen, selvom begge hold var meget tæt på.

Bredden viste sig afgørende

For Danmark var der få spillere, der kom på scoringstavlen, mens billedet var et noget andet for Litauen. Her fik samtlige spillere med undtagelse af Arnas Velicka nettet til at blafre.

Danmarks topscorere blev Kevin Larsen og Adama Darboe, der lavede henholdsvis 21 og 20 point.

Hos Litauen var det Mantas Kalnietis, der lavede flest point med sine 11 af slagsen, mens Jonas Maciulis, Vaidas Kariniauskas og Tomas Dimsa alle lavede 10 point.

Med nederlaget ender Danmark på gruppens sidsteplads a point med Tjekkiet med 8 point, mens Litauen og Belgien hentede 10 point i løbet af de seks gruppespilskampe.

Se andre spændende artikler