fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Herrelandsholdet var én scoring fra EM – Men resultatet giver forhåbninger om en lys fremtid

Danmark var blot én enkelt scoring fra EM, men det til trods, så er dansk basketball på sit højeste niveau nogensinde. Fullcourt har snakket med basketekspert, Jesper Hauge, og landsholdsanfører, Adama Darboe, om landsholdets hjerteskærende nederlag men også den lyse fremtid.

Arkivfoto: FIBA.com

Én scoring. Millimeter kortere fingre.

Det er, hvad der endte med at adskille det danske herrelandshold fra deres første kvalifikation til en stor slutrunde nogensinde. Men kampen var symbol på noget mere og større. Dansk basketball er på sit bedste niveau nogensinde.

“Jeg er stadigvæk overdrevet skuffet og tænker på det hvert andet minut”

Herrelandsholdet havde givet sig selv den bedste mulighed for at nå EM, som de måske nogensinde har haft. En sejr over Litauen i kvalifikationens sidste kamp skulle der til – Men de fleste regnede ikke med, at det kunne lade sig gøre. Holdet var uden Iffe Lundberg, Darko Jukic og Sami Eleraki og skulle op mod en af Europas bedste og mest historiske basketnationer. Men de danske drenge overraskede alt og alle. Igen.

“Man er jo nærmest målløs over, at de kan møde så meget modgang. Man tager hjertet på det her hold væk i Iffe Lundberg, og alligevel stepper de andre spillere op på et niveau, som man kun kunne drømme om. Det er i min optik enestående flot,” siger Jesper Hauge, der kommenterede kampen for TV3Max. Hauge er eliteansvarlig for Værløse Blue Hawks og tidligere Sportschef i DBBF.

Men det lykkedes ikke for danskerne at vinde kampen til sidst. Det forblev lige ved og næsten, og det gav et af de mest hjerteskærende øjeblikke i herrelandsholdets historie.

Adama Darboe var manden, der havde muligheden for at lægge bolden i kurven i de døende sekunder, men Kalnietis fik det yderste af fingrene på og braste den danske drøm.

Annonce. Scroll for at læse videre.

“Vi ville for alt i verden gerne have vundet, og det havde betydet sindssygt meget for store dele af basketdanmark. Jeg er stadigvæk overdrevet skuffet og tænker på det hvert andet minut. Hvordan det kunne have været den anden vej rundt,” fortæller Adama Darboe.

Men under skuffelsen gemmer der sig også en stolthed over landsholdets præstationer de sidste fire måneder.

“Når man kigger tilbage, så er det vildt imponerende, at vi som basketnation kan gøre sådan nogle ting.”

Realistisk med slutrunde i nærmeste fremtid

Og det er i den grad imponerende, hvad landsholdet har præsteret. I november slog de to top 10 lande i verden i Litauen og Tjekkiet – En sensation, der sjældent er set før i basketverden. På trods af nederlaget til Litauen i den sidste kamp, så er der god grund til at være optimistisk.

“Den vigtigste ting, vi har skabt på det her landshold, det er en winning culture. Med Erez Bittman ved roret, der har vi vundet langt flere landskamp, end vi har tabt, og det kan jeg altså ikke huske, at vi før har haft i en længere periode i dansk landsholdsbasket,” siger Jesper Hauge.

Adama Darboe har ikke kun været landsholdsanfører og en del landsholdets flotte præstationer, han har også været med på Bakken Bears’ Champions League eventyr. Darboe er med sine 34 år en af de mest rutinerede kræfter i dansk basketball og har været en del af udviklingen over de sidste 15 år. Og han er enig i, at tingene ser godt ud for tiden, både for herrelandsholdet og generelt dansk basketball.

“Jeg føler, at fremtiden, og lige nu og her, er rigtig lys. Jeg har modtaget rigtig mange beskeder fra ind og udland, hvor de virkelig giver os ros, og kan se, at vi er på vej et godt sted hen. Vi formår at spille op med de bedste, og det er jeg virkelig stolt af, og det siger alt om, at vi forhåbentlig går en rigtig god fremtid i møde,” siger den danske point guard.

Annonce. Scroll for at læse videre.

Og så presser der sig nogle store spørgsmål på. Var landsholdets præstationer en én gangs ting – Eller kan vi tillade os at forvente mere? Og kan det lykkedes at komme med til en slutrunde?

“Det var selvfølgelig en gylden mulighed, og igen det er pissehamrende ærgerligt, at vi ikke formår at trække det længste strå til sidst. Men niveauet er hævet, og nogle gange kan det være svært at se, når man selv er i det. Jeg håber af hele mit hjerte, at det bliver i min basketlevetid, at vi kommer med til en slutrunde, men ellers den næste generation, der kommer lige rundt om hjørnet,” siger Adama Darboe.

Og Jesper Hauge er enig i, at en slutrunde er realistisk i den nærmeste fremtid.

“Der er ingen tvivl om, at det giver forhåbninger om mere, men vi ved også, at den næste kamp bliver lige så svær. Der er ingen garanti for, at vi kommer i denne situation lige foreløbig. Jeg er optimist, for jeg synes, at der er så meget at bygge videre på, men der er også mange faldgruber. Men til den næste EM-kval, der er vi måske lidt heldigere med lodtrækningen og har flere spillere tilgængelige. Så tror jeg på, at vi kan lave et stort resultat med den her gruppe af spillere,” vurderer basketeksperten.

Hauge fortæller videre, at det er afgørende, at der bliver arbejdet videre på den succes, som landsholdet har haft. Der skal reklameres for dansk basketball, så resten af idrætsdanmark forstår, hvor stor en præstation, landsholdet lige har leveret. For som Hauge siger, så ville det også give genlyd, hvis Færøerne næsten slog Frankrig ud af EM-kvalifikationen i fodbold.

Selvom kvalifikationen glippede, så har basketfans fra hele landet været klistret til skærmene for at følge de heroiske præstationer fra landsholdet. Og det vil Adama Darboe gerne slutte af med at takke for.

“Jeg vil sige tak til hele Danmarks basketballland for at støtte op omkring os. Det har været meget rørende med alle de forskellige beskeder. Det er en stor ting at være med til, både for mig og holdet. Så jeg vil gerne takke på holdets vegne for den fantastiske opbakning, vi har fået hjemmefra.”

Annonce. Scroll for at læse videre.

 

Jeg er Fullcourts chefredaktør. Jeg har det overordnet ansvar for sidens indhold, og jeg brænder for alt basketball, hvor jeg bidrager til både NBA- og Basketligadelen af siden.

Annonce
Annonce

Andre artikler med dette emne

FIBA

FIBA har tirsdag offentliggjort en opdateret udgave af deres verdensrangliste, og Danmark er faldet to placeringer siden sidste udgave.

Landshold

Alexander Christiansen og Sebastian Pfaff er tilbage med endnu en dansker-update. Denne uges opdatering er imidlertid en kort en af slagsen, da der har...

Eurobasket

Danmark var regnet som kampens favorit, men hjemmeholdet fra Kosovo gav danskerne kamp til stregen og skød deres gruppespil i præ-kvalifikationen til EM 2025...

Eurobasket

Se Danmarks kamp mod Kosovo lige her.

Eurobasket

Arnel Dedic har udtaget de 12 spillere, som skal forsøge at vinde søndagens landskamp i Kosovo.

Eurobasket

Den danske herrelandsholdstrup er ramt af Covid-19. Landstræner Arnel Dedic har derfor lavet to udskiftninger i truppen forud for opgøret mod Kosovo søndag.

Eurobasket

Se Kvindelandsholdets EM-kvalifikationskamp mod Østrig lige her.

Eurobasket

Torsdag aften skal Danmark møde Østrig i kvalifikationen til EM 2023, og Kvindelandsholdets helt store profil Maria Steen Jespersen forventer et tæt opgør.