Én kamp afgør det hele – I morgen kæmper Danmark for historisk EM-billet

I morgen skal Danmark spille deres sidste EM-kvalifikationskamp i denne omgang. En sejr sender holdet til deres første store slutrunde i 65 år.
Fiba.com
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter

En sejr over Litauen giver Danmark en EM-billet. Et nederlag sender Litauen videre i stedet. Så simpelt kan det gøres. Knald eller fald. Alt eller intet. Den vigtigste landsholdskamp nogensinde, mod et af verdens bedste landshold, hvor en sejr kan give den første slutrundebillet til herrelandsholdet i 65 år. Så er banen ellers kridtet op.

I november chokerede Danmark hele basketeuropa med en sejr over Litauen. Faktisk var Litauen så store forhåndsfavoritter, at bookmakerne helt havde fjernet muligheden for at sætte penge på holdet, mens en dansk sejr gav pengene 16 gange igen. Men som bekendt gik det ikke, som nogen havde forudset, da det danske landshold slog Litauen 76-80. Eller rettere sagt, som næsten ingen havde forudset. Det danske landshold havde en ukuelig tro på egne evner, og det viste sig på banen, hvor spillerne viste mandsmod, fight, energi og klasse. Høj klasse.

Sejren over Litauen blev fulgt op med en næsten ligeså overraskende sejr over Tjekkiet, og så havde landsholdet pludselig en realistisk mulighed for at booke en billet til EM i 2022. Bare én sejr mere over Litauen skal der til. Der er dog ikke noget ‘bare’ over at skulle slå et af Europas bedste hold. Igen. Og chancerne bliver ikke større af, at landsholdet må undvære Iffe Lundberg, der få dage inden afrejse til Litauen skiftede til CSKA Moskva, der ikke vil give den danske stjerne fri til landskampene. Og i onsdags blev det så endnu sværere, da Darko Jukic brækkede hånden til træning og derfor heller ikke kommer i kamp.

Belgisk lussing skal glemmes

Landsholdet spillede i går mod Belgien i en kamp, der reelt set ikke havde den store betydning. Derfor gør det heller ikke så meget, at Danmark tabte med 23 point, da det ikke ændrer på, at landsholdet stadig skal slå Litauen for at få en EM-billet. Kampen var dog alligevel vigtig for at få prøvet nogle ting af. Og for at se, hvor landsholdet står uden Iffe Lundberg.

“To minutter efter at kampen var slut, sagde vi til spillerne, at den her kamp hører til i historiebøgerne. Den er ikke relevant. Det er en god ting, at vi fik fordelt minutter mellem spillerne, og at alle spillerne var på banen. Der er nogle få gode ting, vi kan tage med videre, men det, at vi tabte med 20 point, vil ikke have nogen mental effekt på os til kampen i morgen,” siger Danmarks landstræner, Erez Bittman, til Fullcourt.

Danmark scorede kun 65 point mod Belgien, og de lignede et hold, der havde svært ved at score uden Iffe Lundberg og Darko Jukic. Erez Bittman kommer dog ikke til at lave de store ændringer i gameplanen før kampen mod Litauen.

“Det er ikke noget, vi kan ændre på én dag. Det skal mere eller mindre komme fra spillere, der viser sig frem, og jeg håber virkelig, at vi vil finde de to spillere, der vil steppe up i morgen.”

Landstræneren peger også på, at mere end 50% af Danmarks angreb foregik i inside-spillet i går, hvor det helst skulle ligge på omkring 65% outside og 35% inside. Derfor håber Bittman, at nogle af guard-spillerne kommer til at tage mere ansvar offensivt.

Det mentale skal være nøglen til sejr

Hvis Danmark skal gentage sensationssejren fra november, så skal flere ting gå landsholdets vej. Erez Bittman peger på det mentale, som en af de store nøgler til sejr.

“Det her er en af de kampe, hvor den mentale del er rigtig, rigtig vigtig, da Litauen er under kæmpe pres. Vi er selvfølgelig også under pres, men det er ikke det samme, da det ikke var meningen, at vi skulle være i den her situation. Ingen troede, at den sidste kamp skulle afgøre, om vi skal til EM. Vi kommer for at kæmpe og for at have det sjovt.”

Landstræneren fremhæver også nogle ting, som holdet skal forbedre. I kampen mod Belgien ramte landsholdet kun 60% af deres 28 straffekast, og det siger Bittman, skal op på 80-85%, hvis Danmark skal have en chance for at slå Litauen. Han nævner derudover, at der skal være fokus på at komme først på de løse bolde og sørge for, at Litauen får så få offensive rebounds som muligt. Men samtidig mener han også, at det taktiske kommer i anden række i forhold til at skabe overraskelsen i morgen.

“Vi kan komme med nogle små taktiske overraskelser, men det er en af de kampe, hvor det taktiske ikke er så vigtigt. De vigtigste ting er karakter, individuelle personligheder og, hvem der vil steppe up på det rigtige tidspunkt,” siger Erez Bittman.

Og så har Danmark ét vigtigt våben. Selvtillid. Til truppen i morgen er det kun Kevin Larsen, der ikke var med, da Danmark i november slog Litauen. Spillerne har altså prøvet det før. De ved, at det kan lade sig gøre.

“Alle spillerne så, at det kan lykkedes, hvis du kommer med godt humør, og du tror på dig selv. Jeg tror, at vi er okay på den mentale front. Vi er en speciel gruppe, og jeg synes, at vi har lavet nogle heroiske ting over de sidste fire år. Spillerne ved, at vi kan vinde kampe. Og det betyder, at det kan ske igen tre måneder efter, at det skete første gang,” afslutter Erez Bittman med at fortælle.

Skæbnekampen spilles i morgen kl. 18:30. Kampen kan ses på TV3Max/Viaplay eller følges på en liveblog her på Fullcourt.

Se andre spændende artikler