fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Software fra FIBA skal hjælpe danske dommere

Rune Ressel Larsen som til dagligt er dommer i Basketligaen, fortæller om det nye tiltag hvor FIBA-Europe har besluttet sig for, at dets 51 medlemslande, heriblandt Danmark, modtager deres Observer Programme software kvit og frit.

Hvad er det? Og hvad betyder det for udviklingen af dommere?

Af Rune Larsen: Det er et softwaresystem som via laptop etc. er tilknyttet kameraet på en given kamp. Hvis der opstår en situation under kampen, kan instruktøren vha. et enkelt klik, samle en sekvens op, som er sket tidligere, dvs. at systemet går tilbage i tid og ”klipper” sekvensen til lagring. Disse sekvenser kategoriseres og i princippet kan instruktøren sammen med dommere allerede i halvlegen analysere de interessante situationer.

Normalt vil dette dog kunne anvendes til udviklingskampe i forbindelse med stævner, hvor man efter kampen kan gå ind og kigge på situationer, placering mm. For den enkelte dommer vil oplevelsen af feedback fra en kamp blive markant anderledes, da det nu kan underbygges med konkrete situationer som ses igen på en skærm – vi ved alle Video lyver ikke og derfor vil indlæringen kunne øges markant blandt dommerne.

Læs også: Jesper Brixen – Dommerne skræmmes væk

Det er et system der tidligere har stået i 2.400.- Euro og derfor været udenfor rækkevidde for anvendelse i Danmark pga. manglende ressourcer og som regel kun været de større lande forundt, men FIBA-europe har besluttet sig at frigive dette med udgangen af 2013.

”Det her glæder vi os rigtigt meget til i Danmark, da dette vil kunne give den næste generation af dommere i dansk basket en meget hurtigere indlæring end tidligere. Dansk basket har brug for dygtige dommere og dommere som udvikler sig hele tiden, dette er et perfekt værktøj til dem som søger at blive bedre og er bestemt noget DBBF vil implementere og anvende i vores øverste dommerkurser.”

Afslutter FIBA-instruktør Rune Larsen, som sammen med DBBF´s Dommerudvalg er ansvarlig for dommeruddannelsen, med at fortælle om det nye tiltag.

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Det var et brag af en kamp, der blev spillet i Svendborg mandag aften. Det blev gæsterne fra Næstved, der løb med sejren. Kampen...

Basketligaen

Geof Kotila, der har været en af de mest betydningsfulde personer i dansk basketball er gået bort.

Basketligaen

Randers Cimbria Getafe vandt mandag aften med 89-99 ude mod Horsens IC og viste stor styrke inden årets pokalfinale, der finder sted i weekenden.

Bakken Bears

Bakken Bears vandt stort over BMS Herlev, som de besejrede for anden gang i denne sæson. Denne gang vandt de med hele 34 point,...

Basketligaen

BK Amager sejrede for anden gang i slutspillet, da de sikrede sig en sejr efter 40 tætte minutter mod Holbæk-Stenhus.

Basketligaen

BC Copenhagen fortsatte den glimerende form og slog Bears Academy stort

Basketligaen

Der var masser af drama, da Randers Cimbria torsdag sejrede mod Svendborg Rabbits. Kaninerne havde muligheden for at stjæle sejren til sidst, men til...

Basketligaen

Onsdag aften tog Bears Academy imod Holbæk-Stenhus i Vejlby-Risskov Hallen, og forud for opgøret havde hverken af holdene været godt kørende. Academy havde tabt...