fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

EuroLeague

Interview med Nemanja Nedovic

Nemanja Nedovic er en af Serbiens, og ikke mindst Europas, mest talentfulde spillere fra årgang ’91, og dette år har været et betydningsfyldt et af slagsen for den unge guard, der har taget et stort skridt, imod at indtage Europa for alvor.

Fullcourt har i den anledning været så heldige at få et eksklusivt interview med den unge guard, for at høre lidt nærmere om hans karriere, og ikke mindst planer for fremtiden.

Den tidlige karriere

Nemanja Nedovic er fra en lille by kaldet Nova Varos i den vestlige del af Serbien, men er rent faktisk født og opvokset i Italien, da hans far var professionel håndboldspiller i bla. den italienske liga. Det var netop i Italien hans liv med basketball startede, da han begyndte at spille for klubben Ascoli Basket. I 2002 flyttede han dog tilbage til hjembyen i Serbien, og allerede her viste han gode takter med hans atletiske evner ved at kunne dunke som blot 11-årig, dog med en håndbold.

Et par år efter skete den store omdrejning i hans liv, da han i 2005 som 15-årig ankom til den traditionsrige klub fra Beograd KK Crvena Zvezda (KK Røde Stjerne Beograd), der spiller i ABA League, som er en regional liga hvor de EX-Jugoslaviske lande konkurrere om mesterskabet. Ligaen er desuden en af de bedste af slagsen i Europa, og det var her han startede sin professionelle karriere. Det var rent faktisk også her at Nemanja Jovanovic, som er nuværende assistenttræner hos Hørsholm 79ers, fik lov til at sætte sit touch på den unge spiller.

Som junior i Crvena Zvezda vandt han juniormesterskabet i 2008. Dette var en af de største grunde til at han efterfølgende fik sin debut på førsteholdet samme år i en alder af blot 17 år, under træneren Svetislav Pesic. Chancen tog han ikke for givet, og herefter gik det stærkt med udviklingen. Hans navn blev dog virkeligt kendt efter U20 EM i 2011, hvor han blev den tredje mest scorende spiller med 19.8 point pr. kamp. Derudover havde han en utrolig attraktiv og atletisk spillestil, som trænere rundt omkring i Europa meget hurtigt fik øje på.

International Succes

Efter fire år i Crvena Zvezda, hvor han fik faste minutter på førsteholdet og viste utrolige gode takter, tog han dog en beslutning om at det var på tide at komme videre i karrieren. I sommers valgte den unge guard derfor at takke ja til de litauiske giganter Lietuvos Rytas, hvor han samtidigt har fået mulighed for at udfolde sig på den helt store scene, nemlig Euroleague.

Før skiftet til Lietuvos Rytas var Nemanja Nedovic i en periode rygtet til at skrive sig på til NBA draften i sommeren 2012. Den 21-årige guard fik god omtale, og blev vurderet til at have gode kvaliteter, samt spået som et second round pick af flere eksperter, men valgte meget hurtigt at droppe dette, og blot fortsætte sin udvikling i Europa.

Chad Ford fra ESPN udtalte blandt andet at han var en ren NBA-atlet, men at han stadig manglede en smule erfaring:

“He’s an NBA athlete all the way. He measured with a crazy 41 inch vertical at the Adidas Eurocamp last year. But he’s a bit of a tweener, lacks a great jump shot and is still playing a limited role on his team. A potential second round pick.”

Året 2012 var desuden også et stort år for Nedovic på landsholdsplan, idet han for første gang blev udtaget til det serbiske A-landshold, og var samtidigt med til at spille Serbien videre til Eurobasket 2013 i Slovenien.

Interview med Nemanja Nedovic

Indledelsesvis lægger Nemanja Nedovic ud med at fortælle til Fullcourt, hvordan han i det hele taget begyndte med at spille basketball, og hvem han overhovedet skylder sin tak til for at have presset ham i den rigtige retning.

”Jeg har igennem hele mit unge liv prøvet mange sportsgrene af, men min mor har dog et eller andet sted altid skubbet mig hen mod Basketball. Hun følte, vil jeg tro, at jeg ville finde mig bedst tilpas i den sport.”

Nemanja har ikke det store kendskab til Danmark ,og dansk basket, men en ting kan han dog fortælle, og samtidigt give et lille råd til de danske spillere der har forhåbninger om en professionel karriere indenfor sporten. En filosofi om basketball som han selv har levet efter.

”Jeg har flere gange gentaget at talent kun er 20% af en spillers kunnen. De resterende 80% er viljestyrke, og meget hårdt arbejde for at nå sine mål. Selv når det går ned af bakke skal man fortsætte med at arbejde hårdt, gøre sit bedste, og resultaterne vil i sidste ende kunne ses.”

Da Nemanja Nedovic kom til Crvena Zvezda i 2005 var det som nævnt tidligere, Hørsholms assistenttræner Nemanja Jovanovic, der stod for træningen og udviklingen af de unge spillere sammen med Ivo Simovic. En tid som Nedovic beskriver som en vidunderlig periode i hans liv.

”Ja den periode husker jeg som en rigtig god periode i mit liv og ikke mindst karriere. Man kan vel sige at det var en overgang fra ungdomsbasket til min senior karriere. Han var min træner sammen med Ivo Simovic, og de havde et rigtig godt samarbejde med os spillere. De har haft en rigtig stor indflydelse på min karriere.”

I sommeren 2012 kom dog dagen hvor Nedovic fik et suværent tilbud af de europæiske giganter og talentmaskinen Lietuvos Rytas. Crvena Zvezdas sportsdirektør ville gøre alt for at beholde det unge talent, men i sidste ende var tilbuddet så godt, at det ikke kunne afslås.

”Hvor svært det end har været at tage denne beslutning idet jeg er vokset op i Røde Stjerne Beograd, så synes jeg at jeg har taget det rigtige valg. Det var på tide til at komme videre, og det faktum at Lietuvos Rytas spiller Euroleague havde også stor indflydelse på min beslutning.”

Tilvænningsprocessen til litauisk og international basketball har tilsyneladende gået ekstremt hurtigt idet den 21-årige guard hurtigt er faldet tilpas. Han snitter i den nationale litauiske liga 10.67 point, 2.67 rebounds, 2 assist og 2 steals pr. kamp, imens han i den regionale liga snitter 9.89 point, 2.5 rebounds og 2.1 assist pr. kamp. Han spiller omtrent 20 minutter pr. kamp i begge ligaer.

”Jeg troede at tilvænningsprocessen ville være sværere, men jeg har hurtigt vænnet mig til det. Folk har taget rigtig godt imod mig og betingelserne i klubben har været fantastiske. Derfor har jeg ikke haft problemer med at yde mit maksimale.”

Udover den nationale og regionale liga har Nemanja Nedovic også fået lov til at mærke de europæiske scener igennem Euroleague hvor han snittede 9.8 point, 2.5 rebounds og 2.1 assist pr. kamp. Lietuvos Rytos var i gruppe med Barcelona, CSKA Moskva, Partizan Beograd, Besiktas og Brose Baskets. En gruppe litauerne lige nøjagtig ikke formåede at komme videre fra til TOP 16, da Janis Blums i den sidste kamp i gruppespillet brændte på litauernes sidste forsøg og tabte med et enkelt point til Besiktas. Dog har det ikke gjort forskel på at følelsen og oplevelsen af dette selskab har været enorm inspirerende.

”Det er fuldstændigt ubeskriveligt, en helt og aldeles super fantastisk følelse.”

Nemanja Nedovic er af medier og eksperter i flere år nu blevet omtalt, som en af de store stjerne i Europa, og det ser den unge serber som en stor ære, og samtidig en drøm der går i opfyldelse, og som et udbytte efter mange års hårdt arbejde.

”Jeg er bestemt imponeret og beæret over at blive set på, på den måde. Det har selvfølgeligt altid været min drøm et eller andet sted, da jeg startede. Men i den drøm, er der lagt meget hårdt arbejde i og mange afkald af forskellige slags, og jeg er utrolig glad for at det har givet pote i sidste ende.”

Alle små basketdrenge drømmer om NBA, og det gør Nemanja Nedovic også. Men han lægger dog ikke skjul på at han er tilfreds med tilværelsen i Europa, og at han ikke prøver at skynde processen for at komme til NBA.

”NBA er selvfølgeligt en stor drøm. De spiller en speciel form for basketball derover som jeg virkelig godt kan lide, men jeg tager den med ro. Jeg er netop ankommet til Litauen og Lietuvos Rytas hvor jeg har skrevet under på en kontrakt der siger 1+1+1, så jeg tager det stille og roligt.”

Den unge guard har haft utrolig mange trænere igennem sit liv, og nogen sætter altid mere præg end andre. I Nedovics tilfælde er det den serbiske træner Svetislav Pesic, og ikke mindst Sasa Nikitovic, der også i en periode fungerede som cheftræner for Røde Stjerne Beograd gjorde mest indtryk på ham.

”Alle de trænere jeg har haft igennem mit liv har været fantastiske, og jeg har lært noget fra dem alle. Kvalitetsmæssigt har det helt sikkert været Svetislav Pesic, men jeg har dog lært mere fra Sasa Nikitovic.”

Hvis Nemanja Nedovic en dag skulle komme til NBA, er der helt klart ingen tvivl om hvor, den talentfulde guard kunne ønske sig at komme til.

”Min yndlings hold i Europa er selvfølgeligt Crvena Zvezda Beograd. I NBA er det L.A Lakers.”

Hans yndlingsspiller er derfor heller ikke helt overraskende en af NBA’s allerstørste spillere igennem tidende.

”Min yndlingsspiller er helt klart Kobe Bryant”

Afslutter Nemanja Nedovic med at fortælle til Fullcourt med et smil på læben.

Highlights med Nemanja Nedovic:

Nemanja Nedovic der dunker i en alder af 15 år.

Draftexpress har også lavet en scouting video af Nemanja Nedovic som i kan se ved at klikke her.

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Både Svendborg Rabbits og Team FOG Næstved vandt overbevisende, da Rabbits slog BMS Herlev, og Næstved besejrede BK Amager.

Basketligaen

En gammel kending af Randers Cimbria vender tilbage. I dag har klubben offentliggjort, at de har hentet Bakary Camara tilbage.

Bears Academy

Holger Saugstrup Rasmussen tog et år ud kalenderne for at blive klogere på kroppen. Nu er han kommet tilbage til landets bedste række, hvor...

Holbæk-Stenhus

Rasmus Blak var en Holbæks helt store profiler i deres første sæson i Basketligaen. Efter en sæson for klubben i Basketligaen, skiftede han Danmark...

Basketligaen

Formstærke Horsens IC vandt deres ottende kamp i træk i Basketligaen, da de besejrede Bears Academy med 56-88.

Basketligaen

Det blev en Randers-sejr, da de havde besøg af BMS Herlev søndag eftermiddag. Kampen sluttede 86-76 til Randers Cimbria.

Bakken Bears

Bakken Bears fortsatte den ubesejrede stime i Basketligaen, da de søndag slog Team FOG Næstved med 98-77.

Basketligaen

BK Amager må undvære Tomas Bjarkason, som skal opereres i knæet og først er tilbage i det nye år, mens sæsonen er slut for...