Interview med Iffe Lundberg: Jeg er mere motiveret end nogensinde før

Efter tre år i Spanien drager danske Iffe Lundberg mod Polen, hvor han skal spille for Stelmet Enea som både spiller i den bedste polske række og i den russiske VTB United League. Fullcourt har fået sig en snak med Iffe Lundberg, hvor den danske landsholdsstjerne deler sine tanker, overvejelser og årsager til skiftet væk fra Spanien, hans sæson hos Iberostar Tenerife og forventninger til sit nye kapitel i Polen.
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
OBS: Dette er en længere artikel, der svarer til ca. 5 A4-siders læsning

Efter tre succesfulde og lærerige sæsoner i Spanien for henholdsvis BAXI Manresa og Iberostar Tenerife skifter den danske landsholdsspiller Iffe Lundberg tilværelsen på de Kanariske øer ud med den polske by Zielona Góra og de forsvarende polske mestre, Stelmet Zielona Gora. De polske mestre er også med i den stærke VTB United League, hvor hold fra Rusland og nogle hold fra omkringliggende lande hører hjemme.

Iffe Lundberg har skrevet under på en etårig kontrakt med Stelmet Enea og forlader et Tenerife-mandskab efter en succesfuld sæson i den bedste spanske række, Liga ACB, som bød på en syvendeplads. Lundberg snittede 6,9 point, 1,8 rebounds og 1,9 assists på knap 16 minutters spilletid i Liga Endesa, bedre kendt som Liga ACB, som er en af de stærkeste ligaer i Europa.

Men selvom den 25-årige dansker formåede at ende i den sjove ende af tabellen med Iberostar Tenerife, vandt FIBA Intercontinental Cup og spillede en væsentlig rolle i Tenerifes sejr i sidste spillerunde imod den spanske mastodont fra Catalonien, F.C Barcelona, var sæson 2019/20 ikke en sæson uden modgang. Modgang som dog ikke slog danskeren ud – tværtimod.

Realiteten stod i kontrast til løfterne

Spoler vi tiden tilbage til, da Iberostar Tenerife og Iffe Lundberg drøftede kontrakt, var begge parter enige om, hvilken rolle Lundberg ville få, og danskeren har været klar i mælet når det kom til, hvilke forventninger han havde til hans rolle på holdet.

Men i takt med at sæsonen skred frem, fandt Lundberg ud af, at den rolle, han var blevet lovet, aldrig helt ville blive effektueret. Det satte nogle tanker igang hos den danske basketballstjerne om, hvorvidt Iberostar Tenerife var et hold, som gjorde det muligt for ham, at udfolde sig som spiller og opnå sit fulde potentiale.

Her ses Iffe Lundberg i kamp mod italienske Virtus Bologna i finalen i FIBA Intercontinental Cup – Arkivfoto: FIBA Intercontinental Cup

” Jeg føler ikke helt, at der blev stolet 100% på mig. Når man er vant til at være “stjernen” eller en af profilerne på holdet, som jeg eksempelvis var i Manresa, og spiller godt på landsholdet, så har jeg jo visse forventninger. Den rolle, som jeg endte med at have på holdet, stod i realiteten lidt i kontrast til de forventninger, jeg til dels havde givet mig selv, og dels hvad jeg var blevet fortalt,” indleder Iffe Lundberg med at fortælle til Fullcourt.dk. og fortsætter:

“Jeg ankom med så meget selvtillid på grund af den sæson, jeg havde haft med Manresa og mine præstationer på landsholdet, at jeg følte, jeg nok skulle fortsætte den gode stime, men så løb jeg meget hurtigt ind i en væg, da virkeligheden ramte. Det tog lidt hårdere på mig end forventet, at jeg ikke fik den rolle og de minutter, jeg havde regnet med,” fortæller han.

Point Guard-positionen

Grundet dette led Lundbergs selvtillid et mindre knæk, hvilket blev afspejlet i hans spil på banen, hvor han blev mere usikker og lavede flere fejl.

Derudover var der en manglende kontinuitet i de minutter, Lundberg fik på banen, idet at han i en kamp fik lov at spille 25 minutter, mens han i næste kamp kunne få fem minutter. Alt dette blev derfor udslagsgivende for Lundbergs tid hos Tenerife. En anden ting var, at Lundberg var blevet lovet mange minutter helt specifikt på point guard-positionen – dette blev dog aldrig rigtig til noget til stor ærgrelse for Iffe Lundberg, der dog understreger, at konkurrencen på guard-positionerne var stor.

“Jeg har altid spillet combo guard, altså begge guard positioner, men jeg blev hentet til klubben som 2´er, altså shooting guard og mere SG end som point guard. Men jeg kan bedst lide at være 1´er (Point guard, red.), og det var også et af samtaleemnerne, jeg havde med dem. De minutter, jeg troede, jeg skulle have på point guard-positionen, fik jeg ikke, hvorfor jeg efter et stykke tid inde i sæsonen besluttede,  at min agent skulle markedsføre og profilere mig som en point guard, da jeg spiller bedst, når jeg har bolden i hænderne og skal kreere noget for mig selv og mine holdkammerater fremfor omvendt,” nævner han og uddyber:

“Det skal selvfølgelig også lige siges, at det gør det lidt sværere, når man spiller med en tidligere NBA- og Euroleague-spiller i Marce (Marcelinho Huertas, red.), som havde sin bedste sæson i hele hans karriere,”

Et nyt kapitel i Polen

Og det er så her polske Stelmet Enea kommer ind i billedet. Efter et stykke tid, hvor danskeren og hans agent havde været i dialog med en række hold, fandt cheftræner for Stelmet Enea, Žan Tabak, ud af, at Iffe var ledig på markedet. Cheftræner Tabak, som har en fortid som spiller i NBA og manges års trænererfaring for store hold som Baskonia og Maccabi Tel Aviv, udviste stor interesse for den danske landsholdsspiller og valgte derfor at kontakte en af Iffes tidligere cheftrænere fra Manresa-tiderne ved navn Diego Ocampo for at forhøre sig om danskeren og hans kvaliteter.

“Žan Tabak ringede til min træner fra playoffs i mit første år hos Manresa, Diego Ocampo, og sagde, at han overvejede signe mig og spurgte derfor ind til, hvordan jeg ville være som point guard. Det første år i Manresa spillede jeg kun shooting guard – alligevel sagde Ocampo til Tabak, at jeg er bedre som point guard end shooting guard,” fortæller Iffe og uddyber:

“Derefter kontaktede han Joan Penarroya, som var træner i mit andet år hos Manresa, og var den træner, som gjorde det muligt for mig at slå igennem i Liga ACB. Penarroya var enig med Diego, og derefter så Stelmet Eneas coach lidt video på mig. Efter alt dette var der gået mellem 20 og 30 minutter, og Tabak havde allerede ringet til klubbens præsident og sagt, at ham her Iffe Lundberg ville han have,” siger Iffe.

“Jeg ved ingenting om Polen”

Da Lundbergs agenter senere introducerede ham for tilbuddet fra Polen, var han dog ikke ligefrem i ekstase. Et skifte væk fra en af Europas største, stærkeste og mest prestigefyldte ligaer skulle ikke komme på tale, men så blev danskeren præsenteret for holdets cheftræner.

” I starten tænker jeg: Hvad er det i snakker om? – for jeg ved ingenting om polsk basketball, så jeg tænker straks nej tak, da jeg har tilbud fra hold i Liga ACB, Bundesligaen og den tyrkiske liga. Min agent siger så, at Stelmets cheftræner er en sand legende og en af de bedste trænere i Europa, og at han er meget interesseret i mig og rigtig gerne vil snakke med mig,” siger Lundberg videre.

Agenterne fik overtalt Iffe, der tog en samtale med cheftræner, Zan Tabak, som gav Lundberg en følelse af, at han var meget interesseret i den 193 centimeter høje dansker, der først og fremmest ville blive startende point guard for det polske mandskab. Dernæst vil Iffe få alle de minutter, som hans krop nu kan klare, hvilket var sød musik i Lundbergs ører.

“Træneren fortæller mig, ligesom mine agenter også havde sagt, at Stelmet Enea udover den polske liga også deltager i VTB, og det ender med at blive udslagsgivende for, at jeg tager til Polen. Han siger også, at jeg vil blive holdets go-to-guy, og det er netop den rolle, jeg søger,” pointerer Iffe Lundberg vedrørende skiftet til Polen.

Et enkelt år i Polen

Under samtalen fortæller coach Tabak Iffe, at han bare skal komme og spille et enkelt år år, da han mener, at Iffe har brug for at have frie tøjler og blive guidet det sidste stykke hen til at blive den point guard, han har potentialet til. Idet at danskeren kun er 25 år, siger Tabak, at han skal komme og spille en sæson og kan dermed blive klar til at tage et stort skridt op af stigen.

“Kom her og spil. Du har bare brug for en sæson, siger han (Zan Tabak, red.) til mig over telefonen. Så kan du tage tilbage til Liga ACB, hvis det er det, du har lyst til og få de bedste tilbud, du kan tage til Tyrkiet og få de bedste tilbud, eller du kan endda også nå NBA. Du kan spille hvor som helst, hvis du kommer og dominerer, som jeg ved, du vil gøre. Så jeg var meget overrasket, men jeg vidste godt, at VTB-ligaen har rigtig mange gode hold, hvor flere af dem er med i Euroleague. så det er uden tvivl en meget stærk liga og derfor et rigtig godt udstillingvindue,” nævner Iffe Lundberg.

Men på trods af, at den russiske VTB-liga, som ligeledes består af et hold fra Kazakhstan, Estland, Hviderusland og netop Polen, erkender danskeren, at skiftet væk fra Spanien og den bedste spanske række, som han har spillet i de seneste to år, til Polen er et skridt ned.

Arkivfoto: FIBA Intercontinental Cup

Alligevel ser han stor potentiale i dette skifte til Polen og VTB, da Iffe har snakket med svenske Ludvig Håkanson, som han har spillet imod i Liga ACB, da Håkanson spillede for Moviestar Estudiantes. Håkonsen tog netop skridtet ned og skiftede Spanien ud med Polen og Stelmet, da han – ligesom Lundberg – ville gå fra at være en combo guard til fast at være point guard.

Efter en god sæson hos Stelmet kunne Håkanson her for nyligt tegne en toårig kontrakt med RETAbet Bilbao, og derfor påpeger den danske landsholdsspiller, at selvom dette er et skridt ned, kan der godt komme et godt resultat ud af det.

“Ender jeg med at spille godt i VTB-ligaen, så kan jeg tage tre skridt længere op, så man kan godt sige, at det, jeg tager nu, er et skridt ned fra ACB til den polske liga- selvfølgelig, fordi jeg har været vant til at spille på det højeste niveau i Europa. Men niveauet i VTB er mere eller mindre på samme niveau som ACB. Jeg regner med, at jeg kommer til at kunne levere godt for Stelmet Enea BC, så jeg kan tage to-tre skridt op, og hvis jeg så bare spillet middelmådigt, så kan jeg stadig vende tilbage til ACB, hvor jeg er kommet fra, fordi jeg allerede har etableret mig selv der,” siger han og fortsætter:

“Der var også andre tilbud. Jeg kunne sagtens være blevet i ACB, hvor fire hold ville have mig. De havde også købt ideen om, at jeg skulle spille point guard, men ikke på den måde som jeg kommer til at spille på i den kommende sæson med Stelmet. Nu har jeg spillet i Spanien i noget tid og er stadig “relativt” ny i ligaen, så i og med at jeg aldrig har spillet point guard i en hel sæson, så er det ikke ligefrem sådan, at de fleste klubber går og tænker, at de vil turde satse fuldt ud på en spiller, som siger han er god på en position, men reelt set aldrig har spillet den position i en hel sæson,” siger han.

Målet er Euroleague

Nu venter der sig en sæson i den bedste polske række og VTB United League for danske Iffe Lundberg, og han håber, at en god sæson i Polen kan resultere i et skifte til et Euroleague-hold. Den danske stjerne ved godt, at der nu hviler et stort pres på hans skuldre, men det kan han godt lide, da det er en god udfordring.

“Jeg ved, hvad jeg er i stand til at gøre. Det er derfor, jeg har så meget tro og selvtillid til mig selv, når det kommer til dette projekt. Der ligger et stort pres på mine skuldre, for hvis jeg nu kommer til at spille utrolig dårlig, så kan det blive meget, meget svært for mig at komme tilbage til toppen igen. Men det ved jeg, at jeg ikke kommer til at gøre. Jeg er mere motiveret end nogensinde før,” fortæller han.

Som nævnt tidligere i denne artikel stødte den velspillende dansker på nogle problemer i Tenerife-trøjen, men udover at lære utrolig meget af modgangen på et mentalt plan, har danskeren generelt udviklet sig meget i sin tid på den Kanariske ø Tenerife.

“Jeg har udviklet mig utrolig meget i min tid på Tenerife. Jeg har lært meget af Marcelinho Huertas denne sæson, og jeg har lært af mine fejltagelser, og det har styrket mit spil, især på det mentale aspekt. Det har uden tvivl været min klart største lesson, at jeg er blevet stærkere mentalt. Mit år på Tenerife var første gang i min tidlige karriere, at jeg har mødt modgang. Det har gjort, at jeg står stærkere nu,” siger og han fortsætter:

“Det var også min egen skyld (at han stødte på modgang, red.) Jeg var ikke stærk nok mentalt og levede i perioder heller ikke helt op til mine egne forventninger,” afslutter han med at fortælle i interviewet til Fullcourt.dk.

Iffe Lundberg og hans nye hold, Stelmet Enea, tager hul på den nye sæson d. 20 September.

Se andre spændende artikler