fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Basketligaen

Værløse vil være økonomisk ansvarlige

Det kom som et chok for det meste af Basket-Danmark, da Hørsholm for nyligt meddelte, at de i den kommende sæson ikke vil være at finde i Basketligaen. En uholdbar økonomisk situation, der var tæt på at betyde konkurs, hvis ikke velvillige sponsorer havde hjulpet klubben, har gjort, at klubben må sadle om og starte forfra.

Lige nu ligger en af anden af de danske traditionsklubber, Værløse BBK, i 1. division. For 20 år siden var de en af dansk baskets flagskibe, der vandt mesterskabet i ’96, samt mesterskaber og pokaltitler i ’02 og ’03 under overbygningerne Værløse/Farum og BF Copenhagen, mens de fra sæsonen 10/11 til 14/15 lå og kæmpede i den tungere del af ligaen.

Siden da har klubben befundet sig i landets næstbedste række, hvor man har samlet stumperne og fået klubben på ret køl, hvad angår både økonomi, setup og sammensætning af truppen.

Det har krævet mange timers arbejde, men med en øjeblikkelig 1. plads i 1. division kan man ikke bebrejde klubbens ledelse, hvis tankerne efterhånden begynder at florere om en mulig oprykning til landets bedste række.

Den livsnødvendige, sunde økonomi
Holdet trænes af Anders Sommer, mens Thomas Silfen, der har erfaring som træner i Basketligaen for blandt andet Værløse, er elitechef på tredje år. Han kom til klubben i 2002 og med enkelte afstikkere til blandt andet SISU’s ligaherrer samt Glostrup og Virum’s ligadamer, så er han indbegrebet af Værløse.

Thomas Silfen er naturligvis begejstret over, at klubbens unge mandskab præsterer i 1. division og har forhåbninger om en dag at se Værløse vende tilbage til landets bedste række. Han er samtidig udmærket klar over, at træerne ikke vokser ind i himlen. Dette har Hørsholms situation været et tydeligt bevis på.

“Det er meget beklageligt, at Hørsholm ikke har kunne finde fodfæste med det ellers flotte setup, de har opbygget igennem en årrække. Det er ærgerligt, at manglende økonomi igen er udslagsgivende for, at dygtige ambitiøse basketballspillere og gode kræfter i og omkring klubben må stoppe et ellers godt bidrag til dansk basketball.”

“Jeg kender ikke de præcise omstændigheder i Hørsholm, men det er da bekymrende, at en klub, som har haft stort fokus på at opsøge investorer og skabe et kommercielt produkt, ikke har formået at indfri egne forventninger. Det viser bare, hvor svært det er at skabe et stabilt økonomisk fundament, og man foranlediges til at tænke, at hvis ikke Hørsholm kunne klare det med deres professionelle tilgang, hvem skulle så kunne gøre det?”

Forskellen på top og bund for stor
Der er for alvor kommet et skred i forskellen mellem “de store” og “de små” i Basketligaen. Klubber som Bakken Bears, Horsens IC og Team FOG Næstved vokser år efter år i kategorier som indtjening, succes, tilskuertal, mens skæbnen, som Hørsholm lider under, er et scenarie vi i det senere år har oplevet flere gange. Sidste år så konkurrenten SISU sig nødsaget til at lade sig tvangsnedrykke til 2. division for at starte forfra.

Klubber som Aabyhøj/BC Aarhus, Aalborg Vikings, BK Amager og Team Sjælland lå alle i en årrække i den bedste række, men måtte enten lukke eller rykkede ned uden intentioner om at komme op igen, fordi det tærer på klubbernes ressourcer.

Det er naturligvis skuffende for alle omkring dansk basket, at skulle se klubber smide håndklædet i ringen, og Basketligaens krav til de deltagende klubber har tidligere været til diskussion. Thomas Silfen kan godt se problemstillingen, men han har svært ved at se løsningen.

“Jeg tror ikke, der kun er én opskrift på succes i Basketligaen, men jo bedre økonomi en klub kommer med, desto mere manøvredygtig er den også i forhold til at tiltrække og udskifte spillere før og under sæsonen, ligesom de kan lønne folk for at løse vigtige opgaver. Dette vil også over tid afspejle sig i holdets placering i tabellen.”

“Da man i sin tid satte krav for deltagelse i Basketligaen, var det med det formål at gøre ligaen mere attraktiv for tilskuere og sponsorer og skabe et bedre og mere ensartet produkt. Dette har bidraget til et kvalitetsløft på mange områder, men rigtig nok har det også gjort ligaen til en omkostningstung affære. ”

“Der er uden tvivl et udskillelsesløb i gang, hvor afstanden mellem top og bund bliver større, og der bliver længere og længere mellem de hold, som kan fastholde deres plads i ligaen efter 2-3 sæsoner. Vi må væk fra, at alle klubber konkurrerer på samme vilkår, men hvordan skal en sådan model kunne se ud og hænge sammen? Dette er den største udfordring.”

Fokus på ungdomsarbejdet
Når man, som Værløse, tidligere har ligget med i den sjove ende og vundet både mesterskaber, pokaltitler og deltaget i europæisk basket, så kan en klub ikke bebrejdes at drømme mod tidligere storhedstider.

Idag, hvor sport er blevet meget kommerciel, og økonomien i langt de fleste tilfælde skal være på plads for at få længerevarende succes, så er især de mindre klubber tvunget ud i at bruge mange unge spillere, hvilket er godt for talenterne, men det kan være svært for klubberne at etablere sig.

For Værløses vedkommende er dette dog ikke en nytænkende måde at gøre tingene på, da klubben i forvejen har kørt efter en strategi, hvor de har haft fokus på at udvikle unge talenter. De har dog ikke glemt tidligere tiders succes, som kan bruges som inspiration for de nye generationer, men det kræver hårdt arbejde at skabe de gyldne årgange.

“I Værløse husker vi tidligere tiders store bedrifter. Vi har været i ligaen af et par omgange og er nok en klub, der har et ekstraordinært stort fokus på ikke at tilsidesætte klubbens store talentudviklingsarbejde på en ligasatsning.”

“Vi har i Værløse udarbejdet en elitestrategi, som indebærer, at vi ønsker at deltage på det sportslige niveau, der bedst udfordrer vores egne talenter. Om dette er i ligaen eller 1. division er for os ikke det afgørende. Det afgørende er, om niveauet for spillerne er det rette sammenholdt med en turneringsmodel, hvor vi ikke belaster klubben økonomisk eller på anden vis.”

“Vi har igennem et par år fundet et godt leje for kampafvikling, økonomi og ressourcer. Kan vi fastholde denne model i et eventuelt nyt ophold i Basketligaen, ville dette være et naturligt skridt, hvis det samtidig er det rigtige sportslige niveau for vores spillere.”

Hvis man vil se på noget af produktet af Værløses talentsatsning, skal man blot små 20 kilometer nordøst. I sommer sendte klubben de unge spillere Martin Poulsen, Asbjørn Nerlov og Nikolaj Bank til Hørsholm for at give dem muligheden for at udvikle sig i Basketligaen.

“Vi har det rigtig godt med at kunne sende spillere videre til højere niveau, uanset om det så er til Hørsholm, college eller andre steder. Det er hvad, der tjener spillerens udvikling bedst. Vi har udviklet en model, vi kalder for TalentCare, som netop arbejder med at hjælpe vores talenter videre, og som sikrer, at vi alle i klubben arbejder sammen om at lykkedes med dette.”

Ligevægt mellem succes og udvikling
I 1. division er holdet (næsten) ikke til at stoppe. De ligger nr. 1 efter 13 sejre ud af 14 mulige. Cheftræner Anders Sommer udtalte i efteråret til sn.dk, at de decideret følte, at de manglede modstand, og netop derfor kan man ikke fortænke Værløse i at gå med tanker om oprykning.

Det kræver dog, at økonomien og setup’et er til det, og her spiller blandt andet Basketligaens krav en nøglerolle, og i Værløse har man nogle idéer til, hvordan tingene skal gøres.

“I forhold til kravene i Basketligaen angående turneringsformen, økonomi og krav skal differentieres afhængig af den enkelte klubs ressourcer, så ved jeg, at der bliver arbejdet på det. Dette udviklingsarbejde støtter vi i Værløse. Vi ønsker kun det bedste for dansk talentudvikling. Kan vi fastholde en forsvarlig, økonomisk, sportslig og ressourcemæssig model, så vil Basketligaen være et naturligt skridt for Værløse Basket, hvis det samtidig er det rigtige sportslige niveau for vores spillere.”

“Vi har et ambitiøst seniorprojekt med dygtige trænere, fysioterapeuter og fysiske trænere. Opbakningen er generelt god, selvom vi skal arbejde med at få vores yngste medlemmer til at komme til vores senior herre- og damekampe. Vi er inde i en god udvikling, hvor vi fortsat arbejder på at blive stærkere på vores forretningsgange, organisationsudvikling og interne kommunikation.”

Grunden til de mange unge spillere i Værløse findes i baglandet. Mange dygtige ungdomstrænere, fokus på den enkelte spiller og overgangen fra ungdom- til seniorspiller udvikler og modner de unge spillere, så de i højere grad er klar til at træde ind på den voksne scene.

“Vi har dygtige trænere på alle vores hold i hele klubben. Vi gør meget på dette område, og jeg tror at Værløses stabilitet i 1. division er resultatet af mange generationers dedikerede arbejde i ungdomsrækkerne.

“Derudover er vi lykkedes med at udvikle så tilpas mange spillere igennem en lang årrække, at vi nu har et hold bestående af både unge og erfarne spillere fra vores eget talentprogram. Disse spillere kender klubben, hinanden og den måde vi arbejder og spiller på. Vi vægter et godt talentudviklingsmiljø højere end medaljer på ungdomssiden.”

Skrevet af

Skribent på Basketligaen siden 2013. Dansk basket er den klare favorit, men der følges med i basket på internationalt plan både i NBA og Europa.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

Randers Cimbria har forlænget med de to lokale talenter Oliver Barker og Mads Gravesen.

Basketligaen

Randers Cimbria har meldt ud, at Mads Bro fortsætter endnu en sæson i klubben.

Basketligaen

Svendborg Rabbits har belønnet det danske talent William Jelle med en kontrakt for næste sæson. Jelle fik sin debut i Basketligaen i sidste sæson.

Basketligaen

Værløse Blue Hawks har en ny spiller på plads. Værløse har torsdag præsenteret islandske Þorgrímur Starri Halldórsson på sin Facebookside. Þorgrímur Starri Halldórsson er...

Basketligaen

Svendborg Rabbits mister en af sidste sæson stjernespillere i form af hollandske Dylan Van Eyck, der skifter til spanske Odilo FC Cartagena CB.

Basketligaen

Tomas Bjarkason har forlænget sin aftale med BK Amager, så den nu løber endnu en sæson.

Basketligaen

Oscar Quackenbush og BK Amager fortsætter samarbejdet. Dermed går Quackenbush ind til sin sjette sæson i Basketligaen som Amager-spiller.

Basketligaen

Bears Academy holder på 19-årige William Bloch, der i den kommende sæson kan se frem til en større rolle på holdet.