fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eurobasket

Det er tid til at italienerne viser deres værd mod Litauen

Italienerne har et klasse mandskab, der skal til at vågne op levere de resultater man kan forvente af en trup fyldt med profiler. Litauen, derimod skal levere en holdpræstation af de store for ikke at smide det hele, som de var ved at gøre mod Georgien.

Italien har kun tabt to kampe ved EM, men de har langt fra toppet igennem hele turneringen. De to nederlag er faldet til Tyrkiet og Serbien, imens de har vundet over Island, Tyskland, Spanien og Israel.

Litauen har til forskel for italienerne kun tabt en enkelt kamp til Belgien, og vundet fem kampe over Ukraine, Letland, Estland, Tjekkiet og med nød og næppe Georgien i ottendedelsfinalen.

Sidste gang de to hold mødtes var ved EM i 2013 i Slovenien. Litauen slog Italien, netop i kvartfinalen, og endte senere i finalen mod Frankrig. Der så de dog langt stærkere ud end de gør i dag. Litauen har desuden vundet over Italien ved deres tre sidste internationale møder. Sidste gang Italien slog litauerne var helt tilbage i 1998.

Artiklen fortsætter under biledet

Italien skal udnytte hele holdet mod Litauen - Foto: FIBA - Ciamillo Castoria - Metals

Italien skal udnytte hele holdet mod Litauen – Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Metlas

Italien er favoritter

Hverken Italien eller Litauen har ligefrem sprudlet ved EM. Og det kan godt være at Litauen har 5 sejre, men det er ikke ligefrem 5 sejre over nogle af Europas bedste landshold. Dermed er det svært at vurdere, hvor de befinder sig i øjeblikket.

Italien har ligeledes ikke spillet op til deres niveau i alle kampe. Vi så dem slå Spanien, og efterfølgende gik det lidt ned af bakke med spillet. De har nemlig store problemer med at iscenesætte alle spillere i truppen, og profilerne har skiftevis haft en god kamp. Kan de dog alle ramme niveauet på samme tid, kan de dog skabe virkelig store ting, og være en skræmmende modstander.

Læs også: Italien sikkert ved ved EM efter storsejr over Israel

De spillere der har spillet bedst er selvfølgeligt de store profiler Gallinari, Belinelli, Gentile, Bargnani og Datome. I mellemtiden har Italien dog mistet Datome, som måske kunne vende tilbage i aftenens kamp mod Litauen. De første fire benævnte spillere har alle snittet langt over 10 point pr. kamp, imens resten af holdet snitter langt under de 10 point – Og det er noget de skal forsøge at gøre noget ved.

I den litauiske lejr er det tre spillere der snitter over 10 point pr. kamp, Valanciunas, Maciulis, og Jankunas. Jonas Valenciunas har umiddelbart været deres største profil med sine 15.4 point og 8 rebounds pr. kamp. Han var dog nærmest usynlig med sine blot 5 point i sejren over Georgien, hvor Litauen næsten røg ud. Og kommer han ikke i gang mod Italien, så kan det i sig selv være dødsstødet.

Læs også: Fantastiske Maciulis reddede Litauen

Maciulis viste dog at selvom Valenciunas ikke ramte sin dag, så kan man stadig regne med den 30-årige forward, der spillede en af sine bedste kampe i karrieren mod Georgien med sine 34 point med en skudprocent på 84.6% fra gulvet, samt 6 rebounds, 4 assists, og 3 assists, og sikrede litauerne en plads i kvartfinalen. Men hvad er chancen for at dét sker igen?

Maciulis kan ikke klare skejserne alene mod Italien, og der er i den grad brug for et fælles løft fra det litauiske landshold, der på papiret møder et stærkt italiensk mandskab.

Artiklen fortsætter under biledet

Litauen må hive et andet gear frem hvis de vil overleve igen - Foto: Eurobasket 2015 - FIBA - Ciamillo Castoria - Matthaios

Litauen må hive et andet gear frem hvis de vil overleve igen – Foto: Eurobasket 2015 – FIBA – Ciamillo Castoria – Matthaios

Statistikkerne taler både for og imod begge landshold

Tallene taler både for og imod begge hold. Noget som kunne betyde at det sagtens kunne blive en rigtig interessant kamp. For mens Italien er bedst i angrebet, så er Litauerne ikke overraskende bedst i forsvaret.

Italien er nemlig det tredje mest scorende hold med 86.0 point pr. kamp, imens Litauen scorer over 10 point mindre end Italien på en 11. plads med 74.2 point pr. kamp. Denne forskel er dog ikke ligeså stor som den vi kan se i forsvaret. Italien ligger nemlig som et af de dårligste forsvarshold ved EM på en 21. plads med 81 tilladte point pr. kamp, mens Litauen har det femte bedste forsvar og kun tillader 69.5 point.

Reboundskampen er til forskel for point, ret så ens mellem de to hold, med italiens 36.2 mod Litauens 37.5 pr. kamp. Det sted hvor Italien kunne forsøge at udnytte et hul er at Litauen i snit laver næsten 5 turnovers mere pr. kamp end dem selv 9.2 – 13.8. Omvendt stjæler Litauen bolden to gange mere end italienerne pr. kamp 3.5 – 5.7.

Kampen mellem de to lande ser ud til at blive et spændene opgør, hvor chancerne meget vel læner sig op af 50-50.

Man ved ikke helt hvor man skal placere de to hold efter meget svingende resultater, men dagens kamp kan give os et tydeligt svar på netop dette spørgsmål.

Kampen mellem Italien og Litauen er programsat til i dag, onsdag, med kampstart kl. 21:00.

Foto: FIBA – Ciamillo Castoria – Castoria

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Eurobasket

Danmark ydmygede torsdag aften Estland, der blev besejret med 81-53 i kvalifikationen til EM 2025.

FIBA

Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov og Franz Wagner udgør VM´s All Second-Team. Det har det internationale basketballforbund offentliggjort.

FIBA

USA og Serbien spillede sig tirsdag videre til semifinalerne til VM 2023 med sejre mod henholdsvis Italien og Litauen.

FIBA World Cup

Det var en amerikansk magtpræstation, vi var vidne til i tirsdagens anden kvartfinale, da USA overlegent slog Italien, 100-63, og spillede sig i VM-semifinalerne.

FIBA

Storfavoritterne fra USA tabte til Litauen i sidste kamp af anden runde ved VM. Litauen vandt kampen 110-104.

FIBA World Cup

Serbien så ud til at stikke af fra Italien ved den første kamp i anden runde af VM 2023, men italienerne kom tilbage og...

FIBA

Anden runde i FIBA World Cup 2023 står for døren. Se hvilke hold, der fortsat er med i kampen om VM-titlen, lige her.

FIBA

Det indledende gruppespil i FIBA World Cup 2023 nærmer sig sin afslutning, og hidtil har otte hold booket en billet til det næste gruppespil....