fbpx
Connect with us

Basketligaen

Spillerprofil: Jonathan Gilling

Jonathan Gilling blev født d. 29. juni 1991 og er opvokset i Rungsted. Han er en af de mere erfarne spillere på det danske basketballlandshold, da han har repræsenteret Danmark over en længere årrække samt været anfører.

Han startede karrieren i Hørsholm 79ers, med hvem han også har vundet bronze i Basketligaen. Han er også blevet kåret til årets unge spiller i Basketligaen, inden turen gik til USA og på college. I dag spiller han i den næstebedste spanske række for holdet Afanion CB Almansa.

Én af Gillings spidskompetencer er hans gode evner til at lave point på skud inden- og uden for 3-pointslinjen. På banen spiller han forward. Han måler 203 centimeter og vejer 95 kilo.

Barndomsklubben og college

Som ungdomsspiller tørnede Jonathan Gilling ud for Hørsholm 79ers, som også var for det hold, som han fik sin Basketliga-debut hos i 2009/2010-sæsonen i en alder af 18 år. Det blev til i alt 31 kampe for holdet i Gillings første sæson i Basketligaen, hvor han snittede 9,2 point, 4,0 rebounds og 2,0 assists pr. kamp.

Efter en flot debutsæson lagde Jonathan Gilling på i sit spil og blev bedre og bedre som sæsonen skred frem, hvilket også udmøntede sig i at han efter sæsonen blev kåret til årets talent i Basketligaen.

Det blev ikke alene til en flot individuel pris, men Gilling kunne sammen med sine holdkammerater glæde sig over, at de havde vundet bronzemedaljer.

Gilling var en markant profil på Hørsholm 79ers sin unge alder til trods, hvor han blev topscorer for klubben med et snit på 15,2 point pr. kamp. Pointsnittede gjorde også Gilling til den 12. mest scorende spiller i ligaen i denne sæson.

Foruden et gennemsnit på 15,2 point pr. kamp snittede Jonathan Gilling også 4,6 rebounds og 2,7 assists i 2010/2011-sæsonen.

Talentet var tydeligt, og derfor fik Gilling også muligheden for at tage på college i USA, nærmere bestemt ved skolen Arizona State University.

Foruden at skulle tage en uddannelse spillede den danske forward også på skolens NCAA Division 1-hold kaldet for Arizona State Sun Devils – samme hold som NBA-stjernen James Harden har spillet for i sin collegetid.

Den fireårige periode Jonathan Gilling tørnede ud for Arizona State Sun Devils var succesfuld. Gilling og holdkammeraterne spillede med om NCAA-mesterskabet i 2013/2014-sæsonen, hvor man nåede NCAA’s førsterunde, hvor man måtte se sig slået fra Texas Longhorns. I denne sæson snittede Gilling 7,67 point, 3,82 rebounds og 2,67 assists pr. kamp.

I løbet af sine fire år fra 2011 til 2015 hos Arizona State Sun Devils formåede danskeren at skrive sig ind i historiebøgerne.

Han er helt frem til i dag stadig en af de bedste skytter i holdets historie, samtidigt med at det også er tilfældet i PAC12 i NCAA, som er den konference, hvor Arizona State Sun Devils spiller. Han er kun overgået af Jason Kapono og Salim Stoudamire, der begge kan skrive NBA-spiller på cv’et.

Gilling overgår dermed blandt andre en af NBA’s bedste skytter i form af Klay Thompson, der er flere gange mester i NBA med sit hold Golden State Warriors.

Jonathan Gilling forsøgte da også at komme i NBA, da han stillede op til draften i 2015, men her blev han ikke valgt.

Returen til Danmark

Efter at college var et afsluttet kapitel for Jonathan Gilling, søgte han mod Europa og nærmere bestemt Cypern, hvor han i 2015/2016-sæsonen spillede meget kortvarigt for Petrolina AEK Larnaca B.C. i den bedste cypriotiske række.

Det blev kun til få kampe på den sydeuropæiske ferieø for danskeren, da klubben skiftede cheftræner i november, hvilket førte til, at Gilling måtte se sig om efter en ny klub, da han ikke var med i den nye træners planer for fremtiden. Derfor blev Jonathan Gilling opsagt på Cypern og rejste hjem til Danmark.

I første omgang gik rygterne på, at Gilling skulle repræsentere enten Bakken Bears eller Horsens IC, da man formodede, at de var de eneste danske klubber, der ville have råd til den danske profil.

Klubberne valgte dog at kigge efter andre spillere, hvorfor en retur til Danmark for Jonathan Gilling så besværlig ud. Gillings førsteprioritet var da også at finde en klub i udlandet, men da han ikke fik det rette tilbud, lykkedes det mod alle odds for barndomsklubben Hørsholm 79ers at skrabe nok penge sammen til at kunne hente Gilling.

Dermed lykkedes det for Hørsholm 79ers efter stor hjælp fra klubbens sponsorer at kunne præsentere en af klubbens stolte sønner fem år efter, han sidst var at finde i klubben.

Efter hjemkomsten til Hørsholm blev Jonathan Gilling kun i klubben en enkelt sæson. Sæsonen bød på en samlet fjerdeplads, hvor man tabte til de senere vindere i form af Horsens IC i semifinalen. Jonathan Gilling snittede 12,9 point, 5,6 rebounds og 2,2 assists.

Det spanske eventyr

Efter en enkelt sæson i Hørsholm drog Gilling sydpå til Spanien, hvor han har spillet siden. Han har indtil videre repræsenteret fire klubber i den næstbedste række, LEB Gold.

Første spanske klub var Cafes Candelas Breogan Lugo, hvor Gilling havde en fin sæson. Klubben nåede til kvartfinalen, hvor man blev slået ud af Leyma Basquet Coruña, der skulle vise sig at være Gillings kommende hold sæsonen efter.

Det blev til i alt 39 kampe for Gilling i Cafes Candelas Breogan Lugo, hvor han snittede 8,4, point, 3,4 rebounds og 1,2 assists.

Som sagt skiftede Jonathan Gilling til Leyma Basquet Coruña. Her spillede Gilling endnu en god sæson, men han måtte se sig slået ud i kvartfinalen af de senere vindere ICL Manresa med landsholdskammeraten Iffe Lundberg på holdet.

Efter sæsonen skiftede Jonatahn Gilling endnu en gang til sin tredje spanske klub på tre sæsoner. Denne gang var valget faldet på Malilla Baloncesto. Med Malilla Baloncesto skulle Jonathan Gilling vise sig nå længere i playoffs, end han hidtil havde haft held med.

Denne gang gik holdet til semifinalerne, hvor man måtte se sig slået ud af – endnu en gang – de senere vindere fra RETAbet Bilbao Basket.

I dag spiller Jonathan Gilling for holdet Afanion CB Almansa, hvor han er noteret for 24 kampe, inden sæsonen stoppede grundet coronakrisen.

Udvalgte statistiker og rekorder

  • 1x Dansk bronzevinder
  • 1x Årets talent i Basketligaen
  • Én af de bedste skytter gennem tiden i PAC12 i NCAA Division 1

Tjek Fullcourts nye Livescore ud her.

Jeg er skribent på Basketligaen. Når jeg ikke skriver artikler på Fullcourt, skriver jeg helt sikkert på en anden historie, da jeg til daglig studerer journalistik. Jeg har en stor interesse for basketball og et blødt punkt for DeMar DeRozan og Donovan Mitchell.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

More in Basketligaen