fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bakken Bears

Spillere og trænere ønsker flere kampe i Basketligaen

Denne sæson har budt på utroligt store pauser i Basketligaen, hvilket har gjort både spillere og trænere frustrerede over de lange ventetider mellem kampene.

Den bedste danske basketballrække Basketligaen har i denne sæson omstruktureret turneringen, hvilket har betydet færre kampe end tidligere. En ændring som spillerne og trænerne i ligaen ikke er begejstrede for.

Ifølge Michael Piloz, som er sportsdirektør i Danmarks største og mest succesfulde basketballklub Bakken Bears, var der i Basketligaen, et flertal for at reducere antallet af kampe for denne sæson.

Dette skete i forhold til at klubberne ønskede at sikre et højere tilskuersnit. Et ønske om at skabe færre, men meget federe og større events. Optimal mulighed for at træne, og dermed dygtiggørelse af spillerne. Frigørelse af økonomi til optimering af produktet og lavere ressourcetræk på de frivillige ressourcer.

Sidst men ikke mindst blev der også planlagt pauser, for i størst muligt omfang at tage hensyn til landsholdet, og de nye landsholdsvinduer, som FIBA har valgt at plotte ind undervejs i sæsonen.

I takt med at ændringerne blev indført i ligaen, opstod der dog et større hul end forventet. Den københavnske traditionsklub SISU valgte, efter kampprogrammet var lagt, at trække sig fra Basketligaen, hvilket skabte et problem, der ikke blev løst inden sæsonstart.

Fremgang i tilskuertallene

Kigges der på antallet af tilskuere til kampene i denne sæson, er de gennemsnitlige tilskuertal steget hos flere af klubberne, hvilket Team FOG Næstveds direktør Andreas Larsen også kan konkludere.

”I år lagde vi en ny turnering med færre kampe, hvor vi kunne fokusere på at skaffe flere tilskuere og mere opmærksomhed, og det synes jeg er lykkedes i høj grad,” understreger Andreas Larsen til Fullcourt og fortsætter:

”Alle hold har stigende tilskuertal, og for vores eget vedkommende det højeste snit nogensinde. Det havde været en umulighed med tre kampe på hjemmebane indenfor ti dage, som vi har haft andre år,” afslutter Næstveds direktør med at fortælle.

Udviklingen kan også ses udfra ligaens nylige beregninger, der indtil videre viser en stigning på 27 procent fra 662 til 839 tilskuere i snit.

Her er alle klubberne i Basketligaen, undtagen Bakken Bakken og Svendborg Rabbits, gået mindst 25 procent frem ifølge tallene, imens der ikke er en beregning for Wolfpack, eftersom de ikke spillede i Basketligaen i sidste sæson.


Klub 16-17 17-18 Ændring
Bakken 863 866 0%
Næstved 1.185 1.492 26%
Horsens 944 1.176 25%
Svendborg 982 964 -2%
Randers 164 303 85%
Hørsholm 551 726 32%
Wolfpack 589
Stevnsgade 339 483 42%

På trods af det stigende antal tilskuere til kampene i Basketligaen, ligger verden således, at spillerne ønsker at spille flere kampe.

Samtidig er spillerne ikke enige i klubledernes tankegang omkring at mere træning er bedre. Tværtimod vil spillerne gerne spille mere, og dermed træne mindre.

Mange ligaspillere og trænere, som Fullcourt har været i kontakt med, mener nemlig, at der spilles alt for få kampe med alt for store mellemrum, og dette langt fra er en positiv udvikling for ligaen og dens fremtid.

Samtidig er meldingen, at selvom københavnerne fra SISU var blevet i ligaen i denne sæson, ville der stadigvæk have været for få kampe.

Artiklen fortsætter under billedet

På trods af stigende tilskuertal, ønsker spillerne at spille flere kampe i den bedste danske basketball række Basketligaen – Foto: Vildmedfoto.dk

Budskabet er klart: Der er for få kampe i Basketligaen

Tidligere på måneden udtalte Chris Nielsen til Fullcourt, at antallet af kampe, der er faldet i denne sæson, er en katastrofe for Basketligaen. En udtalelse han får opbakning omkring fra sine kollegaer i Basketligaen.

”Jeg synes 21 kampe i en regular season er alt for lidt. Pauserne alt for store. Det er en negativ ting, at der er så få kampe, fordi så er der stort mellemrum,’’ udtaler Horsens IC-profilen Kevin Larsen til Fullcourt.

Den danske landsholdsspiller understreger samtidigt, at han ikke mener, at hverken han selv eller hans andre landsholdskammarater ville have haft et problem med at spille flere kampe i sæsonen, samtidigt med landskampe og eventuelle europæiske opgør.

”Jeg tror ikke, at landsholdsspillerne vil have noget problem i at spille flere kampe. Det er trods alt derfor, vi træner,” udtaler Kevin Larsen. En konklusion som hans landsholdskollega og Bakken Bears-profil Darko Jukić desuden er enig i.

”Det kommer selvfølgelig an på hver enkelte spillers fysiske form og program omkring det tidspunkt landsholdspausen er. Men generelt set, tænker jeg, at det skulle være til at overkomme,” understreger han og fortsætter:

”Umiddelbart vil jeg sige at 21 grundspilskampe er for lidt over syv måneder. Jeg savner lidt, at der flere faste basketliga kampdage, hvor for eksempel seks eller alle otte hold er igang på samme dag. Så hellere en spilledag om ugen, i stedet for tre kampe på en uge og så tre ugers pause. Det tror jeg, vil give os spillere en fornemmelse af, at man hele tiden er igang.”

Flere cheftrænere i Basketligaen har ligeledes ytret deres bekymringer om den nuværende model med færre kampe. En af dem er cheftræner for Stevnsgade Ricky Kristensen. Han er ikke enig i, at dette var den rette beslutning, uanset om SISU havde trukket sig eller ej, da der stadigvæk ville være for få kampe.

”Som jeg forstår det, så var det klubberne selv, der ønskede at spille et tre-kamps program mod hinanden, så vi i år ville spille 24 kampe, men så trak SISU sig fra ligaen, og syv gange tre er jo 21,” indleder han med at fortælle og fortsætter:

”Selv med et SISU-hold i ligaen så ville vi kun spille 24 kampe, som jeg også mener er for få kampe. Jeg mener, at man skal spille omkring 28 kampe, som vi kender fra de sidste par år i ligaen,” understreger Stevnsgade-træneren.

Ricky Kristensen udtrykker samtidig sin bekymring for, at det lave antal af kampe potentielt kan skade Basketligaen og ikke mindst klubberne i den lange ende.

”Spillere og især de udlandske spillere, vælger ikke Danmark og Basketligaen til men fra, hvis der udelukkende skal trænes og trænes, og så spilles få kampe ind imellem, og med store pauser mellem kampene.”

Denne problemstilling er dog ikke noget, som vækker bekymring hos sportsdirektøren i Bakken Bears, der ikke mener, at det bliver et problem. ”Det kan jeg på ingen måde forestille mig vil ske,” understreger Michael Piloz.

Dette er ikke desto mindre kun en af de mange bekymringer, som Ricky Kristensen har. Han mener også, at det kan være svært at motivere og træne spillerne uge efter uge, uden de får vist deres værd.

”Det er også svært som træner og spillere at skulle motivere og træne uge efter uge, uden at få vist sit værd i de manglende kampe. Som spiller kommer man aldrig ind i en rytme rent spillemæssigt med så spredt et kampprogram, som vi ser i år.”

Konklusionen fra hans side er derfor tydelig. Der skal udvides, da ligaen ifølge ham, kan risikere at gå ned på kvalitet. Samtidigt mener han at landsholdsspillerne uden problemer burde håndtere kampe i både ligaen, Europa og på landsholdet, på samme måde som spillerne kan det i udlandet.

”Jeg mener, at ligaen skal udvide ellers vil niveauet falde drastisk. Jeg mener også, at landsholdsspillerne godt kan klare et længere kampprogram, samtidig med at de spiller kampe på landsholdet. De gør det jo i alle andre lande. Har spillere haft et travlt kampprogram med ligakampe og landsholdet, så er trænerene og fysioterapeuterne inde over og tager sig af de konkrete spillere,” afslutter han med at understrege.

Det er sjovere at spille end at træne

En af årsagerne til at ændringerne i Basketligaen blev indført var som benævnt at skabe en optimal mulighed for at træne, og dermed en større dygtiggørelse af spillerne. Problemet er bare, at spillerne langt fra er enige i denne påstand.

”Perioder med ti dages pause er langt hårdere fysisk end perioder med to kampe på ti dage. Med så lang pause træner man bare langt mere, og langt hårdere, og det er om noget mere fysisk og mentalt udmattende. Det jo for kampene, der er sjove. Det er det, vi lever for,” understreger Svendborg Rabbits-guarden Sebastian Åris.

Hans kollega i Team FOG Næstved Philip Hertz er fuldt ud enig, og han konkluderer mange af de samme ting.

”Jeg synes, der bliver for meget pause imellem kampene, og ikke fordi træning er en dårlig ting, men der er for meget træning. Kampene er jo det sjoveste, det er der, man får lov til at vise alt det, man går og træner til hverdag,” fortæller Hertz

Han mener samtidigt at det burde kunne lade sig gøre, at der spilles langt flere kampe end i år, eftersom der ved de forrige sæsoner også var perioder, hvor der gik lang tid før man kom i kamp.

”Det burde kunne lade sig gøre. Hvert år synes jeg, der er flere gange, hvor man går to-tre uger uden kampe, og så lige pludselig har man fire kampe på halvanden uge. Så kan ikke rigtig se, hvorfor man ikke skulle kunne få flere kampe ind,” understreger Hertz overfor Fullcourt.

Artiklen fortsætter under billedet

Darko Jukić mener, at konkurrencefølelsen i ligaen er svækket i denne sæson, og foreslår samtidigt en ny idé for, hvordan basketball i Danmark kan vokse og udvikle sig – Foto: Vildmedfoto.dk

Ingen systematik i denne sæson ødelægger konkurrencefølelsen

Ifølge spillerne i Basketligaen er problemet desuden ikke kun de færre kampe i denne sæson. Tværtimod er det også det faktum, at turneringen er skruet forkert sammen, påpeger blandt andet unge Sebastian Åris fra Svendborg Rabbits.

Dette mener han på grund af, at nogle af holdene spiller flere kampe end andre på en måned, hvilket gør, at tabellen ikke er værd at kigge på, før sæsonen er helt omme, eller holdene har spillet lige mange kampe.

Et faktum, der gør sig gældende hos nærmest alle holdene i Basketligaen, i og med at det langt fra er alle, som har spillet lige mange kampe.

”Det er som om, at der ikke er systematik bag kampprogrammet. Hvordan kan det give mening? Hvordan kan det give mening at eksempelvis Wolfpack skal nå at spille ti kampe før vi i Rabbits har spillet seks,” undrer den unge spiller sig over, og fortsætter.

”Det betyder, at tabellen ikke giver nogen mening før sæsonen er slut. Det giver simpelthen ikke mening at kigge på stillingen i løbet af sæsonen,” understreger Sebastian Åris.

Darko Jukić er ligesom den unge Åris også enig i at meget af konkurrencefølelsen i denne sæson er forsvundet.

”Pauserne rammer alle hold på forskellige tidspunkter, og gør, at vi ikke følges ad i forhold til ‘antal kampe spillet’. Det synes jeg fjerner konkurrencefølelsen om stillingen i grundspillet lidt.”

Alternativ løsning til mere kontinuitet i Basketligaen

Den unge Sebastian Åris, som sidste år spillede i den bedste svenske række, bruger netop den svenske model som en alternativ løsning til at gøre ligaen mere interesant i fremtiden.

”Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke får faste spilledage. Vi er otte hold i ligaen. Lav torsdag til kampdag. Alle hold er i aktion. Man kan opdele det i runder, så man møder alle hold inden man spiller mod dem igen. Så kan der være undtagelser imod Bears på grund af Europa, men så lad det være undtagelsen.”

Dette er en model, som ifølge Åris ville give masser af kontinuitet, og en fast rytme for spillerne. En model som han mener virker i Sverige.

”Det ville også give kontinuitet. Man kunne få fast program. Fast rytme. Blive vant til at spille en dag, have en dag fri, have tre dage med hård træning, en enkelt med let træning og så kamp. Man ville kunne få regelmæssig styrketræning og ikke i perioder. Det virker i Sverige. Kig på deres program. To faste spilledage med få undtagelser. Det burde kunne lade sig gøre i Danmark.”

Den unge spiller håber at der sker noget i fremtiden, eftersom denne opbygningen i denne sæson er langt fra holdbart.

”Der skal laves et eller andet, hvor der er en eller anden form for systematik og ikke noget, der ligner man har rullet en terning for at finde ud af, hvor mange kampe man skulle spille i en måned. Måske én måske seks, vi lader mystikken bestemme…” afslutter han med at fortælle til Fullcourt.

En fælles nordisk liga?

Darko Jukić, der ligesom Sebastian Åris har en fortid i den svenske liga, går skridtet videre i forhold til Åris’s forslag om at kigge mere på den svenske model. Jukić mener nemlig, at den mest optimale løsning ifølge ham er at lægge den svenske og danske liga sammen. En ide og struktur, der har virket mange steder i Europa.

VTB Ligaen er en af dem, hvor hold fra Rusland, Letland, Hviderusland, Estland og Kasakhstan spiller mod hinanden. En liga, der tidligere også har indeholdt hold fra Ukraine, Georgien, Tjekkiet, Litauen, Polen og Finland.

Et andet eksempel er ABA Liga fra Balkan, hvor storhold fra Serbien, Slovenien, Bosnien & Herzegovina, Kroatien, Makedonien og Montenegro spiller mod hinanden.

Disse strukturer har øget både kvalitet, og interesse for sporten, eftersom de to turneringer er vokset år efter år. Begge ligaer anses desuden som nogle af de bedste nationale ligaer i Europa idag, og begge har klubber i de største europæiske klubturneringer som blandt andet EuroCup og EuroLeague.

Spillere og trænere skal gå til deres ledere

Om ovenstående er den rette løsning for Danmark er dog et spørgsmål, der skal rejses mellem klubberne og ligaen. En ting er dog indlysende. Spillere og trænere ønsker tydeligvis en ændring, men her har Michael Piloz et budskab.

Bakken Bears-direktøren understreger overfor for Fullcourt, at spillerne og trænerne skal tage fat i deres ledere, hvis de er utilfredse med udviklingen.

”Hvis ligaens spillere og trænere er utilfredse med udviklingen og antallet af kampe, må de give beskeden videre til de personer, der repræsenterer klubben i Basketligaen,” forklarer han og fortsætter:

”Det er som udgangspunkt op til hver klub at spørge trænere og spillere om deres holdning og eventuelt tage holdningen i betragtning, når turneringsformen afgøres i Basketligaen,” afslutter han med at fortælle til Fullcourt.

Skrevet af

Boba er sidens administrerende redaktør. Han startede som journalist for Fullcourt i oktober 2010 og er i dag en af sidens mest dedikerede medlemmer. Han har erfaring fra bla. tre Final Four turneringer i Europas bedste klubturnering EuroLeague, Eurobasket 2015, massevis af danske kampe og finaler, samt både europæiske klub- og landskampe. Han har selv spillet Basketball i mange år, og har fulgt sporten siden barnsben, hvilket ikke er overraskende, da han stammer fra den basketball-glade nation Serbien.

Andre artikler med dette emne

Basketligaen

BK Amagers Andrew Sims var flyvende med 28 point, men en stor fjerde periode sikrede BC Copenhagen en smal sejr på 88-83.

Basketligaen

19-årige Jack Sørensen leverede en ny career high i Basketligaen, da han med 21 point hjalp Holbæk-Stenhus til en sejr på 78-74 mod BMS...

Basketligaen

Op mod 2,500 var til basketball, da Randers Cimbria i sidste uge slog dørene op til kampen mod Bakken Bears, og den nye tilskuerrekord...

Basketligaen

Horsens IC har længe været flyvende i denne sæson, og den flotte stime forlængede de, da de bankede Randers Cimbria på udebane. De gule...

Basketligaen

Team FOG Næstved tog mandag aften i mod Værløse Blue Hawks. Inden kampen må hjemmeholdet siges at have været store favoritter til at tage...

Bakken Bears

Klasseforskellen var igen for stor, da Bakken Bears mandag udspillede Svendborg Rabbits med 100-70.

Bakken Bears

Bakken Bears´ 17-årige stjerneskud Frederik Drejer Erichsen kom godt fra land til ungdomsturneringen Adidas Next Generation Tournament i Dubai, da han med 11 point...

Bakken Bears

Værløse Blue Hawks viste lovende takter i kampens første 25 minutter, da de torsdag mødte Bakken Bears, men måtte sande, at aarhusianerne var en...